niedziela, 01 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Podaj bilet i nie kasuj!

Skasowałeś bilet komunikacji miejskiej i nie wykorzystałeś go do końca? Oddaj go komuś na przystanku!
Opis
Rosnące ceny biletów w połączeniu z coraz częstszą potrzebą przemieszczania się z punktu A do B, to zmora mieszkańców Warszawy,Białegostoku i Łomży. Jak temu zaradzić?

Jeżeli korzystasz z biletów jednorazowych, przed wyrzuceniem skasowanego biletu zastanów się czy jest jeszcze ważny. Jeżeli tak - oddaj go osobie wsiadającej lub czekającej na przystanku! Wiele osób może wtedy użyć tego samego biletu, obniżając koszt przejazdu.

Ty też na tym zyskasz! Im bardziej rozejdzie się informacja , tym większe prawdopodobieństwo, że dostaniesz od kogoś bilet!

Nie bądź egoistą! Podaj bilet!

http://www.facebook.com/podajbilet?sk=info

Kurczak1980

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Podaj bilet i nie kasuj!

A to nie jest kurczaku okradanie z zysków twojego ukochanego MPKa ???
Namawianie do wykroczenia jest też karalne !
Jak twój post namierzy ktoś z MPK to masz przerąbane !

Jeżeli mam ochotę dać komuś swój bilet , to zrobię to po cichu ;)

Popieram ! sam tak robiłem jak jezdzilem autobusami,a nawet od starszej kobiety tez bilecik wsiadajac dostalem :)

a nie jest tak, że każda linia ma jakieś swoje cyferki które informują kontrolera o numerze autobusu, linii, kierowcy? i że bilet działa tylko na jednym kursie.

te " jeden z nas" spadaj bo jednym z nas to nie jestes! Okradanie powiadasz? ty chyba naprawde masz klapki na oczach i nie wiesz kto cie codziennie okrada.

ja kiedys chcialam dac kobiecie na przystanku bilet to mi podziekowala i nie wziela wiec nie bede juz nikogo uraczac niech płaca!!!

Gienia_Smoliwąsowa

To jest akcja na facebooku założona przez społeczność.Zauważyłem to nie tak dawno w Łomży. W warszawie ludzie w godzinach szczytu bilety jednorazowe przekazuje co 2 osoba.

Kurczak1980

To jest tak że jak ktoś się mija z tobą w tym samym autobusie w drzwiach to mu dajesz bilet.A w innym autobusie jak ktoś ci da to jedziesz.
Bo na każdym bilecie jest:data,godzina, numer boczny autobusu i linia

Kurczak1980

podoba mi się ten pomysł , POPIERAM. ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ KURCZAK :) ja nie jeżdżę autobusami bo mam swój środek transportu ale moja żona 2x dziennie jeździ do pracy ......

A póżniej narzekają że autobusów nowych nie ma.

A skasować bilet ! jeden z drugim i iść na piechotę jak porządni patrioci robią.

goose- wiec po twojemu. Przypuscmy,ze Ty wsiadajac do bana nr. 10 na ulicy pilsudskiego w okolicach szpitala, kasujesz bilet i jedziesz na ulice rzadowa,ale wiesz ze mozesz na tym samym papierze jechac dalej,np na ulice nowogrodzka tam gdzie kieruje sie dalej nr.10,wiec bilet jest dalej wazny do konca kursu .Wiadomo ze nie bedziesz na jednym kwicie sie poruszac all day wszystkimi liniami.

Jeśli by to był bilet dzienny ,którego w łomży nie ma to byś mógł

Kurczak1980

Autor: fanka bocianka (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 20-10-11 22:05

"A póżniej narzekają że autobusów nowych nie ma"

Poki co to ty narzekasz na dobre rady kurczaka

Ogólnie pomysł ciekawy - świadczy o jakiejś tam inicjatywie społecznej. Wiadomo już nasi dziadowie mawiali " kupą mości Panowie, kupy nikt nie ruszy".

Proponuję rozszerzyć tę inicjatywę na inne dobra użyteczności publicznej... np "nie wyrzucaj papieru toaletowego - podaj dalej". To samo np. "chusteczki higieczniczne - lepsze używane niż ekonomiczne"

Wiadomo oszczędzanie to szlachetna sprawa. Może pooszczędzamy wodę i ustalimy, że w tym tygodniu kąpiemy się u Kurczaka, z WC będziemy korzystać na ochotnika może u "mr X" a zebrany mocz sprzedamy kierowcom TIRów, którzy zamiast wlewć preparat Adblue zastosują tani koncentrat zastępczy.
itd, itp.

A tak poważnie. bilety drogie, coraz droższe. Ale jest to konsekwencja m.in. cen paliwa, płac kierowców.
Kiedyś w autobusach PKS mieszkańcy wsi nagminnie wspierali kierowców płacąc im do ręki zamiast kupować bilet ( coś znajomego?). W rezultacie nierentowności tych połączeń zostały zerwane kursy a "uczciwi mieszkańcy" zostali zmuszeni do szukania innych form transportu.

Kasowanie biletów to sprawa indywidualna. przekazywanie też. Ale nie miej np Kurczak żalu gdy kontroler biletów wlepi Ci mandat. Obraz jest nagrywany więc łatwo będziesz mógł udowodnić, że jedziesz z biletem skasowanym przez Ciebie.
Nie wiem tylko czy jest to powód do dumy, że udało się oszczędzić i nie płacić za usługę.
Jak dorośniesz i zaczniesz pracować może będziesz Kurczak pracodawcą, który również będzie oszczędzał i nie płacił pracownikom. ( sporo zarobisz) A może będziesz pracownikiem, na którym ktoś będzie oszczędzać.
Martwi mnie osobiście, że w naszym kraju mamy wciąż licznych przedstawicieli rodu Kalego co to " krowę ukraść, ale nie jemu..."

chciałem babce wręczyć bileta, to histeryzować zaczęła, jak bym miał ją gwałcić

chciałbys Czesio ;P ale nie ma tak prosto, babka się dobrze prowadzi ;P ale do tematu: w Olsztynie MZK jak dowiedziało się o takich praktykach złożyło doniesienie do prokuratury, sprawa oparła się w sądzie, nie wiem kogo pozywali ale tak było i to całkiem niedawno, sąd stwierdził że nie widzi tu znamion przestępstwa i oddalił sprawę, dał tym samym przyzwolenie do takich praktyk. jak znajde linka to wrzuce

proszę:

http://www.radom24.pl/artykul/czytaj/2678

O ile sie nie myle to w Łomży na numerze biletu jest zakodowany numer autobusu i o której skasowany ?
W Warszawie na czasowy nikt nie zwróci uwagi ale u nas to chyba nie bardzo przejdzie

Łomża leży na Mazowszu !

Dobre rady? Przyznam szczerze że nie pamiętam jak taki autobus miejski wygląda od środka.

w olsztynie też jest taka akcja i nawet nie można za to karać ostatnio była jakaś rozprawa i sąd jest po stronie pasażerów

http://smierc.org/

No tak a później pretensje bo Scania czy jakie tam jeżdżą nie włączają klimy i się dupy pocą korzystać, okradać i lamentować jak mi źle jak nie dobrze jaki ten świat podły. Gratuluję

" Apel " kurczaka jest , jak i inne jego posty na pograniczu prawa . Widocznie musi jeszcze trochę dorosnąć , aby zmądrzeć , tak jak i poniektórzy forumowicze.
Ja chętnie bym skorzystał w ramach oszczędności z jego łazienki :)
Ma rację empek !!!

"empek" Zgadzam się z tobą pod każdym względem, ale nie zrzucaj wysokiej ceny biletu na płace kierowcy, bo to też człowiek i jakieś wynagrodzenie się należy.
Gdyby wysokość ceny biletu była zależna od płacy kierowcy to te w Łomży by były najniższe w kraju.
Może to rozrost i złe zarządzanie biurokracji ma zasadniczy wpływ na to co się dzieje wokół nas.

Tak na marginesie przekazywanie biletów jest zawsze widoczne okiem kamery, często na oczach kierowcy.I jest jednym z argumentów do kolejnej podwyżki cen, bo ktoś w końcu za to musi zapłacić.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org