sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Opel Vectra B problem

Posiadam Opla Vectre B silnik 2.0 16V i mam maly problem. Zarowno na gazie jak i na bezynie jest podobnie. Jedziesz nagle zaczyna szarpac i jedziesz dalej. Czasami szarpnie i zapali sie kontrolka od silnika (pomaranczowa z silniczkiem) czasami tez jest tak ze samochod nie reaguje wogle na gaz lub zgasnie calkowicie. Po podlaczeniu pod komputer wykazalo blad czujnika polozenia walka rozrzadu. Jednak po jego wymiania jest to samo. Znajomy ma identyczna vectre nawymienial czesci a problemu nie zlikwidowal. Co robic ?

(-_-)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Opel Vectra B problem

sprawdz jeszcze czujnik wału korbowego

hmmm świece do wymiany przewody wysokiego napięcia

kable i pszewody najsam pierw i swiece .

miałem kiedyś taki problem w seacie okazało się że szwankuje sonda lambda

No właśnie coś podobnego zauważyłam w swoim pojeździe, tylko z tą różnicą ze dzieje sie to na niskich biegach zauważalne najbardziej na 3

http://www.youtube.com/watch?v=s8hSBU7qz6g

świece i przewody wysokiego napięcia powtażam

robcio świece mam nówken sztukeny, przewody sprawdzane przy wymianie listwy zapłonowej :)

ja ma astrę i takie same problemy miałem co opisujesz... okazało się że to czujnik halla... po wymianie wszystko w najlepszym porządku.

Jeśli uda ci się naprawić, to pamiętaj że to tylko na chwilę. Szybko sprzedaj i nigdy więcej gazu do samochodu. Nigdy nie dojdziesz co jest, bo przyczyną może być wszystko, ale generalnie to na ogół wina gazu.

Gazu jak założyciel tematu nie posiadam w aucie, kontrolki żadne sie nie zapalają.

może aparat zapłonowy powoli oddaje ducha

silniczek krokowy

Znajomy wymienil czujnik polozenie walka rozrzadu (ja zreszto tez siemensa kupilem) , czujnik polozenia walu, sonde lambda, przepływomierz, silniczek krokowy i nic nie pomogło !!! darowal sobie dalsze szukanie !!
Dodam ze on nie ma gazu jezdzi na benzynie. Listwy zaplonowej u mnie nie ma (wystepuje ona w vectrze po lifcie. Przewody czyscilem, ustawilem aby sie nie stykały, swiece rowniez sprawdzalem.

(-_-)

kolego zmien jeszcze raz czujnik polozenia walka rozrzadu mialem podobny problem i nowy okazal sie zly a drugi owszem pomogl i nie bierz bo tani ja sam ostatnio wymienialem i narazie jest dobrze tylko ja mialem problem ze na cieplo bez problemu odpalal a na zimno musialem krecic i czy to gaz czy benzyna nie bylo znaczenia nie moglem odpalic chociaz sposobem sie udawalo..no i tez mam vectre z tym silnikiem zaznaczam.a moze jak sam podlaczales zapomniales podlaczyc czujnika:)pozdrawiam

zmień przepływke......

Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Zmień samochód....

Posiadam tako samo Vectre z silnikiem jeden 1,8 miałem to samo identyko objawy u mnie okazało sie że to cewka i świece po wymianie jak ręko odjoł. Zobacz w nocy czy ci iskara nigdzie nieskacze najprawdopodobniej to wina iskry.

kolego objawy cewki są zupełnie inne :)
posiadam opla, fakt nie vectre, na listwie, ale cewka to brak mocy i drgania , ale nie szarpanie :)

Ogólnie to sie nie znam przykładowo mi to pomogło bo miałem to samo dragania i gaśniecie gdzie na dojeździe do skrzyżowania i pojawianie sie kontrolki. Nie wiem moze byc inna przyczyna ja bym na to zwrócił uwage. Jak coś to mam listwe do 2,0 nową jak założyciel postu chce to niech zostawi namiary do siebie i wtedy może sobie przełożyć i zobaczyć.

TO NIE JEZDZIJ NIM WOGOLE JAK MASZ Z NIM PROBLEM

Przy cewce kontrolka raczej nie gaśnie, brak ewidentny mocy, nooo i praca silnika jest zupelnie inna, szarpanie przy równej jeździe to zupelnie inny problem, tak przynajmniej sądze.

Nie no kolego może masz i racje u mnie objawy wyglądały tak samo. Ale kontrolka gasła raz było dobrze a raz źle i samochód też jeździ na gazie 7 rok.

mam identyczny i samochod i problem:)) tylko disla ale to nie ma znaczenia. niedawno na interi byl artykul i podano objawy tz. zapalanie sie kontrolki pomaranczowej silniczka , podnoszenie sie oleju , ciezki rozruch zwlaszcza w zimie , nalezy popatrzec jaki dym sie unosi czy czarny czy bardzo bialy , zwiekszone zuzycie paliwa ------------ to wszystko swiadczy o zlej pracy wtryskow!!!!! Wymiana na nowe lub regenacja starych i ustawienie kazdego odzielnie ale to moze zrobic dobry mechanik.Aha zalezy z ktorego roku masz Opla bo od 1997 roku wtryski sa ustawiane elektronicznie i taka operacja to dosc wysoki koszt.

nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie
Katon

Mam Vectre z 96 roku. Nie ma tu listwy !! Jak widzicie kazdy pisze co innego :(
Czujnik polozenia wałka rozrzadu wymienialem (kupilem siemensa) kolega zreszto tez go wymienil tez kupil dobry i nic nie pomoglo :(

gdy przeczytalam ten artykul -na bank pasuje do mojego Opla:) ale producent robi wszystko abys jezdzil dlugo i drogo! nawet ta swoja cholere przeswietlalam przez kompa ------------ i co??? ano nic! sprawny! czepiam sie :)))))))? najgorsze to jest to ---ze nikt nie chce mnie podwiezc BOOO slysze podczas pracy silnika nie wazne jakiego samochodu cos nie tak:))) Syn krzyczy ,ze urojenia mam -ale po kilku m-cach mowi -mialas racje .Poprostu slysze ciche dzwieki.

nawet jeśli będziemy krzyczeć, głupiec nic nie zrozumie
Katon

Jeżeli wywala błąd to pierwsze co robimy odczytujemy go w oplach do 99r jest to bardzo proste robimy w gnieździe diagnostycznym zworkie pinu 5 i 6, przekręcamy kluczyk i obserwujemy kontrolke błędu powinna zgasnąć i zaczać migać w krótkich odstępach. Odzytujemy to tak 10 mignięć liczymy jako 0 a reszte normalnie czyli przykład kontrolka miga 10-3-4-10 oznaczenie błedu to 0340. W nowszych wectrach zczytać błedy można nie za pomocą zworki w gnieździe ale tak: przekręcamy kluczyk do pozycji zapłonu zapalają się kontrolki ,obserwujemy kontrolke błędu i wciskamy jednocześnie hamulec i gaz do oporu reszta jest taka sama ja w starszych oplach. Kontrolka błedu to ta ikonka która świeci się na pomarańczowo i w tle jest silniczek z piorunem albo klucz .

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org