piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Obrona Nowogródu!

Fajna impreza.
Chłopaki postarali się, zorganizowali świetną inscenizację. Gratulacje!

Pobiegali, pomęczyli się, postrzelali, wzięli do niewoli kilku Niemców.

Tu jest artykuł ze zdjęciami: http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=5337

A na tym zdjęciu cos mi nie pasowało:

Zgadnijcie co? :) Podpowiem, że inscenizacja dotyczyła obrony Przeprawy pod Nowogrodem we wrześniu 1939 roku.

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Obrona Nowogródu!

Brawa za świetny fotoreportaż !. Załuję, że tam nie byłem ale może za rok....

I ja tam byałam.... świetnie. Gratulacje!!

Pozdrowienia dla mojego brata:)))), który dzielnie broniła schronu! Brawo!

A ja "pozdrawiam" tego pana, z listy nr 6, co postawił Stara ze swoim wizerunkiem na drodze. Każda okazja dobra aby zdobyć parę głosów w wyścigu do koryta.

Chyba ostatnio nie udało mi się zdjęcia wkleić.... albo ktoś wyciął :).

Pytanie: Który szczegół nie pasuje do reszty?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

A poza tym.... byłem pod wrażeniem, jaki kawał roboty chłopaki zrobili z oczyszczeniem przedpola bunkra. Przecież tam wszystko było zarośnięte krzakami, a teraz ładny, czysty teren z dobrym widokiem na rzekę, most i Zbyszka.

Teraz to się można bronić! :)

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Człowieku! Skąd wziąć ślepą amunicję do MG albo do Maxima? Dlatego były AK47. Myślisz, że ze schronu strzelał Browning?

Ps. To nie jest "bunkier" tylko ciężki schron bojowy, w skrócie "schron".

KBK AK jest dobrą bronią :), czego chcesz ?!. Gdyby Polacy mieli takie to kto wie...

Pozdrawiam ciepło

-= i feel You =-

Oj. Nie czepiajcie się "bunkra". Nawet wikipedia mówi, że jest to potocznie uzywana nazwa schronu. A jak potoczna nazwa to można uzywać - chyba, że jest się ekspertem od fortyfikacji, któremu to nie przystoi.

A z kałachem czołgało i biegało się kiedyś po poligonach, a potem z piachu prosto na strzelnicę - miałem takiego z 68 roku. Do tej pory pamietam numer seryjny. Świetna broń. Spocznij!

---
PGG

Fajne jeszcze były te hełmy strzelców konnych w schronach bronionych przez piechotę, a dla niektórych jak widać i hełmów zabrakło! Ale cóż, minęło tyle lat, wiem, że ciężko skompletować ekwipunek. Brawo za pomysł, wkład pracy. Może ktoś z widżów złapie bakcyla historii?

-----------------------------------------------------------
Hańba więc klechom, wszystkim oszczercom,
co lud tumanią i z niego drwią

Aj fajne zdiecia :D

Witam
Jesli chodzi o owych strzelców konnych (w tym przypadku faktycznie strzelców konnych - nie ułanów, bowiem w inscenizacji brała udział grupa odtwarzająca 9 Pułk Strzelców Konnych z Grajewa) to trzeba zaznaczyć iż oni również wchodzili w skład SGO Narew z Września '39. Jednak pułk w dniu 11.09.1939 toczył walki w rejonie Zambrowa.
Wiem że najłatwiej dostrzegać błędy, ale trzeba dostrzec wysiłek który w to włożyliśmy. Organizowaliśmy to pierwszy raz, mieliśmy bardzo mało czasu na jakiekolwiek przygotowania - część z nas kompletowało mundury w ostatniej chwili. Stąd właśnie obecność osób z niekompletnym wyposażeniem, żołnierzy których nie powinno tam być, itp. A co najważniejsze zainwestowaliśmy też własną kasę.
Z kałachami było faktycznie tak jak powiedział Sura, coś musiało "strzelać" - głupio by było abyśmy strzelali "na sucho". Sama pirotechnika nie wystarczyła.
Ale jak na pierwszy raz bylo rewelacyjnie, za rok ściągniemy więcej ludzi i lepszy sprzęt.
W każdym razie pozdrowienia i podziękowania dla całej "SGO Narew" za wysiłek włożony w imprezę.

Krzysztof "Indar" Babiński
Kompania Św. Krzysztofa

ps. Średniowiecze i tak jest fajniesze :) Miło jest jednak raz na jakiś czas zrzucić XIII wieczną kolczuge i wbić się w mundur z '39 roku.
I.

"Wiem że najłatwiej dostrzegać błędy, ale trzeba dostrzec wysiłek który w to włożyliśmy."

Krzysiek. Nikt w tym wątku nie wyszukiwał tylko błędów. I ja, a także jak mi się wydaje Sumo/malaha wyrazilismy się jasno (a przynajmniej ja w swoim imieniu mogę to szczerze powiedzieć), że jestem pod wrażeniem ogromu pracy jaki w to włożyliscie. A mój AK64 i jego hełmy to tylko ciekawostka.
Wydaje mi się, że przy okazji moglibyście przedstawić (a tak..., dla zaspokojenia ciekawości, czy zachęcenia czytających to forum) bronie jakie były wtedy używane, ew. dodatkowo jakie dorzuciliście żołnierzom, żeby wypełnić ręce walczącym w inscenizacji. Ja sam z chęcią poczytałbym o tym, a także o umundurowaniu i jednostkach - np. czym różnili się od siebie strzelcy konni, od ułanów.

Acha ...z innych źródeł dowiedziałem się na przykład, że w skład SGO Narew wchodziły 4 formacje lotnicze - jeden pluton łącznikowy (który nie dotarł w teren działań) i trzy eskadry (rozpoznawcza, mysliwska i obserwacyjna).

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć

Gratuluje pomyslu i wykonania:) Chociaz niestety nie moglem byc- fajnie ze dzieja sie takie inicjatywy pasjonatow rowniez w Łomży:)

pozdrowienia,

EEEEEEEEExtra

Proszę więcej.

Indar!
Wsparłeś GRH "SGO Narew" teraz ja wesprę Ciebie;) Mów na kiedy i gdzie mam się stawić ze swym lekkim(!) uzbrojeniem:)

P.S.
Pisałem kilka miesięcy temu na forum o utworzeniu Grupy Rekonstrukcji Historycznej "SGO Narew".... nawet pies z kulawą nogą się nie zainteresował. Albo nie wiedzieli co to "SGO Narew" albo "GRH". Porównajcie teraz ilość postów w tym wątku i którymś tam wątku traktującym o hip-hopie.....

Hej!!!

Świetna inicjatywa. Gratulacje. Czy mozna zdobyć jakieś namiary na grupę która to organizowała?

Można;) Słucham, co potrzeba?

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org