Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Klub Inwestora |
Myślę o założeniu w Łomży klubu inwestora. Jeśli są w Łomży osoby, które aktywnie zajmują się inwestowaniem na GPW, lub rynku forex to zapraszam do kontaktu na e-mail: klubinwestora@wp.pl . Osoby aktywne mam na myśli takie, których głównym dochodem jest inwestowanie i "żyją z tradingu", a nie takie, które od czasu do czasu zawrą jakąś transakcję lub inwestują w fundusze inwestycyjne. Klub nie miałby nauczać, lecz zrzeszać "zawodowców", którzy wymienialiby się poglądami na temat rynków oraz wspólnie zdobywali wiedzę jeden od drugiego. Wstępnie widzę to tak, że mamy lokal wynajęty lub dom, każdy inwestuje nadal dla siebie. Natomiast wspólnie analizujemy rynki itp. W przyszłości po wyselekcjonowaniu grupy "traderów" (5-6 osób) moglibyśmy stworzyć coś na wzór funduszu i inwestować na szeroką skalę. Bardzo dużo ludzi nie wie co zrobić z pieniędzmi i trzymają je bez sensu na lokatach 5%, natomiast dobry "trader" bez wielkiego ryzyka jest wstanie osiągnąć stopę zwrotu rzędu 20-30% i więcej w skali roku. Wierzę w to, że w Łomży jest trochę takich osób. Wiek jest bez różnicy. Natomiast duże znaczenie ma doświadczenie i myślę, że muszą to być osoby, które są min. 5 lat na rynku. Ps. Osobiście bardziej preferuję ludzi z forexu, gdyż uważam, że na tym rynku można być o wiele bardziej skutecznym. Wszystko jest do przedyskutowania. Jeśli ktoś ma jakieś inne wizje zapraszam do kontaktu na e-mail lub dyskusji.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Klub Inwestora |
day trader zarabia tylko 20- 30 % w roku ? przy tak gigantycznym ryzyku to ja na KGHM w ciągu 2 lat przyciąłem 180% BENJAMIN GRAHAM- ksiażka "Inteligentny inwestor" i generalnie analiza fundamentalna -polecam
|
|
Nigdzie nie napisałem o day-tradingu, bo sam też jestem inwestorem, a nie day-traderem. Napisałem również ze 20-30% i więcej. Temat na dłuższą dyskusję. Ps. Gratuluje stopy zwrotu z KGHM. Cały portfel miałeś tylko w KGHM?
|
|
około połowy, ale można było też fajnie przyciąć na LOTOsie po 7zł po rekomendacji chyba JPMor....pamiętacie? chyba na taką zwałkę jak w 2008, to trzeba będzie czekać z 50 lat
|
|
Masz na myśli wycenę LOTOS-u na 0 PLN? Bo rekomendacji chyba nie było, zwłaszcza kiedy coś jest na dnie to raczej nie ma co liczyć, że firma inwestycyjna wyda Ci rekomendację kupuj. Do takich rzeczy trzeba samemu dojść. Myślę, że podobna zwałka szybciej nastąpi jak się może wydawać (do 3-4 lat).
|
|
netia poszła w ciągu 2 miesiecy o 50 groszy w górę na sztuce. Myślę, że twój pomysł inspirowany jest wczorajszym filmem "ryzyko".
|
|
Oglądałem ten film bardzo dawno i wszystkiego nie pamiętam, ale jest to zupełnie inna bajka o czym ja mówię.
|
|
heheheh tak tak teraz to kazdy kozak i moze sobie pisac ze przycial na kghm tyle i tyle a na lotosie tyle i tyle zacznijmy podawac swoje typy aktualne i zobaczymy kto ile przytnie do konca roku :D
|
|
Brak nicka mi nie chodziło w tym temacie o podawanie tutaj swoich typów, ani podawanie co ile wzrosło. Chodziło mi o złapanie kontaktu z osobami, które nie muszą pracować tylko żyją z "tradingu" i nudzi im się np. przesiadywanie samemu w domu. W grupie ludzi o podobnych zainteresowaniach jest weselej ;), a przy okazji można stworzyć coś "globalnego".
|
|
przycięcie jest wtedy jak realizujesz zyski. Ja na KGhmie tego nie zrobiłem bo: 1. dobra spółeczka 2. widziałeś wynik za Ikw. 3.czekam na dywidendę 4.Lotosu nie miałem i nie mam Zgodnie z propozycja Grahama - te których wartość księgowa jest poniżej 0,7a zysk netto jest powyżej wartości 10% ceny akcji, plus regularnie płacone dywidendy, duża wartość spółki (napewno nie NC), brak akcji uprzywilejowanych, przejrzystość przepływów kapitału, i jeszcze działa w mało ryzykownej jak na giełdę branży (bankowość, ubezpieczenia, energetyka)
|
|
W Łomży istnieją już takie grupy. Są nawet łomżyńskie fora internetowe dostępne tylko dla inwestorów z polecenia Osobiście polecam stronę www.invest24.pl prowadzą ją łomżyniacy.
|
|
Speedy Gonzales, raz piszesz że przyciąłeś, w następnym poście że jakby nie, bo nie sprzedałeś, to się zdecyduj.
|
|
nareszcie można poczytać o dobrym temacie na tym forum ale poco się kłucicie ja sam inwestuje na giełdzie pamiętam KGHM po 21zł miałem ale wtedy sprzedałem po 26 bo 5 zeta to był dobry zarobek i znam wiele osób grających którzy też mieli go po 21 i sprzedali po 26 dziś tylko wzdychają że jest po takiej cenie ale nie rozpaczają bo na każdej spółce z wigu 20 można było zarobić bez wymandrzania się ja wszedłem na giełde miesiąc po kryzysie gdy KGHM był po 130zł i mocno umoczyłem na każdej spółce i nieznam takiego który by w porę wyskoczył i nie stracił-teraz jest marazm na wig 20 i może coś sWIG coś poszukać bo Polacy coraz więcej piją gitara gra
|
|
a co myslicie o emisji JSW ? podobnosz na debiucie bedzie mozna z 10-15 % przyciąć
|
|
znajomy88 dobrze prawi wig 20 dobry jest do odkładania kasy na emeryturę. Szybkiego zarobku trzeba szukać na new connect.
|
|
znajomy88, wszyscy na giełdzie co grają to przerabiają te same dylematy, mogłem kupić, mogłem sprzedać itp. Ja parę lat temu zauważyłem pewną prawidłowość na funduszu 09 Kwiatkowski, który co jakiś czas spekulacyjnie wzrastał o kilkadziesiąt % i spadał, postanowiłem spróbować, bo nic ostatnio na nim się nie działo i spodziewałem się spekulacji, więc kupiłem w piątek za małą kwote jakieś 10 tyś zeta a w poniedziałek zaczął rosnąć o 30%, więc go sprzedałem, w ciągu następnych 10 dni urósł o jakieś 600%, bo okazało się że fundusz wykupił Roman Karkosik. Więc po czasie zawsze można sobie pluć w brode, ale to normalka na giełdzie, dlatego zawsze jest tak że na symulatorach ma się większe zyski, bo tu nie ma stresu że stracisz prawdziwe pieniądze i jest odwaga.
|
|
zgadzam się zwami ale po co będziemy wzdychać do tego co było to nie przynosi kasy niepiszę o spółkach które mam w portfelu i co może przynieść zyski bo musiał bym należeć do takiego klubu' mogę dla urozmaicenia powiedzieć że kupiłem dziś centrozap w dobrej cenie i czekam na zysk nierobie reklam firm ale może pogadamy o czymś co może się wydażyć ale to tylko spekuła przestałem grać na wig 20 bo postawiłem bank pko dawałem mu dawno temu 50 zł i się zniechęciłem tym że ta spółka do zysku tak naprawdę niewiele zyskała gitara gra
|
|
Lanek możesz mi powiedzieć coś więcej o tych grupach w Łomży? Co do strony www.invest24.pl to całkiem fajna stronka do nauki. Przechodziłem przez to ładnych parę lat temu. Gra na wirtualne pieniądze, a gra na prawdziwe to zupełnie inne bajki, które nie mają ze sobą nic wspólnego. Emocje i psychika to bardzo duży procent sukcesu, a niestety na kontach demo one nie występują. Osobiście polecam wpłacić nawet 1000 PLN i grać jak by się miało 100000 PLN z zachowaniem wszelkich podstawowych zasad, których ciężko się trzymać grając na demo.
|
|
Oczywiście wpłacić te pieniądze po przeczytaniu paru książek i pół roku gry na demo. Granie na demo ponad pół roku mija się z celem.
|
|
daj spokój z tymi książkami, może taka teoria dobra jest na rynku w NY, ale GPW to rynek wschodzący, wymyka się schematom. W necie jest wszystko, ja żadnej książki o giełdzie nie przeczytałem i jakoś sobie radze. Ale jak ktoś chce, to nie zaszkodzi, ważne aby zrozumieć specyfike rynku.
|
|
Stronę invest24.pl wrzuciłem żeby promować łomżyńskie inicjatywy. Jest dobra dla początkujących. Mogę ci napisać o jednej grupie, ale wiem że dział ich więcej. To grupa kilkunastu osób, którzy łącznie dysponują znacznym kapitałem. Należą do niej przedsiębiorcy, lekarze, rolnicy. Na forum wymieniają się informacjami i dyskutują, czasami wspólnie dokonują transakcji. Login i hasło do forum można dostać tylko od kogoś z grupy.
|
|
Donald masz rację. W necie jest wszystko. Tylko jest taki nawał informacji, że trzeba wiedzieć które warto przyswoić. Głupie książki mogę wręcz wypaczyć myślenie i zaszkodzić zamiast pomóc. Tak jak mówisz, zrozumienie specyfiki rynku jest podstawą. Tylko, żeby zrozumieć specyfikę rynku potrzebne jest doświadczenie i minimum 5 lat na rynku. "Nowi" chociaż mogą się uważać za rekinów, bo coś im wyszło to w dłuższym terminie kończą wiadomo jak.
|
|
Lanek ciekawe to co mówisz. Jeśli znasz kogoś z tej grupy to daj mojego maila, żeby się ktoś ze mną skontaktował.
|
|
mundrala
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |