Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
WSZiP w Łomży oszukują studentów |
Chciałabym zwrócić uwagę wszystkich studentów uczących się na WSZiP w Łomży i nie tylko, a w szczególności władz uczelni w jaki sposób traktowani są tam studenci. Strona internetowa szkoły zawiera informację o tym że każdy student ma możliwość studiowania w jednym czasie dwóch kierunków(gdzie drugi kierunek jest za darmo), co w praktyce wygląda zupełnie inaczej. Sama chciałam podjąć się temu wyzwaniu i niestety nie wyrażono na to zgody. Dlaczego? Skoro na stronie internetowej jest jasno napisane że taka możliwość jest! Czy jest to tylko chwyt uczelni na zwabienie większej ilości studentów? Sprawa tak samo wygląda jeśli chodzi o stypendia naukowe. Na stronie internetowej widnieje bardzo jasno i czytelnie napisana informacja że już od średniej 4,7 należy się stypendium w wysokości 300 zł. Nie ma żadnej informacji ze takie stypendium otrzymają tylko osoby z średnią 5,0. A im niższa średnia tym obniżana jest kwota z 300 do np 150 zł. Chciałam zwrócić też uwagę na to że na innych uczelniach Jańskiego o stypendium mogą się ubiegać osoby już ze średnią 4,5. To jeśli chodzi o przekłamania jakie widnieją na stronie internetowej szkoły dla wszystkich, także i tych którzy dopiero wybierają szkołę i kierują się informacjami ze strony internetowej. Poważniejsza sprawa dotyczy egzaminów i zaliczeń. Miesięczny koszt pobytu w szkole bo nie mogę tego inaczej nazwać wynosi 290 zł. Szkoła ma wielu studentów od których bardzo szybko i konsekwentnie w razie opóźnienia w płatnościach egzekwuje należność w raz z odsetkami. I chyba rola władz uczelni na tym się kończy. Niestety nie interesuję nikogo to, że w karcie egzaminacyjnej i w indeksie musi widnieć przedmiot, którego przez cały rok nie było nawet jednych zajęć! A zaliczyć go trzeba!!(Jak? Na podstawie czego?) Niedoinformowani, okłamywani studenci liczą sami na siebie. W dziekanacie panuje bałagan. Panie są tam bardzo miłe i starają się jak mogą niestety często zostają bezradne. Szkoła bierze udział w różnych projektach do których mogą zaangażować studentów ( co jest fajne) szkoda tylko, że często studenci dowiadują się od innych studentów i często jest za późno. Wybierając tą szkołę byłam zadowolona, że odpowiada mi kierunek , że szkoła jest blisko. Niestety tu znowu jest problem. Szkoła prowadzi zajęcia w piątki i soboty (studia zaoczne) Jako osoba pracująca interesowało mnie od której godziny zajęcia w piątki będą się rozpoczynać. Z zadowoleniem złożyłam komplet dokumentów jak dowiedziałam się ze zajęcia w piątki zaczynają się od 15 i są co dwa tygodnie. Co znowu w praktyce wyglądało inaczej, zajęcia często są co tydzień, w piątki od 13 i pod czas sesji, zaliczenia i egzaminy. I takim sposobem musiałam wybrać albo egzamin w piątek albo dzień w pracy. Raz, drugi, trzeci i musiałam podjąć poważną decyzję czy praca czy dalsza nauka. Tak w moich oczach i pewnie w większości studentów wygląda polityka WSZiP w Łomży.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: WSZiP w Łomży oszukują studentów |
a gdzie jewst WSZIP?
|
|
yyyy tak narzekasz a nawet skrótu uczelni nie potrafisz napisać?? porażka...
|
|
Potwierdzam wszytko to co napisała student. 123. Sama prawda, tylko prawda. A z planami to już w ogóle są cyrki. Przychodzisz i dowiadujesz się że masz jedne zajęcia rano, a następne na przykład o 17 i do 20.20. Przecież nie wszyscy tam studiujący są z Łomży. Od studentów i pracowników dydaktycznych wymagają wiele, a od siebie nie dają nic. Nie mają szacunku dla ludzi. Gdyby nie kadra dydaktyczna, która jest na wysokim poziomie, ta uczelnia już dawno by upadła. Warto jeszcze wspomnieć, iż stypendia wypłacane są z 3 miesięcznym opóźnieniem, ale Ty studencie nie możesz spóźnić się z opłatą za studia nawet jednego dnia, bo od razu ponosisz karę pieniężną. Ulżyło mi, kiedy otrzymałam dyplom. Nigdy bym nie rozpoczęła tam nauki, gdybym tylko wiedziała jak władze traktują ludzi.
|
|
w janskim za darmo jest druga specjalnosc na danym kierunku a nie drugi kierunek np. ktos studiuje pedagogike opiekuncza spoleczna to resocjalizacyjna ma za free. a jak ktos studiuje pedagogike a chce tez zarzadzanie to wtedy zarzadzeni za polowe ceny ;]
|
|
rambotic990 i tu się grubo mylisz........ Nie ma specjalności drugiej za free owszem tak jest napisane na stronie internetowej co jest bzdurą. Miałam na myśli druga specjalność pisząc pierwszy post. I tego zrobić nie mogłam, bo władze nie wyraziły na to zgody. Bzdurą drugą jest też to że za średnio powyżej 4,8 stypendium wynosi 400 zł. nie ma nawet 300 zł nawet 200 zł. A niby już za 4,7 powinno być 300 zł. Na innych uczelniach można się starać o stypendium już od średniej 4,5 i o wiele prościej jest to w ogóle załatwić. A tu nie dość że się starasz żeby ta średnia była wysoka, potem musisz o nią jeszcze prosić, wypełniać dokumenty i pisać podania a na szarym końcu pieniążków możesz się spodziewać po 3 miesiącach jak dobrze pójdzie. Do tego patrzysz a tu nie ma kwoty takiej jaka powinna być a dużo niższa.....
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |