niedziela, 01 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Poziom Uczelni Wyższych w Łomży

Witam!
Mam pytanie do mieszkańców Łomży odnośnie Uczelni Wyższych.
Znalazłam w internecie 2 szkoły które mnie zainteresowały tj.
1.Wyższa Szkoła Zarządzania i Przedsiębiorczości im. Bogdana Jańskiego
2.Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości

Może ktoś mi pomoże dowiedzieć się czegoś więcej o tych szkołach.Chodzi mi głównie o poziom nauczania jaki w nich panuje.Gdzie jest wyższy?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Poziom Uczelni Wyższych w Łomży

Druga zdecydowanie lepsza, ale warszawa to to nie jest,chociaż wykładowcy są zarówno z Wawy jak i z Białego;)

oczywiście w PWSIP, szkoła ma poziom i bardzo dobre warunki :)

najlepsza jest szkoła rodzenia....

rudy błazen z druhem

wujek google wszystko Ci powie :) ja studiuje na PWSIiP ;)

PWSIiP zdecydowanie

PWSiP dużo lepsza niż Wyższa Szkoła Zarządzenia im. B. Jańskiego

PWSIiP

Piszę poprawnie po polsku.

Bierz życie, mówi Ci życia narkoman...

nie porównuj takich szkół, wiadome że PWSiP, bo tam mają jakiś poziom i trzymają się tego

PWSiP - polecam zdecydowanie :) A co do poziomu to jak przyjdzie pierwsza sesja to pomyślisz -" Mogłem iść do Jońskiego i bym siedział spokojnie z resztą tumanów" :P

xyzzyx, dokładnie dokładnie :).

jeśli chcesz się czegoś nauczyć, zdecydowanie PWSIP.

...

Zresztą w PWSiP buduje się niezły kampus studencki, akademiki, centrum technologii itp - to dopiero będzie. Co prawda już skończyłem ta szkole z małymi problemami ale jak powstanie ten kampus to chyba sobie jeszcze pójdę na coś chociażby po to żeby poszaleć w akademikach :P

Mogłem iść do Jońskiego i bym siedział spokojnie z resztą tumanów" :P

Taa, bo PWSIiP to ogolnopolska czolowka normalnie ;) Wkurza mnie takie wywyzszanie sie na sile. Swoja droga, to warto byloby chociaz skrot nazwy wlasnej uczelni prawidlowo zapamietac ;)

szkola flirtu pewnie, sielanka swawola

Poziom nauczania na studiach zalezy w duzej mierze od chceci samego studenta :). To nie jest gimnazjum czy liceum, ze trzeba szkonczyc. Jeden sie przyklada i broni dyplom drugi 4Z :) stosuje i tez sie broni. Tak jak Dran napisal, do czolowki to obydwu uczelniom brakuje sporo :) - jak chcesz "poczuc" poziom nauczania to polecam PW :). Jak chcesz poczuc klimat prawdziwie studencki to na UWM do Olsztyna sie wybierz ;).

PWSiP najlepsza w Łomży!

AutoPokaz.pl

dokładniee

reasumujac kto studiuje na pwsip bedzie mowil ze wysoki poziom kto studiuje w wawie cos tam doradzi ale powie ze w wawie to wysoki poziom a kto z janskiego to powie ze wkurza go takie dzielenie szkol na lepsze i gorsze ityle kazdy chwali swoje

A prawda jest taka ,że zarówno po Jańskim jak i po PWSiP jest bardzo,bardzo ciężko znaleźć robotę ;)
Jak ktoś ma większe ambicje to bez problemu zdecyduje się na uczelnię w Warszawie, a przecież co 2 tyg. można dojechać...

Fazzi a po jakiej uczelni łatwo o robotę w Łomży??

Skończyłem PWSIiP oraz UW i potencjalni pracodawcy specjalnie nie zwracali uwagi jaki papier leży na górze stosu.

wow! nie spodziewałam się tylu odpowiedzi :D bardzo dziękuje wszystkim za rady.Niestety z powodów osobistych muszę wybrać Ostrołękę lub Łomżę. Hm... a w Ostrołęce to wiadomo jaki jest poziom i kierunki kształcenia... jednym słowem szkoda gadać.Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich

ja studiuje w agrobiznsie i też jest zajebiście

Lanek ale Fazzi nie napisal, ze po tych uczelniach jest ciezko znalezc robote w Lomzy, tylko ze jest ciezko znalezc robote ;)
Jesli konczysz studia z zalozeniem, ze bedziesz szukac pracy tylko tutaj, to moze strata czasu, bo specjalistow od marketingu i zarzadzania mamy juz chyba cala mase, tylko nie ma czym zarzadzac ;) A jak sie szuka pracy za lada, to nie ma co sie dziwic, ze pracodawce dyplom malo obchodzi.

Za to poza Lomza, szanse na dobra robote po UW, a po PWSIiP, czy Janskim, roznia sie drastycznie.

Rogalll ciekawe jak po agrobajzlu znajdziesz prace ;-D .....chyba w biedronce
A co do wypowiedzi Dran popatrz sobie rankingi uczelni najpierw i zobacz gdzie jest jański a gdzie PWSIiP , a później sie wypowiadaj i dyskutuj.Pewnie tam studiujesz od roku albo dwóch,wiesz ze zrobiłeś błąd oburzyłeś sie jak ktoś napisał ze to szkoła tumanów i brniesz broniąc swojej ''doskonałej'' uczelni ;-]

duvall najpierw skoncz studia, a pozniej pojedz do Warszawy i zobacz jak wielu pracodawcow slyszalo o PWSIiP i jak bardzo szanuja ta uczelnie ^^

Rankingi to jest smiech na sali, nie bez powodu chyba UJ niedawno odmowil wziecia udzialu, z powodu bzdurnych kryteriow. Uczelnia mnowsto punktow dostaje generalnie za to ile ma kasy, jakie robi inwestycje, poziom nauczania to tylko niewielka czesc punktacji.

I niestety mylisz sie co do mnie, bo studia skonczylem pare lat temu, nie studiowalem na zadnej z wymienionych uczelni, a pracuje jako informatyk.

Hmm ,jeżeli wy szukacie uczelni pod kątem znalezienia pracy w Łomży to sorry, ale ja wymiękam :D
Dran ma całkowitą rację i widać,że koleś jako jeden z nieliczych osób z tego forum jest obyty i ma wiedzę na ogólne tematy.
Prawda jest taka,że w Jańskim to studiują starsze panie ,które potrzebują tylko papierka do pracy (np. po to ,aby awansować na wyższe stanowisko).O ile się nie mylę to w Warszawie ta "uczelnia" też ma swoją filię,ale zainteresowanie tam jest zerowe :)
Odnośnie PWSIP to sorry, ale ta "uczelnia" również nie ma się czym szczególnym pochwalić. Porównując ją do uczelni w Warszawie albo Białymstoku (i to wcale nie do tych z górnej półki!) to odstaje od nich o lata świetlne.W dodatku kształci na takich kierunkach ,które są obecnie nieprzydatne na rynku pracy. Z całym szacunkiem ,ale obecnie absolwentów ZARZĄDZANIA,INFORMATYKI albo ADMINISTRACJI jest od groma. Dużo rządzących jest ,ale niestety nie ma kim rządzić ;)
Każdy zdrowo myślący człowiek ,który myśli dorosło i ma trochę ambicji wybierze jakąś uczelnię w Białymstoku albo w Warszawie. Daleko nie ma i można dojechać. Pamiętajcie,że papier zostaje na całe życie....
No ale cóż... Jak się głupim było i w ciąże zaszło za małolata albo coś w tym stylu ,to niestety ,ale trzeba iść do Jańskiego :) Trzeba,bo teraz bez tego nawet w sklepie jako sprzedawca ciężko robotę znaleźć... :)

Dran powiedzieć,że skończył i ze pracuje jako informatyk może każdy ;-] taka zaleta internetu:-]
hehe poza tym śmieszą mnie ludzie którzy mówią pojedź na UJ ,bo jadą studiować do Wawy wracają do Łomży na weekend i mówią : ''jeeejku znowu ta dziura''-bo po roku studiów w Wawie wstydzą sie własnego miasta i uważają sie za warszawiaków...i spotyka sie takiego a on mówi coś typu[w Wawie mamy lepsze] pff żałosne
UJ odmówił wzięcia udziału bo jest mało rozwojową uczelnią może i ma prestiż ale jest x lat za murzynami taka jest prawda.

duvall ,odnośnie Twojego postu to nie trzeba wyjeżdżać z Łomży na studia do Warszawy ,żeby uświadomić sobie,że Łomża to rzeczywiście jest dziura :)
Chociaż w sumie ,jak ktoś nigdy nie wyjeżdżał ,to nie wie,że istnieje coś jeszcze oprócz zapiekanek na orlenie albo "klubu Yama" :)

ja sie zgodze z tym że to dziura ''ale u nas w Warszawie'' po roku studiowania tam brzmi śmiesznie nie sądzisz?

P.S - duvall , napisałeś ,że śmieszą Cię ludzie ,którzy wracają do Łomży i mówią : " jejku znowu ta dziura" itp.
A wiesz chłopie co mnie śmieszy ? Jak jadę sobie Marszałkowską z mieszkańcem Łomży ,a on patrzy na Pałac Kultury i Nauki ,oczy mu wychodzą na wierzch, ślina leci po brodzie , nieruchomieje ,wstrzymuje oddech i z ledwością wybąkuje do mnie : " eeeeoooooo , a co to jest !? Jejku jakie fajne światełka! O matko a tam w górze coś się błyszczy ! A popatrz tutaj na dachu telewizor !!! "

Hmm, śmiesznie albo i nie. Zależy kto jakie ma podejście. Jeżeli ktoś po skończeniu szkoły średniej ucieka od cycka mamusi ,wyjeżdża do innego miasta typu Warszawa, a potem z czasem usamodzielnia się ,znajduje tam pracę i myśli zostać tam na stałe to sądzę,że ma prawo mówić ,że jest z Warszawy i używać zwrotu " u nas" jak jest w innym mieście.
Jeśli chodzi o osoby które wyjeżdzają na 3 latka na studia za pieniądze tatusia ,a potem wracają do Łomży to masz rację .Takim rzeczywiście woda sodowa uderzyła do głowy...

fazzi to chyba jesteś taksówkarzem złotówą i każdego z zabitej dechami wiochy uważasz za Łomżyniaka....nie no jeśli tak to gratuluje.Tolerancja i intelekt na wysokim poziomie haha ;-D

duvall zaczynasz byc smieszny :) Nie mam po co Ci udowadniac czym sie zajmuje, nie wiem tylko na jakiej podstawie sadzisz, ze Twoje wymysly sa blizsze prawdy... Jak zauwazyles, taka "zaleta" internetu, ze bzdury moze napisac kazdy.

Widzisz, ja jakos nie twierdzilem, wracajac na weekend, ze "znowu ta dziura", co wiecej, wrocilem do Lomzy, bo nie podobal mi sie ciagly warszawski ped, tkwienie w korkach i wiele innych rzeczy. A poniewaz tak sie jakos zlozylo, ze ze znalezieniem tu pracy, nie mialem dotad wielkich problemow, to calkiem przyjemnie mi sie zyje. Gdybym pracy znalezc nie potrafil, to pewnie bym wyjechal. I tu zaczelaby sie przewaga uczelni warszawskich, nad lomzynskimi. Bo zapewniam Cie, ze o tych drugich, malo ktory pracodawca slyszal. A rankingow to pewnie uzywa glownie jako rozpalki do kominka. Rankingami to swego czasu chwalil sie i Agrobiznes i kazda chyba inna uczelnia.
Nie rozsmieszaj mnie, piszac ze UJ jest x lat za murzynami, bo jesli tak, to nie wiem co powiedziec o uczelni lomzynskiej :) Wybacz, ze urazilem, deprecjonujac wybrana przez Ciebie szkole, ale z pewnych rzeczy warto zdawac sobie sprawe, chocby po to, zeby wybrac swiadomie, zamiast wierzyc reklamom, jakie to mamy wspaniale uczelnie i jak swiat stoi przed nami otworem po opuszczeniu ich szacownych murow.

jeśli chodzi o znalezienie pracy po uczelni to nie ma co na ten temat prowadzić dyskusji bo teraz jest tak a za ileś tam lat po ukończeniu danego kierunku może być inaczej...baa powiem więcej,że będzie inaczej bo od zawsze tak było.

Ale dyskutujemy o wyborze szkoly, nie kierunku. Moge sie mylic, ale sadze, ze za te x lat, dyplom z kierunku y, uczelni takiej jak UW, czy PW, z duzym prawdopodobienstwem nadal bedzie bardziej ceniony, niz z PWSIiP.
Swoja droga, pchanie sie na kierunek, ktorym rynek jest maksymalnie przesycony, nie wrozy dobrze w robieniu kariery, zwlaszcza jesli dotad nie ma przeslanek do liczenia, ze trend sie wkrotce odwroci. Pech, ze wiekszosc kierunkow istniejacych w Lomzy, to wlasnie te wybitnie "przeludnione", po ktorych juz nawet w duzym miescie i po dobrej uczelni ciezko o przyzwoita robote.

> PWSiP - polecam zdecydowanie :) A co do poziomu to jak przyjdzie pierwsza sesja to pomyślisz -" Mogłem iść do Jońskiego i bym siedział spokojnie z resztą tumanów" :P<

xyzzyx zastanawiam się cóz to za uczelnię nową w Łomży ktoś otworzył... "Jońskiego" - nic mi to nie mówi... a może miałes na myśli Jańskiego?
Pisząc o tumanach... kogo miałeś na myśli?? :)

Ktoś mądry kiedyś powiedział "Głupiemu i SGH nie pomoże, za to madręmu Agrobiznes nie zaszkodzi" Wiedział co mówi!

przepraszam za literówki :)

augś co do tego ostatniego fragmentu, to niestety nie moge sie zgodzic... Niestety zaszkodzi, choc moze nie na tyle, zeby glupi go wyprzedzil ;)

A co do skrotow, nie wiem czemu ludzie pisza PWSiP, gdzies im informatyke zjadlo ;)

Ja ukończyłam zarówno Łomżyńską uczelnię (PWSIiP) oraz UwB. Powiem szczerze jeżeli chodzi o kierunki ekonomiczne i tym pokrewne zauważa się małą różnicę pod względem nauczania, gdyż większość profesorów oraz innej kadry dydaktycznej jest ta sama. Co do znalezienia pracy. jest to kwestia mało istotna po jakiej uczelni znajdziesz pracę. Znam ludzi po Jagielońskim i bez znajomości siedzą w domu. Liczy się również duże szczęście. Pozdrawiam szacowne grono pedagogiczne oraz byłych i teraźniejszych studentów.

poziom w Łomży?????????????????? hhehehehhe
dobre

zulugula

Smiesza mnie wasze wypowiedzi, a Twoje Fazzi zwlaszcza, nie dawno srales sie jako MasaViV, czy jak tam, czy sie do Policji dostaniesz, a pozniej, ze niby cos tam kumpel chcial sie dostac, a tak naprawde jak masz problem to meczysz ludzi na forum, ze badania odczytajcie, itp... Jasne bylo trzeba sie do Lomzy dostac i kozaczyc, a teraz wielki Warszawiak. Sorry, ale ludzie wiedza co to Palac Kultury i Nauki, chyba ze Ciebie to na poczatku zdziwilo, a w tej Twojej pracy (wiem jakiej juz po postach) mgr jest od *** I na pewno Cie awansuja po mgr!! Zyj swoimi kredkami i swiatem, i nie czepiaj sie.

Fakt Lomza jest jaka jest, bo brakuje dobrego zarzadzania nia i inwestycji, ale co sie dziwic skoro nie jestesmy miastem wojewodzkim.
Sama od kilku lat nie mieszkam tutaj, ale nie wyzszam sie, ze "u nas w miescie Poznaniu to..." O losie zalosne w dowodzie i tak masz wpisane miejsce urodzenia i wiekszosci przypadkow jest to wlasnie LOMZA.

Lomza, Lomza ojeq, chce ktos studiowac, kto mu broni, ale sorry NKJO np. ma patronat UW i poziom niczego sobie, PWSiP rozwija sie i inwestuje... A kazdy madry, czy po licencjacie i tak sie doksztalci i tak sie doksztalci, bo teraz mgr ma kazdy, wiec moze wychl sie na doktorat wtedy pogadamy.

loveley

Co do znalezienia pracy. jest to kwestia mało istotna po jakiej uczelni znajdziesz pracę. Znam ludzi po Jagielońskim i bez znajomości siedzą w domu

Taka drobna manipulacja sie zakradla ;) Oczywiscie, jestem przekonany, ze po kazdej dowolnej uczelni mozna znalezc kogos bez pracy, po Jagiellońskim rowniez :) Takie mamy realia.
Tylko jakby tak porownac jaki jest odsetek bezrobotnych po ktorej z nich, jakie zajmuja stanowiska i otrzymuja srednio wynagrodzenia pracujacy absolwenci, to juz nie zakladalbym sie, ze uczelnia jest malo istotna kwestia ;)

http://www.gangsters.pl/index.php?polec=123861

Po co papiery, jak w Łomży i nie tylko najważniejsze są znajomości ...

Nie mam pojęcia czy po szkole w lomzy mozna dostac gorsza lepszą prace.
Nie ktorzy mysla ze zrobia studia w olsztynie czy w warszawie to beda na prawde kims, a tak naprawde przesiaduja godzinami w necie w poszukiwania pracy i tak dzien w dzien az zadowolą się stanowiskiem kasjera. Tak naprawde i po lomzynskich studiach mozesz pracowac z kolega w pracy ktory jest po uniwerku gda.

Dobra szkola nie daje gwarancji na dobra prace, ale znacznie zwieksza na nia szanse. Tak samo jak marna szkola, znacznie je ogranicza, chociaz nie wyklucza. Wiec oczywiscie, wszystko jest mozliwe, jesli jednak zrobic statystyki, to z pewnoscia wiecej osob bedzie pracowalo jako kasjer po marnej uczelni, niz po renomowanej.

statystyki kłamią;-] stastystycznie to przeciętny Polak zarabia cztery tysiące złotych ;-]

Ok, zyj sobie w przekonaniu o wspanialosci PWSIiP :) Liczylem na jakas rzeczowa dyskusje, ale chyba nic z tego nie bedzie :)

PS. Masz racje, z ta statystyka, a wynika ona z tego, ze ten po PW zarobi 7 tys, a po lomzynskiej tysiac ;)

moze i zarobi 7 tys, ale nie w POLSCE, a 7 tys to moze i zarabiac czlowiek za granica po zawodowce........

a wy swięcie przekonani swoich racji i tak zarabiacie tyle ze mozna by sie bylo tym podetrzec..........

A to czemu niby nie w Polsce? Zarabiaja i wiecej... O "za granica" to ja nie dyskutuje, bo to osobny temat. I wlasnie tak to wyglada "szkola nie ma znaczenia", to co niektorym sie wydaje niemozliwe, dla osoby z dobrym wyksztalceniem czesto nie jest niczym dziwnym.

Dlatego, zaden czlowiek, ktory ma troche oleju w glowie i nie utknal tu z innych przyczyn, nie bedzie traktowal lomzynskich uczelni, jako pierwszego wyboru, a co najwyzej jako kolo ratunkowe, taka prawda. Bo nikt rozsadny nie podcina sobie skrzydel na starcie.

dran, kto ci tu tyle zarabia? komendant glowny policji , zastępca i wojewódzki, i lekarz rodzinny. 8-15 tys na miesiąc. Czy jest tu jakis komendant ? a moze lekarz? no wlasnie. Kierunki ktore wybieracie są tak skromne jak i wasza wypłata i tu nie chodzi o wybór szkoły a kierunku.

powodzenia zatem w przesiebiorczosci i zarzadzaniu i tego typu kierunkach :) jak tysiąc wam dadzą to będzie dobrze, nawet gdy tą szkole ukonczyliscie w białym czy warszawie......

Profesor, ja akurat jestem informatykiem, jak juz pisalem :) I nic nie wybieram, bo juz jestem po studiach. Staram sie otworzyc niektorym oczy, zeby nie robili bledu mamieni obietnicami, czego to lomzynskie uczelnie dla nich nie zrobia...
Oczywiscie, ze kierunek jest najwazniejszy i jest to jednoczesnie jeden z glownych argumentow przeciw naszym uczelniom, o czym rowniez wspominalem wczesniej.

Co do zarobkow, to znam ludzi w Lomzy i okolicach, co po te 6-7 tys zarabiaja, pracujac na etacie, w prywatnych firmach. A juz nie mowiac o wiekszym miescie, bo tam to niejedna osoba o takich zarobkach powie jeszcze, ze jak nie dostanie podwyzki to idzie do konkurencji.

Nadal jednak twierdze, ze nawet konczac dobry kierunek, na marnej uczelni, ma sie start bez porownania gorszy, niz po prestizowej.

Na marketing i zarzadzanie, to ja w ogole nie rozumiem, czemu ludzie sie jeszcze pchaja. Chyba tylko po to, zeby miec wyzsze wyksztalcenie, ale to juz pytanie do nich.

A ja wam powiem tyle co do janskiego to wiadomo nic specjalnego i ciężkiego, PWSIiP też nic specjalnego znam koleżankę która skończyła to szkołę była na informatyce i przychodziła do mnie żebym zrobił jej stronę www chociaż w tym temacie jestem cieniutki ale z moją pomocą zaliczyła na 4+. Prace w Łomży i w większości miast można dostać po znajomości i nie oszukujmy się żaden papier w tym nie pomoże ( mówię o dobrej pracy $ ) liczą się koneksje + wygląd + doświadczenie i tyle w tym temacie

Pomoze pomoze. Sa stanowiska na ktorych nikt nie obsadzi niedouczonego czlowieka, zeby robil straty. A dobra uczelnia to wiekszy zasob wiedzy, doswiadczenie jak najbardziej sie liczy, ale te kazdy musi zdobyc w pracy.
Co do znajomosci, owszem sa wazne, nie zgodze sie jednak, ze bez nich nie dostanie sie pracy. A wez jeszcze pod uwage, z studiujac na dobrej uczelni poznajesz wielu ludzi, ktorzy moga byc dla Ciebie wlasnie tymi znajomosciami, bo pracujac w tej samej branzy awansuja i zechca, zebys pracowal z nimi albo poleca Cie komus, kto bedzie szukal solidnego pracownika, oczywiscie jesli nie beda sie musieli za te polecanie wstydzic. I tak to wlasnie dziala, a jesli po studiach nikt nie chce polecac kogos do pracy, to moze ta osoba powinna sie zastanowic czemu, zamiast narzekac, ze wszedzie tylko znajomosci...

Ja powiem tak znajomy poleca osobę kogo wybieramy polecano przez znajomego czy kogoś nie pewnego? Zatrudniamy fajną blodynke czy przeciętna kowalską? Zatrudniamy osobę całkiem nową w branży po dobrych studiach czy osobę znającą rynek?

No to powiedz mi, kogo zatrudniamy? Dam przyklad ze swojej branzy, ale oczywiscie mozna to odniesc do dowolnej...
Firma szuka programisty. Zatrudniamy kuzyna Pana Zenka, naszego sasiada, ktory jest stolarzem i na komputerach zna sie jak swinia na pieprzu, ale zapewnia ze kuzyn jest ah i oh, czy fachowca poleconego przez innego zatrudnionego u nas informatyka?
A to, czy zatrudnia kogos swiezo po studiach, po dobrej szkole, czy kogos z jakims tam doswiadczeniem, to juz zalezy od sytuacji. Raz firma potrzebuje kogos na juz, bo uciekl im pracownik i ktos szybko musi zajac jego miejsce przy pilnym projekcie, a raz beda szukali na spokojnie i moga chciec zainwestowac w kogos mlodego, kto troche czasu bedzie sie wdrazal, ale i wezmie na poczatku mniejsza kase.
Tylko jak skonczysz marna uczelnie, to nawet wtedy jest ogromna szansa, ze przyjdzie ktos po lepszej i wezmie ta prace. Nie wiem po co tyle o tym dyskutujemy wlasciwie :) Dla mnie to, ze lepiej skonczyc szkole dobra, niz zla jest oczywiste :)

Dran
uwierz, że mądremu nie zaszkodzi. Tak samo zresztą jak marketing i zarządzanie. Ja co prawda marketingu nie znoszę, ale zarządzanie na prywatnej (moim zdaniem wcale nie marnej) uczelni w Łomży miało ogromny wpływ na to, co do tej pory udało mi się osiągnąć zawodowo :) uważam, że naprawdę wiele. Za to na państwowych, umieszczonych na wysokich miejscach we wszelkich rankingach, uczelniach "odpękałam" jakieś podyplomówki, z których poza dyplomem właściwie nic nie wyniosłam. Chyba to zależy od nas samych czy nam szkodzi czy też nie :)

aguś akurat sadze, ze wiem co mowie, zwlaszcza w moim zawodzie. Jesli chodzi o wiedze przekazywana na takim Agrobiznesie, a uczelni typu PW, to dzieli je przepasc, doslownie. I jesli ktos madry trafi na Agrobiznes, to owszem moze sobie poradzic, ale uczac sie glownie we wlasnym zakresie. Niestety ta szkola hamuje takich ludzi i nauczyliby sie o wiele wiecej na dobrej uczelni.
Jesli bedziesz miala okazje, to porozmawiaj z kims, kto np. skonczyl ten przywolywany wczesniej Agrobiznes, a pozniej postanowil zrobic magisterke na PW, UW itp. Bo reakcja, to jest po prostu szok, jaka jest roznica, miedzy tym co umieja, a tym czego sie od nich oczekuje i wymaga. Dla zdolnych ludzi to jest stracony czas i pieniadze. Jesli dzieki wlasnemu zainteresowaniu i pracy sie czegos naucza, to gdzie indziej nauczyliby sie 2 (i to przy ostroznym oszacowaniu) razy tyle, wiec trudno powiedziec, ze im to nie zaszkodzi...

chlopie nie umiesz robic sciagawek?

Dran akurat nie umie :) - wszystko z glowy pisze :).

Kto ma ambicje temu papier nie potrzebny do szpanu. Moze zrobic swoj interes i po zawodówce.
Dran, informatyka to inna bajka przy ich przedsiebiorczosci taki kierunek jakbys zdobyl w lomzy czy w bialym tez bys mial wysoka place w duzym miescie, pod warunkiem ze masz doswiadczenie w tym co robisz .
Istnieje cos takiego jak CV i etap próbny. Mozesz sie wykazac szefowi i pokazac na co naprawde cie stac i czy jestes wart zatrudnienia, nawet jesli nie jestes po tych swoich najlepszych renomowanych uczelniach :)

Dorobic sie mozna i bez zawodowki, ale nie o tym jest ten temat. Rozumiem, ze skoro juz dyskutujemy o uczelniach, to dotyczy on osob, ktore taka sciezke kariery sobie wybieraja. Oczywiscie, ze nie kazdy potrzebuje dyplomu, natomiast niektorzy nadal wierza, ze sam papierek, bez umiejetnosci, zapewni im lekka i dobrze platna prace.

Z tym, ze po informatyce, na byle jakiej uczelni, mozna dostac prace za duza kase, to nie tak do konca. Jak piszesz "pod warunkiem, ze masz doswiadczenie w tym co robisz". Oczywiscie, pozniej juz nie licza sie dyplomy, a bardziej to, gdzie pracowales i co robiles. Natomiast, zeby te doswiadczenie na poczatku zdobyc, to przydaje sie wlasnie dobry papier. Jak znana firma moze przebierac w absolwentach, to raczej siegnie po tego z dobrym dyplomem, a nie po uczelni, o ktorej nigdy nie slyszeli.
Do etapu probnego nie dotrzesz, jak sie komus nie spodoba CV, wiec znow, dobry dyplom daje wieksza szanse, ze w ogole zaprosza Cie na rozmowe.
Wracajac do doswiadczenia, to dobra uczelnia ma to do siebie, ze zwykle ludzie lapia juz jakies roboty w trakcie studiow, pokaz mi, ile osob studiujac w Lomzy pracuje jako programista, administrator itd... I po raz kolejny musze podkreslic, ze dobra uczelnia to lepszy zasob wiedzy, wiec lepiej zaprezentuje sie pracodawcy prawdopodobnie absolwent jednej z nich...

Temat robi sie juz troche jalowy, bo od jakiegos czasu piszemy w zasadzie w kolko to samo. Jesli ktos nie mial okazji porownac i nie wierzy, ze na PW nauczy sie wiecej niz w Lomzy, to ja nikogo nie jestem w stanie przekonac.
Osobiscie watpie, zebym znalazl ludzi po informatyce na PW, czy UW, ktorzy nie potrafia od reki, bez pomocy i zagladania do netu, napisac programu typu "hello world" w dowolnym jezyku, czy stworzyc prostego schematu RBD i paru zapytan w SQL do niego, a po lomzynskich uczelniach jestem przekonany, ze znalazloby sie troche, bo tu polowa absolwentow idzie po papier i nigdy pracowac w zawodzie nie bedzie.
Jesli na jedna uczelnie przyjecia sa na podstawie kolejnosci zgloszen, a na druga ludzie przygotowuja sie juz od szkoly sredniej, papiery skladaja najlepsi, a dostaje sie 1/10 z nich, po czym z np. 60 osob na roku studia udaje sie ukonczyc 15, to nikt mi nie wmowi, ze poziom nauczania na obu jest podobny.
Na konkretnej uczelni podstawy programowania itp. masz w zasadzie przeleciane po lebkach, masz materialy i masz sie tego nauczyc, a na zajeciach zajmowac sie powazniejszymi rzeczami. W Lomzy w skrajnych przypadkach nauczysz sie w zasadzie glownie podstaw, a o zaawansowanych tematach prawdopodobnie nawet nie uslyszysz, ze istnieja i warto sie tym zainteresowac. Taka roznica.
Krotko mowiac, po marnej szkole, nawet jak jestes zdolny, to masz na starcie pod gorke i pare lat w plecy, jak zaczniesz harowac to moze Ci sie uda.

Ale kolego mówimy tu o osobach po takich samych kierunkach, nikt przecież nie zatrudni kierowcę ciągnika jako pilota samolotu. Dlatego liczą się znajomości bo chodźmy w takim ratuszu zatrudniają panią Kasię koleżankę kogoś tam po agrobiznesie czy świeżą Małgosie po UW bez koneksji?

No ja tez mowie o osobach po takich samych kierunkach, wiadomo ze nie zrobia weterynarza informatykiem. Tylko wysunales teze, ze licza sie znajomosci i zaden papier nie pomoze. Wiec pytam, zalozmy, ze ten kuzyn Pana Zenka skonczyl informatyke na marnej uczelni w Koziej Wolce, ale Pan Zenek go wychwala, chociaz o informatyce wie tyle, ze to ma cos wspolnego z komputerami, a informatyk pracujacy juz w firmie poleca na to stanowisko kolege ze studiow po PW... Jak myslisz, kogo zatrudnia?

Przyjmijmy jeszcze, ze chodzi o firme prywatna, bo urzedy i inne panstwowki to wiadomo...

To zależy od koneksji pana Zenka z pracodawcą jeśli są dobre to zatrudni kuzyna zaznaczając ze nie jest to stanowisko kluczowe dla firmy. Poza tym informatyk polecający swojego kolegę czy to nie są znajomości? Tak naprawdę bez znajomości dobrą prace może znaleźć tylko bardzo dobry specjalista, który może się pochwalić już wykonaną pracą. Reasumując albo posiadasz talent w danej dziedzinie albo musisz mieć plecy.

A najlepiej miec talent i plecy. Owszem, informatyk polecajacy kolege to sa znajomosci, tylko tak jak wczesniej napisalem, takie wlasnie znajomosci daje Ci dobra uczelnia i to jedna z jej zalet. I jesli mowimy o takich znajomosciach, to ja nie widze w tym nic zlego. Polecanie specjalisty, za ktorego reczysz, ze wie co robi, to co innego, niz wciskanie na stanowisko syna znajomej, ktory ma dwie lewe rece, ale przydalaby mu sie jakas praca.

A co do wyboru, to kazdy rozsadny pracodawca wybierze czlowieka poleconego przez specjaliste. Bo po 1) to ten specjalista bedzie z nim wspolpracowal, wiec nie poleci gamonia, za ktorego bedzie musial robic, po 2) jak zatrudni gamonia, zeby zrobic przysluge sasiadowi, to istnieje duza szansa, ze ten gamon narobi mu powaznych szkod w firmie, a poniewaz ani Pan Zenek, ani czesto szef nie zna sie na temacie, wiec nie jest w stanie ocenic kwalifikacji tej osoby. Bezpieczniej wziac pewna osobe, w prywatnej firmie nikt nie narazi sie na straty z takiego powodu, podobnie jak Ty prawdopodobnie nie rozdajesz sasiadom pieniedzy, zeby im zrobic przyjemnosc.

PS. Czytaliscie juz, ze weszly nowe przepisy i od nowego roku akademickiego wykladowcy beda potrzebowali zgody rektora, zeby pracowac na innej uczelni? I beda mogli pracowac tylko na jednej dodatkowej...
Ciekawi mnie, jakie sie zrobia przetasowania w kadrach...

Tylko musisz pomyśleć o tym że czasem zatrudnia się takiego gamonia dla korzyści, np. pan Zenek u wspomnianego pracodawcy przez długi okres zamawia pewne usługi za co nieźle płaci. Nie zatrudni gamonia? Pan Zenek załatwia pracodawcy coś znaczącego nie odpłaci się zatrudnieniem gamonia?. No i teraz wersja hardcore Pan Zenek jest kochankiem pana pracodawcy czy zrezygnuje z swojego gejowskiego związku i nie zatrudni gamonia? hehe Zazwyczaj zatrudnia się znajomych dla jakiś tam korzyści nie z dobrego serca. Wiec nawet będąc gamoniem z papierem uczelni Koziej Wolce ma się wiekszę szanse na dobrą prace mając znajomości, niż być przeciętnym absolwetem UW czy innej tam uczelni bez znajomości.

napisz to w kontaktach duzymi literami hehe

twojPsychiatra
Powiem tak... Sam nie raz dostalem prace dzieki takim poleceniom, a nie znajomosciom typu "jestem kuzynem Pana Zenka". To raz. Dwa, nie raz bylem proszony o polecenie kogos zaufanego.
To o czym piszesz z pewnoscia ma miejsce, ale nie stanowi reguly. Jak wlasciciel zatrudni gamonia, bo Pan Zenek jest dobrym klientem, a gamon np. polozy mu wazny serwer i zablokuje prace firmy, to mu bokiem wyjda znajomosci z Panem Zenkiem. W dodatku jesli jest to taki uklad, to Pan Zenek tez swietnie sobie z tego zdaje sprawe i nie bedzie chcial swiecic oczami i klasc na szali swoich przyszlych zyskow, zeby gamoniowi robote zalatwic...

Ale tu chodzi o wymianę korzyści, tak jak pisałem często opłaca się zatrudnić gamonia no ale nie na stanowisko kluczowe dla firmy. Przecież nikt nie będzie sobie wbijał piłki do własnej bramki. Dlatego jak pisałem już wyżej najważniejsze tak naprawdę na dzień dzisiejszy są koneksje dla przeciętnego Kowalskiego :) A nie papier z dobrej uczelni.

Ale czy czlowiek z wyzszym wyksztalceniem powinien sie zabijac o stanowisko, na ktorym obsadzaja gamonia byle nie zaszkodzil? Przeciez to oznacza, ze takie stanowisko ani nie jest rozwojowe, nie daje doswiadczenia i jest kiepsko platne... To chyba nie po to sie studia konczy, zeby sie o taka prace ubiegac? :)

To już zależy od stanowiska i aspiracji ubiegającego się o posadę. Życie jest brutalne i nie ma się co mamić że jest inaczej. Znam chłopaka po prawie ukończył średnio uczelnie( państwową ), a rozwozi dzieci gimbusem. Można oczywiście gdybać itd., ale taka jest prawda, żyjemy w świecie w którym liczą się korzyści a nie uczciwość i ciężka praca.

Nigdy nie wiadomo co zycie przyniesie, czasem trzeba sie gdzies zalapac, byle miec na utrzymianie.
Jednak jesli rozmawiamy o szansach na prace, w kontekscie dyplomow uczelni wyzszych, to sorki, ale ja przez to rozumiem, ze nie dyskutujemy o stanowiskach typu kasjer, czy kierowca busa, bo to sie mija z celem. Do takiej pracy to zaden dyplom nie jest potrzebny, niezaleznie jakiej uczelni, wiec dyskusja jest zbedna.
Ja mowie o stanowiskach zgodnych z wyksztalceniem i z adekwatnymi zarobkami.
A przyklad z ukonczeniem prawa jest o tyle osobliwy, ze wszyscy wiemy jakie sa regulacje prawne w naszym kraju i ze te srodowisko nie dopuszcza do stolkow ludzi z zewnatrz, to zadna tajemnica.

Widzisz zawedziłeś wszystko do informatyki, ale ilu informatyków jest teraz poszukiwanych w PL? Teraz największą popularnością cieszą się bankowcy i agenci ubezpieczeniowi. No i przede wszystkim fachowcy w swoim rodzaju murarz, farmaceuta itd. Dyplom dyplomem ale w miastach typu Łomża i czasem większych ( nawet u prywaciarza ) to się naprawdę nie liczy bo widzę to po znajomych.

Przyklady dawalem z informatyki, bo to moja dzialka, ale mozna to odniesc do dowolnej dziedziny. Informatykow potrzeba calkiem sporo, jak na moje oko, no ale moge sie mylic... Brakuje nam az tylu bankowcow? Nie pomyslalbym :) Ale byc moze taki jest trend, nie sledze tego. Co do agentow ubezpieczeniowych, to nie wiem nawet czy wyzsze wyksztalcenie jest od nich wymagane?
Fachowcy w swoim rodzaju... farmaceuta ok, do tego trzeba skonczyc studia :) Ale na murarza to chyba niebardzo?
Zrozum, ze jesli mamy rozmawiac o takich zawodach, to nie nalezy to do tego tematu... Po cholere komu studia, zeby zostac murarzem? A temat byl o uczelniach... Ja sobie doskonale zdaje sprawe, ze w Lomzy zapotrzebowanie na ludzi z wyzszym wyksztalceniem jest znikome, tym bardziej nie rozumiem, po co sie tak ludzie pchaja na te nasze lokalne uczelnie...

No na bankowców i agentów ubezpieczenia jest popyt wystarczy spojrzeć na ogłoszenia o prace oczywiście w większym mieście niż Łomża, co do informatyków tu musze Cię zdziwić bo rybek w PL średnio ich ceni jeśli spojrzeć na dane statystyczne. I mimo że na murarza dyplomu nie trzeba to taki murarz ma większe szanse na prace niż informatyk.

OK, bardzo sie ciesze w imieniu murarzy :) Ja tylko ponownie pytam, co ma murarz wspolnego z tym tematem?
Dyskutujemy o uczelniach... Jesli ktos idzie studiowac informatyke, czy marketing i zarzadzanie (chyba glowne kierunki w Lomzy), zeby zostac murarzem, to faktycznie przyda mu sie psychiatra, niekoniecznie internetowy ;)
Jesli ktos idzie studiowac, to niezaleznie co studiuje, zakladam ze planuje szukac pracy w tym wlasnie kierunku... I jesli o takiej wlasnie pracy rozmawiamy (a ja caly czas mam taka na mysli), to dyplom uczelni jak najbardziej ma znaczenie.

Ma znaczenie jeśli tylko ta osoba jest specjalisto w danej dziedzinie i tyle w tym temacie. Średni specjalista po nie wiem jakiej tam uczelni, bez pleców nie dostanie takiej posady jak marny specjalista po słabej uczelni z plecami

Ukonczone studia i zdany dyplom nie sa wykladnikiem Twoich umiejetnosci. Piszesz, ze na murarza nie trzeba dyplomu, ale trzeba miec "fach" w reku. A fachowosci na studiach nikogo nie naucza, jak sam sie nie przylozysz...

Sorki ale nie zgodze sie z tym w zadnym wypadku... Zadna dobra firma nie zatrudnia nieudacznikow na specjalistycznym stanowisku. Firmy maja generowac zysk, a slabi pracownicy przekladaja sie na slaby wynik finansowy. Jesli mowimy o specjalistach jest wiec dokladnie odwrotnie. O ile marny absolwent marnej uczelni nie ma jakichs kosmicznych wtyk, to robote dostanie ten lepszy, po lepszej szkole.

Oczywiscie to bylo do @twójPsychiatra

SN4P, ale sam wiesz, ze jesli ta sama osoba pojdzie na uczelnie slaba albo dobra, to w tym drugim przypadku zapewne nauczy sie wiecej :)

ale pisałem że nie chodzi o pozycje znaczące dla firmy

No to podaj mi przyklad specjalistycznego stanowiska nieznaczacego dla firmy, bo chyba sie pogubilem...

Kierownik produkcji

Kierownik produkcji? Nie moja dzialka, nie znam sie... Wyksztalcenie w jakim kierunku jest wymagane na tym stanowisku?

I co nalezy do jego obowiazkow? Zarzadzanie ludzmi, czy planowanie jakichs procesow? Powaznie pytam, bo nie mam z produkcja nic wspolnego.

Zadajesz takiemu osobnikowi takie a takie polecenia, jeśli się spisze do tego nie trzeba mgr

No to jak nie potrzeba do tego dyplomu, to trudno to nazwac stanowiskiem specjalistycznym, zgodzisz sie?

No nie trzeba bo na takie stanowiska szukaja ludzi z minimum z srednim wyksztalceniem ale za to z doswiadczeniem ilus tam letnim wiec taki kolega mimo doświadczenia a z plecami załapie sie :)

OK, ale to znow jest poza tematem.... Dysktujemy o zawodach wymagajacych wyksztalcenia chcialbym przypomniec ;)

No tak ale na takiego kierownika przy ogłoszeniu o prace prosza o w/w niby nie napiszą tam że gościa po podstawóce na to stanowisko przyjmą, częstą jest tak i przy ogłoszeniach przez UP czy UM

Wiesz, jak ktos idzie na studia, nie po to zeby zdobyc konkretne umiejetnosci i wykorzystywac je pozniej w pracy, tylko zeby moc pozniej aplikowac na takie stanowiska, gdzie chca papierka dla formalnosci, ale tak naprawde nic nie trzeba umiec, to ja wspolczuje. Dla mnie to jest wypaczenie sensu studiowania i tacy ludzie wcale studiowac nie powinni, wtedy i pracodawcy nie wpisywaliby w wymaganiach wyzszego wyksztalcenia przy byle stanowisku.
Nic dziwnego, ze ludzie z taka motywacja nie moga pozniej znalezc pracy i zala sie, jak to maja wyksztalcenie, a roboty nie ma...

ale wymiana zdań ,raz psychiatra raz dran raz psyhiatra raz dran :) zobaczymy kto pierwszy odpusci bo to zaczyna sie robic monotonne

Dawno sie zrobilo monotonne... :) Po prostu widze, ze ja wychodze z innych zalozen niz niektorzy tutaj. Jesli dla kogos skonczyc studia, to znaczy dostac papierek, zeby moc wpisac sobie "wyzsze wyksztalcenie" i dostac robote sprzedawcy, to spoko, moze rzeczywiscie lomzynskie uczelnie nadaja sie do tego rownie dobrze jak renomowane ;)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org