Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Szampan |
Prawdziwy szampan pochodzi z Szampanii , region w północno-wschodniej Francji ale jest on bardzo drogi. Ogólnie dostępne są tzw. wina musujące i właśnie jakie jest najlepsze aby godnie przywitać Nowy Rok 2011.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Szampan |
Szampan (z franc. champagne, od vin de Champagne) – szczególny rodzaj wina musującego (często też – mylnie – nazwą tą określa się ogół białych win musujących), znany na całym świecie i potocznie kojarzony ze świętowaniem i luksusem. Nazwę swą zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się lekko pochylone w stronę korka butelki w piwnicach, w stałej temperaturze W odróżnieniu od szampana, którego nazwa została zastrzeżona w 1911 r., inne francuskie wina musujące produkowane metodą szampańską nazywane są "mousseux". Z kolei w Szampanii produkuje również wina o słabej mocy, które noszą inne nazwy: czerwone (Bouzy), białe (Coteaux champenois) lub różowe (rosé des Riceys). Jednak w tej historycznej prowincji produkuje się głównie wina białe musujące ze szczepów winogron chardonnay, pinot noir i pinot meunier, które nazywane są po prostu "szampanem", bez podawania szczegółów. Wina te uchodzą za doskonałe i dlatego są stosunkowo drogie
|
|
szczebiotka nigdy nie wchodź na moje forum obojętnie jakie by ono nie było
|
|
śmieci nie toleruję
|
|
dedykuję szczebiotce
|
|
z dupkami nie rozmawiam, blebleble
|
|
szczebiotka tyyy kuuuuurwiszonie przebrzydly !! jak mozna byc takim pieeeerdolonym trolem i siedziec non stop na forum ?? a juz totalnym debilstwem sa twoje tematy zakladane w ktorych odopowiedzi udzielasz tylko ty, ty przyglupie !!! takze szczebiotko idiotko zycze ci w niowym roku zebys wpadla pod samochod, dostala zawalu, napad;ly cie jakies islamskie bojówki , a zeby morde obsypalo ci syfami, zebys wkoncu zakmnlea ta swoja po.pierdolona morde !@!@!@! KIJ CI W RYJ SZMATO ! [gif]boobs.sorkmos.com/animatedboobsom-143.gif[/gif]
|
|
FIN albo jestes pedalem albo obolalym chujem, nie wiem czy jestes nastepnym , ktoreko z mila checia pierdolnelabym w morde, juz jednemu takiemu pajacowi tlumaczylam jak ty i nie wiem czy cos do niego dotarlo, wal sie stary cwoku!!!!!!!
|
|
Masakra ...
|
|
FIN!!!!!!!!!!!!!!! JESTES !!!!!!!!!!!!!!!!!ZAPLUTA !!!!!!!!!!!!!!!!MORDA !!!!!!!!!!!!!!!!!I NIGDY !!!!!!!!!!!!!!NIE !!!!!!!!!!!!!!!!!POKAZUJ !!!!!!!!!!!!!!!!!SIE!!!!!!!!!!!!!!!!! NA!!!!!!!!!!!!!!!!!! MOJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!OCZY WULGARYZMY SA !!!!!!!!!!!!!NIE NA MIEJSCU!!!!!!!!!!!!!!!! ZROZUM TO DO CHOLERY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
WYPIERDALAJ NA SZCZAW I TAM GNIJ NIECH CIE WALI CALA WIOSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
bardzo miła dyskusja koziol0
|
|
a szampanika można kupić za 150 i da się wypić koziol0
|
|
ty, ale on jest z BL http://yarrok.blogspot.com/2008_04_24_archive.html http://moto.money.pl/ceny-paliw/
|
|
|
|
piłaś wodę z kranu bo na tyle cię stać stara cioto
|
|
won fluku pierdzielony, nie odzywaj sie do mnie idz tam skad przyszedles, poszedl won, stary psie, panska lachudro
|
|
jesteś suczką która sika pod siebie a potem się oblizuje i szczeka że wypiła super szampana
|
|
cos takiego?
|
|
takiego coś !!!
|
|
przestan
|
|
nigdy w tym i w drugim życiu
|
|
no to nie, jak chcesz
|
|
nawet symatyczny ten zolw
|
|
nazwałaś mnie fluku ty ździro , nazwałaś mnie starym psem , nazwałaś mnie łachudro a rzesz ty k.u.r.w.o ******** , spierdala.j z tego forum zdziro krochmalona i idź do kurwy nędzy , psiuta prostaczka
|
|
wiesz kim jestes? dupkiem zolednym........................ a do kokosow ci daleko kurewskie scierwo
|
|
a kwicz borsuku pieprzony
|
|
goryl podupadly , won!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
spie.rdalaj stara ździro udającą wielką panią z francji , jesteś zwykłą wywłoką i spluwaczką na tym forum
|
|
już się wyszczałem i wysrałem na tę wywłokie i idę na spacer , won ździro
|
|
won chamie
|
|
tylko se go nie wyrwij na spacerku
|
|
bo gowne smierdzisz , idz umyc sie bo ci mydla zabraklo won pierdzielu , won !
|
|
********** zatkano dziuro , wytłuku społeczeńtwa i tego forum , ściero obrzydliwa nie warta zmywać podłogi , szmato życiowa której nikt nie chce używać , dno życiowe , kurwidło francuskie , plac pigall to jest twoje miejsce ale te dla kurew bo inne są piękne , do rynsztochu zeruwo
|
|
bohaterze zacmiony wal morda o sciane bo sieciesz kapicorze i ci **** gnije w tym zasranym mieszkanku lomzynskim, nie masz zdziro polotu i se konia walisz , wyzywasz potem caly narod a in i tak twemu paskudzie lenistwu nic nie zawinil won! o dopier dol sie od teko kraju bo ci gul skacze jaosiku od siedmu bolesci, psie zaszczuty ty slugusie panszczyzniany won
|
|
zamkneles morde oszczany dziadzie????????????
|
|
wiesz co, jak sie na ciebie patrze to jestes dziwka meska, taka dziwka rabana dziwka, won ty nawet nie chce na ciebie patrzec won
|
|
szampan ruski jest najlepszy:D
|
|
moim zdaniem zbyt kwasny tandentny, kiczowatyn taki lej na morde
|