niedziela, 01 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Kupując futro - zabijasz

Wielkimi krokami zbliżają się mrozy. Ludzie zaczynają poszukiwania ciepłych kurtek i... futer. Kupując produkty wytworzone z naturalnych futer przyczyniamy się do śmierci tysięcy z męczarniach tysięcy żywych istot. Niektóre kraje wprowadziły już zakaz hodowli zwierząt na futra, niestety Polska wciąż jest daleko w tyle.
Apeluję do wszystkich osób, które chcą zakupić takie futro - kupcie futro sztuczne. Są one tańsze, często łądniejsze, co raz bardziej modne.
Pomyślcie ile małych żywotów chcecie na sobie nosić. Lis/fretka/norka itp ma w hodowli futerkowej dobrze? Sami zobaczcie jakie cudowne życie miało wasze futro:

Uwaga niektóre sceny są drastyczne

http://www.sveketmotminkarna.se/

Pomyślisz - ja nie mam z tym nic wspólnego. Niestety kupując produkty futerkowe zwiększasz zapotrzebowanie na nie, a co za tym idzie - zwiększasz ich produkcję.

Akcja Dzień Bez Futra ma na celu uświadomienie ludzi jak wiele istnień musi przecierpieć by do naszych szaf trafiło futro, czapki, szaliki, rękawiczki, itp...

Nie ma popytu - znikną "męczeńskie obozy" dla zwierząt, które niczym nie zawiniły.

Link do akcji DBF:
http://empatia.pl/str.php?dz=30

Sprzedam akwarium, sprzęt akw.
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka
Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków:
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Kupując futro - zabijasz

Jedyne futro jakie mam to stara czapka z futra zająca - chyba jeszcze po dziadku. Jest naprawdę ciepła i miła w dotyku. Polecam każdemu.
I nie lubię krzywdzić zwierząt. Bardzo nie lubię.
Ale jeszcze bardziej nie lubię ekologów i innych zielonych oszołomów.
Pozdrawiam Wszystkich

Sztuczne futro nigdy nie będzie ładniejsze od futra naturalnego, a co ważniejsze nigdy nie będzie cieplejsze. Nie ma cieplejszego materiału nad futro.
Drastyczne mordowanie zwierząt to patologia, a ta, jak wszędzie, będzie się zdarzać (przecież karetki pogotowia też zbierały skóry). To wina ludzi, że tak się dzieje. Na profesjonalnych fermach, w "ludzkich" warunkach, zwierzęta usypiane są zawsze humanitarnie.
Poza tym, jakoś nigdy przy wypowiedziach ekologów tego stwierdzenia nie słyszałem, ale norka, tak jak i lis, są szkodnikami - to zwierzęta, które, gdy zbyt mocno się rozmnożą jedynie szkodzą. Ograniczanie ich populacji jest konieczne, gdyż duża ilość tych zwierząt przynosi więcej szkód jak korzyści. Norka, gdyby nie była hodowana na futro, byłaby już praktycznie wyniszczona. To z punktu wiedzenia człowieka pasożyt, który zabija jego drób i niszczy źródło zysku, zostałaby bezwzględnie wybita.

I niech nikt nigdy nie wierzy, że sztuczne futro jest lepsze i ładniejsze, porównajcie je z futrem z całej norki a prawda sama się okaże.

dobrze ze tego nie robia na ludziach

a to zeby chronic serce

krowy tez sie je a z kozy robi buty

Kupując futro - zabijasz
Jedząc kotleta - zabijasz
Chodzisz w skórzanych butach - zabijasz
Zjadasz hamburgera - zabijasz

Tą listę można tak ciągnąć jeszcze bardzo długo i wierz mi gdybym uwiarygodnił ją jakimś nagraniem z rzeźni - nawet tej spełniającej wszelkie normy europejskie- widok byłby naprawdę nieprzyjemny.

Generalnie widok śmierci nie jest przyjemny, ale należy pamiętać, że jest ona integralną częścią życia.

Oczywiście nie popieram zbędnej brutalności wobec zwierząt przeznaczonych na rzeź.

Pozdrawiam
MR

kurde, cięzko teraz się z tym pogodzić że jedząc kotleta kogoś zabijam :) Tak naprawdę to każdy każdego zjada. Łancuchy pokarmowe z biologii się kłaniają :) Ale. Oczywiście jestem za tym by tak nie mordowano dla futra, mało wam kurde innej dzieży? Co wy sobie kude myślicie ? jesteście kurde modni ?

Futra są niemodne:) Kojarzą mi się z nadętymi snobkami, które nie mają innych problemów niż: na co kasę wydać.

Po pierwsze jedząc kotleta zaspokajasz swoje podstawowe potrzeby - głód. Człowiek to stworzenie wszystkożerne, więc mięso również musi znajdować się w jego diecie.
Zakładanie futer nie jest żadną podstawową potrzebą, w tych czasach jest taki wybór odzieży wierzchniej, że każdy może coś dla siebie znaleźć.

Niestety nadal panuję przekonanie "zastaw się a postaw się", pokaż jaki jesteś bogaty.

W sprawie uboju zwierząt mięsnych przepisy polskie poszły do przodu i miejsc, w których zwierzęta cierpią podczas śmierci jest już bardzo mało.
Darenciusz rozczaruje Cię, ferm, w których zwierzęta futerkowe usypia się ze skóry przed ich śmiercią jest bardzo mało - w większości obdziera je się z futra na "żywca", bo wtedy futro jest najbardziej lśniące.

Jeśłi chodzi o norkę - europejska forma jest pod ścisłą ochroną, w Polsce wyginęła całkowicie, do czego przyczynił się człowiek, jak i warunki naturalne. Fretka amerykańska, która w Kanadzie jest spotykana częściej niż większość innej fauny nie jest jakoś uważana, za szkodnika.

Poza tym norki zaczynają być traktowane na równi z tchórzofretkami, jako zwierzęta towarzyszące.

" Człowiek to stworzenie wszystkożerne, więc mięso również musi znajdować się w jego diecie. "

Niestety nie jest to prawdą. Weganie będą udowodniać Ci, że to, co powyżej napisałeś jest jednie Twoim wymysłem służącym usprawiedliwieniu Twoich zachcianek kulinarnych, których efektem jest śmierć niewinnego zwierzęcia. Aby uwiarygodnić swoją wypowiedź załączyliby również jakiś straszny film przedstawiający ubój zwierząt.

"Niestety nadal panuję przekonanie "zastaw się a postaw się", pokaż jaki jesteś bogaty."

Myślę, że nie jest to kwestia zasobności portfela a raczej gustu. W porównaniu z tym, co się działo kiedyś dziś futra to już raczej rzadkość.

"W sprawie uboju zwierząt mięsnych przepisy polskie poszły do przodu i miejsc, w których zwierzęta cierpią podczas śmierci jest już bardzo mało."

Śmierć nawet w najlepszych warunkach jest dla ofiary przerażająca. Jeżeli zobaczyłbyś to na żywo to nie byłby to miły widok i być może pod jego wpływem zmieniłbyś zdanie, co do tego, że mięso jest podstawowym elementem diety człowieka.

Zwróć uwagę na sprzeczność w swoim myśleniu. Jesz mięso więc szukasz usprawiedliwienia dla śmierci zwierząt "bo człowiek musi jeść mięso", chociaż prawdopodobnie wiesz, że nie jest to prawdą bo są ludzie, którzy żyją bez spożywania mięs.
Jednak nie jesteś w stanie zaakceptować faktu, że ktoś inny ubiera się w futra bo jest to jego decyzja.
Wierz mi, gdybym był weganem prawdopodobnie napisałbym o Tobie to samo, co Ty piszesz o właścicielach futer :-D

Na zakończenie proponuję skecz, który w pewnej części również odnosi się do omawianego problemu.

The Planet Is Fine

Pozdrawiam
MR

Człowiek nie musi zabijać, by żyć. Człowiek po prostu lubi to robić. Wcale nie musi jeść mięsa zwierząt, by przeżyć. Tak jest po prostu wygodnie.
Futro należy do zwierzęcia i niech na nim pozostanie. A te lisy i norki hodowane przemysłowo to barbarzyństwo.
Ludzie stworzyli obozy koncentracyjne dla zwierząt: fermy hodowlane, rzeźnie... :(

Wolter: "A gdyby zwierzęta umiały mówić, czy ośmielilibyście się je zabijać i zjadać?"

George Bernard Shaw: "Zwierzęta są moimi przyjaciółmi... a ja nie jadam swoich przyjaciół. [...] Umysł
takiego kalibru jak mój, nie może czerpać pożywienia z krów... Człowiek z wnętrzem duchowym takim jak
moje, nie je trupów... Nie podoba mi się pomysł zabijania moich towarzyszy, aby jeść ich martwe ciała. [...]
Najsilniejsze zwierzęta, takie jak byk, są wegetarianami. Spójrzcie na mnie. Mam dziesięć razy więcej
zdrowia i energii niż ten, co je mięso!"

Np. krowa czy koń nie jedzą mięsa!

to wszystko wina wieśmaków. To oni pierw zabijali zwierzęta dla pożywienia :) Wypuscic wszystkie świnie i krowy na wolność ! Zrobmy protest na ulicy :)

MiYu!!! kupujesz ubrania z prawdziwej bawełny?? wiesz w jakich warónkach pracują i mieszkają ludzie zbierający bawełnę? jakie krocie zarabiają a ciężko pracują i nimi jakoś mało kto się przejmuje. Masz też świadomość jak zły wpływ na środowisko ma produkcja sztucznych futer? Obrońcy zwierząt powinni nauczyć sie większego szacunku dla człowieka i jego a nie zwierząt praw. Nie mam futra i brzydziłabym sie je nosić, nawet wełny sie brzydze ale złości mnie to że w dzisiejszych czasach bardziej się walczy o zwierze niż o człowieka i jego godność!!!!

jem mięso - ZABIJAM , noszę buty skórzane - ZABIJAM , mam pasek skórzany - zabijam , pasek do zegarka skóra - ZABIJAM itd. KUR.WA JESTEM MORDERCĄ.

ja lubie krwisty stek, z musztarda po staroswiacku , i sie tego nie wstydze.
tepie jednak ludozercow!ludzkie miesa jest wstretne ,

Lubię kebab, hamburgery, i inny niezdrowy syf. I mam wystarczająco energii by nie słuchać słodkiego pierdzenia o wsuwaniu zieleniny. Jeśli komuś nie pasuje że ludzie są mięsożerni to niech zgłosi reklamacje do swojego producenta a od mojej mięsożerności spie.r.. Ku.wa, skąd takie pajacyki wytrzepują rewelacje o obdzieraniu zwierzątek ŻYWCEM ze skóry aby futro było lepszej jakości? Poza tym gdyby ktoś mi za to płacił pensję i ZUS, pewnie sam bym skórował te zwierzątka. Gdybym nie miał innej pracy, oczywiście.. Taki lajf.

"Np. krowa czy koń nie jedzą mięsa!"

Bo krowa i koń nie mają kłów w przeciwieństwie do ludzi ;) .

Pozdrawiam
MR

Bo krowa i koń mają wystarczająco swojego mięsa :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org