sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Herb Łomży w internecie ....

Zastanawiające - ile różnych wersji naszego herbu można znaleźć w necie ... : Oto mała próbka tego co znalazłem...

Jak znajdziecie jeszcze coś ciekawego - wrzućcie tu - może znajdziemy jelonka skaczącego w prawo :)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Herb Łomży w internecie ....

Ładne zdjęcie :P

nie widzę jeleniorenifera,

+polak+ po raz kolejny błysnąłeś intelektem - możesz mi powiedzieć w jakim celu wkleiłes to zdjęcie ? Jak ono się ma do tematu ?

Właśnie, właśnie, tej najnowszej wersji herbu Łomży, takiego ni to jelenia, ni to renifera, takiego jeleniorenifera brakuje.
A prawidlowym jest ten na górze i na dole, czyli skaczący przez 4 kamienie lub wzgórza, jak kto woli. Drugi od góry był herbem Łomży w latach 60 XX w., a ten z ozdóbkami wokół tarczy to już wyobraźnia jakiegoś plastyka.

felix nie wiem być może się mylę ale moim zdaniem herb powinien być jeden ten na górze i na dole różnią się wyglądem jelonka :) ten z (jak to określiłeś) lat 60 widnieje na stronie Głównego Urzędu Statystycznego

a gdzie ten niebieski ?

Vlad, zgadza się, nie zwróciłem uwagi na szczegóły.

To ciekawe bo, gdyz na stronie Urzędu Miasta przedstawiony jest herb w zlotej oprawie.

Historycznie poprawnym herbem jest jelen skaczacy przez kamienie i taki tez widnieje na najstarszych zachowanych pieczeciach. zwroccie uwage na tlo na tym portalu.

Ale był taki piękny kolorowy herb :D

A co może Herb Łomży nie należy do Łomży ?? a te zdjęcie jest właśnie Łomży a wklejiłem to fote bo znalazłem jak napisałem herb Łomży w przeglądarce i dałem to :)

http://www.lomza.pl/foto/art/m_050114115833.jpg
tam macie fajne logo Łomży. Sorki, ale byłam chora na tej lekcji jak uczyliście Ptysia wklejać obrazki.
A tak w ogóle to te kamienie pod jelonkiem to kojarzą mi się z całkiem czym innym. Może ktoś zna genezę Waszego herbu? Chętnie poczytam.
Jesli zaś chodzi o ozdóbki wokół herbu to one tez mają swoje uzasadnienia, tylko, że częściej je spotykałam przy herbach rodowych. pozdrowionka - niedouczona. A.

Allinka

Ja ci allinka niepomoge... przykro mi :( Ale serio...

Allinka wyręczyłem Cię z wklejeniem z tym, że to nie jest herb a jedynie logo :)
Będę szukał dalej ... może znajdę coś ciekawego :)

Jeśli ktoś chce Historie albo legende o Naszym Jeleniu to niech wejdzie na http://www.lomza.friko.pl/legendy/o_jeleniu.htm :)

nawet tu jest herb naszego miasta
ciekawa stronka, nie sądziłem, że można mieć takie hobby :)
http://www.zumbo.ch/caps/captrade.html

Nazwa Łomża oznacza miejsce gdzie był jakiś łom, jakieś pokruszone bloki kamienne bądź połamane przez wiatr drzewa.
Herb rycerski składa się z pola, z godła - rysunku i klejnotu na hełmie rycerskim. Natomiast herby miast były przeważnie jednopolowe i bez tarczy. Jeśli wystepuje tarcza, wówczas herb właściwy stanowi to, co znajduje się poza nią, reszta to tylko dekoracja.
Herbem Łomży jest jeleń skaczący przez kamienie. Wyobrażenie to jest związane z właściwościami terenu. Herb Łomża otrzymała od książąt mazowieckich jeszcze w XV w. a więc niedługo po otrzymaniu praw miejskich (5 VI 1418) a być może równocześnie. Najstarsze pieczęcie miasta z wieków XV i XVI zachowały się na oryginałach listów wysyłanych przez burmistrza i rajców łomżyńskich do Rady Miasta Gdańska w latach 1436, 1508, 1532, 1544, 1556, 1568 i były używane od lokacji miasta aż do rozbiorów.
Herb przedstawiający jelenia skaczącego przez las, pochodzi z okresu międzywojennego i został opracowany na podstawie odcisku starej pieczęci odnalezionej na strychu jednego z domów w Nowogrodzie. Las i obramowanie narysowali harcerze. Widnieją one na okładce książki W. Świderskiego "Łomża", Łomża 1925 oraz A. Chętnika "Z przeszłości zabytków Łomży", Łomża-Nowogród 1937 r.
Inny herb z tego samego okresu, przedstawiajacy jelenia skaczącego przez gałąź dębową rysował artysta Bohdan Nowakowski w oparciu o materiały odziedziczone po malarzu Gersonie.
Godło miasta powinno przedstawiać więc jelenia przeskakujacego kamienie bez dodatkowych elementów, to jest napisu i dekoracji. I taki został przyjęty (niestety nie wiem w którym roku - felix). Nawiązuje on do tych z XVI wieku.
Ukazem carskim Z 24 II 1869 r. wprowdzono herb nie tylko miasta ale i guberni łomżyńskiej przedstawiający statek (tzw. berlinka) z rozwiniętym żaglem na niebieskim polu.

Na podstawie monografii D. Godlewskiej Łomża. Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XI w. - 1795 r. Wyd. TPZŁ, Łomża, 2000

No a logo może się różnić od oficjalnego herbu, chociaż te nowe przypomina mi rysunki z bibliotek Corela.

Według tekstów Karola Żery łomzmi nazywano także wąwozy (których na skarpach doliny Narwi jednak troche jest :) )

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Dzięki Vlad. Dzięki Felix.
A to logo to mi bardziej przypomina Wasze okolice niż herb mimo iż tam nigdy nie byłam: mokre tereny i te żurawie, o których kiedyś wspominał marcm, lub boćki widziane na jakiś fotkach Evy. A że przypomina rysunki z corela - nie wszyscy posiadają indywidualna zdolność twórczą.
Dzięki i pozdrawiam

Allinka

A mówiono mi, że to taki teren płaski... :)
Wiesz Vlad, mnie takie hobby nie dziwi...
Dawno dawno temu, a miałam wówczas może z 10 lat, jakoś tak przypadkowo zdarzyło mi się być świadkiem generalnych porządków, jakie przeprowadzała rodzicielka pewnej koleżanki mej, Agnieszki, w jej biurku.
Pomstowała mateńka przy tym niesamowicie, że taki b****l..., że kanapki sprzed tygodnia..., że to już ostatni raz... etc. etc.
Jednak wkurzenie matki sięgnęło zenitu, kiedy wzrok jej padł na 16-kartkowy zeszycik pt..... "Mydła toaletowe". Wklejała tam Agusia różne "Kajtki", "Fa" i "Bambina" i radość jej była wielka choć tak brutalnie przerwana... Trza zaznaczyć, iż były to mniej więcej czasy octu na półkach i wszelkie takie "zbieractwa" były źródłem uciechy niewysłowionej, zwłaszcza jeśli trafiło się coś "zagramanicznego" :)).
Tak więc jak widzisz, Vladuś, odwiedzenie wskazanej przez Ciebie stronki nie stanowiło dla mnie nijakiego zaskoczenia...:D

vlad dzieki o tego jelonka mi chodziło :D

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org