sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Krzyż

Nie jestem przeciwko temu że wogóle tam jest, to na początek.

Ludziki bronią by nie zabierać tego krzyża, no i ok.
Ale czy ktokolwiek pytał się czy można Go tam w ogóle postawić ?!
Chyba nie, a więc skoro w jedną stronę można samowolnie to i w drugą też, tak przynajmniej wskazuje logika !
Abstrachując od tematu to Ci "obrońcy" - pseudokatolicy sprowadzili symbol męczeństwa do bruku. Zrobili z krzyża element przetargowy.
Pan Jezus już raz takich pognał co handlowali niby w imię Pana !

________
Malachit

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Krzyż

bylem w niedziele zobaczyc co tam sie dzieje, to co zobaczylem to obraz nedzy i rozpaczy rece mi opadly postalem 3 min i odszedlem w dupie mam takich ludzi jak to Malachit nazwales "pseudokatolicy" WSTYD MI ZA NICH

Żenująca sytuacja. Nie wiem jaką prostotą należy się wykazywać i na jakiej meiliźnie intelektualnej osiąść, żeby stac jak ostatni idiota i bronić jakiegokolwiek symbolu bez żadnego konkretnego celu.
Już mieliśmy w historii takich fanatyków, którzy mieli pierdo lca na punkcie krzyża a przez których płonęły stosy. Nie potrafię też w żaden sposób ogarnąć umysłem tego w jaki sposób ludzie wpadają na tak irracjonalne pomysły, kompromitując nasze społeczeństwo i tworząc żenujący spektakl, po obejrzeniu którego człowiek wstydzi się że mieszka w tym kraju. Przykre jest że media robią sobie z tych bezkrytycznych i ślepych ludzi niezła pożywkę a tym samym serwują Europie obraz Polski - ciemnogrodu, trzymanej pod krzyżem i wybatożonej kropidłem wypaczonej religijnie społeczności.

Krzyż przed Pałacem Prezydenckim ustawili tuż po katastrofie smoleńskiej 10 kwietnia 2010 roku harcerze i harcerki z różnych związków ruchu skautowego, skupieni w ruchu "Inicjatywa Polsce i bliźnim". Tekst na przybitej do krzyża tabliczce głosi:

"Ten krzyż to apel harcerzy i harcerek do władz i społeczeństwa o zbudowanie tutaj pomnika".

Prawda nigdy nie dzieli. Polaków dzieli kłamstwo i manipulacja

Jarek

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

ja powiem tyle caly swiat sie z nas smieje, z glupoty naszego spoleczenstwa i z bezradnosci i prawa i politykow!

A więc pogońmy do roboty tych co chcieli władzy. Niech pozamykają aferałów w więzieniach i zaczną rozwiązywać problemy w dialogu ze społeczeństwem. Niech zaczna konserwować urzadzenia wodne jak robią to Niemcy. Unia już nie raz wysyłała do władz monity o brak stosownych działań.
Natomiast jeśli chcą lub nie umieją to niech przeproszą i sp********ją

Jarek

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Czyli Ten krzyż i tak do usunięcia... bo jak inaczej pomnik postawić ?!
Dziwię się tylko tym niby obrońcom. Zamiast uszanować symbol i przenieść w godne miejsce to szafują Nim na ulicy niemal.

________
Malachit

Niech idą z tym krzyżem na Wawel. Chcieli jarka na Wawelu to niech tam teraz jadą krzyże stawiać i modły odprawiać. Pałac prezydencki to nie miejsce na takie szopki i powinna być tam jedynie tablica z nazwiskami wszystkich ofiar a Jarkowi jeżeli pomnik chcą stawiać to w innym miejscu. Jeszcze wielu prezydentów będzie tam mieszkać i pracować - nie zawsze wierzących więc zdecydowanie do kościoła z tym krzyżem.

"Ten krzyż to apel harcerzy i harcerek do władz i społeczeństwa o zbudowanie tutaj pomnika".

Jarek

:))))))))))))))))))))))))))))))))

Zakładam że powyższe posty napisali ludzie młodzi, pewnie po studiach lub w trakcie ich. Jest mi obojętne czy krzyż tam stoi czy nie ale to co najbardziej mnie boli to szydzenie z wiary i symbolu jakim jest krzyż.
To co zobaczyłam w telewizji to obraz jak nisko upadło nasze społeczeństwo i jak szybko zapomniało co osiągnęło dzięki Bogu. Motłoch bo inaczej nie można nazwać tłumu który szydził nie z tych "obrońców" ale z naszej wiary.
Mam wrażenie że chcecie aby Polska stała się krajem ateistów jak np. Francja. Za dobrze Wam się żyje ale co najzabawniejsze jak zaczyna być pod górkę wtedy wznosicie ręce do Boga...

Polecam przeczytać ten artykuł, może trochę rozjaśni Wam ocenę tego co się działo:
http://www.niezalezna.pl/article/show/id/37581

ic ic

ja niewiem co im tam przeszkadza dla mnie to wszystko bez sensu jest;/ dzis siedziałam sobie na kurnik.pl i grałam w kalambury w wszedł jakis pajac i zaczął spamować ze :" precz z krzyzem z ppod pałacu prezydenckiego" no po prostu zal...

panno nikt78,

nasze społeczeństwo upadło nisko dawno temu a co do kwestii jakichkolwiek osiągnięc wspieranych boską pomocą to wybacz ale może w mrocznych wiekach ludzie łykali takie bzdury. co osiągnęliśmy dzięki bogu? nic. Wszystko do czego człowiek dochodzi jest wynikiem ciężkiej pracy, ambicji, rozwoju i determinacji a zrzucanie czegokolwiek na karb bożej opatrzności świadczy moim zdaniem jedynie o zagubieniu i niemożności ogarnięcia świata dookoła siebie. to jest idealne usprawiedliwienie - nie mam dzieci bóg tak chciał; poprawiła się moja sytuacja życiowa - dzięki bogu; spadł deszcz - wymodliliśmy; jest w życiu źle - boże pomóz.... słowem bóg szasta się na lewo i prawo przy byle pierdołach.
Wiesz, jedni wolą umierać wyprostowani a drudzy iśc całe życie na kolanach. Wolny wybór. Jedni są otwarci na świat a drudzy na to co bóg da. Rzucasz artykułem z gazety polskiej, w której brak minimalnego obiektywizmu zobaczył by nawet Stevie Wonder. Zamiast tego szitu przeczytaj sobie np. to:

http://www.niezaleznemedia.pl/komentarz/polska/polska-wojna-krzyzowa.html

pozdrawiam.

umieraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam nakrzyzu:))))))))))))))))))

steamboy napisał(a):

> Wszystko do czego człowiek dochodzi jest wynikiem ciężkiej pracy, ambicji, rozwoju i determinacji a zrzucanie czegokolwiek na karb bożej opatrzności świadczy moim zdaniem jedynie o zagubieniu i niemożności ogarnięcia świata dookoła siebie. to jest idealne usprawiedliwienie - nie mam dzieci bóg tak chciał; poprawiła się moja sytuacja życiowa - dzięki bogu; spadł deszcz - wymodliliśmy; jest w życiu źle - boże pomóz.... słowem bóg szasta się na lewo i prawo przy byle pierdołach.
>

To trochę zgubne myślenie że człowiek zawdzięcza wszystko sobie. Dużo pychy w tym co napisałeś.
Nasz wiara jest trochę bardziej skomplikowana niż ci się wydaje i co piszą pismaki dookoła. Przytaczasz mi artykuł...czy autor przytoczonego artykułu lub mojego jest na tyle wiarygodnym autorytetem by móc wyrobić sobie opinie ?? Żyjemy w świecie gdzie po śmierci JP II nie ma autorytetów i wzorców moralnych czego świadectwem było to co widziałam w telewizji...

Przykro mi że Twój autorytet nie żyje, moje jeszcze nie odeszły i jak na razie szczęśliwie żyją i cieszą się życiem (które - tak dla ścisłości - mają od rodziców nie od boga).
Oczywiście wiele zawdzięczam też innym ludziom, którzy mnie otaczają, czytaj uważnie to co jest napisane a nie co chciałabyś przeczytać.
Wasza wiara jest na tyle skomplikowana, że ludzie nie potrafiąc jej za bardzo ogarnąc okrzyknęli się katolikami (nie stwierdziłem że chrześcijaństwo jest proste - o ile mówimy o tych samych religiach... ).
Przykro mi że że żyjesz w świecie pozbawionym autorytetów i wzorców moralnych, mój świat jest trochę inny czasami tylko niepotrzebnie burzony takimi absurdami jak obrona krzyża......

pozdrawiam.

"Po ten krzyż to powinien przyjść arcybiskup a nie jakaś byle księżyna" tak powiedział dziś jeden z obrońców krzyża. Nie mogę utożsamiać się z takimi katolikami. A co do waszych autorytetów każdy ma własne sumienie i ewentualnie Pismo Święte. Nie trzeba nikogo naśladować żeby żyć godnie i uczciwie.

15 sierpnia jest prognozowany koniec świata!

więc bedzie już obojętne czy ktoś jest zwolennikiem krzyża czy przeciwnikiem ?

zginiemy wszyscy! oby nie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

obroniacy krzyza nie maja wstydu. na pewno praca na nich czeka .wszyscy robia to dla pokazu. aby zablysnac w mediach. zero religijnych poslanek, zero!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=Qf1JPnLzV9s&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=gXL03CfzqsY&NR=1

Jarek

Skoro tak, to wklej i to jak wcześniej niejako na siłę Polskę ochrzcili.
Bo dobrowolnie to nie było !

Nie żebym był przeciwko, ale gwoli uczciwości, trzeba pokazywać tak samo "za" jak i "przeciw"

________
Malachit

Krzyż pod pałacem prezydenckim niestety, ale był wielką pomyłką. Póki, co w Polsce władza a kościół są dwiema odrębnymi instytucjami (teoretycznie) i albo trzeba zmienić system i skończyć robić idiotów z ludzi i wystawiać się na pośmiewisko, albo dostosować się do tego co jest.
Wracając... Krzyż nie jest poświęcony, tablica już wisi. Zaproponowano przeniesienie krzyża, poświęcenie i znaleziono dla niego świetne miejsce, ale nie, ot taka nasza narodowa przekora. Tragedia w Smoleńsku była ogromna, ale nie możemy żyć tylko tym i pokazywać jacy teraz jesteśmy och i ach. Miejsce na krzyże, pomniki, modlitwy są w kościołach, na cmentarzach. Pałac prezydencki ma pełnić rolę reprezentacyjną, są tam przyjmowani przeróżni ludzie na wysokich stanowiskach i nie powinno tam być miejsca na takie cyrki, tablica z nazwiskami odpowiednio wyeksponowana będzie wystarczającą pamiątką, a pomnik niech znajdzie swoje miejsce np. na Powązkach.

taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

katolicy! chca godnego miejsca dla krzyza.. a czym jest godne miejsce?? czy nie jest nim kosciol?? kretyni! mohery! i nie wiadomo co jeszcze! to jest racja! niby tacy ciezko chorzy i w ogole a sterczec pod krzyzem calymi dniami i tancowac spiewajac to jest komu a robic nie! walnac achtunga i rozejdzie sie towarzystwo

Ale w autobusie czy sklepie to nie mają sił stać....

:)

________
Malachit

Krzyż przed Pałacem Prezydenckim ustawili tuż po katastrofie smoleńskiej 10 kwietnia 2010 roku harcerze i harcerki z różnych związków ruchu skautowego, skupieni w ruchu "Inicjatywa Polsce i bliźnim". Tekst na przybitej do krzyża tabliczce głosi:

"Ten krzyż to apel harcerzy i harcerek do władz i społeczeństwa o zbudowanie tutaj pomnika"

Proszę państwa, jak wiecie wiele mediów sięga po moją opinię więc postanowiłem się wypowiedzieć w tym temacie. Otóż sugeruję, by ten krzyż oddano na opał mi do domu bo zima się zbliża. Dobranoc

Harcerze ustawili... A kto Im zezwolił ?! Samowolka ?
Bo skoro zabrać nie można to i na postawienie winno być pozwolenie, czy może bezprawie jakieś tolerujemy...
Tyczy się każdej dziedziny, nie tylko symboli !

________
Malachit

do: małpa@

Ten co wpieprzył się w Twoją grę, to musiał być zagorzałym zwolennikiem-miłości i tolerancji, o których ostatnio, dość głośno. Zresztą, takich jest więcej. Jak również takich którzy, dla "stołka", kilku złotych, lub piwa, będą bić brawo, choćby samemu diabłu.

Wielu było ateistów-mądrali którzy, mając nieuleczalnie chore dziecko, męża lub żonę, wobec których lekarze okazali się bezsilni, zaczynali gonitwę do różnych miejsc, prosząc o uzdrowienie.. Specjalnie mnie to nie dziwi, bardziej dziwi to iż wielu taką łaskę otrzymało. Osobiście słyszałem wypowiedź takiego człowieka. Ale , szkoda nawet o tym pisać, niektórzy mają tak zakute łby, że nic do nich nie dotrze. Zawsze znajdą wypociny jakiegoś pajaca, i zaraz zaczynają wklejać, ciesząc się iż to oni jednak mieli rację. Lecz na wiele konkretnych pytań, na które nie znajdują racjonalnej odpowiedzi, zaczynają zmieniać temat, a często przechodzą do wulgaryzmów. Gdyż innej odpowiedzi nie mają.

Zresztą, porównując intelekt wypowiadających się-ze mną włącznie, z intelektem Jezusa, to można się nieźle uśmiać. Nie tacy cwaniacy próbowali go zagiąć. No więc, mając do wyboru, wierzyć słowom Jezusa, czy jakiegoś zapienionego przygłupa, nie mam najmniejszego kłpotu z decyzją.

pozdrawiam

< wieczne im odpoczywanie >

ale nudy (ziew.............. )

Temat jest sztuczny - zgodnie z prawem i zdrowym rozsądkiem to właściciel gruntu decyduje o tym co ma na gruncie.

http://www.youtube.com/watch?v=cCJVaMzXB4E&feature=related

nie moge sledzic informacji, ani w radiu ani w telewizji
no to jak? co z tym krzyzem?

małpa@ masz tu grę :

http://www.cda.pl/gry-online/32358f/Bitwa-o-krzyz-smolenski

:)

jest tablica upamiętniająca a oni nadal bronią krzyża

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org