sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Sluzba zawodowa w wojsku

Napewno wiecej dowiem sie w wku ale moze ktos z was ma jakeis informacje zanim tam pojde.

Otoz jestem absolwentem wyzszej szkoly. W trakcie studiow nie odbylem 6-tyg przeszkolenia. Po studiach nie odbylem takze 3-mies przeszkolenia. Jestem przeniesiony do rezerwy.

Powstal pomysl wstapienia do armii. Oczywiscie jest to uwarunkowane wieloma czynnikami jednak pytanie brzmi...

Czy w moim przypadku aby rozpoczac przygode po ktorej chcialbym dostac sie do sluzby zawodowej zostane skierowany na 3 miesieczne przeszkolenie? Czy musze odbyc 9 miesiecy zasadniczej sluzby i pozniej starac sie dalej?

Ktos madry cos podpowie?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Sluzba zawodowa w wojsku

jesli nic sie nie zmienilo to na albo 8 albo 9 miechow plus unitarka

a w życiu, wojsko gdy przeszło na zawodowe (przynajmniej tak uważa Tusk i jego kolega Klich) nie ma możliwości przyjmować już na te 9 miesięcy, jeśli spełniasz warunki i kondycje masz odpowiednią to biorą cię do woja i szkolą do końca twojej służby- tak wygląda służba zawodowa, nie chce Cię zniechęcać ale trudno jest się teraz dostać, jest sporo chętnych

nie biora nie dostaniesz sie ... musisz miec zlozona przysiege wojskowa jak nie masz przysiegi nic nie ruszysz ... z cywila biora tylko tych co maja odbyw ta 9 miesieczna zetke teraz nie ,a opcji narazie zlozyc przysiegi na 9 miechow nie biora zadnych kursow nie ma ... a nie moze byc zolnierz bez przysiegi ...

a i tak nam ochotnikow nie brakuje jest z 10 osobo na jedno miejsce

wiec zostaja szkoly oficerskie ... podoficerskich juz nie ma ... ida szeregowi na przeszkolenie dla podoficerow
a w szkolach oficerskich na prawie 5000 chetnych bylo 100 miejsc wiec 1 na 50 byl przyjety ...

na dzien dzisiejszy bez zetki masz zamknieta droge do wojska ...

cos jeszcze chcialbys wiedziec ?

mowie co wiem z tego co slyszalem od kadrowca od 2012 maja ruszyc jakies przeszkolenia dla cywili... bo narazie ochotnikow nie brakuje

ale ten problem ze pozniej bedzie brakowac etatow bo wszystko sie zapcha

9-miesieczna zetka to zasadnicza sluzba jak dobrze rozumiem?

i tylko po niej biora?

a jak na przyklad znajomi byli na 6-tygodniowym przeszkoleniu w czasie studiow i sa po przysiedze w stopniu kapral - to oni maja dzis jakeis szanse czy to tez jest bez znaczenia?

idąc tokiem rozumowania "_M_L_" za 10 lat w wojsku nikogo nie będzie bo żołnierze po zasadniczej będą za starzy a nowych po "zetce" nie będzie :)

nie tokiem rozumowania moim tylko jestem w zawodowej sluzbie i mowie jak to wyglada... jak chcesz kogos do wojska bez przysiegi ?
nie ma takiej mozliwosci ...

trzeba poczekac az wladczy cos z tym zrobia.. jest w planach cos na wzor kiedys unitarki ... przeszkolenie podstawowe z mozliwosci przysiegi wojskowej ....

po 6 tygodniowych kursach tez nie chca brac...na stopnie podoficerskie nie ma tylu wakatow ... u nas na jednostce tez robia wycinke podoficerow teraz to szeregowych i starszych szeregowych ... i maja szanse Ci co byli w zetce. tak popularna zetka to zasadnicza sluzba wojskowa trwajaca 9 miesiecy

znajdujac wolny etat kaprala mozna sie starac o przyjecie do wojska ...tu nie ma zadnych przeszkod ..

musisz posiadac jedynie zdane testy sprawnosciowe ... bieg na 3km 10x10 brzuszki i drążek i posiadac kategorie zdrowia "Z"

bez przysiegi na dzien dzisiejszy nie biora .. nie ma mozliwosci zlozenia przysiegi i szkolenia podstawowego nikt o tym narazie nie mysli .. lepiej wziasc zolnierza co byl w zetce i umie maszerowac i inne pierdoly mniej szkolenia ...

lepiej miec wyszkolonego zolnierza niz uczyc go wszystkiego od poczatku ... a najlepiej juz od razu po okreslonym sprzecie .. przychodzi i robi co do niego nalezy ...

szybciej dostaniesz sie do NSR ... wiem ze biora do nsr-u ostatnio nawet widzialem liste z etatami w nsr ... ale nie bardzo mnie to interesowalo wiec nie mam blizszych informacji

Wiec teraz pytam o cos innego

Nie mam przysiegi i z tego co sie orientuje to po studiach obowiazuje mnie 3-miesieczne przeszkolenie.

Nie odbylem go i zostalem przeneisiony do rezerwy.

Czy w takim wypadku jako ochotnik zostalbym skierowany na 3 miesieczne przeszkolenie [wraz z przysiga] czy na jakis inny okres szkolenia?
Ide sobie do WKU i co on mi mowi? Musi isc Pan na przeszkolenie [nie odrazu do sluzby zawodowej] - i iel to szkolenie trwa?

Czy wogole warto konczyc takie szkolenie? Beda wakaty? Mowisz ze dla kaprali jest niewiele.

idziesz do WKU i dowiadujesz sie ze na chwile obecna nie masz mozliwosci wstapic w szeregi Wojska Polskiego...
od kad pobor zostal w Polsce zawieszony a nie zlikwidowany nie ma zadnych przeszkolen ani miesiecznych ani 3 miesiecznych ani 9 miesiecznych ....

jedynie jak masz studia to mozesz starac sie do szkoly oficerskiej ... ale to i tak juz po terminie wiec nie w tym roku

isc jak masz czas mozesz do WKU ale nic nie zalatwisz ...

nie obowiazuje Cie przeszkolenie .. mogles isc ale nie poszedles hmm od 2 lat nie sa takie juz organizowane .. nie ma takiej potrzeby bo kazdy od razu przenoszony jest do rezerwy ....

przeszkolen dla ludzi z rezerwy nie ma zadnych... wakaty sie koncza bo ludzie raczej nie odchodza a ochotnikow jest sporo

INFORMACJE W SPRAWIE POWOŁYWANIA DO ZAWODOWEJ SŁUŻBY WOJSKOWEJ

Do korpusu oficerów i podoficerów

tel. (86)2165241 w. 7724

CA MON 385724

(22)2815724

Do korpusu szeregowych

tel. (86)2165241 w. 7722 lub w.7721

CA MON 385722 lub 385721

(22)2815721

numery do WKU Łomża mozesz dzwonic sie dowiedziec ... no ale nic innego nie powiedza ...

jedynie teraz do NSR-u mozesz sie starac moze z tamtad bedzie latwiej sie do zawodowej armi przeniesc ... ale nic o tym narazie nie wiadomo ...

6. Czy mogę zostać żołnierzem NSR, jeśli nie byłem/nie byłam w wojsku?

Jeśli nie byłeś/nie byłaś w wojsku, a posiadasz uregulowany stosunek do służby wojskowej i chcesz zostać żołnierzem NSR musisz odbyć służbę przygotowawczą, której funkcjonowanie rozpocznie się w 2011 roku. Rekrutację do tej służby będą prowadziły wojskowe komendy uzupełnień.

Natomiast jeśli nie byłeś/nie byłaś w wojsku i nie posiadasz uregulowanego stosunku do służby wojskowej zgłoś się do wojskowego komendanta uzupełnień, który skieruje cię do właściwej komisji lekarskiej w celu orzeczenia twojej zdolności do służby wojskowej. W przypadku, gdy komisja lekarska stwierdzi, że jesteś zdolny/zdolna do czynnej służby wojskowej (kat. „A”) – to dalszy tryb postępowania jest taki sam jak w odniesieniu do osób posiadających uregulowany stosunek do służby wojskowej.

7. Jakie warunki muszę spełniać, aby odbyć służbę przygotowawczą?

Osoba ubiegająca się o powołanie do służby przygotowawczej składa wniosek do wojskowego komendanta uzupełnień, przedstawiając jednocześnie świadectwa (dyplomy) ukończenia szkoły (studiów) wraz z życiorysem, skróconym odpisem aktu urodzenia, zaświadczeniem z Krajowego Rejestru Karnego oraz inne dokumenty, które będą uwzględnione w postępowaniu rekrutacyjnym.

Osoba ta nie może być karana za przestępstwo umyślne, musi posiadać obywatelstwo polskie, odpowiednią zdolność fizyczną i psychiczną do pełnienia czynnej służby wojskowej, wiek co najmniej osiemnastu lat oraz wykształcenie:
1) co najmniej wyższe – w przypadku kształcenia na potrzeby korpusu oficerów;
2) co najmniej średnie – w przypadku kształcenia na potrzeby korpusu podoficerów;
3) co najmniej gimnazjalne – w przypadku kształcenia na potrzeby korpusu szeregowych.

8. Kto może ubiegać się o służbę w Narodowych Siłach Rezerwowych?

O służbę w Narodowych Siłach Rezerwowych, może ubiegać się każdy żołnierz rezerwy posiadający wyszkolenie wojskowe, tj. żołnierz który odbył zasadniczą służbę wojskową, nadterminową zasadniczą służbę wojskową, przeszkolenie wojskowe studentów i absolwentów, służbę przygotowawczą lub pełnił zawodową służbę wojskową, bądź odbywał służbę kandydacką. Ponadto, warunkiem formalnym jest spełnienie ogólnych wymagań dotyczących powołania do czynnej służby wojskowej tj. posiadanie obywatelstwa polskiego, odpowiedniego wieku oraz zdolności fizycznej i psychicznej do pełnienia tej służby

12. Jakie korzyści mogę osiągnąć, pełniąc służbę wojskową w Narodowych Siłach Rezerwowych?

Żołnierzowi NSR przysługuje możliwość dofinansowania kosztów studiów lub nauki albo stażu, kursu lub specjalizacji, zwłaszcza w specjalnościach wojskowych wymagających podwyższonych kwalifikacji zawodowych. Zapewnia to jednocześnie zdobycie cennych umiejętności przydatnych także na cywilnym rynku pracy. Żołnierze NSR będą również mieli pierwszeństwo przy ubieganiu się o zatrudnienie w urzędach administracji publicznej na stanowiskach związanych z obronnością kraju.

W trakcie służby każdy żołnierz będzie miał możliwość ciągłego podwyższania kwalifikacji oraz awansu na kolejne stopnie wojskowe. Pełnienie służby wojskowej w ramach NSR daje możliwość udziału w misjach wojskowych poza granicami kraju, a także wstąpienia do zawodowej służby wojskowej.

z tego co czytam ... to idziesz do NSR i z tad przenosisz sie na zawodowego .... i to jest przyszlosc Ci co sie sprawdza beda mogli zostac zawodowymi moze o tym warto pomyslec ?

Przyznam ze pierwszy raz slysze o tym...

Jedno zdanie mnie tu zbilo z tropu:

O służbę w Narodowych Siłach Rezerwowych, może ubiegać się każdy żołnierz rezerwy posiadający wyszkolenie wojskowe, tj. żołnierz który odbył zasadniczą służbę wojskową, nadterminową zasadniczą służbę wojskową, przeszkolenie wojskowe studentów i absolwentów, służbę przygotowawczą lub pełnił zawodową służbę wojskową, bądź odbywał służbę kandydacką.

Czyli ja bez zadnego przeszkolenia w koncu moge sie tam zglosic czy nie?

Poczekam do 2011 i zobacze jak to sie bedzie odbywalo. Ciekawe ile miesiecy trwa ta sluzba w NSR ?!

A co do tego przeszkolenia studentow sam nie wiem czy zalowac... znajomi niby je maja ale okazuje sie ze akurat dla ich specjalnosci nie ma wcale wakatow albo jest 1 gdzie cos akurat nie odpowiada. W sumie moglem sie przeszkolic...

musisz miec przeszkolenie ktore maja byc organizowane od 2011 roku co masz tu napisane

Jeśli nie byłeś/nie byłaś w wojsku, a posiadasz uregulowany stosunek do służby wojskowej i chcesz zostać żołnierzem NSR musisz odbyć służbę przygotowawczą, której funkcjonowanie rozpocznie się w 2011 roku. Rekrutację do tej służby będą prowadziły wojskowe komendy uzupełnień.

NSR to jak gwardia narodowa w USA ... pracujesz a np 2 razy w roku masz cwiczenia za ktore placi MON

Jaki jest czas przebywania na przydziale kryzysowym?

Przydział kryzysowy nadaje się na okres od 2 do 6 lat, z możliwością jego ponownego nadania, nie dłużej jednak niż łącznie na okres 15 lat.

czy zalowac .. hmm wiesz ze im masz wiecej przeszkolen i umiejetnosci to zawsze lepiej ... zrobilbys .. fajne przezycie ....

kiedys wojska ludzie unikali jak diabel swieconej wody ... a teraz ?

inna specjalonosc to nie taki problem .. najgorzej jak dostaje sie takiego bez unitarki .. co nie umie kompletnie nic .. ani chodzic ani sie zachowac ... ehhh bo sprzetu ogarnietego czlowieka nauczyc to jest mozliwe ...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org