Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ulica Radziecka. |
W całej Polsce wszystkie nazwy ulic przypominających czasy komunizmu zostały zmienione a w Łomży jest ulica Radziecka i to pod samym nosem Urzędu Miejskiego.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ulica Radziecka. |
Nazwa tej ulicy wzięła się od RADY MIASTA a nie od związku radzieckiego Bo gdybym miał narodzić się znów to tylko w Łomży i tylko Tu !!
|
|
znam ta ulice , ale odwiedzilam ja tylko raz, i wydaje mi sie ze.. nie przypominam sobie dobrze, ale to chyba tam mialam jedno polaczenie internetu za 3 godziny po 9 zl,
|
|
Radziecka to ulica historyczna , nosi nazwę upamiętniającą dawnych racjów miasta - nie pomyl Szymonku z radnymi . Warto zapoznać się z historią swojego miasta . A czasy komuny to nie nazwy , czy pomniki-- to życie i twoich bliskich .
|
|
Rajcowie to staropolska nazwa radnych. Obowiązywała do średniopolskiej doby jęz. pol. -gdzieś tak do Konstytucji 3.Maja. Obowiązywała w dużych miastach - Kraków, Gdańsk, Wrosław, Lwów.
|
|
krystynab dokładnie ta ulica prowadziła do rajców miasta . A nazwa Radziecka powstała jeszcze przed utworzeniem związku radzieckiego .
|
|
Już kiedyś była awantura na ten temat.... Siostrzyczki, które mają tam przedszkole podobno też miały podobne obiekcje jak szymonek.
|
|
krystynab , ja nie napisałem że komuna to tylko nazwy i pomniki , to są Twoje słowa , mnie chodziło o jeden fakt , który zaczynam rozumieć. I tak nastał dzień że należy zajrzeć do historii Łomży.Na marginesie PRECZ Z KOMUNĄ !!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
na radzieckiej dobry elektronik miał/ma swój warsztat, pamiętam jak latało się instalować do niego rozszerzenia pamięci do małego atari :)
|
|
szczebiota dlaczego tekstu maksymy nie napiszesz po polsku. ,, Rozsądny człowiek przystosowuje się do świata, nierozsądny człowiek w dalszym ciągu stara się dostosować świat do siebie.Cały postęp zależy od nierozsądnych ludzi."George Bernard Shaw
|
|
Radzili , Radzili i Radzieckowili. A wygląd tej ulicy jak radziecka starówka(nie mylić z Carską) A w dodatku krótka ta ulica jak żywot związku radzieckiego, no i tyle, po problemie.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |