piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Ulica Radziecka.

W całej Polsce wszystkie nazwy ulic przypominających czasy komunizmu zostały zmienione a w Łomży jest ulica Radziecka i to pod samym nosem Urzędu Miejskiego.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Ulica Radziecka.

Nazwa tej ulicy wzięła się od RADY MIASTA a nie od związku radzieckiego

Bo gdybym miał narodzić się znów to tylko w Łomży i tylko Tu !!

znam ta ulice , ale odwiedzilam ja tylko raz, i wydaje mi sie ze..
nie przypominam sobie dobrze, ale to chyba tam mialam jedno polaczenie internetu za 3 godziny po 9 zl,

Radziecka to ulica historyczna , nosi nazwę upamiętniającą dawnych racjów miasta - nie pomyl Szymonku z radnymi . Warto zapoznać się z historią swojego miasta .
A czasy komuny to nie nazwy , czy pomniki-- to życie i twoich bliskich .

Rajcowie to staropolska nazwa radnych. Obowiązywała do średniopolskiej doby jęz. pol. -gdzieś tak do Konstytucji 3.Maja. Obowiązywała w dużych miastach - Kraków, Gdańsk, Wrosław, Lwów.

krystynab dokładnie ta ulica prowadziła do rajców miasta . A nazwa Radziecka powstała jeszcze przed utworzeniem związku radzieckiego .

Już kiedyś była awantura na ten temat.... Siostrzyczki, które mają tam przedszkole podobno też miały podobne obiekcje jak szymonek.

krystynab , ja nie napisałem że komuna to tylko nazwy i pomniki , to są Twoje słowa , mnie chodziło o jeden fakt , który zaczynam rozumieć. I tak nastał dzień że należy zajrzeć do historii Łomży.Na marginesie PRECZ Z KOMUNĄ !!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

na radzieckiej dobry elektronik miał/ma swój warsztat, pamiętam jak latało się instalować do niego rozszerzenia pamięci do małego atari :)

szczebiota dlaczego tekstu maksymy nie napiszesz po polsku. ,, Rozsądny człowiek przystosowuje się do świata, nierozsądny człowiek w dalszym ciągu stara się dostosować świat do siebie.Cały postęp zależy od nierozsądnych ludzi."George Bernard Shaw

Radzili , Radzili i Radzieckowili.
A wygląd tej ulicy jak radziecka starówka(nie mylić z Carską)
A w dodatku krótka ta ulica jak żywot związku radzieckiego, no i tyle, po problemie.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org