Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Szczeniak- pomocy! |
Od kilku dni mam w domu szczeniaczka . Od 2 dni woli załatwiać się w mieszkaniu niż na dworzu. Jak go tego oduczyć? Co zrobić by chciał wychodzić na dwór? No, ale z drugiej strony po co ma wychodzić, skoro już załatwił swoje potrzeby fizjologiczne w domu...I tak błędne koło. Proszę poradźcie mi coś. Pewnie coś robię nie tak jak trzeba, ale co? Z góry dziękuję za poważne odpowiedzi.Pozdrawiam użytkowników forum.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Szczeniak- pomocy! |
trzeba cierpliwości, masz go dopiero od kilku dni:)
|
|
ja to zrobiłam tak mój piesek strasznie sie bał jak ktoś krzyczał, jak załatwiał sie w domu to krzyczałam, a jak załatwił sie na dworze to dawałam mu psie ciasteczko pApUsIa
|
|
ja dawałem scooby chrupka . lepsze efekty ;))
|
|
Jeżeli załatwił sie w domu trzeba dac powąchac jego dzieło i natychmiast wyprowadzic na dwór aby zrozumiał ze ma robic to na dworzu. Jak załatwi sie na dworzu dać mu wyżej napisaną nagrode. Ps. szczeniaka nie wyprowadzamy 3 razy dziennie lecz troche wiecej 5-7 Ciacho
|
|
Jeśli ktoś się decyduje na psa to powinien wcześniej dowiedzieć się podstawowych informacji o tych zwierzakach. Człowiek też jak się rodzi nie od razu zgłasza swoje potrzeby. Szczeniaki nawet ze względu, że mogą złapać różnego rodzaju choroby nie powinno się wyprowadzać na spacery w miejsca gdzie przebywają inne psy do czasu zakończenia wszystkich zaszczepień. Nie można wymagać żeby 7-tygodniowy szczeniak wiedział, że ma lać od razu w parku albo najlepiej w sedes potrzebuje na to czasu aby się nauczył. Jeśli ktoś się decyduje na psa to powinien być świadomy, że czeka go okres gdzie dla psa wydziela się pokój z rozłożonymi gazetami itp. i z "capem" w domu. Po za tym taka nie odpowiedzialność ludzi nieuświadomionych traktujących psy jak zachciankę i zabawkę kończy się często porzucaniem psów,
|
|
Ja mam szczeniaka od prawie 2 miesięcy, a nadal zdarza mu się załatwić w domu. Wyprowadzamy go co 2 godziny. Jak wyjdzie, załatwia się, ale niestety zdarzają się wpadki. Zwłaszcza podczas upałów, gdy dużo pije. Pół biedy, bo kupiliśmy mu maty, ale i tak nie zawsze "trafi". Trzeba pamiętać, żeby wyprowadzić od razu po spaniu, po jedzeniu. Po jakimś czasie zauważysz też mniej więcej "stałe" godziny robienia kupek.
|
|
Kiedyś w jakimś programie podali taką metodę: tam gdzie piesek narobi trzeba połozyć gazetę, tak żeby piesek robił na tę gazetę. Potem po kawałku przesuwać te gazetę aż do miejsca gdzie powinien sie załatwiać. Wg mnie skuteczniejsza będzie metoda polegająca na tym, żeby w momencie, gdy piesek zaczyna robić siku krzyknąć na niego, ewentualnie dać klapsa i wyprowadzić na dwór. Jak się tam załatwi to pogłaskać i pochwalić.
|
|
żadne krzyki ani "dawanie psu powąchać swoje dzieło" nic tu nie pomoze ;) najlepszym rozwiązaniem są maty ułożone w miejscach w ktorych pies sie załatwia .. i dużo spacerów .. pies sam zrozumie gdzie ma sie zalatwiac ale na to potrzeba czasu :) koniec imprezy
|
|
jak z dzieckiem z takim szczeniakiem;)
|
|
Atbis! Nie osadzaj ludzi z gory. .. Moj pies to nie zabawka, ale rozumiem ze to lek przez Ciebie przemawia i lezy ci na sercu dobro tych zwierzat.pozdrawiam
|
|
Ze szczeniakem jak z dzieckiem. Niemowlę też od razu nie załatwia się do nocnika/kibelka. Dobrym sposobem są właśnie gazety ewentualnie pokazanie pieskowi (tylko pokazanie a nie wsadzanie nosa) co zrobił i mówienie mu stanowczym głosem że tak nie można i wyprowadzić od razu na dwór. Należy pamiętać żeby na psa nie krzyczeć. Pies jest bardzo inteligenty i po jakimś czasie zrozumie o co chodzi;] Piszę poprawnie po polsku Tylko Łomża ŁKS!!!
|
|
Kwestia czasu. szczeniaki zawsze na samym początku załatwiają swoje potrzeby w domu ale troche cierpliwości i wszystko będzie jak należy. Nawet jeżeli piesek załatwi sie w domu daj mu do zrozumienia, że źle zrobił ale też nie bez przesady i mimo to wychodź z nim jeszcze raz na dwór. trzeba dużo z nim wychodzić i w ciche miejsca gdzie nie ma psów i ludzi. jak podrośnie powinno być lepiej. Staraj się zauważać czy podejrzanie nie kręci się po domu jeśli tak to biegiem na dwór :)
|
|
Oczywiście, zwłaszcza teraz widać tyle psów zadbanych z obrożami ale już niechcianych niestety.
|
|
Szczeniak dużo śpi.Zaraz po obudzeniu należy wynieść na dwór.Na bank tam się zsika.Pogłaskać,pocmoktać.Sprawdzone! Pifpaf
|
|
Jak nie wiesz, jak się zajmować psem, to po co go brałaś/eś? To nie chomik, jak sobie z tym nie radzisz, to co będzie z zachowaniami agresywnymi, układaniem psa?
|
|
AHMED!!! Każdy właściciel psa miał kiedyś po raz pierwszy szczeniaka i też wielu rzeczy nie wiedział, ale się dopiero uczył. Lepiej pytać niż błądzić ,albo okaleczyć psychicznie psa. W imię czego? Udawania, że ja to się na wszystkim znam? Agresja przez Ciebie przemawia Ahmedzie albo masz dzisiaj kiepski humor! Idz na muszlę na Feela to może Ci się poprawi nastrój:)
|
|
per.sor chetnie Ci napisze wszystko dokladnie jak ze szczeniaczkiem postepowac, ale poprosze o e-mail.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |