Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
via baltica - news |
Zachecam do obejrzenia informacji: http://www.ngo.pl/wiadomosci_szczeg.asp?id=9751 jest jest jeszcze szansa dla lomzynskiej lokalizacji, tym bardziej, ze w UE licza sie z ekologia.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: via baltica - news |
Moim zdaniem ta autostrada jest potrzebna, w przeciwnym wypadku Łomża i nasz region zawsze będzie zacofany, pozatym ruch na drogach i tak sie nie zmniejszy wręcz przeciwnie będzie się zwiększał a co za tym idzie wzrośnie emisja spalin wydzielana przez samochody tkwiące w korkach... bez dróg szybkiego ruchu nie mamy szanse na otwarcie nowych miejsc pracy itp... itd... T
|
|
Życzę nam, aby nasze lobby łomzyńskie w Warszawie, Brukseli /jeśli takie jest okazalo się mocniejsze/ od bialostockiego. To dla Łomży rozwój, praca, krótko mówiąc życiodajna inwestycja. Rozsądek ekonomiczny /długość trasy, ukształtowanie ternu/, ekologiczny / nie niszczenie parku narodowego/ powinien wziąść górę. Uwzglednić trzeba dzialania bialostockich grup nacisku /administracyjnych i politycznych/. Łomżanie ze wszystkich stron świata łączcie się. A może TPZŁ z oddzialami w Polsce wesprze tą sprawę. heniek
|
|
Dla tych - którym nie chciało się iść za linkiem: fragment: WWF - Światowy Fundusz na rzecz Przyrody wraz z internautami z pięciu kontynentów rozpoczynają akcję, w czasie której zwrócą się z prośbą do polskiego Rządu o zmianę planowanego przebiegu drogi ekspresowej Via Baltica. Zgodnie z obecnym projektem droga ta, wchodząca w skład międzynarodowego korytarza transportowego, ma przeciąć Biebrzański Park Narodowy i kilka innych, unikalnych w skali Europy, cennych przyrodniczo obszarów Podlasia. Jest to pierwsza tego typu ogólnoświatowa kampania mailingowa WWF w Polsce. W poprzednich udział wzięło łącznie ponad 40 tysięcy osób, które korzystając ze specjalnego mechanizmu internetowego "Paszport WWF" (www.passport.panda.org/index.cfm?lang=187), wspólnie apelowały o ocalenie zagrożonych miejsc na Ziemi. Uczestnicy akcji wyślą ze stron WWF list do Premiera oraz Ministrów Środowiska i Infrastruktury z prośbą o zmianę decyzji w sprawie budowy międzynarodowej drogi szybkiego ruchu przez Białystok, ponieważ stanowiłaby ona poważne zagrożenie dla objętych ochroną terenów Bagien Biebrzańskich, Doliny Narwi oraz Puszczy Knyszyńskiej i Augustowskiej. Jednocześnie internauci będą również apelować do polskiego Rządu o ponowne rozważenie alternatywnej trasy Via Baltica, która mogłaby przebiegać przez Łomżę. Tym samym wesprą kampanię prowadzoną wspólnie przez WWF Polska, Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków (OTOP) i CEE Bankwatch Network (wspólne stanowisko znajduje się na stronie www.wwf.pl/viabaltica.php). [...] "Paszport WWF sprawdził się już w wielu kampaniach Funduszu na całym świecie,"- mówi Marta Majka Wiśniewska, Specjalista ds. Zasobów Wodnych w WWF Polska. "Mamy nadzieję, że także w Polsce uda się przy pomocy tej akcji skłonić rządzących do uwzględnienia potrzeb związanych z ochroną przyrody. Dziś apelujemy wspólnie do Pana Premiera, aby rozbudowie sieci transportowej w Polsce towarzyszyło zawsze dokonywanie strategicznych ocen oddziaływania na środowisko." ............................. A wszystko to tutaj: http://www.ngo.pl/wiadomosci_szczeg.asp?id=9751 --- PGG
|
|
Łomzyniacy z wszystkich zakątków świata łączcie się i popierajcie sprawę. heniek
|
|
i jeszcze fajna mapka! :D http://passport.panda.org/images/maps/europe/polandmap.gif (coś jest nie tak z linkami........ dwa linki które są w tekscie też "okleiłem" [' url ']ami..... a link się nie stworzył :( ??) --- PGG
|
|
....a żeby szybciej wysłać pisemko do sfer rządowych... tu jest link: http://www.wwf.pl/letter.php Przekażcie znajomym! --- PGG
|
|
No i połączyła nas wspólna sprawa. Ja już sie zarejestrowałem w WWF i wysłalem maila do naszego premiera i ministrów. Zachęcam do tego samego. To szansa nie tylko dla wilków, bobrów i łosi ale też dla łomżyniaków. Może droga Ostrów - Łomża - Suwałki nie będzie juz nazywana "drogą śmierci"... GoRbI
|
|
Faktycznie, gdy spojrzec na mapke...to w zoladku sie przewraca.. Wyslalam rowniez... Moze tym razem"patrioci" z ii.pl wlacza sie w sluszna akcje - tylu ich tam jest i wciaz sie mnoza;) Pozdrawiam °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
Mnożą się, tylko ciekawe jak? Przez podział? Pączkowanie? Może to są klony? Czy ii.pl ma jakiś związek z Instytutem Informatyki? W akademikach informatyków piractwo kwitnie... Może ktoś tworzy pirackie kopie ;) GoRbI
|
|
Oddanie autostrady do użytku planuje sie na na lata 20 przyszłego stulecia :)
|
|
Robisz to nie tylko dla siebie;)) °°°°°°°°°° ... evaa ...
|
|
Przyklad pokazuje, ze lobbing w waznych dla regionu, spolecznosci sprawach mozna prowadzic i trzeba to robic, zachecam do wysylania protestow. Marcin Ch.
|
|
Przyklad pokazuje, ze lobbing w waznych dla regionu, spolecznosci sprawach mozna prowadzic i trzeba to robic, zachecam do wysylania protestow. Marcin Ch.
|
|
Ja juz wyslalem listy z obu stron podanych na naszym forum, zachecam wszystkich innych! Wyslalem oczywisce informacje o tym do moich wszystkich znajomychy ktorych e-mail mam (po Polsku i Anigielsku). Mam nadzieje ze cus wyjdzie Pozdrowka, Lukasz www.lscafe.com
|
|
Ja też wysłałem, ale z banera na4lomza. Poprostu wcześniej rzucił mi się do oczu. Pozdrawiam wszystkich z ii.pl Paniwie i Panie dodzieła piszcie do premiera w słusznej sprawie. Zresztą motywację to z pewnością znajdziecie. Pozdrawiam, i też do wszystkich znajomych wyślę maile o tym. Marek
|
|
Tez wyslalem i zachecam wszystkich ziomkow zza oceanu zeby zrobili to samo. Kto wie, moze to cos da ... pzdrawiam, rysiek
|
|
Nareszcie zdrowy rozsądek przedziera się przez gąszcz politycznych zawirowań i mało pragmatycznych decyzji ludzi związanych ze stolicą województwa. Wydaje mi się, że po stracie statusu województwa Łomża i tak dostała w kość.... Zmiana przebiegu może będzie małą iskierką nadzieji!!! Wierzę w to i całym sercem wspieram akcje!!!!!!!!!!!!!!!!!! barzb
|
|
Już niedługo Białostockim notablom i ciurom z ministerstwa infrastruktury Via Baltica stanie jak ość w gardle. Kroi sie duża akcja, na międzynarodową skalę. dzień sądu blisko. Wojownicy tęczy nadchodzą. ::::::::::::Ależ wodzu co wódz??::::::::::::::
|
|
A ja sie tak spytam: Jesli ta droga powstanie to z czyich pieniedzy bedzie utrzymywana? Mam nadzieje ze z wojewodzkich albo z centralnych.. zeby nie wyszlo, ze nagle via baltica`e bedzie utrzywal nasz powiat. R ------------------- "Lepsze jest wrogiem dobrego" "Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |