sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
via baltica - news

Zachecam do obejrzenia informacji:

http://www.ngo.pl/wiadomosci_szczeg.asp?id=9751

jest jest jeszcze szansa dla lomzynskiej lokalizacji, tym bardziej, ze w UE licza sie z ekologia.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: via baltica - news

Moim zdaniem ta autostrada jest potrzebna, w przeciwnym wypadku Łomża i nasz region zawsze będzie zacofany, pozatym ruch na drogach i tak sie nie zmniejszy wręcz przeciwnie będzie się zwiększał a co za tym idzie wzrośnie emisja spalin wydzielana przez samochody tkwiące w korkach...
bez dróg szybkiego ruchu nie mamy szanse na otwarcie nowych miejsc pracy itp... itd...

T

Życzę nam, aby nasze lobby łomzyńskie w Warszawie, Brukseli /jeśli takie jest okazalo się mocniejsze/ od bialostockiego. To dla Łomży rozwój, praca, krótko mówiąc życiodajna inwestycja. Rozsądek ekonomiczny /długość trasy, ukształtowanie ternu/, ekologiczny / nie niszczenie parku narodowego/ powinien wziąść górę. Uwzglednić trzeba dzialania bialostockich grup nacisku /administracyjnych i politycznych/.

Łomżanie ze wszystkich stron świata łączcie się. A może TPZŁ z oddzialami w Polsce wesprze tą sprawę.

heniek

Dla tych - którym nie chciało się iść za linkiem:

fragment:
WWF - Światowy Fundusz na rzecz Przyrody wraz z internautami z pięciu kontynentów rozpoczynają akcję, w czasie której zwrócą się z prośbą do polskiego Rządu o zmianę planowanego przebiegu drogi ekspresowej Via Baltica. Zgodnie z obecnym projektem droga ta, wchodząca w skład międzynarodowego korytarza transportowego, ma przeciąć Biebrzański Park Narodowy i kilka innych, unikalnych w skali Europy, cennych przyrodniczo obszarów Podlasia.

Jest to pierwsza tego typu ogólnoświatowa kampania mailingowa WWF w Polsce. W poprzednich udział wzięło łącznie ponad 40 tysięcy osób, które korzystając ze specjalnego mechanizmu internetowego "Paszport WWF" (www.passport.panda.org/index.cfm?lang=187), wspólnie apelowały o ocalenie zagrożonych miejsc na Ziemi.

Uczestnicy akcji wyślą ze stron WWF list do Premiera oraz Ministrów Środowiska i Infrastruktury z prośbą o zmianę decyzji w sprawie budowy międzynarodowej drogi szybkiego ruchu przez Białystok, ponieważ stanowiłaby ona poważne zagrożenie dla objętych ochroną terenów Bagien Biebrzańskich, Doliny Narwi oraz Puszczy Knyszyńskiej i Augustowskiej. Jednocześnie internauci będą również apelować do polskiego Rządu o ponowne rozważenie alternatywnej trasy Via Baltica, która mogłaby przebiegać przez Łomżę. Tym samym wesprą kampanię prowadzoną wspólnie przez WWF Polska, Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków (OTOP) i CEE Bankwatch Network (wspólne stanowisko znajduje się na stronie www.wwf.pl/viabaltica.php).

[...]

"Paszport WWF sprawdził się już w wielu kampaniach Funduszu na całym świecie,"- mówi Marta Majka Wiśniewska, Specjalista ds. Zasobów Wodnych w WWF Polska. "Mamy nadzieję, że także w Polsce uda się przy pomocy tej akcji skłonić rządzących do uwzględnienia potrzeb związanych z ochroną przyrody. Dziś apelujemy wspólnie do Pana Premiera, aby rozbudowie sieci transportowej w Polsce towarzyszyło zawsze dokonywanie strategicznych ocen oddziaływania na środowisko."

.............................

A wszystko to tutaj: http://www.ngo.pl/wiadomosci_szczeg.asp?id=9751

---
PGG

Łomzyniacy z wszystkich zakątków świata łączcie się i popierajcie sprawę.

heniek

i jeszcze fajna mapka! :D

http://passport.panda.org/images/maps/europe/polandmap.gif

(coś jest nie tak z linkami........ dwa linki które są w tekscie też "okleiłem" [' url ']ami..... a link się nie stworzył :( ??)

---
PGG

....a żeby szybciej wysłać pisemko do sfer rządowych... tu jest link:
http://www.wwf.pl/letter.php

Przekażcie znajomym!

---
PGG

No i połączyła nas wspólna sprawa. Ja już sie zarejestrowałem w WWF i wysłalem maila do naszego premiera i ministrów. Zachęcam do tego samego. To szansa nie tylko dla wilków, bobrów i łosi ale też dla łomżyniaków. Może droga Ostrów - Łomża - Suwałki nie będzie juz nazywana "drogą śmierci"...

GoRbI

Faktycznie, gdy spojrzec na mapke...to w zoladku sie przewraca..

Wyslalam rowniez...
Moze tym razem"patrioci" z ii.pl wlacza sie w sluszna akcje - tylu ich tam jest i wciaz sie mnoza;)
Pozdrawiam

°°°°°°°°°°
... evaa ...

Mnożą się, tylko ciekawe jak? Przez podział? Pączkowanie? Może to są klony? Czy ii.pl ma jakiś związek z Instytutem Informatyki? W akademikach informatyków piractwo kwitnie... Może ktoś tworzy pirackie kopie ;)

GoRbI

Oddanie autostrady do użytku planuje sie na na lata 20 przyszłego stulecia :)

Robisz to nie tylko dla siebie;))

°°°°°°°°°°
... evaa ...

Przyklad pokazuje, ze lobbing w waznych dla regionu, spolecznosci sprawach mozna prowadzic i trzeba to robic, zachecam do wysylania protestow.

Marcin Ch.

Przyklad pokazuje, ze lobbing w waznych dla regionu, spolecznosci sprawach mozna prowadzic i trzeba to robic, zachecam do wysylania protestow.

Marcin Ch.

Ja juz wyslalem listy z obu stron podanych na naszym forum, zachecam wszystkich innych!

Wyslalem oczywisce informacje o tym do moich wszystkich znajomychy ktorych e-mail mam (po Polsku i Anigielsku). Mam nadzieje ze cus wyjdzie

Pozdrowka,
Lukasz
www.lscafe.com

Ja też wysłałem, ale z banera na4lomza. Poprostu wcześniej rzucił mi się do oczu. Pozdrawiam wszystkich z ii.pl Paniwie i Panie dodzieła piszcie do premiera w słusznej sprawie. Zresztą motywację to z pewnością znajdziecie. Pozdrawiam, i też do wszystkich znajomych wyślę maile o tym.

Marek

Tez wyslalem i zachecam wszystkich ziomkow zza oceanu zeby zrobili to samo. Kto wie, moze to cos da ...
pzdrawiam, rysiek

Nareszcie zdrowy rozsądek przedziera się przez gąszcz politycznych zawirowań i mało pragmatycznych decyzji ludzi związanych ze stolicą województwa. Wydaje mi się, że po stracie statusu województwa Łomża i tak dostała w kość.... Zmiana przebiegu może będzie małą iskierką nadzieji!!! Wierzę w to i całym sercem wspieram akcje!!!!!!!!!!!!!!!!!!

barzb

Już niedługo Białostockim notablom i ciurom z ministerstwa infrastruktury Via Baltica stanie jak ość w gardle. Kroi sie duża akcja, na międzynarodową skalę. dzień sądu blisko. Wojownicy tęczy nadchodzą.

::::::::::::Ależ wodzu co wódz??::::::::::::::

A ja sie tak spytam:
Jesli ta droga powstanie to z czyich pieniedzy bedzie utrzymywana?
Mam nadzieje ze z wojewodzkich albo z centralnych.. zeby nie wyszlo, ze nagle via baltica`e bedzie utrzywal nasz powiat.

R
-------------------
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
"Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org