Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
zasiłek macierzyński z KRUS |
witam. mam pytanie. otóż od 2 lat jestem zarejestrowana w KRUSie w łomży,nie jako rolnik a jako domownik. obecnie jestem w 9 miesiącu ciąży i czytałam ostatnio że KRUS wypłaca zasiłek macierzyński. w związku z tym moje pytanie brzmi : CZY ABY OTRZYMAĆ TEN ZASIŁEK POWINNAM BYĆ ZA ZWOLNIENIU LEKARSKIM W CZASIE CIĄŻY CZY WYSTARCZY ŻE JESTEM UBEZPIECZONA I OPŁACAM SKŁADKI?? proszę o odpowiedzi ale niech wypowiedzą się tylko Ci co na prawdę mają coś konkretnego do powiedzenia na ten temat docenisz jeśli stracisz....stracisz jeśli nie docenisz...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: zasiłek macierzyński z KRUS |
Jeśli opłacasz krus dostaniesz pieniążki przynosząc akt urodzenia dziecka i wypełniając wniosek (na miejscu Ci go dadzą) Podpowiem Tobie, że nawet w 9 miesiącu ciąży możesz dodatkowo ubezpieczyć siebie i męża w PZU, stamtąd również możesz dostać pieniążki około 700-1000zł (na rodzica), w zależności od stawki miesięcznej jaką zdecydujesz się opłacać (my dostaliśmy po 700zł, płacąc po 49zł). Z ubezpieczenia w PZU w każdej chwili możesz zrezygnować, chociaż warto też kontynuować :) ale decyzja zależy do Ciebie :) Pomyślnego rozwiązania :)
|
|
dziękuję za odpowiedź. mąż ma ubezpieczenie w pzu. a jaka jest ta kwota z KRUS?? to od czegoś zależy czy wszystkim tyle samo płacą?? docenisz jeśli stracisz....stracisz jeśli nie docenisz...
|
|
Jaką składkę płacisz, taki dostaniesz zasiłek . Czyli grosze, bo w KRUS składki są symboliczne.
|
|
Co do PZU. Aby otrzymać pieniążki trzeba być ubezpieczonym co najmniej 9 miesięcy wstecz o ile nie zmieniły się przepisy. Więc nie jest prawdą, że wystarczy opłacić tylko jedną składkę. Radzę się dokładnie o to zapytać w samym PZU.
|
|
Nie trzeba :) Tak jest w signie i compensie :) w pzu ubezpieczenie obejmuje od razu. Ja np. ubezpieczyłam się w 7 miesiącu :) Z krus dostaniesz około 2300, dokładnie nie pamiętam. W PZU możesz i Ty się ubezpieczyć to dostaniecie i na Ciebie, a przy małym dziecku każde pieniążki się przydadzą :)
|
|
Aleksandra511 napisz do mnie email. zbyszek61@op.pl
|
|
i do mnie jasiu_smietana@vp.pl
|
|
ktoś-coś a niby czemu man napisać mail do Ciebie?? docenisz jeśli stracisz....stracisz jeśli nie docenisz...
|
|
Najpewniej ubezpieczenie chce Ci sprzedać :)
|
|
Autor: 23Emilka (---.lomza.mm.pl) Data: 19-05-10 17:00 Jeśli opłacasz krus dostaniesz pieniążki przynosząc akt urodzenia dziecka i wypełniając wniosek (na miejscu Ci go dadzą) Podpowiem Tobie, że nawet w 9 miesiącu ciąży możesz dodatkowo ubezpieczyć siebie i męża w PZU, stamtąd również możesz dostać pieniążki około 700-1000zł (na rodzica), w zależności od stawki miesięcznej jaką zdecydujesz się opłacać (my dostaliśmy po 700zł, płacąc po 49zł). Z ubezpieczenia w PZU w każdej chwili możesz zrezygnować, chociaż warto też kontynuować :) ale decyzja zależy do Ciebie :) Pomyślnego rozwiązania :) Nie masz bladego pojęcia to nie doradzaj.Pewna jesteś że tak da radę zrobić ?????? No to życzę ci powodzenia :):):):)
|
|
Żadnego ubezpieczenia nie chcę ci sprzedać nie słuchaj bzdur. Mam komu sprzedawać i bez was. Po prostu chciałem ci pomóc .
|
|
Pewna jestem, bo dostałam pieniążki z PZU, a ubezpieczyłam się w 7 miesiącu ciąży. Tak jak pisałam inne firmy wymagają ubezpieczenia przez 6-12 miesięcy wcześniej. Pozdrawiam :)
|
|
Poszłaś ot tak sobie i się ubezpieczyłaś w okienku ????? Czy dopisałaś się do męża w pracy???
|
|
Zapisałam siebie i męża u siebie w pracy.
|
|
No właśnie :) Dzięki za wyjaśnienie. Pozdrawiam
|
|
pierwszy krok do poprawy sytuacji ekonomicznej w Polsce to likwidacja KRUSu. _____________________ one track, one thruth. the thruth tracker
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |