sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
pomyłkowy przelew na konto

moze ktoś z Was miał taką sytuacje, mianowicie co się dzieje, jeżeli ktoś pracował w firmie i rozwiązał umowę o pracę, dostał ostatnią wypłate i w zasadzie jest kwita z tą firma i nagle w następnym miesiącu dostaje znowu przelewem na kontokolejną wypłatę?
co z tym zrobić ? odesłać im kasę? czy poczekać aż sami sie dopatrzą pomyłki? czy może w ogóle nic nie robić i czekać na reakcję firmy? czy jest obowiązek zwracania takich pomyłkowych przelewów ?

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: pomyłkowy przelew na konto

niema .. dali to masz

zostaw kase na koncie :)

hehe poczekaj i nic nie rób, a może się nie pomylili, tylko gratisa Ci wysłali:)

kobieta powinna być na salonach damą w domu matką a w sypialni dziwką

smiejecie sie a to powazna kasa i sama nie wiem czy sie cieszyc, ze tyle mam czy marwic, ze tyle bede musiala oddac :D

http://www.ultrasonline.com/ref/ktos1926/

możesz uznać to jako darowizne;), ale radze ich- przynajmniej narazie nie wydawac, jeśli firma ma księgową dopatrzy się pomyłki i wtedy zwrot tych pieniędzy wydaje się konieczny więc oby do końca miesiąca hehe, powodzenia;)

szanelka nie słuchaj

zgodnie z prawem bankowym oraz na pewno z Twoją umową rachunku bankowego masz obowiązek zwrotu tych pieniędzy bez zbędnej zwłoki od momentu powzięcia wiadomości o nieprawidłowym przelewie.

Zrób to jak najszybciej. Inaczej może być to potraktowane jako kradzież. Pewnie byś się wytłumaczyła, ale po co Ci to?

a jesteś chyba poza tym przyzwoitym człowiekiem?

Nic nie rób kasa jest twoja.

człowiek lasu

a moze to premiahttp://www.youtube.com/watch?v=h6F0IFRwFu4 albo trzynaska.....

a moze to premia albo trzynastka

http://www.youtube.com/watch?v=h6F0IFRwFu4

jaka kradziez a co sama sobie ja wziela to oni sie pomylili i niech teraz kombinuja co z fantem zrobic

a może to forma odprawy:)

to na drobne wydatki szanelka ;-)

księgowa dojdzie jak będzie zamykać miesiąc.

the thruth tracker

zainwestuj tą kasę w coś i tyle. Kto daje i odbiera ten się... wiadomo. :)

AutoPokaz.pl

Znajomy miał podobną sytuację - przelali mu w banku wypłatę kolegi na jego konto. Musiał oddać co do grosza...

"zgodnie z prawem bankowym oraz na pewno z Twoją umową rachunku bankowego masz obowiązek zwrotu tych pieniędzy bez zbędnej zwłoki od momentu powzięcia wiadomości o nieprawidłowym przelewie."

Gdzie w prawie bankowym masz zapis mówiący o tym? W umowie rachunków bankowych też nigdy takich zapisów nie widziałem.

Jeżeli nie zwrócisz tej kasy ktoś kto dokonał przelewu będzie musiał i tak ją oddać dla firmy a ciebie będzie miał prawo podać do sądu .Po prostu zapytaj w firmie co to za pieniądze . Może akurat jakaś forma premii .

Patrze niektorzy to mysla, ze sa cwani... Nie sluchaj takich rad, tylko tak jak niektorzy pisza, zapytaj w firmie za co to pieniadze. Jesli to pomylka, to i tak bedziesz musiala zwrocic, po co robic sobie klopoty i ciagac sie pozniej za te pare zl...

Odaj mi jeśli masz za dużą ;) ja nie pogardze nawet tym tysiącem co tam dostałaś i na pewno beda wiedziec co zrobic z to kasa i nie bede sie pytac tutiaj na forum ! Oo to podac numer bankomatu ?

ja tez uważam, żeby wyjaśnić z firma co to za pieniądze. W końcu może nie są Twoje. Co zrobisz zależy od Ciebie, zależy jaki masz charakter,.Ja bym się dowiedział "co to i za co" bo sumienie by mnie gryzło ze kogoś oszukuje.

ja bym przepił

Zadzwoń do firmy,zapytaj i będziesz wiedziała.Proste.Może to faktycznie "trzynastka",czy odprawa.

nic nie rób jak wysłali to sami wiedzą za co , za nic nie nie odpowiadasz spij spokojnie za błędy sama firma odpowiada ,,..pozdrawiam.

Borys-50

Miałam taką samą sytuację tylko ktoś omyłkowo wysłał mi pieniądze przez przypadek 2krotnie za to samo ... jak się zorientował i zwrócił do banku o cofnięcie jednego przelewu to bank mi te pieniądze z konta zabrał. Pozdrawiam

o ludzie ludzie........co to za pytanie???!!!

i to jeszcze tu na forum......

zadzwon i zapytaj-wszystko sie wyjasni.....

jesli to jakas premia dla ciebie badz trzynystka to ci o tym powiedza....i uznaja cie za uczciwa osobe!!!

jesli to pomylka -to ci podziekuja i uznaja cie jak najbardziej za uczciwa osobe.....!!!

jesli nic nie zrobisz tylko bedziesz czekac czy oni sie zorientuja czy nie-to jak sie wreszcie zorientuja-to bedziesz miala nieprzyjemne wyjasnianie calej tej sytuacji i pozostanie swiadomosc ze uznaja cie za osobe nieuczciwa i znajac lomzynskie realia rozniesie sie to expresowo i wyjdziesz na "nieuczciwa osobe"-nawet jesli to wszystko nie twoja wina!!!

a teraz odpowiedz sobie na pytanie -czy warto???????

No wlasnie zabawne jest to, jak kazdy jedzie po lomzynskich przedsiebiorcach non stop, ze oszusci, wyzyskiwacze itd. A starczy troche poczytac forum i widac, ze spora czesc osob sama skorzystalaby natychmiast z kazdej okazji, zeby kogos oszukac...
Mentalnosc Kalego?

nic nie rób jak wysłali to sami wiedzą za co , za nic nie nie odpowiadasz spij spokojnie za błędy sama firma odpowiada ,,..pozdrawiam.

Borys-50

taaak szanelka.......sluchaj tylko takich rad jakich daje smolen i inni...............a potem sie nie zdziw jak na forum bedzie tamat zalozony wlasnie przez takiego "doradce".....
pod tytulem "pamietacie szanelke? co nie chciala oddac kasy?ja wiem kto to jest!!!"
albo cos w tym stylu.......!!!

ponawiam pytanie-czy te pieniadze sa dla ciebie tyle warte zeby miec potem zjechana opinie???????

bamato03 zgadzam sie w zupelnosci. Dodam tylko, ze warto pamietac, ze za jakis czas moze trafi sie szansa na fajna robote, a potencjalny pracodawca zawsze moze zadzwonic do poprzednich i zapytac o opinie... A z opinia oszusta i kretacza raczej mozna robocie pomachac na pozegnanie.

Ludzie narzekaja na brak pracy, a sami jeszcze pod soba kopia dolki takim drobnym cwaniactwem.

Nie wspomne juz, ze jada non stop na forum, jak to pracodawcy oszukuja, wysyskuja itd. a wyraznie widac, ze wiele osob natychmiast skorzystaloby z okazji, zeby kogos oszukac... Wiec o co te wieczne placze?

nie masz obowiazku oddawac pieniedzy. ba, nawet jesli pracodawca zglosi sie do banku z prosba o zwrot, to bez Twej zgody nic nie moga zrobic. Prawo bankowe mowi jasno ze te pieniadze staly sie Twoje z chwila ksiegowania przelewu. Prawo nie działa wstecz, by Ci odebrać Twą własnosc, tym bardziej, ze przelew to legalna forma płatności.
jesli jednak meczy cie sumienie, oddaj, postap jak uczciwy czlowiek. Nie warto czerpac zyskow z czyjejs drobnej pomylki

jedyny prawdziwy jasio :}

jasiu moze i wedlug prawa bankowego tak jest, ale firma nadal moze przeciez dochodzic tych pieniedzy w sadzie.

Zgodnie z prawem pieniądze powinieneś zwrócić. To co się stało to tzw. "Bezpodstawne wzbogacenie się" Kwestie bezpodstawnego wzbogacenia się reguluje Kodeks cywilny w art. 405-414.

Możesz poczekać 10 lat aż sie przedawni ;p

Jeśli gryzie Cie sumienie i jesteś uczciwa, nie chcesz mieć problemów, to dla świętego spokoju poinformuj firmę i będzie wszystko OK :)

Chociaż ja osobiście bym nic nie robił, poczekał z pół roku i jakby sie nie upominali to bym wziął kase z konta i zainwestował ;)

Szanelkaaaaa! Co zrobiłaś z kasą napisz:)

Na pewno nie żadna kradzież.
W mojej rodzinie też był taki przypadek. Dopatrzyli się po tygodniu i bardzo ładnie poprosili czy szwagier zechce oddać kasę.
Skoro poprosili wychodzi na to, że nie musiał oddawać?
A może by musiał, ale jak oddał dobrowolnie to księgowa nie dostała po dupie i nie wyleciała z roboty :]

ja bym nie oddal ciekawe jakbys ty niechcacy przelala komus pieniiadze czy by tobie oddal na 99% napewno nie hehe tak wiec za gapowe sie placi pozdrawiam idz sie zaopatrz w nowe wdzianko i po sprawie hehe zrob imprezke i baw sie dobrze ja bym tak zrobil :)pozdrawiam

haha po za tym. takie pomylkowe przelewy nie istnieja.. konta sa robione tak ze nie ma mozliwosci pomylki.. pomylka mogla byc to ze facet mial numer twojego konta ktory mial zapisany w notesiku.. "Franek wyplata" i mysli ze franek cieszy sie kasa a tak naprawde to ty ja masz.. ale pominimy to.. jezeli masz kase na koncie to ja sobie trzym... wciagu 24godzin przyszla byc wiadomosc z przeprosinami itp... kasa jest twoja

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org