niedziela, 01 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
dobry kamerzysta

znacie moze jakiegos dobrego kamerzyste na wesele ??

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: dobry kamerzysta

www.dobrykamerzystanawesele.pl

Ja mogę wynająć dobremu kamerzyście profesjonalną kamerę na weselę.

Ja mam dobry samochód na wesele!Polecam!

jakie masz auto amorr ??

a jaki masz ten dobry samochód "amorr"

ja polecam Stefana Dorobisz

Ja polecam Polecenie Zapłaty...

Sławomir Idziak

trabant a co?

jedyny prawdziwy jasio :}

Szukasz dobrego kamerzystę czy taniego?

Na Śniadeckiego jest bardzo dobry i nie drogi :) Tylko imienia nie pamiętam, ale jakby co to mam jego nr :) A i A. Kamiński również polecam, tylko że już drożej będzie :P

Stefan Dorobisz , bardzo ciekawy montaż - POLECAM.

"Cine Film" - Zbigniew Zalewski

Ja posiadam dobre autko na wesele Lincoln Continental rocznik 1979. Jesli jestescie zainteresowani to piszcie na maila : hubaliderdt@hotmail.com

najlepszy i barzo mu dziekuje....!
Artur Kalinowski 602814085

anelka napisał(a):

> Stefan Dorobisz , bardzo ciekawy montaż - POLECAM

ciekawy? montaż?
chyba nie widziałaś zmontowanego materiału

ja nie wiem co ludzie w nim widzą

fakt ze na rynku jest od lat... ale talentu to on nie ma

ludzie chyba dlatego go biorą gdyż opierają sie na jego "doświadczeniu".. a później zonk...

W Nowogrodzie znajdziesz dobrego kamerzystę i super zespół,ale nie mam do nich namiarów,popytaj-byłam tylko na weselu,które obsługiwali.

Bardzo NIE POLECAM kamerzysty, który handluje płytami na ryneczku w Łomży, nazywa się Andrzej Kozioł z tego co pamiętam.
Rok temu brał 1200 zł i odwalał taką fuszerkę, że szok.
Zero konsultacji z parą młodą, sam ustalał podkład muzyczny, płytę dzielił na chaptery lecz niestety nieumiejętnie to robił, ponieważ przejścia z jednego chapteru do drugiego przycinały się i moment zawieszenia trwał zbyt długo!
Był wielce oburzony gdy poprosiliśmy go o poprawę płyty.
Suma sumarum, ostateczna wersja też jest źle nagrana (teledysk kończący płytę jest bez dźwięku.... ehh szkoda słów).
Zapomniałam dodać, że płytka była już zmontowana w 3 dni po weselu...szkoda ,że nie zrobił tego profesjonalnie...przecież to pamiątka na całe życie.
Nie polecam!

TEN Z RYNKU TO STARY PRZEKRĘT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! NIE POLECAM N I E POLECAM

Dorobisz-tylko!!!!!!!!!!!!!!

gosia17

ten z rynku kiedyś robił moją studniówkę
szkoda słów na efekty

Znajoma pokazała mi wesele syna które filmował Dorobisz
co chwila można zobaczyć jak zastawione były stoły, co kto miał na talerzu i tak przez całe nagranie dobrze że gościom do ust nie zajrzał co jedzą, bo jedzenie było głównym motywem filmu
w kościele zamiast skupić sie na młodych to on obrazu na ścianach filmował i oddał 3godzinny materiał a jedyny montaż jaki można było zauważyć na nagraniu to latające serduszka
przed przysięga wrzuca planszę z wielkim napisem ZAŚLUBINY i otwierające sie pudełko z obrączkami...
przy każdym śpiewanym "sto lat" wielki napis z tym napisem
a co najśmieszniejsze było to to że ślub był w grudniu a niektóre ujęcia były z wiosny :D heh przy wyjściu z domu panny młodej był moment gdzie na filmie było widac oczko wodne... o dziwo młoda takiego oczka nie miała :D

jeśli ktoś lubi takie "bajery" to oczywiście Dorobisz będzie dla niego idealnym kamerzystą

NIE ZNAM OSOBIŚCIE - ALE WIDAĆ JAK PRACUJE TO ŚMIAŁO MOGĘ POLECIĆ

http://www.hqstudio.pl/

Osobiście polecam Artura Kalinowskiego

Zaara ładnie to tak smarować na konkurencję ?

Polecam Marka Zajk. Nie mam co prawda namiarów, ale w razie czego zdobędę. Solidny, robi kawał dobrej roboty, bez wpadek technicznych. Poważnie traktuje swoje zajęcie.

Czytając te posty nasuwa się jeden wniosek. Dopóki najważniejsza będzie cena, będzie tu dużo takich negatywnych wpisów. Radzę zamawiającym taką usługę dokładnie sprawdzić wcześniejszą produkcję danego człowieka, porozmawiać o własnych wymaganiach dotyczących filmowania i montażu, a na koniec rozliczyć dokładnie za realizację całości. Pozdrawiam wszystkich zadowolonych klientów.

karturo

Dorobisz nagrywał mi studniówkę klapa na całej linii można oczopląsu dostać.

m.

konkurencję?

a gdzie ty widzisz żebym ja reklamowała siebie?
nie zajmuję sie filmowaniem

takie jest moje zdanie na temat pracy tego pana, jak widzisz nie tylko ja mam o nim takie zdanie

Zaara a pewnie przypadkowo masz w profilu jako stronę domową:
http://www.youtube.com/user/Sz4k4l85?feature=chclk
Czyli Kanał użytkownika Sz4k4l85 a niejaki Sz4k4l nie raz nie dwa reklamował swoje usługi video, nie tylko na tym forum ale również chociażby ostrołęckim :P
Internet jest mniej anonimowy niż Ci sie wydaje
Nie jestem piewcą umiejętności pana Dorobisz ale przynajmniej w przeciwieństwie do Ciebie nie smaruję na konkurencję
Chcesz sie wybić to zrób to uczciwą pracą !

nie wiem czy wiesz ale ja jestem kobieta a sz4k4l85 mężczyzną więc nie przesadzaj mówiąc ze robię sobie reklamę kosztem innych

czy widzisz tu abym polecała jego usługi?
to ze znam jego filmiki i podobają mi sie nie znaczy ze reklamuje go kosztem innych
jeśli będzie chciał to sam to zrobi, a jeśli poczytasz inne tematy o filmowaniu
np tu http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=182362&t=182362

to zobaczysz jakim rodzajem filmowania on się zajmuje

nikogo nie polecam i nikomu reklamy nie robię
tak jak inni wyrażam swoje zdanie w danym temacie
widziałam nie jedyny film Dorobisza, nie podoba mi sie w jaki sposób montuje on materiał i nie będe tego ukrywać
Są ludzie naprawdę godni polecenia a niestety on nim nie jest

ale robisz antyreklamę - łatwo Ci przychodzi szarganie czyjegoś nazwiska Treść tematu jest prosta : dobry kamerzysta więc autorowi chodziło raczej o coś innego. A to że jestes najprawdopodobniej dziewczyną czy siostrą Sz4ak4l'a, chłopaczka który chce wejść w rynek weselny nie upoważnia Cie do dyskredytacji innych

alvaro50 sam polecałeś oraz krytykowałeś innych również z branzy "weselnej" więc nie wytykaj mi ze wyrażam swoją opinię
nie tylko ja go tu skrytykowałam więc wrzuć na luz i zejdz ze mnie
Sz4ak4l'a reklamować nie muszę gdyż on nie zajmuje się tą branżą weselną

oczywiście że jest to antyreklama, każda negatywna wyprzedzić jest antyreklamą i dziwi mnie dlaczego ktoś poleca osobę która nie jest najlepsza a nawet dobra w tym co robi?!
widziałeś filmy tego pana? ja widziałam i uwierz że gdybym miała mieć taką pamiątkę ze swojego wesela to wolałabym jej nie mieć, bo żal serce ściska jak sie patrzy na te filmy a małej kasy on za to nie bierze
skoro już coś robi to niech robi to porządnie a nie odwala wszystko na jedno kopyto

tyle ja mam do powiedzenia w tym temacie
nie powstał on po to abyś tu mi a ja tobie coś wytykała

krytykowałem i owszem pewien zespół za chamską, nachalną reklamę niepodpartą doświadczeniem i umiejętnościami

masz rację na cóż nam zwady i spory :) dobrej nocy i pozdrów swego szakala ;)

Więc myślę że trochę teraz zrozumiesz moje nastawienie do tego Pana :)

z chęcią bym go pozdrowiła...

ale jest to nie realne

więc pozdrawiam ciebie

Spokojnej nocy ;)

Polecam Pana Pawła Duchnowskiego http://hdstudio.eu.interia.pl/index.html .
Jako jeden z nielicznych posiada profesjonalną kamerę telewizyjną HDV. (nagrania są w rozdzielczości Full HD).

Przykładowy film:

http://www.youtube.com/watch?v=7eKXyoGsgEY

Pozdrawiam!

Indy

wszystkim zainteresowanym tematem kamerzystów weselnych proponuje aby zapodali sobie po jednej płycie od każdego wytwórcy i sobie porównali, co Wam się podoba najbardziej. Widziałem większość łomżyńskich i okolicznych weselników, oceniać nie będę, bo to kwestia gustu, tylko rozwala mnie, jak się chce nie wiadomo co, a i najlepiej za 700 zybli, a potem jest płacz. Mity o graniu kamerami HD (wmawianie ludziom, że nie trzeba świateł stawiać itp, że będzie leszy obraz) mnie okrutnie rozbawiają, ostatnio oglądałem kilka wesel kręconych kamerą HD, przeskalowanych bez pojęcia do SD, bez ostrości, z wypalonymi twarzami, cóż, co kto lubi, powiedzcie mi tylko jedno, ile osób ma blue-ray'a żeby obejrzeć wesele w HD. Pooglądajcie sobie wytwory "weselników" jak się coś spodoba, to wtedy bierzcie, a i jeszcze jedno, nie jestem kamerzystą weselnym

pozdrawiam

Mosses napisał(a):

> wszystkim zainteresowanym tematem kamerzystów weselnych
> proponuje aby zapodali sobie po jednej płycie od każdego
> wytwórcy i sobie porównali, co Wam się podoba najbardziej.
> Widziałem większość łomżyńskich i okolicznych
> weselników, oceniać nie będę, bo to kwestia gustu, tylko
> rozwala mnie, jak się chce nie wiadomo co, a i najlepiej za
> 700 zybli, a potem jest płacz. Mity o graniu kamerami HD
> (wmawianie ludziom, że nie trzeba świateł stawiać itp, że
> będzie leszy obraz) mnie okrutnie rozbawiają, ostatnio
> oglądałem kilka wesel kręconych kamerą HD, przeskalowanych
> bez pojęcia do SD, bez ostrości, z wypalonymi twarzami,
> cóż, co kto lubi, powiedzcie mi tylko jedno, ile osób ma
> blue-ray'a żeby obejrzeć wesele w HD. Pooglądajcie sobie
> wytwory "weselników" jak się coś spodoba, to wtedy bierzcie,
> a i jeszcze jedno, nie jestem kamerzystą weselnym
>
> pozdrawiam

No i tutaj masz troche racji, bo tak naprawde to ile jest w Lomzy kamer z full hd? 2-3? Osobiscie wiem tylko o jednej. Faktem jest ze przy profesjonalnej kamerze z duzym przetwornikiem i super optyka mozna sie czasami obejsc bez dodatkowych swiatel (oczywiscie nie zawsze). Poza tym kamery HD z prawdziwego zdarzenia (od 8-10 tys dolarow w gore) nawet nie pozwalaja na nagrywanie w SD (standardowej rozdzielczosci). Konwersja w dol odbywa sie w post production.
"ile osob ma blue-ray'a" - no coz, to jest przyszlosc w Polsce, a standard w innych krajach, ktory Polski nie ominie. Nie trudno miec plyte w HD na przyszlosc i "normalne" dvd na dzisiaj (dla kogos, kto na powaznie zajmuje sie filmowaniem to nie jest zadan problem stwozenie plyty dvd i blueray majac do dyspozycji material nagrany w HD). Poza tym mozna bez problemu przekonwertowac taki material do formatu H.264 i wrzucic okolo 1 - 2 godziny materialu w HD na zwykla plyte (jednowarstwowa) dvd, ktora bedzie mozna odtworzyc na nieco nowszym, ale zwyklym komputerz przy uzyciu windows media player. Takie samo rozumowanie bylo kilkanascie lat temu, gdy pytanie bylo: po co na dvd skoro mozna na kasecie?, a ile ludzi dzisiaj ma VCR? (magnetowid)- nawet JVC przestalo produkowac magnetowidy ponad rok temu. "wypalone twarze:)" - uzywaja chlopaki malych kamerek , z jeszcze mniejszymi przetwornikami i niewielkimi obiektywami, ktore nagrywaja w formacie AVCHD, to sie nie ma czemu dziwic ze brak szczegolow. Kamera za 600 - 1000 dolarow jest dobra do zrobienia filmu z wakacji, ale nie do nakrecenia materialu z wydarzenia, ktore zdarze sie raz w zyciu (przynajmniej dla wiekszosci ludzi). Dokad ludzie beda zwracali tylko i wylacznie uwage na cene, dotad beda istnieli ci "weselni kamerzysci", a i profesjonalisci przy tym czasami tez zarobia, gdy przyjdzie poprawiac te "cuda sztuki filmowej" - ale najczescie i tak niewiele udaje sie zrobic, gdy nie ma pelnego materialu zrodlowego, wiec rada dla przyszlych Mlodych - w miare mozliwosci, przy spisywaniu umowy o dzielo zastrzzcie sobie mozliwosc dostepu do pelnego materialu zrodlowego. I tez nie jestem "kamerzysta weselnym" chociaz nieco w temacie.

D, dobrze to ująłeś, a z blue-ray'em masz rację, to jest przyszłościowe.

"Faktem jest ze przy profesjonalnej kamerze z duzym przetwornikiem i super optyka mozna sie czasami obejsc bez dodatkowych swiatel (oczywiscie nie zawsze).

ten nawias jest dość mocno istotny :)

Poza tym kamery HD z prawdziwego zdarzenia (od 8-10 tys dolarow w gore) nawet nie pozwalaja na nagrywanie w SD (standardowej rozdzielczosci). Konwersja w dol odbywa sie w post production.

Właśnie z konwersją też jest problem, nie wiem jak, ale jest ona w większości przypadków robiona źle, nie wiem, czy przy zrzucaniu do edytora, czy przy eksporcie wynikowego materiału.Widziałem obraz z konkretnej kamery (nie będę podawał z jakiej, bo nie chcę robić koło pióra kamerzyście) zaskoczył mnie "mydlasty" obraz wesela, a wiem, że ta kamera "rysuje" bardzo ostro i jasno, więc.. skucha producenta.

"Kamera za 600 - 1000 dolarow jest dobra do zrobienia filmu z wakacji, ale nie do nakrecenia materialu z wydarzenia, ktore zdarze sie raz w zyciu (przynajmniej dla wiekszosci ludzi). Dokad ludzie beda zwracali tylko i wylacznie uwage na cene, dotad beda istnieli ci "weselni kamerzysci", a i profesjonalisci przy tym czasami tez zarobia, gdy przyjdzie poprawiac te "cuda sztuki filmowej" - ale najczescie i tak niewiele udaje sie zrobic, gdy nie ma pelnego materialu zrodlowego, wiec rada dla przyszlych Mlodych - w miare mozliwosci, przy spisywaniu umowy o dzielo zastrzzcie sobie mozliwosc dostepu do pelnego materialu zrodlowego."

Jak słusznie zauważyłeś "ale najczescie i tak niewiele udaje sie zrobic, gdy nie ma pelnego materialu zrodlowego" ale niestety, nawet mając materiał źródłowy, nie zawsze da się wszystko naprawić, zwłaszcza, że większość kamerzystów obsługuje kamerę "FULL AUTO" i ich rola ogranicza się tylko do kadrowania, co też im za dobrze nie idzie ;)

Podsumowując, ludzie, którzy chcą mieć fajne płyty czy kasety z wesela ( wbrew pozorom magnetowidy dalej istnieją i mają się dobrze :) ) kierujcie się swoją własną oceną "dzieł" naszych rodzimych kamerzystów, a nie tylko tym, co Wam ludzie powiedzą, myślę, że u każdego "weselnika" możecie obejrzeć jego produkt, ewentualnie weźcie sobie od znajomych.

Jest jedna ważna rzecz, tanio przeważnie oznacza gorzej, choć czasem się udaje, takie szybkie wyliczonko, nagranie wesela to około 10 godzin z kamerą na ramieniu, potem około 10-30 godzin montażu (zależy ile materiału i jak kto się angażuje w edycję ;) co potem widać) potem przerzucenie na płytki 2-4godziny, więc razem to jest około 20-40 godzin pracy, zużycie sprzętu, prądu itd. więc Waszej ocenie pozostawiam koszt pracy, powiem, że nie jest łatwo ;)

A i jeszcze jedno, podpisujcie umowy, wtedy w razie "zjebki" delikwenta możecie zjechać z kaski, albo w ogóle nie płacić, to zależy, jak jest zawarta umowa, po za tym, spowoduje to, że z czasem segment weselnych video usług spoważnieje i podniesie poprzeczkę zarówno jakości, jak i traktowania klientów, na czym zyskacie Wy, odbiorcy produktu weselnych kamerzystów.

pozdrawiam, mam nadzieje, że moje przemyślenia na temat kamerzystów cokolwiek komuś pomogły

Może ktoś jest zainteresowany kupnem kamery Sony VX2100. Kamera używana przez około 2 godziny w celu sprawdzenia. Zakupiona w Polsce (potwierdzenie fakturą VAT). Możliwość sprawdzenia kamery u profesjonalisty. Możliwość przetestowania przez jakiś czas na podstawie umowy najmu. Przy decyzji o zakupie koszt wynajmu wliczony w ustaloną cenę. Faktura VAT. Dla zainteresowanych wyjaśnię osobiście powód zakupu i nie używania kamery. Chętnych proszę o podanie maila lub tel. - skontaktuję się.

Autor: Mosses napisal:

"Właśnie z konwersją też jest problem, nie wiem jak, ale jest ona w większości przypadków robiona źle, nie wiem, czy przy zrzucaniu do edytora, czy przy eksporcie wynikowego materiału.Widziałem obraz z konkretnej kamery (nie będę podawał z jakiej, bo nie chcę robić koło pióra kamerzyście) zaskoczył mnie "mydlasty" obraz wesela, a wiem, że ta kamera "rysuje" bardzo ostro i jasno, więc.. skucha producenta"

Osobiscie mialem dostep do kamer, ktore mialy dedykowane wyjscie do sygnalu w SD (standardowej rozdzielczosci, konwersja w dol dokonywana przy uzyciu ukladow przetwornikow wbudowanych w kamere), ale takie rozwiazanie jest dobre tylko wtedy gdy planujesz caly material obrobic w SD. Jezeli nagrywasz w HD i efekt koncowy ma takze byc w HD, to konwersja do SD musi byc zrobiona przy uzyciu komputera. I tutaj zaczynaja sie dziac "dziwne" rzeczy. Dobre oprogramowanie pozwalajace na obrobke i konwersje materialu HD to wydatek rzedu 500 - 1000+ dolarow, darmowy konwerter z internetu - darmowy :). Dotatkowo istnieje kilka formatow do nadawania sygnalu w HD i jeszcze wiecej do nagrywania w HD. Im wieksza rozdzielczosc materialu tym mocniejszy komputer jest wymagany do jego obrobki. Nawet na komputerze z procesorem i7 przeliczenie materialu nagranego w 1920 x 1080/50i do SD z ustawieniami "najwyzszej" jakosci zajmuje 8 - 12 godzin, lub 1 - 2 godziny przy "super" konwerterze, ktory na wyjsciu daje "mydlasty", pelnym blokow obraz "HD". Dlatego czesc "producentow" niedysponujacych odpowiednim sprzetem lub oprogramowaniem, lub z braku czasu lub lenistwa, sklania sie to uzywania tych "magic video converters".

a tutaj szybki przyklad jakie moga byc roznice w obrazie. Zdjecie z wikipedii

Nawet na komputerze z procesorem i7 przeliczenie materialu nagranego w 1920 x 1080/50i do SD z ustawieniami "najwyzszej" jakosci zajmuje 8 - 12 godzin, lub 1 - 2 godziny przy "super" konwerterze, ktory na wyjsciu daje "mydlasty", pelnym blokow obraz "HD". Dlatego czesc "producentow" niedysponujacych odpowiednim sprzetem lub oprogramowaniem, lub z braku czasu lub lenistwa, sklania sie to uzywania tych "magic video converters".

właśnie o to chodzi, jak się nie chce(lenistwo), albo się nie chce wydawać pieniędzy na soft, to później takie klocki wychodzą, a kto na tym cierpi?? odbiorcy, a fakt, że większość ludzi tego nie widzi, wcale nikogo nie usprawiedliwia. Ciekaw jestem, co teraz o tym wszystkim myślą sobie nasi rodzimi producenci welesni?

Ludzie pamiętajcie o jednym, płacicie - wymagajcie, a i o drugim, czasem warto dołożyć pare złociszy i mieć coś lepszego, w końcu, powtórzyć nagrania się nie da.

w razie jak by co, chętnie służę pomocą, mogę ocenić obiektywnie jakość wesela ;) (żart)

Obraz typu mydło jest oczywisty przy wrzucaniu na zwykłe dvd 4,7 gb dwóch godzin filmu, efekt- 60 procent jakości dvd czyli divix , jak na nagranie weselne szkoda pracy kamerzysty i nerwów na plazmie i lcd , pozdrawiam- kamerzysta, a z drugiej strony jak ktos nie lubi tego zajęcia,montażu, to po co to robić .........chyba ta kasa......niektórzy naprawdę powinni się czymś innym zająć.....jak nie widzą w tym własnej pasji.

mistas napisał(a):

> Obraz typu mydło jest oczywisty przy wrzucaniu na zwykłe dvd
> 4,7 gb dwóch godzin filmu, efekt- 60 procent jakości dvd
> czyli divix , jak na nagranie weselne szkoda pracy kamerzysty i
> nerwów na plazmie i lcd , pozdrawiam- kamerzysta,

z tym to sie nie moge zgodzic. nawet na dzien dzisiejszy wiekszosc filmow sprzedawanych w polsce jest na plytach jednowarstwowych. to jednak kwestia softu uzytego do konwersji. a to ze moze to mdlo wygladac na plazmie lub lcd to nic dziwnego - kiepskie uklady do upscaling w telewizorze powoduja ten efekt - odtworz to samo dvd w komputerze ale w okienku 1:1,
tzn 480x720 lub 576x720 (w zaleznosci od materialu) i porownaj do jakosci przy odtwarzaniu w trybie pelnoekranowym - to jest niestety wada wszystkich monitorow (telewizorow) z ekranami lcd, plazma, oled itd. rozna liczba pikseli w obrazie i monitorze wymaga przeskalowania obrazu i tansze telewizory nie radza sobie z tym najlepiej.

Wszystkie płyty z wypożyczalni to płyty dwuwarstwowe, a z drugiej strony to wielka oszcz..dac płytę 4,7 za 1zł czy 8,5gb za 4 zł. Nikt jeszcze nie wymyslił aby mniejsza liczba pikseli mogła wypełnić ektan o wiekszej rozdzielczości, bez widocznej różnicy, ale przypominam mówimy o nagrywaniu wesela gdzie jakość powinna być przynajmniej dobra.

Adam Kamiński

:)

Ja również polecam Adama Kamińskiego. Bardzo porządna i miła obsługa

Moim zdaniem najlepszy kamerzysta to Żebrowski który nagrywa z synem.Wiem bo nagrywal mi plyte na moim weselu i zrobione jest to ślicznie.

.

anio1

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org