piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
naliczanie za ogrzewanie w perspektywie

Czy ktoś może mi wyjaśnij na jakiej zasadzie spółdzielnia perspektywa nalicza za ogrzewanie w tym roku? Wprowadzili liczniki elektroniczne ale nikt nie przychodził na odczyt, tylko wysłali rachunek... Na jakiej niby zasadzie brali te pomiary??

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: naliczanie za ogrzewanie w perspektywie

Odczyt za ogrzewanie (z ciepłomierzy) jest prowadzony drogą radiową.

ta radiową chyba w snach

czyli każdy z tz (ciepłomierzy) wyposażony jest w nadajnik itd to dlaczego rozliczenie robią po wakacjach?? a nie przed w końcu i tak już nie grzeją w tym okresie.

Tobie też przyszła taka sumka do zapłaty...? W zeszłym roku było dopłaty około 70 zł. Jako że nigdy wcześniej nie było dopłaty to postanowiliśmy oszcędzać i nie odkręcać grzejników na full. W dwóch nie używanych pokojach były zakręcone ( w poprzednich latach tam również się grzało). W każdym razie to oszczędzanie zakończyło się tym że w tym roku musimy dopłacić 700zł... I też się zastanawiam w jaki sposób działają te liczniki i jak są odczytywane...

coś kręcą oni chyba zawsze był zwrot a w tym roku 500 dopłaty...

Jak byłam kiedys w społdzielni właśnie sie zapytać kiedy beda odczyty itd to Pani powiedziała że nie ma co liczyć ze w tym roku bedzie zwrot i to bardzo mnie zdziwiło to co oni z góry już wiedzą ze wszyscy maja dopłacić?!

Ja , jak co roku mam ponad 900 zł zwrotu.

Warto poczytać to:
http://www.almot-eco.com/index.php?strona=Artykuly&art=58&nazwa=Podzielnik%20koszt%F3w%20ogrzewania

To jakie są wasze koszty ogrzewania m2-koszty?
Ja ogrzewam się sam ok 200m2 - 3000zł/rok

A na jakich piętrach mieszkacie??

w domku, ale chciałem porównać koszty

My mamy ponad 300zł nadpłaty, nasi znajomi i sąsiedzi podobnie

U mnie blisko 700 zł nadpłaty. Żyliśmy normalnie, grzaliśmy jak co roku. Mamy M-3 na drugim piętrze. Pomiar odbył się rzeczywiście drogą radiową, nikogo ze spółdzielni u nas nie było. Wszystko gra.

a u mnie zwrot: 480 zł :)

A kiedy wam przyszły te rozliczenia ? Ja mieszkam pierwszy rok na parterze na Rycerskiej ciekawe jak to u mnie wyjdzie.

(-_-)

Buhehehheh drogą radiową!!! Zdzicho chyba cię pojebało że drogą radiową jakiś pomiar ci zrobili w domu. Hheheheheh boże jaki gość , chłopaku skąd ty dojeżdżasz hehhehehe, drogą radiową buhehehhehheheh.
Najprawdopodobniej w perspektywie wylądowali kosmici i spisali u Zdzicha liczniki buhehehhehehehehheeh

Po co tyle podejrzliwości ze strony niektórych. O ciepłownictwie, żeby coś wiedzieć trzeba się najpierw pouczyć, a nie fantazjować i rzucać podejrzenie oszustwa.

II piętro ponad sześcset złotych zwrotu. czyli to zależy od piętra.

Zależy od bloku, piętra, sposobu używania tego ciepła, ilości, otwartych okien i wielu innych czynników. Rozliczenia już dawno są do odbioru w spółdzielni, jeśli ktoś nie dostał do domu.

Poczta123 śmiej się śmiej, teraz my się z ciebie pośmiejemy bo nie masz racji ;P

poczta 123,
szkoda gadać, jak można mówić na temat, na który nie ma się zielonego pojęcia. Po formie wypowiedzi śmiem twierdzić, że nie ma pojęcia na żaden temat...

Ja na przykład mam taki podzielnik i nie spodziewam się wizyty w celu spisania stanu.
Pozdrawiam.

Ja też co roku miałam 450-600 zł zwrotu, a teraz mi przynieśli zwrotu 8 zł z groszami.. Dodam, że mieszkanie m3 na III piętrze, balkon zabudowany-co daje dodatkowe ocieplenie

A tak szczerze mówiąc to dlaczego oni nam nie chcą zwracać..? Bo kryzys, tak ? Ale my im płacić musimy, nas to już kryzys nie obowiązuje, co...?! Złodzieje jedne

"Green" nie uprawiaj głupawej demagogii - populisto.
Co Ty robiłeś, jak inni chodzili do szkoły.

co to znaczy "nie chca zwracac"????

Jak to co znaczy "nie chcą zwracać" ? Więc jak to nazwać ? To już jest drugi czy nawet trzeci post o podobnym temacie że nie będzie zwrotów itd. Nie wszyscy potrafią odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego tych zwrotów nie będzie .. I dlaczego wcześniej co roku było inaczej a teraz jest inaczej. Widzę, że niektórym jest to chyba obojętne..

Każde mieszkanie ma swój współczynnik za pomocą którego jesteśmy rozliczani i zależy on od polożenia mieszkania. Ja mam np wpółczynnik 0,47 a mieszkam na czwartym piętrze i mieszkanie jest szcztowe. To oczywiście nie wszystko, każdy grzejnik też ma swój współczynnik( pomierniki elektroniczne) a rozliczenie zaczyna się od odczytu pomiernika danego obiektu.

green pytam co to znaczy poniewaz dopiero rok mieszkam w "perspektywie" i po prostu nie wiem co macie na mysli.
to od czynszu tez nie bedzie odliczane???tak jak w zeszlym roku???

bedzie odliczane od czynszu. Chyba ze chcesz to mozna napisac podanie wtedy wyplaca ci ta kwote.

(-_-)

bamato03 : myślałam że w innym sensie się pytasz co to znaczy .. :) Ja trzeci rok mieszkam w perspektywie i co roku miałam zwrotu średnio 450-600 zł zwrotu. I nie to żebym w zimnie siedziała, tylko grzejniki zawsze na 3 odkręcone albo i na więcej, dodatkowy plus to zabudowany balkon co równiez dużo daje. W tym roku chodziły słuchy że nie będzie zwrotów za ogrzewanie, a jesli już to bardzo małe.. No i rzeczywiście..

Do nikt7 : współczynnik współczynnikiem, ale jak to się ma do takich małych zwrotów ? Dlaczego jest aż taka różnica i skąd się wzięły pogłoski o tych zerowych lub minimalnych zwrotach spowodu kryzysu? - i teraz faktycznie to się sprawdza.. Więc dlatego wyżej napisałam że nas kryzys nie obowiązuje - chocby się miało "palić,walić" to płacić trzeba.. mało tego, nawet podwyszka od września już przyszła..

Do green: U mnie prawie nic sie nie zmieniło od ubiegłego roku a Tobie mogę poradzić żebyś obiejrzała dobrze rozliczenie i zwróciła uwagę na zurzycie energii dla całego bloku może było większe niż zwykle. 40% z głównego licznika jest dzielone równo na każde mieszkanie jako koszty stałe, albo może spółdzielnia obniżyła Ci zaliczkę na ogrzewanie tak jak zrobili w MPGKiM. Jakieś wytłumaczenie musi być.

Ja mam M4 na I piętrze i też mam 700zł zwrotu :)

A dlaczego nikt nie zwrócił uwagi na koszt odczytu jednego podzielnika.Godzina pracy odczytywacz tyle co niejedna renta.

Mieszkam na Osiedlu Górki Zawadzkiej pierwszy rok. Jeszcze nie dostalam rozliczenia. Mieszkanie mam na parterze m2. Wie ktoś może jak mniej wiecej wychodza tu zwroty czy tez moze niedoplata?

ta główna elektrownia ciepłownicza podniosła cenę ogrzewania, a w tym samym momencie spółdzielnia obniżyła koszty, a później okazało się że jest w plecy, dlatego zrobili podwyżkę i dlatego u niektórych jest nadpłata a u niektórych zwrot ..

urodzony15maja: spółdzielnia nie wypłaca zwrotów, to jest na takiej zasadzie że odliczają to od czynszu na mieszkanie tak jak wspomniałes..

wszystko gra, bo masz nadpalate, ciekawa jestem czy wszystko by gralo jakb trzeba bylo doplacic..... byl czas na samym poczatku jak tylko zalozyli te podzielniki, to nie bylo oszczedzania i mialam nadplate, nastepny rok, nie odkrecalam wszystkich grzejnikow i co sie stalo??? MUSIALAM zaplacic ponad 500 to o co tu w koncu chodzi????? i powiem ze na odczyty przychodzili, zerowali poprzednie zuzycie, ja nie wiem jak mozna wiedziec kto ile zuzyl w danym pomiesczeniu..... mam w domu 5 grzejnikow

pozdr.

Ciekawi mnie sprawa jak to sie nalicza,bo u mnie na przykład najwieksze zuzycie pokazał czytnik w kuchni gdzie ja przynajmniej nie uzywam grzejnika bo cale mieszkanie ma niezły naddatek i w kuchni sie to kumuluje dodatkowo przeciez sie gotuje i takie tam
Dowiedzialem sie ze te elektroniczne czytniki uaktywniaja sie powyzej jakiej tam temperatury gdzies w granicach 25 stopni ,okres rozliczania jest przesuniety do sierpnia wiec czy majac okna nasłonecznione w kuchni nie płace przypadkiem za całe lato niaktywnego grzejnika ale za aktywny czujnik ????
czy jest jakas osoba która moze to skomentowac ,jak to dziala,bo mi sie wydaje ze to jest jakas lipa te czujniki

U mnie liczniki zerują w maju i przez całe lato nic nie naciąga , więc wydaje mi sie że temperatura za oknem nie ma latem wpływu na licznik. Wkuchni mam zdjęty grzejnik ale u sąsiadów, którzy tego nie zrobili też tak sie zdarza , myśle że to spowodowanie jest miejscem instalacji grzejnika (dokładnie nad kuchnią i wysoko).

Mój znajomy który był za granicą ponad pół roku - akurat wypadło to gdy u nas była zima - a w swojej kawalerce miał na ten czas całkiem pozakręcane grzejniki, to mało tego że mu nie przyszedł zwrot to jeszcze ma dopłacić ok 20zł. To nie majątek, ale jak to mozliwe..??? Pytał się w spółdzielni co jest grane, a oni mu na to że w tym roku duzo zapłacili za opał..

Te opłaty za ogrzewanie to jedna wielka sciema.
Należy złozyc odwołanie do spóldzielni a jak nie to do sądu z pozwem.
Tak byc nie moze to sie kupy nie trzyma.
Jezeli róznica między dwoma mieszkaniami w tej samej klatce wynosi 900-1000zł /jeden zwrotu 300 a drugi dopłaty 700/ to ja juz nic nie rozumiem.

Druga sprawa to cena energii , MPEC podobno podniósł cenę ale dopiero w tym roku to dlaczego mamy liczone po nowej cenie juz za cały poprzedni okres.
Spójrzcie w faktury 30% to koszty stałe czyli jakie i dla kogo.
Za odczyt 1 grzejnika 17 zł

Co to sa podzielniki kosztów, komu mają słuzyć i po co.
Należy wrócic do rozlicznia z metra mieszkania albo zamontowac urządzenia które rejestruja pobór gorącej wody do kaloryferów

Zachodzi pytanie co robią nasi przedstawiciele czyli Rada Nadzorcza aby żyło nam sie lepiej i TANIEJ

DiDi

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org