sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Pyton królewski

Witam serdecznie!Czy ktoś z użytkowników hoduje pytona królewskiego? :-) Planuje sobie zakupić tego gada i chcialbym prosic o jakies opinie i porady typu:jak urządzic terrarium lub gdzie w Łomzy mozna kupic takiego węża.pozdrawiam

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Pyton królewski

jedna rada uwazaj na gada xD tak na powaznie to widzialem kiedys takiego weza i powiem ze cos pieknego

easy come\'n\'easy go........

Żyję tak jak chce i nie próbuj mnie zrozumieć...

Ten gatunek jest chyba chroniony konwencją waszyngtońską (CITES) także pamiętaj, żeby kupić z legalnego żródła z certyfikatem pochodzenia, bo inaczej grozi to karą pozbawienia wolności do lat pięciu oraz żeby zarejestrować przyszłego pupilka :)

Btw. wybrałeś piekny okaz :) powodzenia w hodowli

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/python-regius-pyton-krolewski-219.html --> tu masz dużo przydatnych informacji o żywieniu, oświetleniu, terrarium, itp

Naprawdę bardzo ładny, ale wątpię, żebyś w Łomży znalazł pewnego i znającego się na rzeczy hodowcę, jak i w ogóle, czy byś znalazł tu ten okaz.

Dzięki wielkie :-) Tak,oczywiście wiem że trzeba zarejestrować. Hmm no właśnie,wiec gdzie mogę kupić takiego węża? Zależy mi na wężu z polskiej hodowli,poniewaz wiele jest sprowadzanych,np z Ghany i mogą mieć jak i przenosić różne choroby...Tak więc jest ktos zorientowany w temacie,kto wie gdzie można kupić tego gada?;-)

U nas dostaniesz takiego jedynie na zamówienie, z czego 90% jest zza granicy. Polecam Ci jakieś dobre forum terrarystyczne, tak na pewno Ci doradzą.

Sprzedam akwarium, sprzęt akw.
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/NaSprzedazAkwarystyka
Oraz rzeczy dla kobiet, dzieciaczków:
https://picasaweb.google.com/OmiyuO/12Sierpnia2013

Ja hoduje królewskie, też i inne gady od paru lat. Na www.terrarium.com.pl masz wszystkie opisy, spis hodowców, a także ludzi interesujących się tym z Łomży. Największe forum terrarystyczne w Polsce i od tego powinno się zacząć. Jeśli będziesz już zdecydowany/zdecydowana to mogę Ci załatwić węża taniej z hodowli, chociaż jak już wiesz z Ghany można też załatwić (wystarczy odrobaczenie i kwarantanna i powinno być wszystko ok). A i pamiętaj, że P.Regius jest na liście Cites, więc będzie trzeba go zarejestrować, już nawet nie pamiętam, ale to coś koło 30zł rocznie.

Swoją drogą w Łomży jest pełno osób się tym interesujących, nie mówię o tych co mają np, jednego pająka, tylko po prostu nie szpanują tym, a kto wie ten wie :)

Pewna dziewczyna(studentka) miała w białym takiego węża to wąż urusł prawie jej rozmiarów i przestał jeść stawał koło niej codzinnie i sie patrzył na nia jak rano sobie robiła jesc chwile postał i odchodził. Ale dalej nie chciał jeść, więc poszła do weterynarza ten jej powiedział że sie z nią mierzy ile jeszcze miejsca potrzebuje by ją zjeść. dziewczyna go uśpiła a tobie zycze miłej zabawy ze zwierzątkiem.

Słyszałam o tej opowiastce w wersji, że wąż nawet z nią spał zwinięty w kłebek, później przestał jeść, wyciągał się na łóżku sprawdzając czy już jest większy od niej, bo ponoć wystarczy niewielka przewaga w długości ciała aby zaatakował w celu uduszenia i dalszej konsumpcji.. ile w tym prawdy tego nie wiem, wiem natomiast, że tego typu gatunki nie są do hodowli dla każdego, a osoba która się tego podejmie powinna być bardziej rozgarnięta i co najważniejsze odpowiedzialna-z przebiegu tej historii nie jestem pewna czy można te cechy przypisać wspomnianej studence..

Może to tylko bajka ale słyszałem to od kilku osób.

Tak, na pewno pyton królewski urośnie do rozmiarów człowieka, może dziecka to ok. I ta bajka już chodzi od paru lat i większej głupoty nie ma haha zawsze się z tego śmieje.

Też nie chce mi się w to wierzyć, dlatego napisałam 'opowiastce' co nie zmienia faktu, że nie są to zwierzęta dla każdego.

Ja nie mam kompleksow na punkcie mojego "pytona" wiec smieszy mnie chec hodowania takiego gada. Pewnie pozniej znaleziony bedzie zdechly w krzakach przy Narwii i nastepny news dla 4lomza.pl

"Ja jestem wolny,
mam swoje zdanie,
to czego pragnę to świat bez granic."
Chocolate Spoon

Python regius jest idealny na pierwszego weza.
Rosnie nieduzy (ok1,5m), latwo sie oswaja, nie jest agresywny.
Polecam www.terrarium.com.pl, jest tam mnostwo ludzi, ktorzy Ci poradza.
I koniecznie przeczytaj prace Evokera
http://www.terrarium.com.pl/documents/pyton_krolewski_evoker.pdf
Nie zapomnij tylko przy kupnie upomniec sie o papiery potrzebne do rejestracji (swiadestwo urodzenia w niewoli, dowod rejestracji) bo bedziesz tego potrzebowal. Waz znajduje sie w aneksie B, na liscie CITES.
Kupuj tez weza urodzonego w Polsce, a nie importowanego (tzw fermowki)
W chwili obecnej jest sporo na sprzedaz, od porzadnych hodowcow.
Pamietaj ze reg moze czasem grymasic, i robic glodowki.

Nie sluchaj osob ktore, pisza bzdety co wyczytali z faktu, super duper ekspresu i innych szmatlawcow. Niech dalej zostaja przy kotkach, pieskach i chomikach...
I ciemnocie.
Ty bedziesz lepszy :)

pozdrawiam

>"A i pamiętaj, że P.Regius jest na liście Cites, więc będzie trzeba go >zarejestrować, już nawet nie pamiętam, ale to coś koło 30zł rocznie."

JEDNORAZOWA oplata 26zl przy wpisie do rejestru. I to wszystko.
I nie per zwierze, tylko per gatunek. drizzt napisał(a):

Zastanawia mnie tylko jedno, czemu ktoś posługuje się nickiem drizzt'a? :)

On sam, Panie Anonim, on sam ;) Znajomy z Lomzy wkleil mi ten temat..

Hehe nie żebym coś miał, tylko z Krakowa daleko tutaj :P

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org