Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Przejmuję sklep-co chcecie? |
Przejmuję sklep w nowej części galerii stokrotka (mix collection).Może macie jakieś propozycje?Czego wam w Łomży brakuje?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Przejmuję sklep-co chcecie? |
dobrego sklepu muzycznego Nawet przy najlepszej taktyce decyduje odwaga
|
|
Monopolowego - całodobowego ;-P
|
|
ciuchów dobrej jakości w przystępnej cenie, a nie badziewia w dość wygórowanej cenie
|
|
akcesoria samochodowe :P TANIE
|
|
KFC :D
|
|
Jeśli mówisz poważnie to w Łomzy przydałby się KFC bądz new yorker . Lecz najpierw długa droga zanim podpiszesz kontrakty z tymi korporacjami ..
|
|
zapomnijcie o KFC czy New Yorker w tamtym miejscu, przecież to za mała klita, która ma z 30m2, te korporacje zajmują po 1000 i więcej m2. Sama powierzchnia wyklucza by coś takiego powstało.
|
|
subway
|
|
sklep zoologiczny
|
|
MONOPOL 24H najlkepszy pomysł ;D ... szybko sie dorobisz !!!feder napisał(a): > Niech żyje wolność i swoboda , niech mnie dzis zabawia dziewczyna młoda ;]
|
|
MONOPOL 24H najlkepszy pomysł ;D ... szybko sie dorobisz !!!feder napisał(a): > ZiP Niech żyje wolność i swoboda , niech mnie dzis zabawia dziewczyna młoda ;]
|
|
kfc nie otworzysz. nie dzialaja na zasadzie franczyzy. to by sie przydalo
|
|
zoologiczny :)
|
|
ciuchy rediala przede wszystkim... albo chociazby Pimkie :)
|
|
Bielizna Triumph
|
|
kfc wcale nie musi zajmowac duzej powierzchni. popieram pomysl
|
|
dobra porządna bielizna w tym dla kobiet w ciązy-markowa
|
|
Cos do jedzenia by sie przydalo.Takiego tresciwego,smacznego i szybkiego.Brakuje tego.W pierwszej galeri jakos to prosperuje wiec i tu bedzie.
|
|
sex shopu Zaara pusta samotna idiotka :)
|
|
KFC wcale nie musi byc wielkie,wiec popieram pomysły poprzednich uzytkowników:-)
|
|
na KFC jest [podobno za malo mieszkancow tak cos kiedys slyszalam ze takie wymogi. Ja jestem za Pimkie, New yorker,bielizna ale nie zaden Triumpf bo to schodzi na psy,tylko, kinga,konrad,ava tego typu.
|
|
Lacoste, Hugo Boos, Armani, Toomy Hilfiger, RAlph Lauren itp :) zajebiste ciuszki napewno miało by braniee ;)
|
|
Ja popieram pomysl z Pimkie lub cos w tym stylu by sie przydalo
|
|
powinno być tam biuro zgłoszeń i skarb mieszkańców ziemi Łomżyńskiej ;\
|
|
sklep monopolowy 24/7 odpada. przeciez to w galerii. to nie ma opcji nawet Nawet przy najlepszej taktyce decyduje odwaga
|
|
z monopolowym dobry myk bo jak zabraknie nocy to troche drogo na stacji zeby sie dobic no wlasnie ale szkoda ze nie ma takiej opcji...
|
|
Ja bym proponował oryginalny sklep z ciuchami takimi jak Jigga , Jp , Prosto , Fishbone i wiele wiele innych w rozsądnej cenie.
|
|
z prawdziwego zdarzenia drogeryjno -kosmetyczny + dział perfum , wszystkie możliwe firmy pol.i zagr. samoobsługa możliwość testowania, porówna
|
|
sklepu sephora
|
|
Co Wy palicie? ^^ Te propozycje to powinny byc chyba razem z jakims uproszczonym biznes planem, bo wiekszosc jest konkretnie oderwana od rzeczywistosci :> Przypomina mi to troche takie wczesno-szkolne konkursy typu "jak bedzie wygladal swiat za 100 lat" ^^ Wpasowujac sie w ten wesoly nastroj, to ja bym chcial, zeby powstal tam sklep z jachtami, z mozliwoscia obejrzenia i przetestowania.
|
|
sklepu sephora - jestem za :) ________________________________ Myślę, mówię i znikam, a ty będziesz wnikał w treść tego tekstu.
|
|
PIMKIE i przegłosowane :P
|
|
Pimkie xD
|
|
z bielizną damską, stroje,komplety, seksi ubranka-rożne. kobieta powinna być na salonach damą w domu matką a w sypialni dziwką
|
|
Subway szczyci sie najwieksza siecia franchising-owa i chyba najlepsza trzeba do tego polakow tylko przekonac ;) swietne kanpaki ;) Polecam zalozysz mysle ze nie bedziesz zalowal zwlaszcza ze to nisza bedzie na bardzo duzy zasieg ;) w wawie dopiero jest subway w bialym nie wiem ;P a i ciekawiej to bedzie ;) mysle ze dobra opcja przemysl ;).
|
|
ja bym otworzył salon z drzwiami
|
|
sklep z ubraniami dla kobiet w ciazy w lomzy nie ma ani jednego jest jeden na gielczynskiej ale to bardziej dla puszystych a nie ciazowe wiem bo moja zona byla w ciazy i po ubrania dla niej jezdzilismy do bialego a i tam wyboru za duzego nie bylo mariusz
|
|
Z tego co wiem, to ten sklep ma jakieś 30 metrów wiec nie wiem skąd te pomysly z Pimkie, Subwayem,a może Zara albo Mango czy River Island? Ludzie pomyślcie trochę zanim rzucacie się na klawiaturę. W lomzy brakuje naprawdę wielu sklepów- począwszy od sklepów z fajnymi kosmetykami(może czas by łomżynianki pomyślały trochę o kosmetykach organicznych, które na świecie robią furorę, a u nas w sklepach wiecznie tylko l'oreal albo maybelline) , na artykułach gospodarstwa domowego kończąc :) dream on
|
|
sklep z ubraniami dla kobiet w ciazy to dobry pomysł jeśli ktoś nie ma możliwości pojechać np do bialego to zostaje ubieranie sie w za duze ciuchy sklep z DOBRYMI kosmetykami to też dobry pomysł bo w Łomży jest tylko jeden gdzie można zaopatrzyć się w coś innego niż proponuje rossman. sephora byłaby dobrym pomysłem Te pomysły popieram
|
|
Gdy rozmawiałem dzisiaj z obecną właścicielką zasugerowała mi że chciałaby żebym zrobił tam sklep z dobrą,solidną,markową bielizną w niewygórowanej cenie.Nie wiem jak to będzie bo na tak małej powierzchni mam miejsce tylko na 200 wieszaków (tak jak mi mówiła :D) ale od początku miałem taką koncepcję.Najbardziej rozbawiło mnie to, jak opowiadając mi czego ona tam nie ma, wspomniała o cytuję "badziewnej,sztucznej biżuterii".Była wielce podniecona mówiąc mi jak wiele klientek ją kupuje :D i oto przykład klasycznego przedsiębiorcy-myślącego tylko o sobie a nie o klientach.Tak więc piszcie dalej, z chęcią poczytam Wasze opinie (bardzo mi na nich zależy). P.S. Jeśli ktoś z Was jest zainteresowany czymś w rodzaju małej inwestycji w sklepik-zapraszam na maila (diademlomza@wp.pl) i na numer 505094754
|
|
A mi w tej galerii przydałby sie jakis salonik gier :) Jakies HotSpoty, APEX Multi Magic, :) cos takiego ;] i dla rozrywki cos czego w lomzy nie ma czyi te pamietne z lat mlodosci i wycieczek do stolicy Symulatory Aut i motocykli :) o Zespol Amor www.zespolamor.dzs.pl
|
|
ta postaw 8 apexow i bedzie gitara i jest fajnie
|
|
Hej,pracuję w galerii od początku i wiem,że odwiedzają ją przede wszystkim kobiety.I wiesz czego szukają..szukają prawdziwych perfum ,popieram poprzedników.....SEPHORA byłaby jak najbardziej na miejscu.Na odzież wcale bym nie liczyła.......lipa.No a przede wszystkim GRATULACJE.I niech Ci się wiedzie!!!!
|
|
Moim zdaniem autor postu powinien spojrzec na to w sposob dlugo terminowy. Jestem pewien ze teraz w wiekszych miastach mozna zauwazyc lokale ze ZDROWA zywnoscia , wiem ze jest taka mozliwosc wlasnie franczyzy polecam ps. SKLEP MONOPOLOWY CALODOBOWY znajduje sie na ul Sikorskiego za komisami po stronie centrum 4 + pzdr
|
|
On nic nie przejmuje, a wy naiwni wierzycie, trzeba byc dobrym biznesmenem zeby przejąc nawet taką powierzchnie w prawie nowym budynku. A biznesmen nie siedzial by na forum pytajac co chcecie tylko mialby juz swoj zacny plan. Zaara pusta samotna idiotka :)
|
|
nieprawda - bardzo dobrze ze robi sonde, a nawet trzeba pogratulowac pomyslu bo najtanszym kosztem poznal opinie przyszlych klientow
|
|
burdla
|
|
Jakis dobry rap schoop
|
|
z bielizną.tak jak wcześniej pisałam,zwykłą,elegancką i seksowną.stroje,komplety itp. kobieta powinna być na salonach damą w domu matką a w sypialni dziwką
|
|
AdminAdmina gówno widziałeś i gówno wiesz.Po pierwsze-nie jestem biznesmenem tylko drobnym przedsiębiorcą.Po drugie-przejmuję ten sklep i nie mam zamiaru ci tego udowadniać w żaden sposób.Po trzecie-mam koncepcję ale liczę się ze zdaniem ludzi dlatego pytam.Nie sztuką jest sprowadzenie towaru który nie będzie się sprzedawał.Po czwarte-zżera cię zazdrość,dlatego krytykujesz,prowokujesz i oceniasz mnie jako biznesmena (haha jakim prawem i na jakiej podstawie???).To tyle w tym temacie.Proponuję ci żebyś się ogarnął,wypił kawę,zapalił, i poflirtował na forum z jasiem śmietaną.Ten temat nie jest dla ciebie
|
|
szkoda że przy powstawaniu galerii nikt nie zapytał co chcą ludzie tylko pootwierali jakieś śmieszne sklepiki, jedyne co można pochwalić to empik i CCC a w Łomży jak nic nie bylo tak nie ma - jedyna nadzieja w tym H&M
|
|
Subway wcale nie potrzebuje dużej przestrzeni :P w USA był bardzo mały :)
|
|
Zapomnijcie o Subwayu. Już to widzę: "weście ale nie wypał z tym subweyem, takie to drogie i małe, ja juz tu niekupie, wole kebaba" "ta pani co robi kanapki jest niemiła, ja tam więcej nie pujde" i tym podobne.... Jakakolwiek innowacja kulinarna na naszym zadupiu rewelacji finansowych nie przyniesie ;) Coś z szeregu odzież/bielizna/dodatki już bardziej, ale to żadna nowość.
|
|
diadem juz nie cwaniakuj, pewnie masz ledwo 15 lat, i niema co zazdroscic, ze otworzysz w lomzy jakis sklep z ciuchami drozszymi niz w wiekszych miastach, bedziesz kolejnym lomzynskim (przedsiębiorcą) ktory otworzy biznes i spakuje go po miesiacu, do tego trzeba miec glowe a nie pytac sie ludzi na forum na poziomie Jasia co otworzyc :) Zaara pusta samotna idiotka :)
|
|
Jeśli diadem seri coś otwiera to dobrze robi ze pyta sie co ludzie by chcieli, nie sztuka jest otworzyc kolejne byle co ale coś na co jest zapotrzebowanie a jakby nie było pyta sie ludzi którzy bedą z tego kożystać AdminAdmina jeśli tak Cię to razi to nie czytaj tego i nie komentuj nie wazne czy Ty uwazasz diadema za przedsiebiorcę czy dzieciaka wątpie że kogoś obchodzi co o nim myslisz Nawet jeśli tak jest to przynajmniej dowiemy sie czego potrzebują łomżyńscy ludzie i co warto byłoby otworzyć ________________________________ Myślę, mówię i znikam, a ty będziesz wnikał w treść tego tekstu.
|
|
Sklep sportowy :) Przy okazji wejdźcie na nowąstronę ŁkS'u www.lomza.futbolowo.pl Zarejestruj się i typuj wyniki i wygrywaj nagrody ;) www.lomza.futbolowo.pl - Nowa strona ŁKS'u Łomża Zarejestruj się i typuj wyniki IV Ligi. Dla najlepszych nagrody!
|
|
ZAARA bawisz sie w inteligętna czy jak, bo po wczesniejszym poscie ze swoim sklepem ubran dla kobiet w ciązy i kosmetykami to nie widac zebys błyskała mądrością ;] Zaara pusta samotna idiotka :)
|
|
Subway sam w sobie jest swietny, ale poki co jak na Lomze i tutejsze dochody zdecydowanie za drogi.
|
|
AdminAdmina a ciebie co nawet skrytykowac nie mozna? odrazu atakujesz jak cos nie po twojemu
|
|
AdminAdmina Ty tępaku. Nie znasz Diadema to sie nie wypowiadaj na jego temat kim jest. Jedyną osobą na poziomie Jasia śmietany jaka zauważyłem jesteś Ty wiec tez sie tak nie wyrywaj tutaj. zazdrość Cie z żera? walisz sobie gruche myślac o tym że też mógłbyś miec własny sklep? ale niestety.. nie dla psa kiełbasa. ogarnij sie i nie rob z siebie pajaca Nawet przy najlepszej taktyce decyduje odwaga
|
|
Bulwersujcie sie dalej tępaki:) i tak z domu nie wychodzicie tylko na forum to poco wam sklep. Z wioski miasta nie zrobicie :) Zaara pusta samotna idiotka :)
|
|
to moze ciebie stępimy co? tak moje pomysły to sephora i sklep z odzieżą ciążową bo TEGO W ŁOMŻY NIE MA a przydałoby się może nie błyskam ale inteligentna jestem ty ani nie błyskasz ani nie jesteś inteligentny bo poza swoim zdaniem nic innego nie widzisz a nie tyko ty tu jesteś i nie tylko ty masz prawo wypowiedzi, chcesz krytykować? naucz sie też krytykę przyjąć
|
|
Akurat ten sklep z odzieza ciazowa, to moim zdaniem jeden z sensowniejszych pomyslow tutaj. Kobiety rodza i rodzic beda, ubrac sie w cos musza, a nie maja gdzie tego kupic. Z kosmetykami to juz bym polemizowal, kosmetykow jest w Lomzy calkiem sporo, a jesli chodzi o jakies drozsze markowe, to w rzeczywistosci wiekszosc chce obejrzec i sprawdzic, a kupic w necie, ja bym nie zaryzykowal chyba, bo taki sklep raczej nie konkurowalby cenowo z internetowymi. Lomza jest dosc biednym miastem, wiec wszelkie inwestycje w towary "luksusowe" beda obarczone sporym ryzykiem i lepiej wybadac dobrze rynek, czy bedzie na to zbyt. Tak jak zauwazyl 4HuGo, co z tego ze ludzie pisza, ze cos chca, pozniej i tak stwierdza, ze za drogie... A jak brakuje kasy, to oszczedza sie na luksusach oczywiscie. Przez luksus rozumiem cos, co kupuje sie dla przyjemnosci, a nie z potrzeby i gdy jezcze czesto mozna taki towar zastapic tanszym substytutem. Dlatego mysle, ze sklepy z towarami bardziej "podstawowymi" sa w Lomzy bezpieczniejsza opcja. Po prostu za malo osob tu ma pieniadze na zbytki, no chyba, ze te narzekania na brak pracy i najnizsze place to sciema ;)
|
|
sklep kulturystyczny najlepsze rozwiazanie, nie jakies kosmetyki Zaara pusta samotna idiotka :)
|
|
jesli bylaby to wspomaniana wcześniej sephora to ryzykujesz niewiele bo jako kobieta moge Ci powiedzieć że w Łomży nie ma gdzie kupić kosmetyków rossman to nie sklep z kosmetykami jakich oczekują kobiety, sama lepsze zakupy robię w Białym, ceny w takim sklepie tez nie są z kosmosu a produkty konkretne i dobre, jesli ktos chce taki produkt to uwież ze nie kupi go w necie nawet po wypróbowaniu w sklepie bo to nie to samo Pewniejszy biznes to tak jak sam napisales sklep z odzieża ciążową bo to zawsze bedzie potrzebne a kobiety również w ciąży chca ladnie i elegancko wyglądać sklep kulturystyczny - w Łomży są miejsca gdzie można nabyć odzywki (jesli o to Ci chodzi) a takie zeczy njczesciej kupuje sie pzrez neta bo w sklepach sa drogie. Taki sklep miałby ograniczoną grupe klientów gdyż nie każdy mężczyzna czy kobieta stosuje takie odzywki czy co tak jeszcze innego maja natomiast kazda kobieta w ciazy potrzebuje ciuchów odpowiednich do stanu w jakim się znajduje :)))) ________________________________ Myślę, mówię i znikam, a ty będziesz wnikał w treść tego tekstu.
|
|
Możesz zrobic sklep z np. fajkami wodnymi i smakami i wypożyczać je za kase i dowod w zastaw. Czegos takiego nie ma w lomzy choc wiem ze to nie Egipt to mysle ze to dobry pomysl, w innych miastach takie lokale zdobyly popularnosc.
|
|
zawsze mozesz zrobic sondaz wyjdz na ulice zapytaj sie np 100 osób w roznym przedziale wiekowym i bedzie wiadomo czego w lomzy potrzeba :) ________________________________ Myślę, mówię i znikam, a ty będziesz wnikał w treść tego tekstu.
|
|
Hehe sondaż na ulicy niepotrzebny bo z dnia na dzień na forum jest coraz więcej odpowiedzi.AdminAdmina mnie śmieszy,nie mam zamiaru wdawać się z nim w gadki ;].Jestem młodym człowiekiem,który zrobił już coś z niczego,i który chce się dalej rozwijać.Aktualnie mam 20 lat,z powodzeniem prowadzę firmę remontowo budowlaną którą otworzyłem uwaga BEZ ŻADNEGO WKŁADU FINANSOWEGO.Nie miałem nawet szpachelki i pędzla,a utrzymałem się na rynku rok i dalej się trzymam.Nikt nie ma prawa zarzucić mi że nie mam głowy do tych spraw i do tego,że pytam się jak człowiek co chcecie;]Możliwe że człek ten: -albo mści się na mnie z tego powodu, że gdy dzwonił do mnie w sprawie ogłoszenia ja nie przyjąłem go do roboty -lub jest jednym z tych "poważnych" w naszym mieście który chciał sam otworzyć stację benzynową wkładem 100 tysięcy złotych :D Tak więc morał z tego taki-nie zwracajcie na dekla uwagi,dziewczyny i chłopaki! :D
|
|
dobry sklep muzyczny plus używane płyty mmmmmmmmm.. ;D
|
|
Moja rada taka ,że ogólnie można robić wszystko tylko lepiej niż konkurencja i będzie dobrze.-przetestowane.
|
|
a może dopalacze z opcją ćpania na miejscu hehe.......
|
|
subway Łomża leży na Mazowszu !
|
|
Odzież dla kobiet w ciąży i osób otyłych. Tak tak - śmieszne, a faktem jest, że w Łomży kobiety powyżej rozmiaru 42 nie mają gdzie się ubrać. Ciuchy kupują w większych miastach lub przez Internet, wróżę takiemu sklepowi naprawdę spore grono klientów. Ciuchy porządne i w dużych rozmiarach -sukces w naszej zacofanej łomży.
|
|
Empik Cafe :))
|
|
nie wiecie co w koncu wyszlo z tego biznesu? kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
gowno
|
|
W Łomży brakuje prawdziwej kawiarenki takiej jakie są co kilka metrów w Białymstoku lub w Warszawie.Poprostu lokal gdzie serwowano by różnego rodzaju kawy i inne napoje + czytelnia lub coś innego tak jak było w serialu PIERWSZA MIŁOŚĆ bo nawet nie ma się gdzie spotkać ze znajomymi lub chłopakiem.
|
|
podobno kawiarnie są;) No na przykład po dawnym 7 kier. Ale z kolei tam ciemno i zimno - nie ten ciepły, kawiarniany klimat.
|
|
składnica harcerska, sklep militarny coś w ten deseń
|
|
I co tam utowrzyłeś w tym miejscu ? czy nic ?
|
|
jakąś sieciówkę odzieżową typu właśnie h&m, new yorker, pimkie itp... Sklep zoologiczny to głupi pomysł, po cholerę, jak jest tego troche w Łomży...
|
|
ja bym chciał peek&Cloppenburg... a z kawiarenek to coffee Heaven...
|
|
Sklepy ciążowe już są jeden na ul. Giełczyńskiej a drugi na Kazańskiej (obok apteki Acer). Dobry sklep dla kobiet z rozmiarem powyżej 42 jest na Wyszyńskiego, można tam kupić też ogromne rzeczy dla panów sprowadzane z Niemiec. Więc jak na Łomżę to chyba już wystarczy. Lokal o powierzchni 30 metrów daje niewielkie możliwości.
|
|
O tak, ale ceny w sklepach ciążowych to kosmos:) Konkurencja by się przydała - nisza tu jes:) Ciekawe co DIADEM otworzył;)
|
|
brzeczyszczykiewicz:ubierasz sie w sklepach ciazowych???oj ty niedobry... kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
znam ceny poprostu:)
|
|
skad znasz jezeli nie kupujesz? kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
dorosłość;) Rodzina, takie rzecz się poprostu w pewnym momencie życia wie, zwłaszcza, gdy z portfela trzeba wjąć i zapłacić:)
|
|
oczywiście starbucks luz blues i orzeszki
|
|
AKCESORIA SAMOCHODOWE. - pielęgnacja auta( woski, pasty ścierne, nabłyszczacze,szampony itp.) - akcesoria (klucze, rękawiczki jednorazówki, podłokietniki, uchwyty na komórki i laptopy, chodniczki, pokrowce itp.) - pierwsza pomoc ( koszulki odblaskowe, apteczki pierwszej pomocy itp) - mały tuning czyli wszystkie takie małe pierdółki typu końcówki tłumików czy folia do przyciemniana szyb itp) - PRZEDE WSZYSTKIM FACHOWA POMOC W WYBORZE KONKRETNEGO KOSMETYKU DO KONKRETNEGO LAKIERU, TWORZYWA. Bankowo było by zainteresowanie takim sklepem, większość facetów ma pier...ca na punkcie motoryzacji. Co najważniejsze , gdy kobiety lecą przymierzać , oglądać i kupować ciuszki, buciki i te pierdoły to facet na 10000000% w między czasie zajdzie do tego sklepu:) Pozdrawiam Radecki! www.vectraklub.pl
|
|
Kaligulik widocznie Ty jeden jestes zbyt mało zorientowany - zobacz, adam123 wymienił nawet lokalizacje sklepów;) Podszkol się, a w przyszłości będzie jak znalazł:)
|
|
A ja chcę karton fajek i 3 flaszki .:)
|
|
brzeczyszczykiewicz ja jestem juz po.po prostu nigdy ceny damskiej odziezy nie lezaly w gesti moich zainteresowan, dajesz kase i z bani. kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
west coast choppers - ubrania i akcesoria Ich bin fur Berlin...
|
|
Ja popieram zdanie Misiek1989 W Łomży brakuje dobrego sklepu MUZYCZNEGO!
|
|
hempshopu brakuje !
|
|
może Biedronka ? mini ?
|
|
albo kosciolek taki fajny i zeby niedrogo brali za sakramenty.akurat w tej branzy przydala by sie konkurencja. kot składa się z sierści oraz dwóch łap przednich do rozpędzania się i dwóch tylnych do hamowania
|
|
jakis ''RastaShop'' by nie zaszkodził :D Pozdrawiam BR.
|
|
Sklepu muzycznego takiego jak tutaj .... sklep muzyczny gdańsk Przypuszczam, że można zaznać równej pełni życia w ciągu siedemdziesięciu godzin, jak w ciągu siedemdziesięciu lat
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |