Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
PG 4 w Lomzy - co dalej? |
Jestem rodzicem ucznia. Rodzicem na tyle dobrym , na ile potrafie. Moje wszelkie dzialania maja w zasadzie jeden cel - chce wychowac swoje dziecko w poczuciu odpowiedzialnosci, w poczuciu wewnetrznej sily i stabilizacji. W poczuciu, ze cokolwiek sie nie zdarzy, zawsze bedzie kochalo swoja ojczyzne i znajdzie w niej oparcie. Nawet, a moze w szczegolnosci wlasnie te "mala" ojczyzne. Tymczasem dzieki slabej polityce oswiatowej wladz miasta (a moze i nawet jej braku ) rysuje sie przed dziecmi PG nr 4, rodzicami i wszystkimi pracownikami wizja utraty wielu bardzo waznych rzeczy. Pan Prezydent odpowiedzialny za oswiate w naszym miescie wlasciwie powzial juz decyzje o likwidacji szkoly. Nazywa te operacje jedynie "wlaczeniem" do PG nr 3, kiedy wszyscy zainteresowani dokladnie zdaja sobie sprawe, iz bedzie to jej koniec. Nie przemawiaja do Niego argumenty mowiace o tym, iz poza elementami ekonomicznymi tej decyzji, istnieja jeszcze elementy spoleczne i wychowawcze. Czy ekonomia ma byc i bedzie jedynym wyznacznikiem myslenia i dzialania? Czy zawsze jako obywatele bedziemy skazani na ponoszenie konsekwencji nieprzemyslanych do konca decyzji ludzi, ktorzy tak naprawde pojawiaja sie "na chwile"? Zastanawiam sie, czy autor tego projektu zdaje sobie sprawe z niematerialnej ceny tej decyzji. Poczawszy od tozsamosci i bezpieczenstwa dzieci, poprzez miejsca pracy kadry nauczycielskiej i pracownikow obslugi, a skonczywszy na rodzicach, ktorzy zaufali tej szkole i ludziom tam pracujacym. W jaki sposob mam wytlumaczyc dziecku te decyzje? Czy jestem w stanie mu naswietlic przyszlosc, w ktorej bedzie placic podatki, ale prawa do glosu nie bedzie posiadalo? Kolejna lekcja samo-rzadnosci ??? Niektorym ludziom nalezaloby wytoczyc proces myslenia. S. J. Lec
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: PG 4 w Lomzy - co dalej? |
No tak jest Wejdzie taki jeden z drugim na kilka lat postanowi takie rzeczy które zniszczą wychowanie spichike i nauke dzieci w tej szkole bo poniedzy brak !! no ja sam się ucze w Gimnazjum no jeszcze rok i końce ale np te dzieci w tantym gimnazjum to ja nie wiem :( To wszystko wina Władz rozpiszczają piniądze ,,Nasze" w tych aferach przeciekach i sami kradną złodzieje !!!!! mam dużo przykładów nie bende wymieniał bo jeszcze ci ludzie co bym wymienił by mnie scigali ale moja mama pracuje w naszym szpitalu to dużo razy sie zdarzyło że piniadze szły tam gdzie nie trzeba :(
|
|
"Władza" jaka by nie była zawsze żyje w oderwaniu od realiów życia. Tzw. włączenie do GP nr 3, to rzeczywiście likwidacja GP nr 4. Jakiś cel jednak w tym jest - jaki, to sie wkrótce okaże. Prawdopodobny, że ktoś ma na ten budynek chrapkę z przeznaczeniem np. na jakąś prywatną szkołę. Chodzą też plotki, że chce go kuria biskupia, chociaż budynek ten nigdy do niej nie należał. A p. Choiński jako odpowiedzialny m.in. za oświatę i kulturę raczej dobrze nie zapisze się w pamięci łomżan. Dał już pokaz buty i pychy, nie interesując się problemami muzeum w Łomży, teraz znowu gimnazjum. No ale tak to jest, że władza wie lepiej co ludowi potrzeba.
|
|
Ostatnio słyszałem o podwyżkach wynagrodzeń dla panów prezydentów, myślę że muszą na czym zaoszczędzić. Jak się okazuje najłatwiej na oświacie.
|
|
czytając o "autorskich" projektach likwidacyjnych Pana viceprezydenta (drzewna, teraz gimnazjum), dziwnym trafem dotyczących szkół "ciekawie" umiejscowionych nasuwa mi się myśl jedna: "Łomży gratulujemy Prezydenta odpowiedzialnego za oświatę" :(
|
|
władzom łomżyńskim jak zwykle chodzi o kase i z niczym ani z nikim sie nie licza w dazeniu do celu !! nie dbaja o dobro i odczucia uczniów gdyz uwazaja ze to jest malo wazne !!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |