Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Powróćmy nad Narew ! cz. CII |
W XIX wieku i na początku XX wieku uczestnictwo kobiet w typowo męskich towarzystwach wioślarskich było prawie niemożliwe. Do wyjątków należało Łomżyńskie Towarzystwo Wioślarskie, w działalności którego kobiety od początku brały aktywny udział nie posiadając praw członkowskich. Od 1899 r. kobiety w Łomży uprawiały sport wioślarski. W 1901 r. podczas regat z okazji "Wianków" Stefania Harasymowicz, Stanisława Sobolewska i Wacława Zakrzewska zdobyły nagrody w postaci pamiątkowych, złotych żetonów. W roku następnym w regatach z tejże okazji odniosły zwycięstwo: Sobolewska i Zakrzewska ze sterniczką Dylewską. W 1903 r. sukces w tych regatch osiągnęła załoga w składzie: Dylewska , Piotrowska ze sterniczką Stalską. Dnia 8 września 1905 r. w biegu dwójek ze sternikiem H. Niziołomska, Z. Olszewska i S. Różańska były sterniczkami załóg męskich. W tym samym turnieju załoga ze sterniczką H. Kierśnicką zdobyła żetony srebrne w postaci broszek. Druga załoga otrzymała żetony ofiarowane przez członka Warszawskiego Towarzystwa Wioślarskiego S. Lipczyńskiego. W następnych latach kobiety systematycznie startowały w regatach. Studia Łomżyńskie nr VII.................................cdn. ....................................... Wydawnictwo Łomżyńskiego Towarzystwa Naukowego czesław
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Powróćmy nad Narew ! cz. CII |
".................................cdn. ......................................." Tylko nie to!!!............. -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
Można byłoby zamieścić zdjęcia kilku takich żetonów, medali, znaczków pamiątkowych...? Jak one wyglądały? --- PGG
|
|
oooo właśnie to dobry pomysł czesław jak piszesz tak naciecie to daj jakieś zdjęcia żeby se wyobrazić jak to było :P
|
|
Mam nadzieję, że zdjęcia pojawią się na okolicznościowej wystawie w muzeum poświęconej łomżyńskiemu sportowi. Rozmawiałem o tym kiedyś z dyrektorem Jastrzębskim i wiem, że powoli taki pomysł dojrzewa do realizacji. czesław
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |