Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
wymarzony obraz Lomzy |
Dosyc czesto slyszy sie narzekania Lomzyniakow na nasze miasto. Napiszcie, prosze, co byscie w nim zmienili, gdybyscie dysponowali odpowiednimi srodkami, jakie chcielibyscie miec w nim atrakcje, co sprawiloby, ze chcielibyscie wiazac z Lomza plany na przyszlosc. ____________________________________________________________ Prawdziwym patriotą jest ten, który nie ze wszystkiego jest zadowolony w swej ojczyźnie, to człowiek, który pragnie i walczy o to, by w niej było lepiej - Charles Dickens
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: wymarzony obraz Lomzy |
1.czeczenów sie pozbyć 2.rozbić układ towarzysko urzędniczo biznesowy
|
|
Czy ci Czeczeni naprawde tak Tobie przeszkadzaja, czy to objaw ksenofobii?
|
|
adamosxx popieram punkt 2 ten układ jest np w stacjach benzynowych. Czemu w Warszawie pb 95 jest za 3,60 a u nas za 3,99 ?? cS ;d
|
|
Ciesz się i z tej ceny bo w wakacje będzie kosztowała 4.20 .. A co do tematu: - może by wkońcu dać zezwolenie na budowę galeri - więcej miejsc pracy dla młodzieży - większe zainteresowanie ŁKS - sensowny rząd - otworzyć miasto na większe zakłady Dużo by wymieniać..
|
|
Ok, czyli chcielibyscie rozbic ten uklad. Co jeszcze zmienilibyscie w naszym miescie?
|
|
Ja gdybym mial odpowiednie srodki to bym zrobil z Lomzy Tokio, a z podlaskiego drugia Japonie. Zebralbym samurajow i nakazal wyciecie elit w pien. A na koniec sprawilbym sobie nowy komputer bo moj jest juz wiekowy;)
|
|
Damian_LKS, w ktorym miejscu w Lomzy chcialbys, zeby ta galeria powstala? Myslisz, ze jakiego rodzaju praca najbardziej interesowalaby mlodziez w Lomzy? I jakiego rodzaju zaklady chcialbys miec w naszym miescie?
|
|
sklep nocny na południu gdzieś
|
|
Szerokie, wielopasowe drogi, szybko obwodnica i inteligentna sygnalizacja świetlna tj. taka która dostosowuje się do panującego ruchu.
|
|
Zgadzam sie, sklepow colodobowych zdecydowanie w Lomzy brakuje :/
|
|
Mysle, ze gdyby powstala obwodnica, ruch w Lomzy znacznie by sie zmniejszyl i prawdopodobnie nie potrzebowalibysmy juz tak bardzo tych szerokich, wielopasmowych drog, aczkolwiek na pewno ulatwilyby one poruszanie sie po Lomzy.
|
|
rozwój uczelni w Łomży, prawdziwy akademik, kluby dla studentów, księgarnie akademicką, nowoczesną bibliotekę (najlepiej w kampusie), nowe kino, ścieżki rowerowe, klub siatkarski (męski), (...)promocji miasta...
|
|
1. park z fontanną 2. dobry klub, amnesia wchodzi na dobre tory 3. galeria Veneda 4. całodobowy sklep 5. ograniczenie "L" w mieście 6. powiększenie granic Łomży i stworzenie przynajmniej jednego porządnego zakładu pracy 7. lepsze połaczenie z Warszawą i Białystokiem 8. większe zangażowanie władz miasta życiem mieszkańców i organizowanie okazyjnych imprez 9. patrzenia na ręce Czeczenom przez policje 10. bulwary nad Narwią -----*****-----*****-----*****------***** Łomża, Łomża, Łomża . . . -----*****-----*****-----*****------*****
|
|
11. przyśpiesznie budowy kościoła na górce, skończą budować i będzie trzeba remontować fundamenty, heh -----*****-----*****-----*****------***** Łomża, Łomża, Łomża . . . -----*****-----*****-----*****------*****
|
|
hahaha:D
|
|
Fajnie by bylo, gdyby na Stary Rynek powrocila fontanna, drzewka i laweczki, bo w tej chwili wyglada niemal jak Plac Czerwony:P Jesli chodzi o powiekszenie granic Lomzy, to mysle, ze mozna by bylo wlaczyc Konarzyce, Stare Kupiski, Piatnice i zdecydowanie Stara Lomze. Ale szczerze, to chyba nie chcialabym, aby Lomza stala sie duzo wiekszym miastem. Mysle, ze po wlaczeniu w/w miejscowosci bylaby w sam raz:) Zdecydowanie jestem za lepszym polaczeniem z W-wa i B-stokiem, ale skoro juz mowia o kolei i ViaBaltice, to chyba jestesmy na dobrej drodze (tylko ile to do licha ma trwac?!). Bulwary nad Narwia? Oooo tak! Ale byloby przyjemnie:) Dobra uczelnia w Lomzy na pewno zatrzymalaby tutaj wielu mlodych ludzi, co wiecej, moglaby nawet spowodowac naplyw mlodych do Lomzy z innych miejscowosci. Mysle tez, ze fajnie by bylo, gdyby udalo sie pozyskac jakies fundusze na restauracje pieknych starych kamienic. Tyle ich jest, a niektore sa w naprawde oplakanym stanie. Dobrze byby stare, obdrapane budynki zostaly odnowione. Na blokach-klockach przydalyby sie dachy skosne -- od razu by lepiej wygladaly. Poza tym, jest duzo niezagospodarowanych terenow, ktore mozna by bylo zamienic w piekne parki. Mozna by bylo tez stworzyc jakis sztuczny zbiornik z woda (jakies minijezioro). Dobrym miejscem na to bylby teren w poblizu Kosciola Miloserdzia Bozego.
|
|
hmmm... a dla mnie to co napisał mistrz418 i Tede + - porządna hala sportowa i boiska przy pwsip - w lasku jednaczewskim jakieś wyznaczone miejsca na ogniska, ławeczki itp - i żeby ludzie tak nie narzekali na wszystko... przykład: nie ma klubow w Łomzy-źle, otwierają nowy też źle nie ma fontanny-źle, robią fontanne- za mała za brzydka! - ooo a co do galerii to wole narew bo tam przynajmniej kino będzie, a w innym wypadku to się szybko takiego porządnego kina nie doczekamy... bo w życiu ważne są tylko chwile
|
|
dodam: 3. osądzenie cwaniaków ktorzy zniszczyli tradycje szkoły drzewnej niszczac szkołe 4. pociagnięcie do odpowiedzialnosci pomysłodawce tych mikroskopijnych rond do bejbe: tak naprawde mi przeszkadzaja jak zaczepiaja przechodniów, groża nozami juz w szkole...o broni nie wspomne, nie zycze sobie ich utrzymywac z moich podatków 5. osadzenie tego ktory zezwoilil na ich sprowadzenie tutaj.
|
|
do adamosxx Ok, rozumiem. Ja po prostu nie mialam z nimi nigdy do czynienia, wiec mozliwe, ze jest tak jak mowisz. Grozenie nozem i wyzwiska z ich strony na pewno nie moga byc akceptowane, a szczegolnie ze wzgledu na to, ze oni u nas sa goscmi, a nie odwrotnie.
|
|
porzadne drogi bo komu sie chce inwestowac jak nie ma jak dojechać? Moze wtedy byłyby porzadne zakłady pracy bez sciemy i bez udzialu w klikach łomżyńskich
|
|
t0meczek: z ta benzyna nie zawsze tak, jak ja widze, to raczej jest to cos na styl opuznmionego zaplonu. czesto widze ze np.. tankuje w wawie w kolejnych dniah: 4.10, 4.15, jade do lomzy: 4.4, 4.3, 4.2, wrcam do wawy tego samego dnia bylo w lomzy 4.2 a tam jurz tankuje 4.4 i tak w kulko, raz tam drorzej, raz tu. moze mi sie zdaje, ale tak czesto trafiam jedyny prawdziwy jasio :}
|
|
U nas wszystko jest do d... bo mamy takich włodarzy jak to tak można nazwać ;] zniszczyli kilka rzeczy (oczywiście w swoje napchali) już nie będe wymieniać co i jak bo każdy wie. Obiecanki a i tak lenistwo i nic nie robić to moto u nas w ratuszu ;) miała być strefa ekonomiczna to jej nie będzie bo inny załapali pomysł a my poprostu odaliśmy no i budowa bez sennsownych rond i budowa szosy zambrowskiej przez cało kadencje ;) ,trzeba zmienić układ w ratuszu to może coś sie ruszy w mieście. Nie lepiej coś z siebie dać i pokazać że nie pierdzimy w stołki tylko a robimy a na koniec zebrać pule ? Ja bym nie żałował że pan prezydent robi sobie podwyżke ale zasłużoną ,jak bym widział że coś sie dzieje w mieście a nie za nic . ![]()
|
|
1.rozbicie układu towarzysko urzędniczo biznesowego na pewno doprowadziło by do "zastrzyku" młodych i przedsiębiorczych ludzi, którzy chcą tutaj tworzyć miejsca pracy i rozwijać miasto. - zawsze wprowadzenie "świeżej krwi" powoduje rozwój. 2. Sprawa czeczenów niewątpliwie urosła obecnie do rangi problemu z którym miasto nie potrafi sobie poradzić. Pewne jest, że nie przyczyniają się oni do rozwoju miasta jak i do wzrostu bezpieczeństwa w naszej miejscowości. Działanie w imię "tolerancji, równości i innych tych śmiesznych haseł" powinniśmy zostawić "tęczowym szeregom",a włodarze mają obowiązek zapewnić nam bezpieczeństwo. 3. Potrzebujemy osób na stanowiskach, które będą działać bardziej radykalnie i będą lepiej forsowały nasze sprawy w relacji Łomża vs Białystok (odmowa U.Marszałkowskiego na dotacje w kwocie 9 tyś. zł. na "rozwój kolei" w Łomży to dowód niezaradności w/w) ![]()
|
|
odłaczenia Łomzy od Podlaskiego skomunikowania łomży kolejowo z Warszawą, małego lotniska w czerwonym borze kilka zakładów pracy na ok 3000 miejsc pracy bulwary nadnariwańskie koniecznie z ********* wysoką wieża widokowa taka zeby było widac ze śledzeijewa gest Kozakiewicza na jej czubku ( Eifla łomzyńska ) Koniecznie dla Turystów: odbudowy dworu królewskiego na końcu senatorskiej odbudowy grodziska ze starej łomży połączenia łomży szklakiem wodnym z Nowogrodem dalej pisa do jezior Wtedy warszawka nie będzi zajeżdzać tu na frytki ale i zostanie i kaskę zostawi daj nam Panie jednego madrego który to wszystko zrobi zamiast szukania pociotkom intratnych posadek PS nie dopuśście by Łomza była dużym miastem - straci swoja przaśną swojskość i zapełni się bufonami duże miasta nie maja charakteru.
|
|
pabloz nieźle pojechałeś z odłączeniem Łomży z woj. Podlaskiego. Woj. Mazowieckie NAS NIE CHCE, a jak cudem byśmy to zrealizowali, to więcej kasy brało by Ząbki niż Łomża. W woj. podlaskim już wyprzedziły Nas Suwałki, fajnie, co? skomunikowania łomży kolejowo z Warszawą fajnie pośnić, nie opłaca się małego lotniska w czerwonym borze tu już odpadłem, pomysł z kosmosu czy masz pojęcie o logistyce ? kilka zakładów pracy na ok 3000 miejsc pracy +++++ bulwary nadnariwańskie +++++ koniecznie z ********* wysoką wieża widokowa taka zeby było widac ze śledzeijewa gest Kozakiewicza na jej czubku ( Eifla łomzyńska ) dobre odbudowy dworu królewskiego na końcu senatorskiej odbudowy grodziska ze starej łomży połączenia łomży szklakiem wodnym z Nowogrodem dalej pisa do jezior Pierwszy pomysł bez szans, drugi też (brak kasy), a trzeci - wiesz, ile kosztuje wyregulowanie rzeki ? wiem, że ma to być wyidealizowany obraz Łomży, ale żucajmy realne pomysły -----*****-----*****-----*****------***** Łomża, Łomża, Łomża . . . -----*****-----*****-----*****------*****
|
|
1. Zrewitalizować kolej (jak ruskie na nas najechały to zbudowały linie Śniadowo-Łomża i zaczęły budować odcinek Łomża-Kolno, jak Polacy odzyskali władze na ziemiach zajętych to kolej zlikwidowali...) a jak będzie kolej(choćby towarowa) to i zakłady powstaną a z nimi nowe miejsca pracy 2. Turystyka- odbudować kolejkę wąskotorową 3. Obwodnica miasta 4. Zahamować rozwój dyskontów- nasi kupcy tez niech mogą zarabiać nie tylko Portugalczycy czy inni... 5. Bulwary nadnarwiańskie 6. Zmienić prezydenta 7. Rozwój "dzielnicy" studenckiej 8. Więcej masowych imprez Można mówić żartem ale trzeba by było się zastanowić, czy ruskich nie sprowadzić... Paradoksalnie największy rozkwit Łomży przypadł wtedy kiedy miasto było pod okupacją radziecką. A do dziś wielu ze starszego pokolenia uważa, że za PRL-u było lepiej...
|
|
...niż teraz...
|
|
Niektore Wasze pomysly bardzo mi sie podobaja. Moze warto byloby przeslac taka liste Prezydentowi, niech wie, czego chca mlodzi Lomzyniacy:) I wysylac regularnie do tej pory, az cos sie ruszy:)
|
|
Hej Bejbe, architektura? Nie wiem czy pomogę Ci w Twojej pracy (semestralnej? licencjackiej? magisterskiej?), ale "I have a dream". Marzę, żeby tereny SSE były przeznaczane na inkubatory przedsiębiorczości. Powstające w nich firmy hi-tech. Wykorzystajmy potencjał absolwentów lokalnych uczelni i ściągnijmy łomżyńskich absolwentów najlepszych uczelni na świecie. Marzę o tym, że tak jak dziś mówimy o Dolinie Rospudy, moglibyśmy mówić za kilka/kilkanaście lat o "Krzemowej" Dolinie Narwi. A Łomża będzie jej stolicą. Pozdro, Barejafan
|
|
1. Poszerzenie granic miasta (m.in o Piątnicę) 2. Przeniesienie Obywateli Czeczeńskich po za miasto (Czerwony Bor) 3 .Likwidacja połowy dyskontów (Biedronki) 4. Budowa porządnego centrum handlowego (Kino, kawiarnia, markowe sklepy np reserved, H&M, New Yorker, kappahl, Zara), nie mylić z hipermarketem) 5. Likwidacja mikro-rond. 6. Remont "hali targowej" 7. Przynajmniej jeden sklep nocny(nie mylić z monopolowym) 8. Via Baltica 9. organizacja pustostanu na starym rynku( obecnie ogranicza się do wetknięcia Bożonarodzeniowego drzewka raz w roku) 10. pomysł na przyciągnięcie dużego inwestora, który wybudowałby porządny duży zakład pracy (niestety mało realne) 11. utemperowanie kliki handlowo-sklepikarskiej 12. wymiana włodarzy z preziem na czele( tylko na kogo) ![]()
|
|
Na mnie moze:D hehehe:P
|
|
żeby z dżefem mozna bylo sobie smigać na legalu :D
|
|
Ale niektórzy mają pomysły.... Co wam przeszkadzają Biedronki ? Chyba zwierzęta tam nie pracują ,a podatki do Portugalii nie lecą. Centrum z markowymi sklepami jak H&M ? buahahah w Anglii najgorsze ścierwo.To jednorazówki nie ciuchy Wszystkich Czeczenów do Czerwonego Boru ? Wtedy mieliby już swoje miasto a nie budynek.Za 50 lat by walczyli o autonomie... Lotnisko ? Pod Szczytnem raz dwa upadło a latały tam tanie linie lotnicze.
|
|
szanowny anonimowcu H&M w Anglii jest sklepem jak każdy inny, ścierwem są ciuchy z naszych lokalnych sklepików z "markową odzieżą" , w Anglii ścierwem jest sklep RIVER ISLAND który w Warszawie w galerii Arkadia jest jednym z najdroższych sklepów. Więc przestań bredzić jak się nie znasz. Obywateli Czeczeńskich należało by wysłać do Czerwonego Boru niech sobie tam nawet autonomię zrobią ale niech nie panoszą się całymi hordami po Łomży Każdy ma prawo się wypowiedzieć co chciałby aby było w naszym mieście, według ciebie biedronka powinna sąsiadować z kolejną biedronką, a na rogu powinien stać klep Lacoste, Tommy Hilfinger i Ralf Lauren, .... bez sensu ![]()
|
|
Akurat w Anglii byłem 2,5 roku i wiem ,że H&M to jak u nas Pepco prawie. Ciuchy po podłodze się walają itp...New Yorker też nie zbyt ciekawy sklep.O River Island się nie wypowiem. Co do Biedronki : Biedronka to sieć sklepów dyskontowych należących do spółki akcyjnej Jeronimo Martins Dystrybucja, której właścicielem jest portugalskie konsorcjum Jerónimo Martins. Pod względem ilości sklepów jest to największa w Polsce sieć handlowa. Biedronka posiada 1100 sklepów i zatrudnia 22 tys. pracowników (dane z 2008)[1]. Jej hasłem jest: "codziennie niskie ceny". W pierwszym półroczu 2007 odnotowano wzrost obrotów o 32,4% w stosunku do ub. roku.[1] Dzisiaj pewnie mają już 1200 punktów lub więcej. W innych miastach też są Biedronki na każdym osiedlu i nikt tak ie biadoli jak WY.
|
|
A ja tam mysle, ze w Lomzy powinny byc sklepy na kazda kieszen, nawet Biedronki itp., bo przeciez sa ludzie, ktorzy robia tam zakupy i to im odpowiada. A co do H&M i River Island, to ja mieszkam w Anglii i wcale nie uwazam, ze sa to jakies najgorsze sklepy. Moze nie jest to Gucci czy Armani, ale nie sa to tez najtansze sklepy. Powiedzialabym, ze taka srednia klasa i jakosc. Nie jest najgorsza i nie jest najlepsza. Ale nawet tego w Lomzy nie ma:/ A jesli chodzi o Czeczenow, to chyba grubo za skore niektorym z Was zaszli, bo ciagle narzekacie. Hehe:P
|
|
Anonimowcu wyobraź sobie, że ja również mieszkałem w Anglii i wiem co mówię, może w twojej neiberhood H&M to szmira ale u nas w Polsce to jest średnia klasa, jaki kraj taki obyczaj, byłem w USA tam np Mcdonald's to najgorszy ****, bród smród i ubóstwo, więcej ludzi jada w Burger Kingu I wendy's, a u nas ten fast food jest bardzo popularny, skoro ci nie odpowiada to się nie ubieraj w H&M ale jak na Polskie warunki ceny są przystępne a jakość zadowalająca. Biedronka może i zatrudnia 22 tys pracowników ale za jakie pieniądze??, marne grosze aż wstyd, dlatego ma niskie ceny bo towary są podłej najgorszej jakości W innych miastach są ale patrząc na ilość mieszkańców to Łomży chyba jest ich najwięcej, a kolejne planują powstać już niedługo. ps. Według niektórych z Łomżą powinno się kojarzyć: Biedronki, Kościoły, Banki, "L-ki" Przy trasie na mazury, bo taki właśnie obraz teraz jest i pora to zmienić.... ![]()
|
|
Nie chciał byś wiedzieć jak płacą łomżyńscy sklepikarze w swoich "marketach". O ile się nie myle, to chociażby w Ostrołęce(55 tyś mieszkańców) jest 5-6 Biedronek. Auchana byś chciał na osiedlu między blokami ? Ile czasu byś robił zakupy ? Zamiast H&M kupuj Reserved,Top Secret czy House to pieniądze zostaną w kraju . Jak z ciuchów pieniądze idą do Anglii to ci nie przeszkadza ale z Biedronki do Portugalii już Cię boli. A co w Polsce McDonald to jakaś luksusowa restauracja ? Szybki fastfood po prostu.Jakby w Łomży był BurgerKing to też by ludzie woleli tam iść . Mój wymarzony obraz Łomży to przede wszystkim to miasto bez takich ludzi jak biskup Stefanek i spółka.
|
|
anonimowcu Po części zgadzam się z tobą, jednakże nie chodzi mi o to że kapitał idzie do Anglii Portugalii czy Izraela, chodzi mi o to, że w Łomży wystarczy już Biedronek, nie chcę Auchana, chcę porządnej galerii, gdzie będzie kino kawiarnia i shopping. Nie chodziło mi o to, że w Polsce McDonald's jest luksusowy ale, że jest czysto i nie świeci pustkami, w USA jest odwrotnie, mówiłem to w kontekście H&M w Anglii a H&M w Polsce, Co do Ostatniego zgodzę się w 100 % precz z biskupem i jego przepychem, pawiami w ogrodzie i całą tą ich zakłamaną KLIKĄ ![]()
|
|
Potwierdzam, ze w USA Wendy's i Burger King ciesza sie wiekszym entuzjazmem, bo tez tam bylam, ale mysle, ze dobrze, ze w Lomzy chociaz McDonald's jest. Ale przeciez to forum stworzylam po to, abyscie pisali czego chcielibyscie w Lomzy, a nie ktory sklep, czy fast food lepszy;)
|
|
a ja bym chciał żebyście nie wracali do Polski a juz na pewno nie do Łomży bo zamienicie ją w następną świątynię konsumpcjonizmu z cyt " shoppingiem " - co to ***** jest ? Chodzisz co dziennie po sklepach i sie zastanawiasz jakich butów nie masz? Siedźcie tam gdzie siedzicie
|
|
|
|
znakiem obecnych czasów jest wielki krach spowodowany nieodpowiedzialnym podejściem do gospodarki a który zaczął się tak : klient chce kupić tanio. firma chce zarobić . więc produkuje jak najtaniej a że sie nie da w kraju rodzimym bo klient chce kupić dużo więc chce też dużo zarabiać Okazuje się że najtaniej wyprodukować idzie w chinach bangladeszu salwadorze indiach . Klient jest zadowolony bo tanio firma że dużo zarobiła. Niestety przy tej okazji zlikwidowano na miejscu prace dla xx tysięcy miejsc pracy .Spadły przez to zarobki ale każdy chce zrobić zakupy kupić dom i kupić więc od czego sa kredyty tyle tylko że trzeba obniżyć kryteria ich przyznawania dla coraz biedniejszego społeczeństwa NO I PIZŁO po części dlatego tam siedzicie zamiast normalnie pracować w swoim kraju i nie tułać się za chlebem. Każdy kraj powinien chronić swoj rynek dlaczego więc nie chronimy go przed taniochą z Chin ? ktoś będiz próbował konkurowac z koszulami po 5 zł /szt? .Bilans wymiany Chin z Polską jest dla nas kilkukrotnie na minus. Czy jest jeszcze coś w Polsce czego się nie produkuje w Chinach ? Znacie coś co jest wytwarzane w Polsce ? Ostatnio kupiłem mikrofalę zelmera .Dobre bo polskie a tu k.... tez z Chin . O so choodzi?/
|
|
pabloz4 nie odbiegaj od tematu bo schodzi na tory polityczno finansowe, skoro tak ci zależy żeby Łomża nie była nigdy dużym miastem to nie zależy ci na jej rozwoju tak naprawdę. To czego Łomży tak naprawdę brakuje to przemysł. Były plany rozwoju specjalnych stref gospodarczych i co z tego wynikło ?? nic. Widocznie w ratuszu komuś na tym zależy aby nie było u nas przemysłu bo Łomżą rządzi klika klero - urzędniczo - handlowa ![]()
|
|
Na odłączenie Łomży od województwa "podlaskiego" nie ma raczej szans, jak ktoś wspomniał wyżej Warszawa nas nie chce a i Białystok nie puści... _________________________________________________________ ![]()
|
|
pabloz4 wg Twojej teorii Chiny teraz powinny być najbogatszym krajem świata. Kryzys to wynik ryzykownych operacji na rynku walutowym. W sumach, które nawet nie zmieszczą się na forum. Mały przykład: Kowalski od Nowaka pożycza 100 $ (który warty jest 150 zł) po roku musi oddać też 100 $( z tym, że już dolar dla Kowalskiego jest warty 250 zł). Kowalski traci, zamyka fabrykę, firmę bo niestac go na spłatę długu. bo nie przewidział takie skoku wartości waluty. Łomża jest fajnym małym spokojnym miastem i takim powinna zostać. Rozwój mikroprzedsiębiorczości na pewno fajnie wpłynąłby na miasto. Ale jakiś przemysł wytwórczy jest tu koniecznie potrzebny, powstanie fabryki jest potrzebne dla dalszego rozwoju miasta. ![]()
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |