Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Staż |
Witam! Mam pytanie odnosnie stazu a wlasciwie jego zerwania. Jakie sa konsekwencje przerwania stazu z wlasnej woli? CZy w ogole mozna to zrobic? jak to wyglada w urzedzie? Moze ktos z Was byl w takiej sytuacji? Za wszystkie wskazowki z gory dziekuje!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Staż |
najlepiej by było żebyś zrezygnowała ze stażu na rzecz pracy wtedy nie ponosisz żadnych konsekwencji a tak to chyba zwracasz im za badania ale tej drugiej opcji nie jestem pewna
|
|
Staż zawodowy - forma nauki polegająca na zdobywaniu wiedzy w miejscu pracy. Staże mogą mieć formę płatną lub bezpłatną. Stażu nie można mylić z praktyką, gdyż praktyka jest wyłącznie bezpłatna. Najczęściej stażysta ma przydzielonego mentora, osobę, która uczy go zawodu. Jedną z form stażu zawodowego jest staż podyplomowy. Źródło „http://pl.wikipedia.org/wiki/Sta%C5%BC_zawodowy” idąć dalej staż jest bardzo podobny do okresu próbnego- i tak jak okres próny można go rozwiązać za porozumieniem stron lub za wypowiedzeniem którejś ze stron. Od długości okresu próbnego, a jeśli dobrze rozumiem to i okresu stażu zależy długość okresu wypowedzenia. Umowa bez wypowiedzenia może być rozwiązaa tylko w szczególnych przypadkach- co normuje kodeks pracy. jednym z nich będzie na przykład naruszenie rażące postanowień umowy- np. nie wypłacanie pensjii terminowo
|
|
Nie radze zrywać stażu z własnej woli. Jeśli tak zrobisz będziesz musiała zwrócić wszystkie pieniądze jakie dostałaś z urzędu. Najlepszym wyjściem jest zerwanie stażu poprzez podjęcie pracy. Wtedy nic nie płacisz. Pozdrawiam
|
|
Zgadza się. Zerwanie stażu z własnej woli jest powiązane ze zwrotem pieniędzy, które do tej pory otrzymałaś. tzw. stażowego. Nie zwracasz pieniędzy tylko wtedy jeśli podejmiesz pracę lub naukę w trybie dziennym. Także poważnie się zastanów czy opłaca się przerywać staż?? I czy Twoje powody są wystarczajaco poważne by ponieść te konsekwencje.?? anias
|
|
od tego roku za badania lekarskie nie płaci urząd pracy a pracodawca przyjmujący na staż.
|
|
A jesli pieniadze za staz dostawalam z Unii to tez bede musiala je zwrocic?? Slyszlam wlasnie o zwrocie kosztow badan lekarskich ale nie o zwrocie "wyplaty".... az strach ruszyc do urzedu wrrrr.... dzieki za info
|
|
Można również zerwać staż jeśli podejmuję się naukę w trybie dziennym.
|
|
Bedziesz musiala zrwrocic pieniadze otrzymywane w ramach stazu. Nawet jesli sa to pieniadze z Unii to nie ma znaczenia, oddac bedzie trzeba. Swoja droga po co chcesz zerwac staz? Moze powody takiego pomyslu mozna rozwiazac w inny sposob nie tak kosztowny dla Ciebie.
|
|
"Rezygnujac ze stażu należy zwrócić koszty badań lekarskich, koszty przejazdu (jeżeli staż odbywał się w innej miejscowości niż miejsce zamieszkania i koszty te zostały poniesione)." http://up.podlasie.pl/default.aspx?docId=5300&newsId=691 Poza tym przerwanie stażu skutkuje wykreśleniem osoby odbywającej staż z ewidencji osób bezrobotnych na okres 120 dni (w przypadku pierwszego przerwania stażu).
|
|
Najlepiej zadzwoń do UP i zapytaj. Ja co prawda na stażu byłamm jakieś 3 lata temu ale wtedy na pewno trzeba było zwracać stażowe jeśli rezygnowalo się z stażu bez podpisanej innej umowy o pracę.
|
|
Ja miałam taka sytuacje .Jak zrywasz staż zwracasz tylko koszty za badania lekarskie jakie poniósł pracodawca nic więcej! jeżeli zrywasz go z powodu podjęcia innej pracy to nie zwracasz żadnych pieniędzy za badania oczywiście jeśli im przedstawisz nowa umowę o prace, ja miałam umowę o dzieło. więc nie martw się możesz śmiało go zerwać:) żadnych innych pieniędzy się nie zwraca! pozdrawiam
|
|
i tak jest na pewno też teraz bo ja zerwałam go w 2008 chyba we wrześniu. po za tym i tak najpierw musisz iść do UP wiec tam ci wszystko powiedzą. a i staż możesz zerwać z dnia na dzień nie jest potrzebny żaden okres wypowiedzenia:)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |