Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Brak zwrotów za centralne ogrzewanie w perpektywie |
Perspektywa zapowiedziała, że w b.r. nie rozlicza kosztów poniesionych na centralne ogrzewanie. Ciekawe dlaczego nie poinformowali o tym przed sezonem???? I po co montowali podzielniki ciepła, które tylko szpecą kaloryfer????? Jeśli którakolwiek z moich opinii narusza obowiązujące zasady, normy prawne, etykietę, propaguje przemoc, jest wulgarna, wzywa do nienawiści na tle religijnym, rasowym, czy wyznaniowym, lub jest po prostu obrzydliwa - to po prostu jej nie czytajcie :-)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Brak zwrotów za centralne ogrzewanie w perpektywie |
złodzieje i tyle. i jeszcze kartkę z tą informacją powiesili w takim miejscu że jej praktycznie nie widać chyba po to żeby ludzie jej nie widzieli i nie przeczytali he. z tego co mi wiadomo tłumaczą się tym że nie mogą (albo nie chcą umieć) odczytać wyników z tych nowych podzielników ciepła. no to jest masakra bo u nas zawsze był dosyć duży zwrot bo około 500 zł. więc ktoś zrobił niezłą kasę na tym. tak ostatnio patrze ze ta spodzielnia schodzi na psy.chyba trzeba zmienić prezesa ;P
|
|
Pewnie teraz myślicie to po chu... w palcie całą zime w domu siedziałem aby teraz pieniędzy nie dostać :) Ja od kilku lat tylko dopłacam po parę stówek i teraz mnie nie zdziwią tym bardziej.
|
|
re: OjciecR Nie siedziałam w domu w palcie - nigdy - i mimo to parę złotych zwrotu zawsze miałam. Ale mniejsza o większość. Co do działań naszej spółdzielni to przyznam, że włos mi się na głowie zjeżył. Co to znaczy, że w tym roku zwrotów nie będzie. Mało tego ostrzegają przed zadłużeniami ludzi (lokatorzy płaćcie czynsz, bo będzie kryzys :) ), którzy w tym momencie z powodu braku odczytów nie są w stanie stwierdzić zużycia. Ale to z pewnością spowodowane jest ogromną troską o dobro mieszkańców. Moim zdaniem zaznaczam moim - ta akcja spółdzielni była żałosna. A rozliczenie będzie jakie będzie i my lokatorzy nie mamy na to większego wpływu. Pozdrawiam iwona26
|
|
jak się ma stare drewniane okna z PRLu, nieocieplony blok i mieszka na parterze to się dopłaca :) po pare stówek. Ja bym się domagał od spółdzielni rozliczenia zaliczki na ogrzewanie. A skoro nie jest ona rozliczana to poprosiłbym raz w roku rachunek za c.o. Niedługo wprowadzą wam zaliczki za wodę po 200 zł miesięcznie i też powiedzą , że nie potrafią oszacowc ile naprawde zużyliscie. :)
|
|
Nadmienię że mieszkam w nowym bloku na Łagody i zawsze dopłacałem, może dlatego że lubie po domu chodzić w krótkim rękawku.
|
|
Mnie to śmieszy jak wszyscy co dostają zwroty mówią że u nich w zime to gorąco i mają poodkręcane grzejniki na maksa. A prawda jest taka że mają pozakręcane, siędzą w jednym pokoiku gdzie jest w miarę ciepło, chodzą w swetrach i stąd te oszczędności.
|
|
Jak na maksa sie odkręci to trzeba zaraz okna otwierać bo "gorądz" taki że się nie da wytrzymac. he skoro 99% użytkowników dostaje zwroty to nie wierze, że wszyscy siedza w tych swetrach
|
|
jak się ma wieśniackie plastiki bez wentylacji to może i trzeba otwierać okna... 99% twojego otoczenia dostaje zwroty a nie ogółu a to już znaczna różnica, pewnie wszyscy pod wiatą w tureckie swetry się zaopatrujecie hehehe
|
|
Co to znaczy, że zwrotów nie będzie? Czy spółdzielnia ma prawo do przywłaszczania sobie nieswoich pieniędzy? Najpierw pobiera zaliczki, a po policzeniu zużycia, jak się okazuje, że muszą zwracać, bo za dużo pobrali, to twierdzą, że nie zwrócą. Nie znam się na prawie, ale to na pewno ma jakąś nazwę w odpowiednim kodeksie (pewnie karnym).
|
|
A co dokładnie pisało w tym obwieszczeniu, bo u mnie wisiało raptem 1 dzień i już go nie ma?! Według mnie każdy mieszkaniec powinien zostać oddzielną korespondencją o tym poinformowany.
|
|
gdzie ta wiata pacanie ? to se sweter turecki bym kupił Nie wiedziałem, że już takie przedmioty jak okna sprowadza się do wieśniackich he. A chodź sobie dalej w tym sportowym obuwiu
|
|
nikt się nie prosił o zmianę tych podzielników, w łomżyńskiej s.m. są stare i póki co nikt nie myśli o zmianie na nowe.. prawda jest taka, że spółdzielnia od 97 roku zawyżała już na wstępie przedpłaty na c.o. (czynsz) średnio 2-2,5 raza i dla tego 90% ludzi ma wysokie zwroty ,każdy był zadowolony spółdzielnia i mieszkańcy, którzy dostawali wysokie zwroty a faktycznie są to pieniądze mieszkańców najpierw płacone, a później z wielka łaską zwracane mieszkańcom by pokazać jaka to nasza spółdzielnia jest wielkoduszna przedpłaty przekraczały dwukrotnie moje koszty jako użytkownika i nikt w zimę po domu w tureckich swetrach nie chodził ;) jak widać były to zwroty pozorne a tak naprawdę te pieniądze nam się należą ponieważ są to nasze pieniądze które spółdzielnia sobie przywłaszczyła.
|
|
to napisałem że to złodzieje! inaczej tego nazwać nie można.
|
|
Zwykłe złodziejstwo. To tak, jakby pojść do sklepu, poprosić o coś, a sprzedawca mówi 5zł poproszę. Ty mu dajesz 10zł, bo nie masz drobniej a on ci wydaje towar i mówi - zwrotów nie będzie (znaczy się - reszty nie wyda). To samo robi spółdzielnia ogłaszając coś takiego. Różnica jest tylko w czasie trwania. Kupujemy u niej konkretny produkt - ciepło. Musimy tylko najpierw wręczyć pieniądze. Problemem jest tu jednak z góry określenie ile każdy z nas powinien zapłacić za energię. Natomiast po sezonie grzewczym, już wiadomo. I spółdzielnia musi wydać resztę. Inaczej tego nie widzę. Może lepiej zmusić spółdzielnię do upominania się o zapłacenie za grzanie PO sezonie grzewczym, a nie PRZED, skoro próbuje "rozboju w biały dzień".
|
|
A ciepłownia węgiel to na kredyt ma kupować i nas grzać? Myślę że stosuje dla spółdzielni podobne metody (czyli bierze przedpłaty) jak spółdzielnia od mieszkańców, to jest dość logiczne.
|
|
ja mam zawsze pozakrecane...chyba, ze sie chorym jest to sie odkreci i jest cieplo
|
|
oooooooooooo wasz kochany prezes was wych....ł? He he Niemożliwe .Przed chwilą widziałem w telewizorze że on prawie świenty jest . Po Ziemi Palestyńskeij swojemi ccigodemi stopami przemierzał szlak Jezusa . Twarz jego rozpromieniona była i jakaś taka poświeta nade łbem sie unosiła . He he . na wycieczkę do Izraela zbierał to i zwrotów nie będzie.Cieszta się robaczki że nie pojechał na Bora Bora bo by trzeba było jeszcze ze trzy boiska spółdzielcze prywaciarzom opieprzyć na sklepy bo waszych dopłat by nie starczyło
|
|
A co to kogo obchodzi,czy ktoś ma pozakręcane grzejniki czy odkręcone zimą na maksa ! Każdy tak robi jak mu pasuje - a komu należy się zwrot to powinien być zwrócony ! Ja mam szczelne okna i zabudowany balkon więc jak bym w zime odkręciła grzejniki do końca to by się wysiedzieć nie dało, więc mam zawsze na 3 i starcza a zwrotu co roku mam ok 350 - 400 zł ! Więc z jakiej racji mam kur*a teraz nie dostać przez tych złodzieji pierd*lonych !
|
|
Mieszkańcy SM Perspektywa, którzy czują się poszkodowani, powinni zwrócić się z tym problemem /najlepiej pisemnie/ do radnych ze swojego okręgu wyborczego tj. w pierwszej kolejności Radnego Zbigniewa Lipskiego, Radnej Alicji Konopko oraz Radnego Piotra Grabaniego - ze środowiska spółdzielczego /radni jak wiadomo powinni służyć swoją wiedzą społeczeństwu, które ich wybrało/. Można także zwrócić się do wybranych prze WAS członków Rady Nadzorczej spółdzielni, a najlepiej zwrócić się do Prezesa Zbigniewa Lipskiego, który na pewno władny jest udzielić odpowiedzi. Nie zastąpi to pieniędzy, ale może pokazać, że członek spółdzielni ma prawo do rzetelnej informacji, natomiast wskazanym wyżej osobom da należytą satysfakcję z pełnionych przez nich społecznie funkcji, których się podjęli dla dobra lokalnej społeczności.
|
|
Sprawdźcie na stronie internetowej Perspektywy. Na pewno o tym tam piszą , bo takie czasy , że wszyscy mają internet i poważniejsze firmy strony WWW celem przekazu informacji.
|
|
Rzeczywiście, można sprawdzić, że na stronie internetowej SM Perspektywa nie ma na temat braku zwrotów żadnego przekazu informacyjnego, widocznie trzeba zaczekać
|
|
co więc robic
|
|
c
|