Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
projekt "Moja Własna Firma" |
Witam, Czy ktoś coś więcej wie co się dzieje aktualnie z projektem "Moja Własna Firma" prowadzonym przez Agencje Rozwoju Regionalnego S.A w Łomży ?? W 14 listopada 2008 roku zakończyła się rekrutacja i od tamtej chwili cisza. Nie podano wyników, choć miały być znane do 14 dni po zakończeniu rekrutacji. Nikt nic nie wie. Pracownicy ARR odsyłają do Urzędu Marszałkowskiego ale tam też nic nikt nie wie. h
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: projekt "Moja Własna Firma" |
no właśnie też to usłyszałam jak dzwoniłam w tamtym tygodniu. kazali dowiadywać się w tym, a teraz jak dzwonię słyszę to samo co w tamty i co raz bardziej zastanawiam się nad tym czy nie odwołać swojego wniosku, bo dla mnie to jest śmieszne podejście, a poza tym nie mogę zacząć nic robić bo muszę czekać na wyniki projektu, o którym nic nie wiadomo
|
|
Spróbuj wejść na stronę www.wrotapodlasia.pl lub wpisz w wyszukiwarkę "wrota podlasia", bo nie jestem pewna, czy to dobry adres i tam powinna być jakaś informacja, czy konkurs zostanie uznany, czy też zostanie ogłoszony nowy nabór. Życzę powodzenia!
|
|
Moja własna firma Dodana: 28 października 2008, 12:27 Zmodyfikowana: 28 października 2008, 12:27 Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. w Łomży ogłasza nabór uczestników do projektu „Moja własna firma” realizowanego w ramach Działania 6.2 wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Zgłoszenia należy składać w 2 egzemplarzach wersji papierowej + wersja elektroniczna na płycie CD ( komplet dokumentów aplikacyjnych wraz z załącznikami) do dnia 14 listopada 2008 r. do godziny 16.00 w siedzibie Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. w Łomży 18-400 Łomża, ul. M.C. Skłodowskiej 1 tel./fax: (086) 216 33 26; Komplet dokumentów aplikacyjnych Wniosku rekrutacyjnego projektu „Moja własna firma” składa się z: - Kwestionariusza zgłoszeniowego - Załączników: 1. Oświadczenie o przetwarzaniu danych - 2. Oświadczenie o uczestnictwie tylko w jednym projekcie z działania 6.2 PO KL 3. Oświadczenie o nie korzystaniu z pomocy de minimis 4. Oświadczenie o nie karalności 5. Oświadczenie o nie prowadzeniu działalności gospodarczej 6. Oświadczenie o nie pracowaniu u Beneficjenta 7. Diagnozy potrzeb szkoleniowo – doradczych Dokumenty do pobrania dostępne są na stronie www.podlaskie.org.pl zakładka Moja własna firma. tyle znalazłam.....
|
|
Dobre wieści! "Nie chciał, ale musi. Marszałek województwa podlaskiego musi podpisać umowy z organizacjami, które wygrały konkurs na wspieranie przedsiębiorczości - to ostateczne zalecenia pokontrolne Ministerstwa Rozwoju Regionalnego." http://ww6.tvp.pl/2834,20090116864101.strona
|
|
Prawda taka, że w konkursie się nabałaganiło i ARR być może zajął niesłusznie wysokie miejsce. Jako, że wykryto poważne nieprawidłowości wszczęto procedury kontrolne. Marszałek być może rozpisze konkurs na nowo, lub ponownie oceni dokumenty aplikacyjne. "Posluchajtego" bazuje na informacji, która ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. UM jest samorządny i MRR nie ma mocy decyzyjnej w tej kwestii a jedynie opiniodawczą. ARR ogłosiła rekrutację bo chciała zmieniać świat metodą faktów dokonanych. Nabrali sobie ludzi na własne ryzyko i teraz się będą bujać jak marszałek odmówi podpisania umów (co jest wysoce prawdopodobne).
|
|
Drogi lustratorze, Fragmenty z cytowanego przez mnie materiału TVP Białystok: "- Były drobne uchybienia, jednak nie były one przesłanką do unieważnienia konkursu - mówi Paweł Chorąży z Ministerstwa Rozwoju Regionalnego." "- Zdaniem ministra należy podpisać umowy i tutaj jak gdyby Ministerstwo jest instytucją zarządzającą – powiedział Zbigniew Nikitorowicz, dyrektor gabinetu marszałka województwa podlaskiego. " A tu fragment z Gazety Wyborczej Białystok: "- W konkursie na wspieranie przedsiębiorczości były drobne błędy proceduralne. Nic na tyle poważnego, żeby sam konkurs unieważnić. Dlatego zaleciliśmy marszałkowi podpisanie umów z podmiotami, które wygrały konkurs - tak o wynikach kontroli, którą prawie miesiąc temu w urzędzie marszałkowskim przeprowadziło Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, mówi rzecznik resortu Anna Konik-Żurawska" http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,6172977,Polecenie_dla_marszalka__odblokowac_dotacje.html Wniosek z tego taki, że jeśli marszałek będzie się bujał z podpisaniem umów, to spokojnie doczeka się pozwów (pisma przedprocesowe od jednej z organizacji dostał już wcześniej). Sprawa jest na tyle głośna, nawet "Rzepa" o niej pisała, że nie będzie w jego politycznym interesie brnąć dalej w "wątpliwości natury moralnej" czy inne wymysły.
|
|
Drogi "posluchajtego". Podział funduszy nie podlega pod KC, ani pod KPA, więc pismo przedprocesowe to se może ta organizacja wsadzić w ... :-). A co do uchybień to znaleziono rażące uchybienia natury merytorycznej. Firma istniejąca od roku dostała więcej punktów za doświadczenie niż Uniwerystet w Białymstoku i Podlaska Fundacja razem wzięte! - to tak dla przykładu. Jakbyś się zastanawiał dlaczego to byś dotarł, że w Zarządzie tej organizacji siedzi bardzo bliski członek rodziny jednego z członków zarządu województwa. Od tego się zaczęła cała chryja, protesty i strach marszałka przed podpisaniem umów. Wszak jeden już taki załatwił dotację dla swoich córek. Wypłatę wstrzymano a jego + kilku pracowników ściga teraz nasz wymiar sprawiedliwości. Dworzański tego błędu powtórzyć jak myślę nie zamierza. Wszystkie informacje o których piszę były już zresztą w prasie i nie będę się rozpisywał.
|
|
Drogi lustratorze, piszesz o "rażących uchybieniach natury merytorycznej", podczas gdy przedstawiciele MRR mówią o "drobnych błędach proceduralnych", a sam Dworzański powoływał się na "wątpliwości natury etycznej". Co do samej motywacji marszałka, temat był wałkowany przez prasę: organizacja związana z "faworytem" marszałka kasy nie dostała, a inna, związana z nielubianym działaczem - tak. Mało mnie interesują przepychanki partyjne, kto kogo reprezentuje itp. Istotne jest czy projekty, których końcowymi beneficjentami są ludzie tacy jak ja, będą wreszcie realizowane czy nie. Co do odpowiedzialności prawnej - nie będę polemizował, nie jestem prawnikiem. Natomiast pamiętaj o odpowiedzialności politycznej - taka "lokomotywa" Platformy będzie jej gwoździem do trumny przy najbliższych wyborach. Wyborcy tego nie zapomną, a i w odpowiednim czasie przypomną innym. Pozdrawiam i życzę więcej powodzenia przy następnych projektach :-)
|
|
PS. Oczywiście mnie nie interesują przepychanki partyjne ;-)
|
|
Czy ktoś jest w temacie co się dzieje z projektem Moja Własna Firma. Podobno coś się dzieje, kogoś ktoś pogonił ale nigdzie nie ma żadnych artykułów na ten temat. Jakby nie było żadnego projektu a mnie cholera bierze. Tyle nadziei , planów ... no i wiadomo :>
|
|
Wygląda na to, że Dworzański za wszelką cenę wykorzystuje terminy administracyjne, ale do końca lutego (mam nadzieję) ma się sprawa wyjaśnić. http://ww6.tvp.pl/2834,20090130872309.strona + rozmowa z Dworzańskim z 2. lutego: http://www.radio.bialystok.pl/goscie/index/t/249/f/14122/page/2 Pozdrawiam i trzymam kciuki, rozumiem co czujesz, KasiuC - sam się nie mogę doczekać
|
|
czekaja na łapowki
|
|
"A co do uchybień to znaleziono rażące uchybienia natury merytorycznej. Firma istniejąca od roku dostała więcej punktów za doświadczenie niż Uniwerystet w Białymstoku i Podlaska Fundacja razem wzięte! - to tak dla przykładu. Jakbyś się zastanawiał dlaczego to byś dotarł, że w Zarządzie tej organizacji siedzi bardzo bliski członek rodziny jednego z członków zarządu województwa" LUSTRATOR KORUPCJA- A JAK ZE INACZEJ JAK ZAWSZE
|
|
Od poczatku bylo wiadomo ze ktos na tym bedzie dobre lody krecil.
|
|
no to niech szybciej kręcą i niech zaczną rozdawać. nie mam całego życia na czekanie. Zestarzeję sięi już nie będę mieć zapału :>
|
|
KasiaC napisał(a): > no to niech szybciej kręcą i niech zaczną rozdawać. nie mam > całego życia na czekanie. Zestarzeję sięi już nie będę mieć > zapału spokojnie, przecież premiują przede wszystkim kobiety, a po drugie po pięćdziesiątce ;-)
|
|
to jeszcze szkoda ze nie jestem slepa glucha niedorozwinieta niewyrosnieta ponad piecdziesiatkę, niewyksztalcona i ogolnie nielubiana to wtedy na bank bym dostala... tylko po co ;))) chyba z litości bo w takim stanie biznesu bym nierozkreciła :>
|
|
za GW Białystok: "Unijna hańba marszałka Jakub Medek 2009-02-20, ostatnia aktualizacja 2009-02-20 20:10 Po cichutku, w dokładnie zamkniętym gabinecie, bez tak ukochanych przez naszą wojewódzką władzę fleszy i kamer, marszałek Jarosław Dworzański podpisał umowy z firmami, które wypłacą siedem milionów unijnych dotacji chcącym założyć własny biznes." http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,6303022,Unijna_hanba_marszalka.html czyli, oby do poniedziałku!
|
|
No i znowu wszystko ucichło. Trzy tygodnie temu ARR wprowadzilo jakieś modyfikacje na stronie podlaskie.org.pl w zakładce "Moja własna firma", że projekt będzie kontynuowany, a od tamtego czasu nic. Co sie dzieje? Czy ten projekt w ogóle ma być kiedykolwiek rozstrzygnięty?!
|
|
Podobno jeszcze tydzień... :>
|
|
A skąd te info masz, że jeszcze tydzień? Dobrze by było, gdyby tak było =] Mój znajomy dzwonił do ARR jakiś czas temu i powiedzieli ze do końca poprzedniego tygodnia będzie rozstrzygnięty, a tu nic. Na co oni czekają??? Powinni mieć już rozpatrzone wnioski jak czekali na podpisanie umów. Nie dość, że przedtem czekaliśmy 4 miesiące to i teraz to przeciągają :(
|
|
ZEZWOLENIA ZOSTAŁY PODPISANE PRZEZ MARSZAŁKA, TO NAPEWNO. MAJA PROBLEM ZE ZWOLANIEM KOMISJI JAK BYŁAM U NICH TO USŁYSZAŁAM ŻE W KWIETNIU BĘDZIE WIADOMO. TYLKO NIE POTRAFILI SIE OKREŚLIĆ POCZĄTEK CZY KONIEC KWIETNIA. CHORE ALE TO NICZYJA WINA TO ONI ZACZELI PROJEKT BEZ ZEZWOLEŃlomzyniak50 napisał(a): > A skąd te info masz, że jeszcze tydzień? Dobrze by było, gdyby > tak było =] Mój znajomy dzwonił do ARR jakiś czas temu i > powiedzieli ze do końca poprzedniego tygodnia będzie > rozstrzygnięty, a tu nic. Na co oni czekają??? Powinni mieć już > rozpatrzone wnioski jak czekali na podpisanie umów. Nie dość, > że przedtem czekaliśmy 4 miesiące to i teraz to przeciągają :(
|
|
Na stronie podlaskie.org.pl pojawiła się dziś aktualizacja ale niestety to nic zanczącego. Napisali tylko, że informacje o realizacji projektu będa umieszczane na stronie podlaskie.org.pl w zakładce "Moja własna firma".
|
|
A z posredniaka kiedy dopłaty?
|
|
To już coś. Przynajmniej dali znak że żyją.... :>
|
|
Już niedługo połowa kwietnia i dalej nic nie wiadomo. Szczerze to wątpię, czy będzie to rozstrzygnięte do końca tego roku :/ ;)
|
|
Ja tak samo
|
|
Ja jestem pewna , że rozstrzygnięcie tuż tuż. Tylko zapewne kilka wniosków jest juz nieaktualnych ponieważ inwestorzy juz mieli dość czekania i założyli firmy. Może o to chodziło. Przeciągnać sprawę i zmniejszyć konkurencję. tylko najwytrwalsi zostaja. :>
|
|
oj raczej tak szybko to się nie doczekamy ;) a ja czekam i czekam =)
|
|
łomżyniaku50, pamiętaj o kryteriach - przede wszystkim kobiety! Mam dla ciebie przekaz od Wójka Dobra Rada: "Przecież to dziecinnie proste. Pieniądze z banku londyńskiego może podjąć tylko Ryszard Ochódzki lub Irena Ochódzka. Dogadaj się szybko z jakąś Ireną, ożeń się z nią i masz Irenę Ochódzką..." i masz kasę z POKL 6.2 ;-)
|
|
No wreszcie, chyba już niedługo wszystko się wyjaśni. Na stronie podlaskie.org.pl w zakładce "Moja własna firma" pojawiły się kolejne aktualizacje tj. podany już został harmonogram szkoleń, jakie i kiedy się będą odbywały. Dopisano tam jeszcze kilka innych ważnych rzeczy ;)
|
|
nicnie wiem
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |