Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
wypożyczalnie video/windykacja |
czy komuś z was kub waszych znajomych w skute zalegania z oddaniem filmu do wypożyczalni przyszły powiadomienia z firmy windykacyjnej o konieczności zapłaty dużej sumy pieniędzy bez uprzedniego powiadomienia przez dana wypożyczalnie skierowaniu sprawy do firmy windykacyjnej które regulamin określa jako konieczne? niekompetencji poczty? a możne coś gorszego?!
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: wypożyczalnie video/windykacja |
taaak mi przyszlo 5,5 tyś
|
|
jak sie chcialo film zatrzymac w domu...
|
|
nic dziwnego że poprzychodziły, jak się wypożycza film to trzeba go odnieść w określonym terminie, a jak nie to trzeba ponosić konsekwencje swoich czynów, w końcu jesteśmy dorośli, prawda? wyobraź sobie że przez ten czas jak przetrzymałeś płytę lub kasetę, film nie zarabiał na siebie bo go nie było, więc to strata dla takiej wypożyczalni
|
|
Wypozyczalnia nie ma takiego obowiazku. Ja z ktorej czasem korzystam i zdarzylo mnie sie raz przetrzymac plyty to po prostu do mnie zadzwoniono choc ale i w tym wypadku nalezy to traktowac jako powiadomienie grzecznosciowe. Brymar ,mysle ze warto pamietac o takich "szczegolach" jak oddanie wypozyczonych filmow czy ksiazek.
|
|
Nie prowadzą żadnej ewidencji to ich problem, film został oddany oni tego nie odnotowali. Ja nie mam zamiaru płacić za ich syf jakichkolwiek pieniędzy.
|
|
Nawet biblioteki w niektórych miastach podobno korzystają z firmy windykacyjnej. Filmy download eonline.pl
|
|
dobrze ze nasze nie, dawno bym z torbami poszla;p
|
|
"abcdefghi", jak nie prowadzą ewidencji, którą można sprawdzić itp to po co chodzisz do takiej wypożyczalni? Jestem stałym bywalcem w wypożyczalniach, a właściwie w jednej, Eurovideo na Dmowskiego i mam porównanie do innych, chociaż nie nazwałbym tego porównaniem, gdyż tam caly system opiera się na specjalnym programie komputerowym dla wypożyczalni, a w innych zapisuję Cię w zeszyt hehehhe śmiech na sali W sumie miałem nie robić im reklamy, ale dlaczego by nie, skoro zawsze wszystko było w porządku i nie raz zdarzyło mi się przetrzymać film dobę lub dwie, ale zawsze się ten film oddaje i nie ma problemu. Ile razy obserwuję, jak klienci, którzy chcą wypożyczyć film są sprawdzani w sensie wiarygodności, chodzi mi tutaj o to, czy wypożyczają na siebie czy próbują kombinować, bo i tak się zapewne zdarza. A komputer nie kłamie, wszystkie dane zapisane w programie, cała historia klienta i tak być powinno, wtedy jest jasne, kto kiedy wziął film i np. nie oddał.
|
|
słuchaj Yorker właściciel tej wypożyczalni ani nie dzwonił ani nie pisał on poprostu zarabia na ludziach którzy się spóżniają z oddaniem filmu bo nie ma takiej jednej sprawy. Z tego co mi wiadomo ma około 40 takich osób do których przyszło pismo z windykacji na kwotę conajmiej 5500zł także moim zdaniem coś jest nie tak niektórzy z tych ludzi mają do zapłaty 32000zł czyli facet poprostu nie powiadamia żeby zarobić dużo więcej.
|
|
Podejrzewam, że próba skontaktowania się z Tobą czy z kimś innym na pewno była, ale przecież nikt nie bedzie wisiał na telefonie non stop i próbował się dodzwonić skutecznie, pamiętaj, że Twoim obowiązkiem jest oddać film i już, wina nie leży po stronie wypożyczalni tylko Twojej.
|
|
ja nie przeczę że tu nie ma mojej winy tylko z tego co mi wiadomo to nikt do mnie nie dzwonil a ktoś u mnie cały czas jest w domu a i jak by facet był w porządku to by wcześniej oddawał sprawę do windykacji a nie po trzech latach albo i dłużej także myślę że ten typ na tym zarabia
|
|
mam pytanko czy dostales te powiadomienie listem poleconym gdzie musiales kwitowac odbior?? bo jezeli nie to dasj se spokoj i nc nie plac w takiej sytuacji moga tobie naskoczyc w rezultacie i tak zaplacisz kare ale doprowadzisz do tego ze oskarzyciel bedzie musial poniesc koszty sadowe ktore nie sa male
|
|
OK dzięki
|
|
Brymar , dlaczego nie oddales filmow? Mylse jednak ze facet dzwonil, nie wiem jak w innych ale z Dmowskiego zawsze dzwonia i wiesz jakos Tobie nie wierze o czym piszesz bo wyzej napisales ze oddales filmy a w wypozyczalni nie prowadza zadnej ewidencji. Z ta ewidencja jest pewnie tak jak z tym nie dzwonieniem.
|
|
Dokładnie tak jak pisze REBUS. Agent22, mylisz się, bo jeśli pójdzie do sądu i wygra sprawę, to koszty sądowe ponosi przegrany nie wiem czy wiesz, więc interes tym bardziej nie opłacalny.
|
|
ale z tego co mi wiadomo po 3latach jest przedawnienie? rebus dobrze przeczytaj kto co pisze!
|
|
Prawnikiem nie jestem. Zycze Tobie powdzenia i moze masz racje ale wydaje mnie sie ze jak to wziela w rece firma windykcyjna to na pewno oni znaja sie na tych sprawach i na kroczkach prawnych. Oni na pewno nie wykladaja pieniedzy na sprawy ewidentnie przegrane.
|
|
Yorker masz racje ze koszty sadowe ponosi przegrany ale nie w tym rzecz bo jezeli nie maja zadnego pokwitowania ze upominiali sie o swoja naleznosc u dluznika dluznik w sadzie moze potwierdzic ze i owszem jest wininien hajs ale calkowicie o tym zapomnial i gdyby tylko dostal jakies upomnienie natychmiast by uregulowal naleznosc w takim wypadku koszty ponosi ten co wnosil sprawe
|
|
dzięki Yorker
|
|
JA MAM PODOBNA SYTUACJE 4,5 TYSIACA MASAKRA.BRYNAR DAJ ZNAC CO TAM Z TWOIM DLUGIEM ZALATWILES TOJAKOS?
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |