sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
zasiłki na dzieci OSTRZEŻENIE

W dniu dzisiejszym z powodzeniem zakończyłam długotrwały proces "składania" papierów na świadczenia na dzieci na rok następny.

I tu chcialam uprzedzić wszystkich interesantów Wydziału Spraw Rodzinnych, że:

1. Komornik wystawia zaświadczenia "na pojutrze".

2. Urząd skarbowy na zaświadczeniu do alimentów nie zawsze umieszcza przychód (wystawiono mi nieprawidłowe zaświadczenie).

3. Od godziny 13:20 przez 60 minut oczekiwałam na przyjęcie ode mnie wniosków na ul Polnej. Na 3 przygotowane do obsługi klientów stanowiska - pracowało dwie urzędniczki, które przeprowadzały, jak mi się zdaje "strajk włoski". Czy można przez 20 minut przyjmować kilkustronnicowy wniosek? Ależ można!

Matki z małymi dziećmi pokładającymi się z nudów i zmęczenia na podłodze zdają się być widocznie nieodłacznym wizerunkiem tegoż urzędu.

Po interwencji kilkorga osób oczekujących w kolejce do urzędniczek dołaczyła pani, która w pierwszym momencie swojej pracy zażyczyła sobie >usodtępnienia korytarza dla przechodzących<. Jak zauważyła (słusznie) jedna z petentek - musiałaby sobie chyba dobudowac drugi korytarz, bo w tym pierwszym przebywaliśmy my w oczekiwaniu na obsługę.

Po godzinie 16 miła pani urzędniczka oznakowała wnioski petentów autografem, by zapobiec sytuacji, kiedy ona i koleżanki będą zmuszone przyjąć wniosek po godzinie 15.
Czyli: przyjęte zostaną tylko dokumenty z autografami - reszta, że powiem dosadnie: WON.

Do Urzędu Miasta na ul Stary Rynek można zajechać dużo wygodniej. Piekny przeszklony budynek świeci pustymi korytarzami (za wyjątkiem grudnia i stycznia kiedy mieszkańcy miasta wymianiali dowody osobiste).

Za to na ul. Polną dostaniesz się tylko autobusem nr 2 lub piechotą. I nie ma co spodziewać się standardu jaki "obowiązuje" na Staryn Rynku. Parę spostrzeżeń: brak krzeseł, brak podjazdu dla wózków inwalidzkich i dziecięcych, brak odpowiedniego podejścia do petenta, brak XERO dla petentów ! co w dzisiejszych czasach i przy rozbudowanej liście załaczników koniecznych do złożenia razem z wnioskiem, wydaje się być przesadą....

Jak wspomniałam - ja to juz mam za sobą. Innym rodzicom sugeruję wzięcie dnia wolnego w celu załatwienia formalności.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: zasiłki na dzieci OSTRZEŻENIE

Korekta:
miało być:

"Po godzinie 14....."

Zbuntowana matka...

Ludzie, czekacie ze wszystkim na ostatnią chwilę, a później narzekacie.
Ja składałem wniosek w lipcu, zero kolejek, wszystko wypełniłem na miejscu i zajęło mi to 30 min.

Podobno miało byc 500 złoty na jedno dziecko zasiłku..Czy to prawda??????

zgadzam sie założycielka posta
tylko do zasilku rodzinnego potrzebny jest dochod za 2007 a do funduszu alimentacyjnego przychod za 2007 a to dwa inne pojecia ;)
tez dzis tam stalam ale ja wyszlam o godzinie 14.50

do Delfina :nie czekacie do ostatniej chwili tylko co nie ktorzy nie moga moze?moze pracuja od 8 do 16 i co wtedy ? wez wyskocz na pare minut z biura jak tam kolejka dwugodzinna ;)
nie oceniaj nikogo . tak niestety dziala nasz biurokracja .ja dzis caly dzien spedzilam na samych zaswidczeniach ale coz do kogo moge miec pretensje?;)

Tak naprawdę to jest człowiekowi naprawdę przykro, kiedy w każdym z urzędów traktowany jest jak natręt, który chce niewiadomo czego (zaświadczenia), zajmuje miejsce w przejściu, śmie się upomnieć o przyspieszenie obsługi...

Gdybym nie potrzebowała tych paru złotych dla dzieciaków, to bym tam nie poszła...

urzednicy juz sa namim znudzeni ale niestety taka ich praca i musza mimo ze czasami nie chca .

ja napisze inaczej sam wniosek do rodzinnego to totalna porazka kogos na górze ,na 8 stronicach trzeba złozyc 15 podpisów,12 dat i 10 miejsowosci gdzie to wszystko sie wystawiało,to tylko chory imbecyl siedzacy za biurkiem od czasów PRL-u mógl wymyslec .gdzie nam do podpisu elektronicznego ,a co do budynku to nie komentuje,bo tam nie ma co komentowac

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org