niedziela, 01 grudnia 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Łomżyńskie schronisko dla zwierząt

Pomóżmy łomżyńskiemu schronisku. Potrzebne są wszystkie możliwe rzeczy tj. koce, kołdry, ręczniki, dywaniki itp. ale również karma. Te zwierzaki potrzebują wszystkiego. Obecnie trwa modernizacja i budowa boksów więc pieniążków nie starczy na wszystko. Może któryś z tych pięknych piesków znajdzie swój nowy dom. Pozwólmy im na nowo poznać miłość ludzką. Większość z tych zwierzątek miała kiedyś swoje domy, ciepłe posłanka i miskę wiecznie pełną smacznej karmy, teraz siedzą i wpatrują się w bramę schroniska z nadzieją że w końcu ktoś je stamtąd zabierze. Dzięki Bogu znajdują się ludzie dobrej woli. Dzisiaj schronisko opuściła piękna suczka, miała strasznie zaniedbaną sierść ale kobiecie i jej synowi nie przeszkadzało to w niczym. Pokochali ją od razu a ona przy nich pierwszy raz od ponad pół roku wyszła z budy. Teraz jest zaniedbana i trochę gruba ale godziny spacerów zrobią z niej piękną psinę.
Jeszcze raz serdecznie zapraszam do schroniska - zapewniam że każda osoba wychodzi z niego w pewien sposób odmieniona
p.s. nie jestem pracownikiem tego schroniska

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Łomżyńskie schronisko dla zwierząt

a powie mi ktoś jaki jest sens i idea istnienia schronisk dla psów. rozumiem ZOO ale schronisko. Co ma to na celu?
Czemu nie schroniska dla chomików, świń, krów, gołębi?

Nie ma takich schronisk bo do tego trzeba mieć warunki, a chwała ludziom za to że chcą robić chociaż tyle. Ale widzę tylklo cynizm który wypływa z tej wypowiedzi. Ale chyba nie miałeś człowieku nigdy żadnego zwierzęcia. Schronisko jest po to aby zwierzęta które miały kiedyś swój dom mogły go na nowo znależć. Dla porównania dlaczego są domy dziecka? Może lepiej ZOO?????

Brawo /edo 75 /...popieram Twoje zdanie na ten temat .Pozdrawiam .

Ja co roku, odkąd to jest możliwe, zapisuję 1% podatku na schronisko dla naszych łomżyńskich psiaków, nie były to oszałamiajace kwoty ale zawsze coś, gdyby można było większy procent podatku to oczywiście zapisałabym więcej

Dysku Twardy, schroniska przydają się często wtedy, gdy komuś zaginie zwierzę domowe. Często tam zgłaszają się właściciele czworonogów, których pupil zaginął. Często do schronisk trafiają też koty, a być może zdarza się, że i krowy, konie, świnki morskie. Myślę, że skoro ludzie posiadali i będą posiadać zwierzęta domowe, schroniska powinny istnieć, bardziej jako przechowalnia rzeczy znalezionych niż dom adopcyjny dla zwierzaków, chociaż ten drugi cel też jest szczytny.
A gdyby ludzie w domach trzymali wyłącznie pająki, to zaręczam Cię że pojawiłby się pomysł schroniska dla pająków.

A widzieliście wy kiedykolwiek krowę, świnie, chomika czy coś tam jeszcze wygłodniałego i agresywnego pociskającego między ludźmi, środkiem miasta.

Lusterko w waszą stronę a czesław śpiewa

a moje zdanie jest takie ze powinno się karać ludzi którzy biorą psa a potem go wyrzucają bo już jest nie potrzebny i wyworzą gdzie popadnie i ta psina się błąka i szuka schronienia ciekawe jak by się ta osoba czuła jak by ją wyrzucono i powiedziano że jest już nie potrzebna bo jest naprzykład za stara

Wykopać duży i głęboki dół zakupic kilka ampułek ze środkiem usypiającym. Pieski na lewo a kotki na prawo. Pozniej zakopać i posadzić kwiatki.
Co roku pare tysiecy ludzi w Polsce umiera na różne choroby na leczenie których nie ma pieniędzy, co dziennie dzieci z biednych rodzin chodzą głodne do szkoły. Ludzie grzebią po śmietnikach w poszukiwaniu jedzenia, a wy chcecie chodować sobie piseki i kotku budować i m budu i wyciągać kase od państwa żeby zwierzaczkom żyło się lepiej. Tylko co z ludzmi !?

Do DxxxD
Pomoc dla zwierząt nie stoi w sprzeczności z pomocą dla ludzi, i jednym,
i drugim należy pomagać. Tylko dla ludzi istnieją rożnego rodzaju instytucje (caritas, domy pomocy społecznej, samorządy, fundusze itp.). Dla bezbronnych i nie mogących wyartykułować swoje potrzeby zwierząt poza nielicznymi schroniskami nie ma nic. O wartości człowieka świadczy jego stosunek do małych istot, naszych braci, zwierząt.

Oj jaką ja mam ochotę nas.rać na wycieraczce sąsiada tak jak jego pies to robi na naszym trawniku. A gówna ma tak wielkie jak kiełbasa żywiecka.
Gdzie straż miejska, gdzie ochrona środowiska!!!
Wprowadzić zakaz trzymania sabak w blokach!!!!

Ja wspolczuje niektorym psom mieszkajacych w domach a nie w blokach, ale nie o tym temat.
Arl, zgadzam sie z Toba w 100 procentach!!!Nie chce mi sie wiecej pisac. Tylko tyle, warto pomagac schroniskowym psiakom i tyle.

@szuja

Mi tam bardziej przeszkadzają napruci menele i agresywne wyrostki w dresach niż psy i ich fekalia. A i tego i tego jest sporo na osiedlach. Może tak naraz wszystkich pousypiać?

Meneli bym z miejsca sterylizował, bo bieda i nieudacznictwo jest dziedziczne
Psy też bym sterylizował (bezpańskie). I koty.
A wrony i gawrony - po 5 zeta od martwej sztuki.

Do "Charlie"
A czy widziałeś kiedykolwiek żeby człowiek wyrzucił na bruk z jadącego samochodu krowę, świnię czy jakieś inne zwierzę?????
Po prostu piszesz same bzdety - chyba że miałeś całkiem co innego na myśli. A jeżeli chodzi o "A widzieliście wy kiedykolwiek krowę, świnie, chomika czy coś tam jeszcze wygłodniałego i agresywnego pociskającego między ludźmi, środkiem miasta." - moje zdanie jest takie: ludzie którzy od wielu dni nic nie jedzą też potrafią być agresywni i żli. Może to dlatego że nie są w stanie nic znaleźć do jedzenia i widzą że nikt nie chce im w tym pomóc.
Ale i tak widzę że na forum znajdują się ludzie którym nie jest obojętny los bezdomnych zwierząt. Chwała im za to. A tym pozostałym dziękujemy i zapraszamy jutro.

Widzę że coś cię uraziło w tych postach. Tylko tak jak pisała już Arl :"Do DxxxD
Pomoc dla zwierząt nie stoi w sprzeczności z pomocą dla ludzi, i jednym,
i drugim należy pomagać. Tylko dla ludzi istnieją rożnego rodzaju instytucje (caritas, domy pomocy społecznej, samorządy, fundusze itp.). Dla bezbronnych i nie mogących wyartykułować swoje potrzeby zwierząt poza nielicznymi schroniskami nie ma nic. O wartości człowieka świadczy jego stosunek do małych istot, naszych braci, zwierząt."
A jeżeli chodzi jeszcze o bezdomnych ludzi to też bywa różnie: wielu z nich jest bezdomnymi z własnego wyboru. Często się zdaża że różne organizacje starają się pomóc takim ludziom w odbudowaniu swojego życia na nowo, dają im szanse na start w nowe życie ale oni sami z własnej i nie przymuszonej woli gardzą tym i dalej podążają własnymi ścieżkami. A jeżeli chodzi o te "wykopać duży i głęboki dół zakupic kilka ampułek ze środkiem usypiającym. Pieski na lewo a kotki na prawo. Pozniej zakopać i posadzić kwiatki." to myślę że chyba za dużo telewizji się na oglądałeś i bierzesz przykład z pseudo schroniska w Krzyczkach pod Nasielskiem.

Jak może nie wiesz zakazu trzymania zwierząt w blokach nie ma. KAżdy właściciel psa lub kota płaci podatek ok 100zl rocznie. Ja mam dwa psy w tym jedną znajdę którą rok temu wziąłem z ulicy bo inaczej grupa psów która ją atakowała by zagryzła. A to że piesek robi kupę na trawniku to już inna sprawa. Właściciel powinien ją sprzątnąć. A tak wogóle to gdzie ty mieszkasz że masz własny trawnik? "pies to robi na naszym trawniku"
Może gdyby podatek od każdego psa był dużo mniejszy to może wtedy kultura wyprowadzania zwierząt byłaby większa niż teraz. Czasami spotykam się z opinniami że "jeżeli tyle kasy płacę to niech za mnie posprzątają" to mówi samo za siebie nieprawdaż????

Autor: edo75 (---.xdsl.centertel.pl)
Ale chyba nie miałeś człowieku nigdy żadnego zwierzęcia.

Byś się zdziwił.
Chcesz schroniska? płać samemu za nie. pieniądze publiczne niech będą dzielone na to co jest potrzebne (których i tak brak). są ludzie/dzieci którzy potrzebują pomocy bardziej niż jakiś pchlarz, a bezdomne psy winno się usypiać.

Jest sezon na sarny, dziki itp. Czemu nie ma sezonu na psy? Chętnie bym skorzystał

Ja tez sie na to pisze.
Chipowanie psów i kotów powinno być obowiązkowe, wszystkie koszty z tym związane pokrywac powinien właściciel. Wszystkie bezdomne do odstrzału.

edo75
"KAżdy właściciel psa lub kota płaci podatek ok 100zl rocznie".
"Może gdyby podatek od każdego psa był dużo mniejszy to może wtedy kultura wyprowadzania zwierząt byłaby większa niż teraz Czasami spotykam się z opinniami że "jeżeli tyle kasy płacę to niech za mnie posprzątają" to mówi samo za siebie nieprawdaż".
Mi sie wydaje ze powinien być jeszcze wyższy.
Posiadanie psa czy kota w domu jest luksusem a za takie rzeczy sie płaci.
Ja gdy wypije sobie piwo to nie zostawiam butelki na chodniku, a przeciez podatek zaplacilem (byl wliczony).

Jeżeli chodzi o usypianie bezdomnych psów to chyba troche poleciałeś!!!
Uważaj bo kiedyś w karetce "lekarz" w twoim przypadku może podać ci pawulonik i z pewnością przeniesiesz się w "Krainę wiecznych łowów" i będziesz miał co robić już na zawsze.
A może lepiej zajmij się czymś poważniejszym i adekwatnym do twojego poziomu np. pograj w bierki

Nie denerwuj sie tak "przyjacielu bezdomnych psów", tylko dla tego ze niemasz odpowiednich argumentów nie musisz nikogo obrażać.

Pozbierajcie te bezdomne psy i zapakujcie w kontener wyślijcie do Chin oni tam zjedzą. Kasy wam trochę wpadnie to sobie wyremontujecie budy dla tych co zostały, karmy więcej kupicie i doposażycie sobie biuro w schronisku. W końcu może przestaniecie wyciągać pieniądze od państwa.

tu nie ma co pisac
na 1 post za schroniskiem znajdzie sie 20 za tym zeby psy uspac
trzeba robic swoje
ci co chca to pomoga i beda pomagac mimo zlosliwych(niekiedy) uwag
pomaganie zwierzakom nie przeszkadza w tym zeby pomagac ludziom

a ja uwarzam że pies nie pójdzie i nie zapracuje na chleb a człowiek ma język zeby się o prace zapytac i ręce do pracy a nie pod sklepem stac i o jałomóżne prosić a zwierzętom trzeba pomagać i kropka ci co piszą żeby psy likwidować -pomyśl moze kiedyś i ty będziesz potrzebował pomocy innego człowieka bo nie będziesz miał za co kupić chleba a może ktoś bedzie cię kopał na dyskotece a pies cię obroni pomyśl o tym zanim coś napiszesz za głupote

Powiem tak schronisko jest potrzebne tak jak i inne instytucje państwowe które pomagają ludziom. Po drugie człowiek jest to istota odpowiedzialna za to co oswoiła czyli m. in. psa. A po trzecie słowa kieruję do tych co podoba im się pomysł odstrzału bezdomnych psów: można na to spojrzeć np z takiej strony jak bezdomność to bezdomność po co płacić na bezdomnych ludzi np co za różnica można powiedzieć że i pies i człowiek bezdomny to darmozjad, równie dobrze można odstrzelić takie bezdomnego zabójstwo to zabójstwo czarne albo białe w tym wypadku nie ma koloru pośredniego, dodatkowo jeżeli ktoś zrobi krzywdę zwierzęciu jaka mamy gwarancję że nie zrobi krzywdy człowiekowi, człowiek ma jedno sumienie a zło to zło ten kto krzywdzi istotę żywą nie ważne jaką i świadomie zadaje jej ból i cierpienie zasługuje na pogardę taki człowiek jest niebezpieczny także dla ludzi i tyle. A takie głupie gadanie ja bym powystrzelał bezdomne psy i tak daje za przeproszenie gówno prawda jak by wam przyszło zabić psa nikt z was by tego zapewne nie zrobił i tyle więc po co te głupie gadanie.
A tak na marginesie pozdrawiam ludzi pozytywnie myślących i tyle w tym temacie.

tak popieram ewelinek fajnie że ktoś też jest tego zdania jak ja zwierzęta tez czują i kochają bo zwierze cię nie zdradzi a człowiek tak ja mam suczkę ratlerka i bardzo ją kochamy i uwarzamy ją za członka naszej rodzin a dzieci ją uwielbiają i ona z tej miłości ze my ją takkochamy też się odwdzięcza swoją miłością pozdrawiam wszystkich mołośników zwierząt

Też mam suczkę, bardzo lubię kochać, ale czasami wredota warczy i kąsa albo jest oziębła. Dobrze, że nie muszę po niej sprzątać.

Gdyby ludzie ( "ludzie" ?) postępowali odpowiedzialnie schronisko na pewno nie byłoby potrzebne. Nie musiałoby istnieć, skoro nie byłoby psów
wyrzuconych, wywiezionych, przywiązanych gdzieś w lesie do drzewa, na przykład drutem, czy bestialsko zamordowanych.
Czasem warto pomyśleć, zanim weźmie się psa - to nie mebel, czy samochód, który można zmienić, ot tak.
Niestety nie tylko w tej kwestii nasze społeczeństwo musi się jeszcze WIELE
nauczyć - geograficznie jesteśmy bowiem w Europie od wieków, mentalnie i umysłowo większość z nas już niekoniecznie...

Ja nie rozumiem jakim to trzeba byc czlowiekiem, zeby sprawiac innej istocie cierpienie...

western chyba jesteś typem człowieka który dba tylko o swoją dupę... jak nie bedziesz miał się gdzie podziać w przyszłości będziesz bezdomnym itp. daj znać wtedy od razu cię zagazuję na *** mam płacić podatki na utrzymanie imbecyli...

;)

nasz stosunek do zwierząt stanowi o stosunku do człowieka. Nic tylko pogratulować!

"Niewrażliwego na los zwierząt i ludzka niedola nie wzruszy"
...jakże prawdziwe...

G a z e l a

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org