sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
co warto pokazac w Łomży?

No właśnie, jakie znacie ciekawe, warte pokazania przyjezdnym, miejsca w Łomży i okolicach?
Pytam gdyż niebawem nawiedzi mnie grupa znajomych i głupio byłoby nie pokazać im okolicy, a jako że ja jestem raczej mało zorientowany oddaję się w Wasze ręce.
Chciałbym abyście podpowiedzieli miejsca, o których mało kto wie a są naprawde godne pokazania i sprawią, że ktoś postanowi tu wrócić.

Wierzę iż mogę na Was polegać.

Pozdrawiam c3po

pozdrawiam
M

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: co warto pokazac w Łomży?

mam fajną działkę pracownowniczą w Zawadach . Mogę ją pokazać. Bo chyba w Łomzy nie znajdziesz nic ciekawego. Ale to jeszcze zalezy od tego skąd są Twoi goscie. A tak juz bez żartów to proponuje SKANSEN w Nowogrodzie i muzeum w Drozdowie ,oraz Rajgród co prawda nie wolno sie tam kąpac ale maja świetny sprzęt dp poruszania się po wodzie do do tego kapiel jest nie potrzebna.
pozdrawiam!

Góra Królowej Bony, Wzgórze Św. Wawrzyńca i powiązane z tym historie i legendy. Wycieczka do Muzeum gdzie teraz jest wystawa z ostatnio wykopanych przez archeologów drobiazgów.

Stary rynek, katedra (najwięcej zabytków w jednym miejscu), kościółek na dole Dwornej (dawna cerkiew - do tej pory zachowały się freski z tekstami pisanymi cyrylicą), panorama z kapucyńskiej na forty, same forty. Widok z ul. Woziwodzkiej na dolinę Narwi. Rezerwat w Kalinowie, Drozdowo, Bronowo i drewniany most na Narwi, wieża widokowa (dobrze jest mieć lornetkę). Czerwony Bór. Puszcza Piska. Spływ Narwią z Wizny do Łomży, czy z Łomży do Nowogrodu - piękne okolice i spokojnie zrobi się trasy w ciągu jednego dnia i jeszcze zostanie trochę czasu.

Oczywiście Nowogród, może Kiermusy, Tykocin, z tamtąd już krok do Narwiańskiego Parku Narodowego i jego siedziby Kurowie.

Miłego zwiedzania.

---
PGG

Oczywiście Stary Łomżyński Cmentarz na Kopernika, Biebrza , przejść się np. Groblą Hanczarowską (od Carskiej drogi odchodzi a tam można dojechać samochodem), Twierdza Osowiec. Polecam także wymienione przez innych forumowiczów miejsca.

Mam takie super miejsce które napewno warto zobaczyć. Zawsze gdy jestem w okolicy to tam wpadam, a mianowicie blisko Starego Rynku zjeżdżając ulicą Woziwodzką blisko parkingu za Ratuszem są takie stare kamienne schody i skarpa z której widać okolice Łomży od Piątnicy poprzez stadion, doline rzeki Narew, nowy most, forty w Piątnicy, oraz Kalinowo. Naprawde niepowtarzalne widoki, polecam to miejsce wszystkim.
Najlepiej wygląda to na wiosne kiedy Narew wylewa i jest to jedne wielkie 'jezioro'. Niestety brzeg Narwi od strony naszego miasta nie wygląda zbyt dobrze (wysypisko gruzu), no ale reszta tej okolicy jest extra.

POZDRO

---===eŁKaeSiacy'03===--- zmotywowani by walczyć...

- Stary rynek
- cmentarz klasy zerowej drugi pod wzgledem zabytków po warszawskich Powązkach
- Gotycka katedra
- Forty piątnickie
- dolina Narwi
wspomniane wczesniej muzeum w Drozdowie
skansen w Nowogrodzie
no i oczywiscie te kamienne schody
Z fortów rozciąga się panorama Łomży także moim zdaniem warta obejrzenia. Sam spacer po fortach zajmie kupę czasu.

ps. Małosia ty chyba jesteś uwięziona na swojej pracowniczej działce skoro nie znasz podstawowych zabytków Łomży A Rajgród to faktycznie okolice Łomży. Winszuje pomysłów.

Na koniec wpadnijcie na oba zydowskie cmentarze - wszyscy o nich zapominaja, a przeciez to kawal lomzynskiej historii. A ze zdewastowane - to tylko swiadczy o nas - niemniej to klimatyczne miejsca. Szczegolnie ten na ul. Nowej.

Pozdrawiam.
grover

to ja moze powiem tak...
czas zacząć podążać ścieżkami które wytyczyliście, jak by nie patrzeć warto!!

Dzięki... :)

pozdrawiam c3po

pozdrawiam
M

:)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org