Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Komuter. |
Jaki waszym zdaniem z jakich części powinien być złożony dobry komputer do 3500 zł(wliczając monitor)?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Komuter. |
no napewno będzie 4 4dzeniowy procesor (co najmniej 2.2 na jednym) grafika 9600 GS i 1 terabajt dysku twardego. a reszta zależy już od tego
|
|
Do czego ma być używany? _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Czlowieku za 3500 to ty sobie możesz kuuic dobrego kompa monitor jeszcze Ci na głupotki zostanie. Poszukaj na allegro za 1300zł jest już bdb komputer na ktorym pójdzie większość dobrych nowych gier (wiedzmin, CoD4, Medal of honor AA) a monitorek dobry za 600zł to maks ja kuopiłem 4 miechy temu za niecałe 500zł 19' i jestem bardzo zadowolony (teraz warto kupić panoramiczny większość gier jest do takiego formatu przystyosowana)
|
|
Ja radziłbym sobie złożyć. Może to trochę kłopotliwe ale radzę ci się zarejestrować na najlepszym forum o komputerach w Polsce (przynajmniej dla mnie) www.LivePC.pl tam załóż temat a na pewno pomoże ci Przem0l spec od hardware'u i poznasz odpowiedź na swoje pytanie...
|
|
Jeżeli ma Ci on służyć do grania to nie kupuj komputera tylko konsole.Ładowanie kasy w kompa do grania jest skarbonka bez dna
|
|
Kefas, tak przedewszystkim do grania... No ale też i do nauki html i c++ ...wlasciwie ogolnie z wyróżnieniem gier. I części w miare dobre. Tak, mysle wlasnie zlozyć... Tylko powie mi ktos jakie części będą najlepsze.
|
|
wystarczy proc 2 rdzenie ;) kup lepszą płytę 4 gb ramu dysk 250 iii gforce gtx280 najszybsza karte na swiecie ;D premiera w tym miesiącu ;) mozna na niej grać w crysisa w fuull hd ;D ;)
|
|
Programować to możesz na każdym współczesnym komputerze. Jeśli chodzi o gry, to też bym obstawał za konsolą, XBox, Wii. Za tą cenę, możesz mieć i konsolę i komputer :) Lukasz, 500 zł i 19 cali? :) Nie wiem czy ktoś jeszcze kupuje monitory poniżej 22 cali i to jeszcze w tej cenie, ale ok :)
|
|
c2d E6550, Asus P5N-D, DDR2 4096MB 800MHz Geil Black Dragon (4x 1024MB) CL4, seagate 500GB sata/300 32MB, GeForce 8800GT Galaxy 512MB, LG 20" LCD L2042T-SF, zasilacz chieftec 560W, obudowa okolo 150zł, wychodzi razem 3000zl, 500zl zostaje to jak zalezy Ci na grach dokup jeszcze jedną karte graficzną (taką samą) i polacz w SLI wyjdzie 3500zł :)
|
|
nagrywarki dvd jak nie masz to kup LG GH20LS15
|
|
tiaa monitor min. 22 cale, panorama jak chcesz bawic się w kodowanie. lub fajna sprawa - 2 monitory podłączone do 1 kompa jak ja to czasem robię:
|
|
monitor 20" jest najlepszy ponieważ ma większa rozdziałkę niż 19" i taką samą jak 22"
|
|
Zaczynacie budować kompa od maksymalnego procesora i grafiki. A teraz wyobraźcie sobie tamę: po jednej stronie ogromny zbiornik wody, a po drugiej mała strużka płynąca doliną. Tama to płyta główna, zbiornik wody to wszystkie wasze części, a strużka to wydajność. Budując kompa zainwestujcie w dobrą płytę główną. Jak poczytacie o aplikacjach, to znajdziecie info, że w zasadzie nie ma aplikacji domowej wykorzystującej 4 rdzenie, czyli 2 rdzenie wystarczą. Warto zainwestować w dobrą pamięć RAM (nie w oem) 4GB powinny wystarczyć. Grafika do wyboru - ale sami oceńcie, czy dokładając kolejne 200 złotych zapłacicie za coś, co nie wykaże żadnej różnicy. Warto wydawać pieniądze tylko po to, żeby się pochwalić, jaką kartę się ma? Reszta już do wyboru - szybki dysk twardy (najlepiej dwa), nagrywarka (byle nie LG i Szajsung), czytnik kart z aparatów cyfrowych. Radzę też nie ignorować obudowy. Taka za 150 złotych to dno. Kto chce robić głośniej muzykę, żeby nie słyszeć trzeszczenia i stukania?
|
|
dobra płyta to podstawa ;) na przyszłosc teraz są jakieś płytki co nawet energię oszczędzają ;) ;)
|
|
Dzięki Wam za pomoc:) Poszperam na stronach i może wynajde coś co i będzie pasowało do siebie... i będzie b.dobre:) Oczywiscie wasze rady sie przydadzą;)
|
|
W obecnych czasach 3500zł na zestaw komputerowy do bardzo duża kwota... Ale jeżeli już to powinno być coś takiego: Obudowa + porządny zasilacz (minimum Modecom MC-500ATX) ~350zł Płyta głowna: AM2+ chipset AMD 790X / S775 chipset Intel P35/P45 ~350zł Procesor: AMD Phenom Quad-Core 9550 2,2GHz /Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz ~550zł Pamięć RAM: 2 x 2GB 800MHz ~250zł Karta graficzna: Radeon HD3870 512MB / GeForce 8800GT 512MB ~500zł Dysk twardy: 2x Seagate Barracuda 7200.11 500 GB ~500zł Nagrywarka DVD: ~100zł Monitor: 22" z DVI ~900zł Razem: ~3500zł Szczerze mówiąc chyba lepiej kupić jednak 2-rdzeniowy procesor. Np. Intel Core2 Duo E7200 2,53GHz ~350zł albo AMD Athlon 64 X2 5000+ Black Edition 2,6GHz (ma odblokowany mnożnik) ~250zł Co do karty graficznej to można poczekać na premierę nowych układów od Nvidii i AMD.
|
|
>X< wybral bym to opcje z AMD, NVIDIA, a zamiast Seagatów wybrał VelociRaptory z WD. Dysk twardy to najwolniejszy element w kompie. Nie wiele Ci pomoze super inne cuda skoro jak otworzysz aplikacje to i tak bedziesz czekal zanim program zostanie "odczytany" wlasnie z dysku by mogl sie uruchomic. Nie ważne czy to bedzie 500GB ram czy tez 1GB. Co prawda bedzie on kosztowal okolo 700zl za 320GB ale za to okolo ok 5 razy szybszy od jakiegokolwiek z Seagatów czy innych desktopowych dysków.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |