sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Lomzynskie chodniki i sciezki rowerowe - raj rowerzystow?

Zastanawialem sie dzisiaj rano, dlaczego jedna z glownych ulic w Łomzy ma chodnik w tak fatalnym stanie. Mowie o lewym chodniku ulicy W. Polskiego (jadac do centrum).
Zastanawiało mnie jednak rowniez to, dlaczego w naszym pieknym miescie nie ma sciezek rowerowych (no chyba, ze sa one tak zgrabnie ukryte, iz ja o nich nie wiem).
Ktore trasy wartowałoby przekształcic w sciezki rowerowe?
Wg. mnie w pierwszej kolejnosci jest trasy po obu stronach drogi do lasku jednaczewskiego. Nalezaloby pousuwac nierownosci nawierzchni (korzenie, dziury) Wtedy moze wiecej osob zdecydowaloby sie na turystyke rowerowa.
Dlaczego by nie sprobowac "wyciagnac reki" do miasta Zambrowa i nie dociagnac np. do Czerwonego Boru swojej nitki sciezki rowerowej, (Slyszalem, ze Zambrow uzyskal jakies srodki na usuniecie torow az do Czerwonego Boru i na ich miejscu stworzenie trasy rowerowej) Trasa ta moglaby biegnac od szk. podst. nr. 10 w strone sadow (wyjezdzona sciezka, po ktorej przemieszczaja sie od czasu do czasu rolnicy i spacerowicze) i dalej... do czerwonego Boru :>
Na pewno na trasie dawnej kolei sa piekne widoczki, ktore warto obejrzec.
Sam pomysl tworzenia sciezek rowerowych w miejsce torow kolejowych wydaje mi sie dosyc ciekawe... specjalnie przejechalem sie lomzynskimi trasami kolejowymi i zauwazylem, ze Lomza od "strony kolejowej" wyglada inaczej..., spokojniej.
Mam nadzieje rowniez, ze sciezki rowerowe zostaly uwzglednione w planach zagospodarowania ulicy Rybaki.

Czekam na wasze opinie, czy warto tworzyc sciezki rowerowe... czy znajda sie chetni do korzystania z nich, bo jazda na rowerze po ulicach jest dosc niebezpieczna, a chodniki miejskie w niektorych miejscach wcale im nie ustepuja.

R
-------------------
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
"Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Lomzynskie chodniki i sciezki rowerowe - raj rowerzystow?

Jedna ścieżka jest chyba na nowym moście z przyległościami.

Chwała Wielkiej Rzeczypospolitej
(Nie mylić z Wielką Polską :-)
WWW.WIELKA.NET

Re: Lomzynskie chodniki i sciezki rowerowe - raj rowerzystow?

ul. Sikorskiego w strone mostu to ma normalny chodnik.. a blizej mostu to raczej namiastka "deptaczka" ;)

R
-------------------
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
"Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org