Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Jaki monitor LCD? |
Witam!!! Mam zamiar kupić monitor LCD do pc, problem jest jeden jaki?? Zastanawiam się na między 17" a 19". Cena do 1000zł. Nie bardzo się orientuje w obecnych trendach i nowościach. W co zainwetować kase, żeby nie stracić wzorku....?? Pozdro. "Klechom mówie stanowcze nie!!!!!!"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Jaki monitor LCD? |
Na pewno 19".Postaraj się uniknąć monitora z matrycą TN.Te monitory są tańsze,ale gorsze.Pytaj o matrycę PVA. karturo
|
|
Troll, za 1000 zl chcesz 19 ? Pogielo? Za te cene mozna miec 22 " :D i to w sklepie w Lomzy! -.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)
|
|
Ja od kilku dni mam 19'' LCD LG, zwykły, nie panoramiczny. I faktycznie, za 1000 zł można mieć 22'' :) Różnica cenowa między łomżyńskimi sklepami a sklepami internetowymi jest ogromna, nawet 150 zł można zaoszczędzić., kupując przez neta. Mój kosztował 715 zł.Po zamówieniu, na drugi dzień już dotrze do Ciebie. Polecam ceneo.pl Zwróć uwagę na czas reakcji (najlepiej 2 do 8 ms) i kontrast (im większy, tym lepszy, bo za x lat możesz sobie go podkręcić i nadal będą lux kolorki).
|
|
Z niezłych paneli 19'' za rozsądne pieniądze jest BENQ FP93GP na matrycy MVA - 800-900zł. Nie bierz chłamu na TN-kach. Dobre matryce to MVA/PVA i przede wszystkim S-IPS. Dobry monitor 22'' kosztuje znacznie więcej niż 1000 zł, i to nie w Łomży tym bardziej. Porządna panorama 20'' to wydatek ok 1500 zł (NEC 20WGX2 pro na S-IPSie) dla przykładu.
|
|
Imho nie zwracaj uwagi na parametry, o których napisał S.G. bo to tylko bełkot marketingowy. Papier wszystko przyjmie, a w testach później wychodzi prawda. Poczytaj trochę testów paneli LCD na serwisach MVA.pl i egielda.com.pl to będziesz miał jakieś rozeznanie.
|
|
ja mam 22" belinee którą sobie bardzo chwalę super ogląda się filmy, ułatwia pracę np na arkuszu kalkulacyjnym gierki też ładnie smigają choc te starsze wygladaja przekomicznie (np starcraft) w wakacje zapłaciłem za nią chyba około 1200zł -------------------------- running with scissors
|
|
Ja mam Benqa 22 w panoramie matowy i bardzo przyjemnie mi się na nim pracuje. Mam tez pod reką Philipsa (też 22"), ale już nie polecam. Polecam też Asusa ze szklaną matrycą. -- Samotność to emocjonalna trzeźwość.
|
|
ja mam acera 19 cali a sąsiad parę dni temu kupił sobie 22 cale samsunga w sklepie na początku nowogrodzkiej nie znam nazwy;/ ale zapłacil poniżej 1000 z vatem i to w Łomży:D bigi2004
|
|
polecacie monitory, ale powiedzcie jakie liczby je charakteryzuje. co z tego że ktoś poleca samsunga skoro on może mieć max kontrast 700:1 podczas gdy LG w podobnej cenie oferuje 1200:1. A w rzeczywistości to spoora różnica w jakości obrazu. Polecałbym cenę traktować jako sprawę drugorzędną
|
|
jest jakas promocja w avans bodajze, Acer chyba 599 w 19'
|
|
Tak tak... kupcie 22" S-IPS ponizej 1000zl... W tej cenie to z 19 nic lepszego poza TN sie nie znajdzie raczej. Z internetu fajnie sie kupuje, ja jakis czas temu widzialem faktycznie monitory LG tansze nawet o 150zl... tylko nikt nie dopisal, ze to monitory sprowadzane z Czech, bez gwarancji LG Polska. A co za tym idzie bez gwarancji na martwe piksele i w razie czego to trzeba odsylac do sprzedawcy, a nie kurierem do LG Polska i bujac sie z tym nie wiadomo ile. W tych cenach, to spokojnie kupisz jakas 19 z LG np. czy cos innego, w cenach ok. 800zl z przyzwoitymi parametrami, a jak chcesz panorame to 20 albo i 22". I ciekawe po co mu matryca PVA jesli bedzie chcial grac w gry i ogladac filmy? Odwzorowanie kolorow lepsze (to dla grafika), a czasy reakcji gorsze... No super bylaby matryca S-IPS, tylko to nie ta polka cenowa.
|
|
" I ciekawe po co mu matryca PVA jesli bedzie chcial grac w gry i ogladac filmy? Odwzorowanie kolorow lepsze (to dla grafika), a czasy reakcji gorsze... " A no po to mu ta matryca, że w grach PVA raczej nie będzie dużo ustępowała miejsca TNce (wiesz co to za technologia "overdrive"? ) a w filmach będzie zdecydowanie lepiej się spisywała choćby ze względu na lepsze kąty czy odwzorowanie czerni. Tak jak wcześniej napisałem do 1000 zł można kupić całkiem przyzwoity monitorek w postaci Benq FP93GP. Rozkłada rzeczywistymi parametrami każdy panel na TNce. "No super bylaby matryca S-IPS, tylko to nie ta polka cenowa." - przecież S-IPS bez overdrive'a też jest wolny.... ;) tak samo jak stare PVA/MVA. Ja mam w domu Premium MVA i S-IPSa - oba panele z dopalaczem i do filmów/gier nadają się znakomicie. Polecam porównanie sobie na żywo jakości obrazu z porządnych matryc z tymi pospolitymi TNkami. Miałem okazję w Lublinie zobaczyć ścianę monitorów z jednym wyróżniającym się z daleka ekranem (okazało się, że był to już kultowy F-S P19-2 na PVA) jeden panel PVA a reszta TN. To trzeba zobaczyć :)
|
|
thompson: dlaczego ma nie zwracać uwagi na te parametry? Nie chcesz chyba powiedzieć, że one nie są ważne. A że papier wszystko przyjmie to każdy wie, trzeba kupować z głową i to nie wyklucza szperania w testach paneli. Nie czepiaj się. Dran: "Z internetu fajnie sie kupuje, ja jakis czas temu widzialem faktycznie monitory LG tansze nawet o 150zl... tylko nikt nie dopisal, ze to monitory sprowadzane z Czech, bez gwarancji LG Polska." Ja mam taki właśnie monitor z neta, tańszy o te 150 zł i nie piszę, że nie ma polskiej gwarancji, bo MA. I wcale nie jest sprowadzony z Czech. Nie zaprzeczam, że może i są takie w necie, ale trzeba szukać tego, co się chce.
|
|
S.G.: sugeruję nie zwracanie większej uwagi na parametry podawane przez producenta, ponieważ doszło do tego, że większość tych parametrów to tylko pobożne życzenia producentów, nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Testy, testy i jeszcze raz testy..... Co do kontrastu, to w przypadku paneli LCD nie wpływa on dobrze na odzwierciedlanie kolorów i musi być zawsze ustawiany z głową. Natomiast co do prędkości matrycy, to też jedna wielka marketingowa bzdura, bo prędkości można mierzyć między różnymi barwami i to co podają producenci w związku z tym jest mało wiarygodne. Widziałeś gdzieś podaną metodologię pomiarów przez jakiegoś producenta?
|
|
A co myślicie o tym LCD SAMSUNG LE19R86BD???? Warto go kupić???
|
|
S.G. nie napisalem, ze te monitory nie maja polskiej gwarancji, tylko nie maja gwarancji z LG Polska. Maja gwarancje polskiego sprzedawcy, ale moga byc reklamowane tylko u niego, a pozniej pojada dalej do Czech. Nie wiem jaki monitor kupiles, byc moze w Twoim przypadku jest inaczej, nie chce sie klocic. Natomiast byl caly zalew allegro itp. tymi monitorkami o ktorych piszesz i byla wlasnie taka roznica ceny. Przeciez monitory sa w Polsce sprzedawane przez oficjalne kanaly dystrybucyjne, wiec jesli cena jest duzo nizsza od hurtowej, to kombinacja gdzies musiala nastapic ;) To tak na chlopski rozum. Zawsze ewentualnie mozna gdzies trafic jakies pojedyncze sztuki z promocji sporadycznie. thompson, zgadzam sie co do matryc PVA ogolnie, sa to bardzo fajne matryce. Ja osobiscie unikam monitorow (i nie tylko) oferowanych przez producentow z "dolnej polki", ze tak powiem. Jakos nie potrafie sie do nich przekonac. A solidnego monitora z takimi parametrami raczej sie nie kupi za 1000zl mimo wszystko. Co do overdrive, to fajna technologia, ciekawe tylko czy te dawanie kopa i podbijanie napiec nie odbija sie w zaden sposob na zywotnosci matrycy?
|
|
Dużo tu chłopczyków podskakuje , aż im kredki z tornistrów wypadają. Posłuchaj tych którzy są profesjonalistami i poczytaj np: http://www.mva.pl/?kategoria=66&id_kategorii=2&top=0 .
|
|
Dran: overdrive nie powoduje żadnych problemów, w końcu to już nie jest jakaś nowa technologia. A co do monitora do 1000 zł uważam mimo wszystko, że ten Benek o którym pisałem jest bardzo ciekawą propozycją- 850 zł za taki monitor to korzystna cena. Przynajmniej jest wart tych pieniędzy- ma porządną matrycę i do zastosowań domowych doskonale się nada. Pod warunkiem oczywiście, że kupujący nie ma jakichś wielkich wymagań, no ale pułap 1000 zł raczej na to wskazuje ;) A jak ktoś chce tandetę byle większa za małą kasę, to proponuję poszukać czegoś chińskiego... ;)
|
|
autochton alez zawyzyles poziom... chlopczyku. Dobrze, ze mi dales tego linka, bo normalnie nigdy wczesniej tej strony nie widzialem... Juz nie wspomne, ze opis technologii jest tam akurat bardzo obszerny i pochodzi z 2003 roku... Thompson, tak tylko wyrazilem swoje watpliwosci ;) Po prostu zwykle wszystko co podkrecane jakos tam jednak na zywotnosc sprzetu wplywa, dlatego spytalem. Jak piszesz, za ta tene to raczej super jakosci trudno oczekiwac. I oczywiscie kazdy ma indywidualne podejscie. Ja wole zwykle kupic cos z troche gorszymi parametrami, ale lepszego jakosciowo, kto inny bedzie wolal zrobic odwrotnie... Dlatego jak napisalem osobiscie ciezko mi sie przekonac do firm bez wyrobionej marki, z tanszej polki, bo roznie to pozniej bywa z warunkami serwisowania, a i moze sie okazac ze jakosc produktu odstaje jednak od parametrow. Oczywiscie nie musi tak byc, ja wyrazam swoja opinie. Chociaz unikam tez tych producentow "najbardziej markowych" bo paradoksalnie to oni potrafia najbardziej olac serwis. A same parametry monitora o ktorym piszesz w tej cenie jak najbardziej ciekawe.
|
|
Co do Benka, to swego czasu masowo się sprzedawały, i raczej nikt nie narzekał na te panele. Mowa tu szczególnie o poprzedniku modelu, który podałem, czyli FP91GP. Generalnie sprawdzone i dobre monitory. Dla przekory jeszcze napiszę, że walnął mi za to Samsung a znajomemu LG. Moim zdaniem, w przypadku monitorów z niższej półki, marka nie mówi wiele o ich niezawodności- każda z tych firm może wypuścić bubel.
|
|
Ja mam Belinea 19 panoramiczny. Nie narzekam wręcz jest pełna satysfakcja kupiony przez inernet za niecałe 800 zł. z pół roku temu
|
|
Pewnie tę Belineę kupiłeś na TN-ce i sie cieszysz , bo nie masz porównania. Ja kupiłem za radą thompsona Neca 20WGX2 PRO z powłoką ekranu OptiClear, hubem USB, funkcją DVM (Dynamic Visual Mode) - dynamicznie dostosowującą reprodukcję kolorów do wyświetlanego obrazu. I to właśnie jest to o co mi chodziło , poezja. Dzięki za porady.
|
|
Jeśli zastanawiasz się na 17” czy 19” to wybierz ten drugi, raczej panoramę, nowe filmy, gry wyglądają super na takich monitorach. Pewnie można podąć wiele monitorów, które będą wspaniałe, ale nie ma sensu przepłacać, podano tu wspaniały monitor Nec 20WGX2 PRO, ale jak piszą w wielu miejscach jego posiadacze, przy szybszych grach widać na nim smużenie, bo nie jest dedykowany do takich rozrywek. Stąd wszędzie, tam gdzie, ktoś myśli o monitorze do „wszystkiego” królują TNki. Powiem ci, że w ciągu ostatnich miesięcy najpopularniejszym monitorem 19” w Polsce jest Samsung 931BW, poczytaj co piszą jego posiadacze np. na skąpcu.pl. Pewnie są inne doskonalsze, ale ten jest uniwersalny. Najlepiej w testach oceniane: 19”: 1. Eizo FlexScan S1931SH 2. Eizo FlexScan S1911 3. Eizo ColorEdge CG19 4. Fujitsu Siemens ScenicView P19-2P 5. Asus PG191 19” panorama: 1. iiyama ProLite E1900WS 2. Fujitsu Siemens ScaleoView H19W-2 3. NEC Display Solutions AccuSync LCD193WM 4. NEC Display Solutions MultiSync LCD195WXM 5. ViewSonic VG1930WM 20”: 1. Dell 2007WFPb 2. Asus PW201 3. NEC Display Solutions MultiSync 20WGX2 4. Philips 200WP7 ES 5. Maxdata Belinea 102035W Podałem przykłady ostatnich testów wg Chip.de, gdzie każdy może znaleźć testy interesującego go produktu. Wchodzimy na: www.chip.de lub bezpośrednio: http://www.chip.de/bestenlisten/Bestenliste-TFT-Display-19-Zoll--index/index/id/605/findAll/0 Wybieramy w Produkt: v Możemy na górze tabeli rozwinąć alles, tabela poszerz się nam i mamy szczegółowe dane. Klikając na nazwy w tabelach np. „jakość zdjęć” następuje ustawienie całej tabeli według tej kategorii, itd.
|
|
Hmmm,w takiej cenie ja sobie kupiłam 22'' Hyundai i nie narzekam,polecam
|
|
*** *** - co Ty za bajki piszesz o smużeniu NEC-a MultiSync 20WGX2 PRO . Na egiełda są testy i wygląda , że to taka Twoja konfabulacja. Patrz: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2610-3 .
|
|
Asus jest na MVA , a poza tym Asus i Dell są o 35% droższe od NEC-a.
|
|
A Ty tak bezgranicznie wierzysz wszystkim testom? Napisal, ze uzytkownicy tak twierdza... to moze cos w tym jest. Poza tym napisal przy "szybszych grach", akurat zadna z trzech wymienionych przez autora w testach (NFS, FIFA, Oblivion) do takich raczej nie nalezy... Zreszta ja tam uwazam, ze ludzie w codziennej pracy i tak nie zauwazaja w praktyce roznic, z ktorych sie czasem robi wielkie halo w testach. A ten NEC ogolnie fajny monitorek, tylko tez nie najtanszy ;) Ja tam sie trzymam na razie CRT, bo za przyzwoity LCD z rozdzialka minimum 1600x1200 to jeszcze trzeba troche zaplacic ;)
|
|
autochton powiedz, co mi zależy, by wymyślać, że ten monitor jest lepszy, a tamten gorszy? Po prostu czytałem o tym efekcie, musiłbym poszukać dłużej w sieci, na chybił trafił znalazłem inną opinię: http://www.ceneo.pl/;015510711-10.htm#productOpinions choć wiem, że zawsze można powiedzieć, co tam gość wie, majaczy i tyle się zna. Podobnie inni narzekający. Podałem testy cenionego w Polsce chipa.de, w przeciwieństwie do chipa.pl, gdzie podobny monitor za jakość obrazu oceniono maksymalnie, dlatego nie wiem czemu zarzucasz mi nieuczciwość. Skoro model NEC Display Solutions MultiSync 20WGX2 czyli wersja "bez" PRO jest na 3 miejscu, to nie tak żle: http://www.chip.de/bestenlisten/Bestenliste-TFT-Display-20-Zoll--index/index/id/592/findAll/0 Nie wnikam, czym różni się on od PRO. Co do twojego linku z testami, cóż każdy wybiera sobie firmy, testy, które mu odpowiadają. Ja od dawna korzystam z niemieckich, z różnych dziedzin i wiem, że sporo ludzi tak robi. Jakoś nigdy na takim zaufaniu nie straciłem. :)
|
|
Tak , ale Dell był produkowany na S-IPS i S-PVA. Akurat te w Polsce są te drugie. W Niemczech te pierwsze. A generalnie do Yankeskich firm nie mam przekonania , a GATEWAY to jest to czego w życiu nie kupię.
|
|
No tak znalazłem różnicę między modelem NEC Display Solutions MultiSync 20WGX2, a modelem z PRO, ten ostatni ma soundbar, czyli port do głośniczków podczepianych do specjalnego łącza znajdującego się pod ekranem. Czyli matryca i inne sprawy są te same, a dodatek PRO to tylko chwyt marketingowy. Więc w teście chipa, ocena dotyczy obu modeli.
|
|
W Niemczech też jest sprzedawany z matrycą PVA i z taką został oceniony. Kliknij alles w teście i to zobaczysz. Monitor NEC ma natomiast matryce S-IPS. Oba monitory otrzymały za jakość obrazu max. 100 punktów. Dell i Asus oceniono wyżej m.in. za ergonomię, zużycie energii, wyposażenie. Podliczono % i wyszło jak to u Niemców co widać w tabelach. Za jakiś czas zrobią aktualizację, wejdą nowe modele i tak na okrągło.
|
|
Masz rację , zdecydowałem się na zakup NEC-a. B. dobry monitor za w miarę przystępną cenę. Pzdr.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |