Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
"Odchodzę z podniesioną głową" - rozmowa Gazety Ówczesnej z Ptysiem80 |
Red: Bardzo się cieszę, że zgodziłeś się na tą rozmowę. P80: A nie było łatwo. Ach ten nadmiar zajęć... (śmiech) Red: Twoja ksywka z "reala" ? P80: Poproszę o następny zestaw pytań ;) Red: Zacznijmy może od tego kiedy i w jaki sposób trafiłeś na to forum P80: Na forum trafiłem przypadkiem, kilka lat temu. Akurat przeglądałem różne fora o Łomży i właśnie miałem już wychodzić z portalu 4lomza.pl gdy "coś" przykuło moją uwagę. To "coś" to była taka mała ramka w prawym, górnym rogu strony. Były w niej zamieszczone tematy z forum. Zaciekawił mnie jeden z nich i ...poszło Red: Wpisałeś sie od razu ? P80: Nie. Śledziłem wątki na forum, trwało to może z pół roku. Potem postanowiłem się zarejestrować i napisać pierwszego posta... Red: Pod nickiem Ptysiu80 ? P80: Nie, wcześniej był jeden, może dwa bardziej normalne ale nie trwało to długo ponieważ... Red: ... ponieważ postanowiłeś zrobić pozostałym forumowiczom małego psikusa. P80: Tak wpadłem na śmieszny pomysł. "Gwiazdą" tamtego forum był niejaki ptysiu91, chłopak z Bawełny. Był jednym z najaktywniejszych użytkowników na tym forum ale jego posty przyprawiały wielu forumowiczów o zawrót głowy. Świadomie bądź nie, denerwował i rozśmieszał zarazem pozostałych użytkowników forum. Red: Postanowiłeś zostaćjego starszym bratem ? P80: (Śmiech) No tak prawie. Postanowiłem zarejestrować się ponownie pod nickiem Ptysiu80, co znaczać miała starszego brata ptysia91 Red: I... ? P80: I dowcip wyszedł ale trochę inaczej niż się spodziewałem. Wiele osób zaczęło mnie myli z tamtym koleszką i pojawiały się posty typu: "Oooo, ptysiu zmądrzałeś" :) Nie powem, przez kilka pierwszych tygodni miałem z tego niezły ubaw. Red: A co było potem ? P80: Potem postanowiłem wisywać się trochę częściej niż dotychczas i podejmować polemikę w bardziej ambitnych tematach. Red: A potem zacząłeś zakładać własne tematy. P80: Tak, i o dziwo zostały one odebrane bardzo pozytywnie Red: Które to były tematy ? P80: "Łomżyńskie zagadki", "Gdzie to jest ? Łomża i okolice", "Gdzie to jest ? Polska i Świat", z późniejszych to m.in. "Łomżyńskie wojny międzyszkolne i międzyosiedlowe" i "Wspomnienia z dzieciństwa". Bardzo miło wspominam te tematy. Red: Z tego co mówiłeś przed rozmową miałeś nawet podziękowania zza granicy. P80: Tak, kilku forumowiczów spoza Polski przesłało mi posty z gratulacjami, dziękowali w nich za przypomnienie Łomży takiej jaką zapamiętali przed wyjazdem, Łomży z czasów swego dzieciństwa. Nie powiem, miło zrobiło się człowiekowi na sercu. Red: Później jednak miałeś "wahania formy"... P80: Wiem do czego pijesz. Ja bym tego tak nie nazwał. Red: Pierwszy przykład: "Idioci na przejściach" P80: przyznam szczerze trochę mnie poniosło ale celem mojego tematu miało być w zamyśle wypomnienie wladzom miasta braku tabliczek, które informowałyby mniej "kumatych" przechodniów o tym, że powinni nacisnąć przycisk, który powoduje zapelenie się zielonego światła. Niestety byłem lekko podirytowany sytuacją na tym przejściu i wyszło jak wyszło. Ale potem napisalem sprostowanie. Red: W innym temacie mocno dostało się mieszkańcom wsi przyjeżdzajacych na zakupy do Łomży jak i samym mieszkańcom miasta, którzy pochodzą ze wsi P80: Pisałem w tamtym temacie więc powiem i tutaj: generalnie nic nie mam do mieszkańców wsi. Są takimi samymi ludźmi jak my. Bylem tylko zniesmaczony zachowaniem się części osób, które przyjeżdzają do Łomży i robią tu (za przeproszeniem) "wioskę". Czy to w sklepie czy to na ulicy. Bardzo nie znoszę chamstwa i obłudy a niestety u tych ludzi jest ono na porządku dziennym. Chciałem to podkreślić pisząc właśnie takiego a nie innego posta. Żeby być jednak w 100% obiektywnym muszę powiedzieć, że i w mieście są takie "rodzynki". Na szczęście, w zdecydowanej mniejszości. Red: Co cię drażniło na forum ? P80: Przestarzały skrypt forum. Zdecydowanie brak administratora. To znaczy administrator niby jest ale go nie ma :) Red: ??? P80: Jego moderowanie cechuje się dużą wybiórczością, kasuje tylko niepasujące, nieodpowiadające mu wątki... Red: Trudno aby był drugim krolem Salomonem... P80: Nie musi być drugi Salomonem ale niech jego działania na forum będą przynajmniej w pewnym stopniu widoczne. Przez cały okres trawaia forum obrażanie, lżenie innych forumowiczów było przed administrację forum tolerowane. To nie do przyjęcia !!! Red: A może administator nie wchodzi już na forum ? I forum jest pozostawione samo sobie ? P80: Kilka dni temu zrobiłem mały test i napisałem bezsensowny, wręcz beznadziejny wątek. Po kilku minut po temacie nie było już śladu Red: Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy ? P80: Tematów i forumowiczów jest bardzo dużo a osoba administrująca/moderująca forum tylko jedna. Zapewnie nie ma czasu i chęci aby czytać każdy wątek i wyłapywać tematy/posty do kasacji. Ale w żadnym wypadku nie powinno to być usprawiedliwieniem. Red: Zarzucano Tobie krytykowanie działań policji i obronę chuliganów. P80: To nie tak.Podawałem jedynie linki i przykłady na to, że sama policja w stosunku do kibiców sama wielokrotnie przekraczała swoje uprawnienia. Oczywiście sami kibice (kibole raczej) nie są święci ale to nie usprawiedliwia często drastycznych reakcji policji w stosunku do (o zgrozo !) osób nie biorących wcale udziału w zadymach. Red: Znana jest wszystki twoja nienawiść do Legii Warszawa. P80: Mysle, że nienawiśc to złe słowo. Warszawiacy podczas pewnego meczu ŁKS-u w Warszawie postawili nas właściwie pod ścianą. Skroili nam wtedy 3 ładne flagi.. Po tym zajściu wielu kibiców Legii z Łomży będacych jednocześnie fanami ŁKS-u przestało kibicować "wojskowym". Ale pewien niesmak po całym zajściu pozostał. Niestety warszawiacy pokazali swoje prawdziwe oblicze, wykorzystali panującą wtedy zgodę ŁKS-u z Olimpią Warszawa i kompletni zaskoczyli nas swoja akcją. Takie typowe warszawskie "cwaniactwo". Było, minęło. Mówi się trudno. Red: Najciekawsze wydarzenie zwiazane z forum ? P80: Kiedyś zaproponowałem wspólną forumową wycieczkę rowerową. Ustaliłem konkretną datę i miejsce spotkania. Niestety jako "organizator" nie pojawiłem się w umówionym miejscu. Później kilku forumowiczów miało mi to za złe. Ale z tego co wiem wycieczka się udała. :) Red: Sądzisz, że jesteś popularny na forum ? P80: No, do takiego STRANSKIEGO to mi jeszcze duuużo brakuje (śmiech) Red: Ulubione tematy ? P80: Każdy traktujący o Łomży, o jej pięknej historii jest ciekawy. Najlepiej wspominam cykl Maćka i tematy Czesława. Zresztą właśnie z nimi i z Jackiem16 najlepiej mi się rozmawiało. Oprócz nich dużo forumowiczow pisało z sensem - Sumo/malaha, ADALL i wielu innych - za dużo by wymieniać. Red: Najgorszy forumowicz ? P80: Oj, było ich kilku. Ale nie będę wymieniał. Niech żyją w niewiedzy (śmiech). Red: Nauczyłeś się czegoś na forum ? P80: Tak, że prawda jest jak pupa każdy ma swoją (śmiech) Red: A tak na serio ? P80: Ilu forumowiczow - tyle opinii. Nie ma prawda obiektywnej - jest tylko prawda subiektywna - coś co dla Ciebie jest oczywiste i normalne - dla mnie już takie być nie musi Red: Żałujesz, że odchodzisz z forum ? P80: Na pewno jest pewien żal, żal mi będzie tych wszystkich tematów o łomżyńskich kamienicach, tych zagadek, tych setek godzin spędzonych na czytaniu forum. Myśle jednak, że tak samo jak forum istniało zanim do niego dołączyłem, tak samo będzie istnieć bez mojej skromnej osoby. Świat się nie zawali. :) Red: Czy jest to ostateczna decyzja ? P80: Tak, odchodzę definitywnie. Myślę, że nie był to czas stracony. Poznałem wiele naprawdę wspaniałych osób, dowiedziałem się wielu interesujacych mnie rzeczy. Starałem się być przyjaznym użytkownikiem forum odchodzę wiec z podniesioną głową Red: Czego chciałbyś życzyć pozostałym forumowiczom ? P80: Przed wszystkim zrozumienia drugiej osoby. I niech pamiętają, że prawdziwe życie toczy się tutaj w "realu". Internet jest tylko dodatkiem do otaczającej nas rzeczywistości. Niech towarzyszy wam hasło: "zawsze patrz w jasną stronę swego życia". Red: Dziękuje za rozmowę. P80: Cała przyjemność po mojej stronie.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: "Odchodzę z podniesioną głową" - rozmowa Gazety Ówczesnej z Ptysiem80 |
Na internet kasy braknie to trzeba się pożegnać... chciał bym twój autograf:)))
|
|
Cytat: Pamiętam TEN temat. Niestety muszę podtrzymać wszystko co w nim powiedziałem ( o Tobie też) Cytat: małe lizanie tyłeczka.... :) Cytat: Chyba nie śmiech tylko... strach? obawa, że zabraknie argumentów? Na koniec ma dla Ciebie 2 wiadomości: dobrą i złą.... Dobra: cieszy mnie Twoja aktywność na forum i mobilizowanie innych do pisania Zła: od tego typu pseudo - intymnych wynurzeń publicznych są blogi, a nie fora:)
|
|
A mi się smutno zrobiło.... odchodzą od tego forum sami wartościowi ludzie... :( ________ Malachit
|
|
Fajny wywiad, podoba mi sie
|
|
Ptysiu-mozesz mi napisac nick Twojego nowego nicka do mnie na maila?
|
|
odchodzi jedna z nielicznych osób na tym forum,która potrafiła z sensem pisać o ŁKSie i kibicach
|
|
...szkoda...
|
|
Oj,oj, :) Ptysiu 80 myślę, że wrócisz na to forum, tylko pod innym nickiem :)
|
|
Ja też tak myślę ;) ___________________________________________________________ Nie ma miłości, są ciężarówki ;)
|
|
Wydaje mi się, że Ptysiu80 chce nas "wkręcić" w kolejną swoją prowokację. Wniósł wiele twórczego w to forum. Wg mnie olbrzymim jego wkładem jest propagowanie regionu, a przede wszystkim naszej Łomży, nowatorskie prowadzenie swoistej dokumentacji historyczno - fotograficznej, kultywowanie i zachowanie tradycji. Łezka się kręciła, szczególnie tym, którzy tu się urodzili czytając takie tematy jak: "Łomżyńskie zagadki" lub "Wspomnienia z dzieciństwa". Jak każdy z nas miał też gorsze dni. Ale któż ich nie ma? Świat jest jednostajnie radosny w wieku 3-6 lat. Nie zawsze się z nim zgadzałem w jego wypowiedziach. Jednak ludzie dojrzali zawsze znajdą odpowiedni sposób na przedstawienie swoich racji. Oczywiście konstruktywną polemiką a nie wulgarnym wyzywaniem się na forum. Mam nadzieję, że temat założony przez Ptysia80 jest odpowiednikiem humoru Szymona Majewskiego w TVN i jego zapowiedź odejścia z forum jest tylko dobrym żartem. Straciłaby na tym przede wszystkim jakość tego miejsca !! ADALL
|
|
[*] haha
|
|
Jest jednak jedna osoba, którą Ptysiu80 uraził i nie przeprosił. Osoba ta właśnie z tego powodu zniknęła z forum 4lomza, poczuwszy się dotknietą i do dnia dzisiejszego sie nie pojawia. Osobą tą jest maciek, którego uraziły wypowiedzi Ptysia na temat ludzi pochodzących ze wsi. A wystarczyło jedno słowo - przepraszam.
|
|
no i dobrze po CH hamy wchodza na Łomżynskie forum, a te odejescie to troche przegiecie paly co ty chcesz chlopie zeby cie ludzie prosili zebys został? chore!!!!!!!! moze i niektore twoje tematy były ciekawe ale bez przesady. Dla mnie twoje pisanie o problemie admina forum to bardziej taki farmazon ala propozycja do tego ze ty bys byl super adminem i mogl bys to prowadzic powiedz to wprost i tyle w tym temacie
|
|
"no i dobrze po CH hamy wchodza na Łomżynskie forum" po przeczytaniu Twojej wypowiedzi też się zastanawiam. może zamiast trolować poświęcisz chwilę na lekturę słownika ortograficznego?
|
|
Wiele osób zniknęło z forum z różnych powodów. Czasami wystarczyło by słowo "przepraszam" a czasami naprawić się nie da... Człowiek to taka istota co zachowuje wszystko w pamięci... ________ Malachit
|
|
oj oj oj Ptysiu80 przez dłuuugi czas nic nie pisałam na forum tylko czytałam wątki. Wszędzie się udzielałeś (tak jak Twój poprzednik - Ptyś91) hehe aż się smutno zrobiło:P Ciekawi mnie jaki teraz będziesz miał nick:P Pozdrawiam W deszczu maleńkich, żółtych kwiatów
|
|
Ptysiu80 Bardzo miło że mnie wspomniałeś w swoim wywiadzie, ale o co chodzi ""Gwiazdą" tamtego forum był niejaki ptysiu91... Było jakieś tamte forum ?
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |