Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Msza trydencka w Łomży? |
Jakiś czas temu słyszałem, że w Łomzy będzie odprawiana msza w dawnym rtycie rzymskim tzw. masza trydencka. Czy to prawda? Czy taka msza jest odprawiana? Prosze o informacje, gdyż nie mogę żadnej znaleźć na ten temat.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Msza trydencka w Łomży? |
Poki co nie. Miescowi ksieza za nic maja motu proprio Ojca Swietego. To po prostu skandal!
|
|
w tej kwestii nic się nie zmieniło? nadal pozostają jedynie wyjazdy do Białegostoku do kościółka przy Farze?
|
|
Moze ks Tomasz wypowie się w tej sprawie.
|
|
Mszę Święte "Trydenckie" odprawiane są w Łomży u Benedyktynek
|
|
a ile tam kotów potrzeba żeby godnie się odbyła ceremonia?
|
|
Nie każdy ksiądz, a w zasadzie jedynie nieliczni, starej daty, potrafi celebrować msze trydenckie, a to przede wszystkim ze względu na język liturgiczny. Sobór Watykański II wprowadził reformę polegającą na odprawianiu mszy w językach narodowych, przy czym księża zaczęli stać twarzą do ludzi, a nie jak wcześniej tyłem do wiernych. Benedykt 16 był tradycjonalistą i konserwatystą, który uważał, że raz ustalonej liturgii zmieniać nie wolno bo modły będą wówczas nieskuteczne, nie zadziała Święty Duch, nie będzie zbawczej mocy....dlatego przywrócił legalność mszału trydenckiego, który jednak istniej tylko wyłącznie jako ciekawostka z przeszłości. Zaraz też podniosła się fala krytyki albowiem w mszale trydenckim była zawarta obrażliwa dla Żydów modlitwa, którą Benedykt szybko musiał zmienić. Oryginał brzmiał tak: "wysłuchaj naszych modlitw za ten zaślepiony lud, aby wreszcie poznał światło prawdy, którym jest Chrystus, i został wybawiony z ciemności". Benedykt zmienił na: "Módlmy się za Żydów. Aby Bóg i Pan nasz oświecił ich serca, aby poznali Jezusa Chrystusa, zbawiciela wszystkich ludzi". Sam posłuchałbym mszy trydenckiej na żywo....Dominus vobiscum, Et cum spiritu tuo rudy błazen z druhem
|
|
paplik mocno mnie zaskoczył ;) osobiście zamiast określenia \"księża zaczęli stać twarzą do ludzi, a nie jak wcześniej tyłem do wiernych\" użyłbym sformułowania, że księża wcześniej stali twarzą do Boga, do ołtarza i odwrócili się od niego... kiedyś w centrum był Bóg, teraz niekoniecznie...
|
|
... kiedyś w centrum był Bóg, teraz niekoniecznie... Obecnie w Katedrze siedzibie księdza Biskupa jest tron a z tyłu ołtarz ? - instalacja? wizja artysty?, gdzie nawet nie ma krzyża. Dawniej w kościele wszystko było na swoim miejscu, a teraz to już nie wiadomo o co na podwyższeniu chodzi. http://historialomzy.pl/wp-content/uploads/2009/03/katedra-wielki-oltarz-1936.jpg
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |