sobota, 30 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Jakie IP ?

Jakie IP jest lepsze - Zewnętrzne czy wewnętrzne?
Jakie to IP: 91.192.90.2XX ????

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Jakie IP ?

zazwyczaj lepsze jest zewnetrzne. ale czasem warto mieć wewnętrzne bo komputer nie jest bezpośrednio "otwarty" na świat.

http://network-tools.com/

TO co podales to IP Publiczne (zewnetrzne). Ip zewnetrzne umozliwi ci na przyklad postawienie serwera FTP i bedziesz sobie mogl bedac w wawie sciagac pliki z lomzy. Ale kazdy kij ma 2 konce -tak samo wirusy beda cie atakowac nie tylko z sieci (np IST) ale juz z calego swiata.

-.-.-.-.-.- (podpis na urlopie)

loosac chyba myślałeś o snifferach, trojanach, rootkitach i innym spyware?

wirusy są tak samo aktywne w kompach za NAT jak i z publicznym IP ponieważ IP nie ma wpływu na ich aktywność.

Van_Loosen: nie zgodzę się z Tobą. IP ma duży wpływ. moje IP wewnętrze to 10.1.0.33. Jeśli jesteś ciekaw to spróbuj go choćby spingować, a wtedy zobaczysz jaki ma wpływ. Tak więc robaki (i inne) nie zaatakują mnie bezpośrednio z zewnątrz mojej sieci.

dokładnie - nie zaatakują Cie wtedy trojany i inne śmiecie, które nie rezydują jeszcze na Twojej maszynie

natomiast wirus to kod wykonywany już na Twoim pececie ( nie wnikamy jak się tam dostał) - i tu firewall sprzętowy (czyli NAT = wewnętrzne IP) nie ma nic do rzeczy

może użyłem złego słowa - IP nie ma wpływu na wirusy bo one żeby zadziałać musza już egzystowac na komputerze - ofierze. natomiast trojany , rootkity itd muszą się przebić przez firewalla ( czy to sprzętowego czy aplikację ) i dlatego IP ma wpływ na ich działanie

chyba, że zaczniemy się zastanawiać czy ten podział, który podałem nie ogranicza się do nazw - granice są płynne

Van_loosen, dla scislosci: trojany nie atakują, a jedynie umozliwiaja swoja aktywnoscia uzyskanie komus dostepu do zasobow zainfekowanego komputera. Po prostu jak juz zostanie uruchomiony -osoba, ktorej to bylo zamierzeniem uzyskuje backdoora w systemie ofiary.

Trojan moze byc zainstalowany w komputerze poprzez aktywnosc jakiejs osoby, wirusa lub robakow sieciowych.

"loosac chyba myślałeś o snifferach, " ??????? a co ma publiczne IP do sniffera? Sniffer podsluchuje i ewentualnie analizuje ruch sieciowy, ktory trafia do (lub wychodzi z) komputera na ktorym jest zainstalowany. Nie oznacza to wcale, ze ruch ten musialby byc adresowany do podsluchujacego komputera. Jest to niezbedne, zebys cokolwiek mogl podsluchac snifferem. poza tym sniffowac mozna zarowno ruch w sieciach prywatnych jak i w publicznych (np. internet). Siec to siec.

"trojanach," -o tym wspomnialem na poczatku

"rootkitach i innym spyware" ? Rootkit to nie spyware. Rootkit to tak jakby backdoor polaczony z gleboka ingerencja w jadro systemu operacyjnego, ktory ma za zadanie UNIEMOZLIWIC wykrycie niepożądanej działalności poprzez na przykład fałszowanie niektórych aspektów działania jądra systemu. (to troche niescisla definicja) W praktyce: Prawie niemozliwe jest, by wykryc dzialalnosc dobrze napisanego rootkita. System w ktorym jest to zainstalowane raczej sam sobie nie poradzi z wykryciem.

ok, a teraz 2 sytuacje (w kwestiach bezpieczenstwa):

IP PUBLICZNE
-komputer "widzi" zasoby internetowe (inne komputery i serwery)
-komputer jest WIDOCZNY z INTERNETU. Z kazdego miejsca na swiecie, skad mamy dostep do internetu mozna polaczyc sie z takim komputerem o ile nie blokuje on dostepu do swoich zasobow.

Dostep moga uzyskac zarowno ludzie jak i robaki internetowe z kazdego zainfekowanego komputera WIDZACEGO internet.

IP PRYWATNE:
-komputer "widzi" zasoby internetowe (inne komputery i serwery)
-komputer NIE JEST WIDZIANY z internetu. Widziany jest tylko serwer/router ktory "udostepnia internet" temu komputerowi.

Wirusy sieciowe i robaki sieciowe spoza SIECI w ktorej jest ten komputer, nie moga przeprowadzac BEZPOSREDNICH atakow. Inna sprawa jesli komputer ten sam sobie sciagnie, badz otworzy niebezpieczny kod przegladajac zasoby internetowe.

więc nikt Ci Łukaszu nie odpowiedział na bardzo wpouczające i wciągające wypracowanie na temat zagadnień bezpieczeństwa komputerowego w zależności od posiadanego adresu IP. Korzystając z okazji chciałbym pozdrowić wszystkich znajomych i życzyć wesołych świąt.

wpozdrawiam również i ja Ciebie. wWesłoych Świąt

Widzisz Tomeczku, ktos sobie wświadomił jak wpalnal glupote. ;)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org