piątek, 29 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Na wizji sprofanował obraz Jezusa Chrystusa

przez dawanie takich praw to właśnie za kilkadziesiąt lat normalne małżeństwa (on i ona ) będą mniejszością, a dzieci będą miały właśnie wypaczone pojęcie o normalnym małżeństwie przez zboczeńców

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Na wizji sprofanował obraz Jezusa Chrystusa

Wojewoda wstrzymał budowę centrum handlowego Urzędnicy łomżyńskiego ratusza pozwolili, aby inwestor prawie o połowę powiększył budowany przy rondzie Solidarności hipermarket! Wojewoda uznał to za rażące naruszenie prawa i wszczął postępowanie zmierzające do stwierdzenia nieważności decyzji pozwolenia na budowę.O przyjrzenie się budowie poprosił Zbigniew Zalewski, przewodniczący Rady Rodziców w Szkole Podstawowej nr 10. Zaniepokoiło go, że wjazd do hipermarketu powstał dokładnie naprzeciwko Centrum Katolickiego i w sąsiedztwie szkoły, w miejscu, gdzie przechodzą codziennie setki dzieci.

Jeżeli Wojewoda Podlaski wydał decyzję na pozwolenie budowy obwodnicy Augustowa przez Dolinę Rospudy, co jest sprzeczne z prawem unijnym, po to tylko żeby Via Baltica poszła przez Białystok, a nie przez Łomżę, to jest w porządku?
Gdzie jest Szkoła 10-tka, a gdzie Kaufland, czy do Centrum Katolickiego walą takie tłumy że przeszkadzały im będą samochody wjeżdżające i wyjeżdżające z Marketu? Ile przejeżdża samochodów ulicą Niemcewicza obok wejścia do szkoły 10-tki? Setki dziennie. Zamknąć ulicę dla samochodów bo jest niebezpieczeństwo dla młodzieży zdążającej do szkoły.

Niedługo to pies z kulawą nogą nie zajrzy do Łomży, a co mówiąc o poważnych inwestorach, jak będziemy im rzucać kłody pod nogi. Dla Białegostoku to woda na młyn, bo po co Łomża ma rozwijać się, niech dalej zostanie daleko prowincją, a na zakupy będziemy organizować wycieczki do Białegostoku.
Pozdrawiam.

ostatnio byłem w 4+ i jest tan salon nTV, może to dobry wybór?? nie ma opłat ukrytych wszystko czarno na białym, jak jeszcze internet włączą do pakietu to wcale dobrze będzie. Jak mi się polsat skończy to chyba wezmę sobie n-kę.

marta50 popieram.
No ale z tym mama tata przegieli.

lol

winner

Rzadko tu się odzywam , ale Kefas ty pojęcia nie masz o przyrodzie, to traktujesz jako przygodę, chęć jakiegoś zaistnienia na tym forum, nie wiem o co ci chodzi, w dzisiejszych czasach każde miasto powinno mieć obwodnicę i nie jest to żaden wymysł, Ty nawet nie wiesz o jakie gatunki chronione tam chodzi ( ok zaraz właczysz internet i się dowiesz) jak jestes takim obrońcą to zapisz się do greenpeace i czynnie uczestnicz w tych akacjach, a Ciebie tam nie ma, nie weźmiesz teraz urlopu, tylko w wakacje, zeby wygodnie się wylegiwać na słońcu. Twoja walka polega na kilku kliknięciach w klawaiturę. Jeżeli chodzi o obwodnicę to można sie zastanowić czy tędy czy tamtędy, ale ona musi być i to już zupełnie inna sprawa.
Pozdrawiam wszystkich normalnie myślących

Jeśli ktokolwiek mam mieć na tym forum pojęcie o przyrodzie to właśnie Kefas, poczytaj (jeśli chcesz) dokładniej forum to zobaczysz :). Piszesz "...w dzisiejszych czasach każde miasto powinno mieć obwodnicę.." - może i powinno ale nie musi. Aby chronić przyrodę wcale nie trzeba zapisywać się do Greenpeace. I jeszcze pozwolisz że Ciebie zacytuję "...a Ciebie tam nie ma, nie weźmiesz teraz urlopu, tylko w wakacje, zeby wygodnie się wylegiwać na słońcu. Twoja walka polega na kilku kliknięciach w klawaiturę..." - więc http://www.4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=88751&t=88751 jak już pisałem poczytaj dokładniej forum.
Pozdrawiam.

Łomżyniacy na Łomżyniaków!!!!!!

...dla jasności, pisałem do tico :)

"Choćby z takiej racji że zarabiają niemalże tyle co pielęgniarka, a pełniąc służbę ryzykują własnym życiem i bytem swoich rodzin etc."

To może ja powtórzę argument, który pojawia się przy podwyżkach w służbie zdrowia. Jak im tak źle to niech się zwolnią. Po za tym z tego co się ostatnio orientowałem to dalej jest więcej chętnych osób do pracy w policji niż miejsc. Czyli z tego wniosek, aż tak źle nie jest.

Nie mogę ci pomóc bo jesteś złym człowiekiem.

oooooooooooo !! Malachit, ryskago, jeden komp. Ona to on, on to ona. Co się dzieje?? Nieoczekiwana zmiana osobowości, DR JACKYLL & MR HYDE na naszym forum ?? Jakieś wyjaśnienie?

Cytat z listy Darzbor.

"Pracuje w Polskiej Agencji Prasowej i wlasnie dzis stalo sie cos, co wiele osob oburzylo, a co ma wiele wspolnego ze sprawa Rospudy. Otorz w PAP jest serwis informacji Nauka w Polsce, ktory zaangazowal sie w obrone doliny. Dzis ministerstwo Nauki oficjalnie zakazalo im publikowania jakichkolwiek informacji o Rospudzie, wiecej - nakazalo usuniecie z dostepnych dla czytelnikow archiwow istniejacych juz materialow. Argumentacja jest nastepujaca - ministerstwo srodowiska zgasza pretensje, ze w serwisie finansowanym przez misterstwo nauki znalezc mozna tresci nieprzychylne, a nawet atakujace ministerstwo srodowiska. Wiec ministerstwo nauki zakazuje publikacji bo ma prawo - bo finansuje ten serwis (oczywiscie z podatkow, nie prywatnej kasy ministra). Szlag nas wszystkich trafia. Nie wiem, co z ta informacja zrobic, na razie wiadomosci jeszcze nie usunieto, czekamy, ale to kurna cenzura, jak w Moskwie. Sprawa jest malo znaczaca, bo serwis Nauka w Polsce jest dostepny dla abonujacych go naukowcow, w sumie ok. tysiaca osob, ale sam przypadek jest denerwujacy i pokazujacy mechanizmy dzialania rzadu."

tico:
dowcip polega na tym, że potrzebni są i Ci którzy siedzą na drzewach, i ci którzy dowożąi m jedzenie, i ci którzy zbierają fundusze, i ci którzy uczestniczą w medialnej dyskusji, a także Ci którzy dzielą się informacjami na takich forach jak to....
żeby tam pojechać i uczestniczyć w akcji wcale nie trzeba zapisywać się do Greenpeace'u, wystarczy chcieć...
na wakacje jeżdżę głównie na żagle, lub w góry, a dziś po pracy zrobiłem sobie mroźną wycieczkę po puszczy knyszyńskiej
a czy obwodnica musi być ? tego nie wiem.... może dałoby się szybciej uruchomić transport TIRów po torach....

Adallu - jeden komp, dwie osoby.

Prokurator Apelacyjny w Białymstoku. Zgłaszam oficjalnie zawiadomienie o przestępstwie popełnionym przez "radnych woj.podlaskiego". Świadomie i z premedytacją dopuszczono się do defraudacji pieniędzy należących do Skarbu Państwa, w tym moich jako podatnika:

"4233 zł - po tyle średnio dostał do kieszeni każdy z 30 radnych województwa podlaskiego. W sumie na utrzymanie przez trzy miesiące sejmiku zmarnowaliśmy niemal 150 tys. zł. Radni nie potrafili nawet wybrać pięciu członków zarządu, dlatego teraz będziemy musieli wydać nawet ponad 2 mln zł na nowe wybory, bo sejmik z mocy prawa został rozwiązany. Nim jednak to nastało swoje siedem godzin miała Łomża. Właśnie przez tyle czasu Marek Olbryś (PiS) z Łomży był wicemarszałkiem województwa podlaskiego.
Teraz wszyscy nawzajem obwiniają się... za nieudolność, niedojrzałość, niechęć do rozmów i sianie nienawiści..."

Uważam,że te pieniądze powinni wyłożyć radni, a nie my jako podatnicy!

WesoŁy własnie naucz sie czytać i pisac bo napisałes ze nie trasmituja aLe nie napisaŁes co ehh

Niezły temat założyłeś Ptysiu :) Miło popatrzeć jak było jak jeszcze nas nie było :)

W koncu BOA przyslali mi odpowiedz. hehe Wylaczyli gg. Pieniadze za 2 tygodnie beda zwrocone a do tego dostalem w przeprosiny 80 sms lub 20 min darmowych. hehe LOL

A jednak nie zaprzeczysz, że zachowanie poszczególnych członków jakiejkolwiek organizacji rzutuje na sposób postrzegania tejże.
Być może, daj Boże, są to czarne owce. A jednak opinię zepsuli o całości. Trudno mi uwierzyć że kierownictwo MW nie wiedziało o takich zachowaniach.

POZDR

a no to ja sie nie lapie.. moze to i dobrze :D hehe... pozdrawiam i wysokich wygranych zycze :D

Witam. Gdzie w Łomży można kupić szybkę do MP4??

Penie i sród hitlerowców znalazłoby się paru porządnych, ale czy oni uratowaliby NSDAP?

Łomża. Bernatowicza (Adamowska).

W II połowie XIX wieku w związku z powstaniem guberni łomżyńskiej nastąpił szybki rozwój Łomży i zaczęło brakować terenów budowlanych, dlatego też pod koniec lat 70-tych XIX wieku między osiedlem Rembielin , a ulicą Ogrodową wpisano w plan Łomży dwie nowe ulice: Adamowską i Wasilewską. Obie ulicy usytuowane były Równolegle do ulicy Wiejskiej, i obie biegły od ulicy Nowogrodzkiej do ulicy Nadnarwiańskiej, Adamowska przecinała Piękną dochodziła do niej Kanalna i dochodziła do Nadnarwiańskiej. Już pod koniec lat 90-tych zaliczono obie ulice do murowanej części Łomży. Na ulicy Adamowskiej oprócz budynków mieszkalnych, wybudowano dwa budynki użyteczności publicznej w 1892 roku sierociniec przy Adamowskiej 3 i w 1914 roku gimnazjum żeńskie od 1918 roku gimnazjum męskie. W 1920 roku na wniosek radnych przemianowano ulicę Adamowską na ulicę Feliksa Bernatowicza. Kim był Bernatowicz, autor powieści sentymentalnej „Nierozsądne śluby”, historycznej „Pojata, córka Lezdejki”. Był pisarzem urodzony 1786 roku w Kownie. W zasadzie z Łomżą pisarz związany był poprzez swojego brat sędziego trybunału łómżyńskiego, Ignacego Bernatowicza.
Zamieszkały na stałe w Warszawie pisarz w Łomży przebywał dość często od 1834 roku nie tyle ze względów rodzinnych , a dlatego bo pracował w tym czasie nad trzy tomową powieścią historyczną „Madonna, albo niemy zakochany”. Akcję tego utworu literackiego umieścił w Łomży oraz w jej pobliskich okolicach w czasach pierwszych wojen szwedzkich, gdy miasto to, tętniące życiem i bujnym rozkwitem gospodarczym, odgrywające znaczną rolę w życiu kraju, przez pożary i rabunki dokonywane przez nieprzyjaciół zostało zupełnie zniszczone. Musiał bywać w Łomży, znając jego pedantyczność i sposób przygotowania się do pisania powieści, gościł niejednokrotnie zapewne w miejskich archiwach, penetrował zapiski i dokumenty znajdujące się w tutejszych kościołach.
Po rocznym leczeniu w instytucie dr Martiniego w Leybus po Wrocławiem, został zabrany przez brata do Łomży, gdzie zmarł w 1836 roku pochowany na łomżyńskim cmentarzu.
Dzisiejsza ulica Bernatowicza to dwa budynki mieszkalne z końca XIX ( Bernatowicza 5 i 9), dwa budynki użyteczności publicznej sierociniec (Bernatowicza 3) i obecny Zespół Szkół Ogólnokształcących (Bernatowicza 4), dwa budynki mieszkalne powojenne wielorodzinne (bloki Bernatowicza 1 i 7) oraz pawilon biurowo – usługowy ŁSM (Bernatowicza 6).
W budynku Bernatowicza 5 mieszkał ordynator szpitala św. Ducha lekarz Włodzimierz Chyliński, którego jedna z jego córek Zofia, Wiesława była żoną poety Bolesława Leśmiana.
Znanymi postaciami które ukończyły Gimnazjum Męskie w Łomży były: Bohdan Winiarski (przewodniczący Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w Hadze, Adam Chętnik, regionalista, etnograf, badacz kultury kurpiowskiej, Edward Ciborowski , architekt.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1. Widok na ulicę Feliksa Bernatowicza od strony ulicy Nowogrodzkiej.
2. Budynek komunalny powojenny. Bernatowicza 1.
3. Zbudowany w 1892 roku jako sierociniec. Obecnie Warsztaty Terapii Zajęciowej.
4. Gimnazjum Żeńskie, od roku szkolnego 1917/1918 Gimnazjum Męskie, obecnie Zespołu Szkół Ogólnokształcących. Budynek, wg projektu Feliksa Łowickiego, oddano do użytku w 1914 roku. Budynek jest wczesnomodernistyczny, trzykondygnacyjny, przez cały okres swej historii związany ze szkolnictwem.
5. Tablica przedstawiająca patrona szkoły Tadeusza Kościuszkę.
6. Budynek mieszkalny z początku XX wieku. Bernatowicza 5.
7. Budynek mieszkalny ŁSM Z 1969 roku. Bernatowicza 7.
8. Budynek mieszkalny komunalny z I ćw. XX wieku.
9. Budynek administracyjny ŁSM „Osiedle Centrum”.
10. Widok na ulicę Bernatowicza od strony ulicy Pięknej.
11. Mapka Łomży z 1923 roku.
12. Nagrobek patrona ulicy Feliksa Bernatowicza na łomżyńskim cmentarzu, na najstarszej jego części, tuż za kaplicą Śmiarowskich.

1. Witold Jemielity
Dzieje Łomży Tysiącletnie

2. mgr Jolanta Deptuła (rozdz. XI, XII)
mgr Donata Godlewska (rozdz.II, III IV V VI)
mgr Czesław Nicewicz (rozdz. I, IX, X)
mgr Zdzisław Sędziak (rozdz. VII, VIII)
Łomża i województwo. Krajobraz i architektura

3. Czesław Nicewicz
Województwo Łomżyńskie. Przewodnik

4. Maria Kałamajska - Saed
Katalog Zabytków Sztuki
Województwo Łomżyńskie

5. Witold Jemielity
Łomża w okresie międzywojennym

6. Adam Dobroński
Łomża w latach 1866 - 1918

7. Donata Godlewska
Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych
do rozbiorów Rzeczypospolitej XI wiek - 1793

8. Czesław Brodzicki, Donata Godlewska
Łomża w latach 1794-1866

Źródła zdjęć:

Zdjęcia Łomży współczesnej wykonane przez autora tematu.
Zdjęcia Łomży przedwojennej:
http://www.lomza.glt.pl
http://www.bagnowka.com/
http://www.szukamypolski.com/

Jeżeli coś pomyliłem, lub pominąłem, będę wdzięczny za sprostowanie.

Pozdrowienia.

ja oto chodzi ze mam taki skaner i sie chciałem spytac co sie udało komu złapac i na jakich czestotliwosciach

ja wiem kto robi :)

Dwa dni temu sprawdzałem edge w plusie. Przy sciąganiu pliku leciało w granicach 15-16KB/s. Skype sprawdzałem ale tylko rozmowe testowo i było OK. I zrób tak jak pisze ADALL sprawdz czy w miejscu gdzie korzystasz masz edge aby potem płaczu nie było czemu tak wolną.Acha i nie wierz mapkom, sprawdz emirycznie czy masz zasieg edge.

To prawda sprawdz czy napewno masz u siebie zasieg edge i nie wierz w mapki. Ja uzywam w centrum iPlusa i zaleznie od pory dnia mialem najwicej chyba predkosc 160 niestety niewystarczajaca do sprawnego dzialania skype. Skype dziala dobrze dopiero przy zasiegu umtsu w chwili obecnej hsdpa powyzej 50%. Przy tym zasiegu tez zazwyczaj plynnie mozna ogladac chociazby iTVP z czego czasem korzystam ale zanim dotrze umts do lomzy to jeszcze pewnie mina ze dwa latka.
Jak chcesz super szybkiego neta bierz na kabelku no a iPlus dziala przyjemnie ale nie zbyt szybko no i zasada ze gdziekolwiek jestes zawsze masz neta ze soba, dla mnie to jest praktyczne.

syn zabił ojca brat zabił brata,poczytajcie!!wynik czego? nadmiernego picia alkoholu!,dalej gadajcie o tolerancji innych bzdet dla takich typow

wow. super nowosc.

Kup sobie w plusie simdate-20zł do tego jeszcze telefon z edge i kabelek lub blutuch i już możesz testować.W czarnocinie powineneś mieć edge z piatnicy(kosciół), w wiznie to raczej nie, chyba że złapiesz sygnał z Strękowej Góry. Jak coś to poczytaj sobie http://www.bez-kabli.pl/ dowiesz się tam wszystkiego co w temacie.

Wiatm!
Po raz kolejny poruszam temat mechanika. Mianowicie poszukuje speca od silnika. Moja maszyna zdecydowanie za dużo pali, a w ASO opla zaśpiewali mi 100 za samo podłączenie do komputera i najblizysz wolny termin za tydzień. Polecacie kogoś kto zna się na tym co robi i nie życzy sobie za to nie wiadomo jakich pięniędzy?
Pozdr.

Przy 23 st. va bank będziesz musiał dopłacać. Każdy jeden stopień temp. to duża zwyżka w zużyciu i opłatach. Chyba , że zimę będziemy mieć południowo europejską.

Właścicielem Lidera była firma FIDIS z Warszawy. Swojego czasu trochę się z nimi kontaktowałem w sprawach sklepu w Łomży.

jakob jakich ty chcesz nazwisk ryba był oprychem mordercą i złodziejem a na tablice powinien być wyniesiony człowiek który go wreście trafił dużo ludzi odetchneło wtedy z ulgą jeszcze zapomiałem dodać że był podpalaczem a jak chcesz konkretów to np dowiedz się w budach czarnockich zapytaj się pierwszej starszej osoby którą spotkasz albo dobrzyjałowo mikołajka jak tam zaczniesz go wychwalać to może ci się to odbić czkawką

nadzwyczaj interesujące. idealne na założenie tematu

A dalej kobiety i dzieci do 14 lat będą wchodzić bezpłatnie? Bo jeśli tak to uwzględniając jeszcze tych wchodzących na bilet ulgowy i szalikowców- to nawet jak będzie 2 tys ludzi na meczu, nie widzę szans na dochód 30 tys zł...

Zbych

Ale z Grzechem trzebaby iść...:)

czy coś takiego jak pendrive nadaje się na prezent na 8 marca, czy raczej nie za bardzo. Oczywiście poza kwiatkiem.

Gdzie będzie rozgrywany mecz ŁKS ŁOMŻA-POLONIA BYTOM ?

A pomyślcie, że jak bilety są w cenie 20zł to na mecz będzie przychodziło średnio 2tyś. MAX, a nie daj Boże ŁKS będzie przegrywał to naprawdę niewielu będzie chciało tyle płacić, a jeżeli by zrobić po 10pln liczę, że napewno liczba ta by się zwiększyła.

No cóż , mnie tu można tylko gdybać a klub chyba wie co robi (?)

Ceny biletów dla młyna w krótce ... nie będzie ich wiele, więc radzę karnety kupywać.

rudy błazen z druhem

jakie auto i typ gaźnika.

Ten silnik na LPG chodzi dopiero rok czasu.Ale pod gaznikiem blisko podstawy jest mokro,byc moze jest peknieta,bo ...noga z gazu i silnik gasnie.

a co to jest łądowarka??????????:)

http://www.youtube.com/watch?v=k3KNs4yAXOQ Bardzo podoba mi się ta muzyka,lecz nie mam pojęcia jaki ma tytuł ani kto to gra.Bardzo proszę o pomoc i z góry serdecznie dziękuje
POZDRAWIAM -ŁUKASZ :)

Czepiasz się, ale nie Ty pierwszy i nie ostatni. Powiem Ci krótko, skoro masz odwagę napisać to tutaj, przejdź się do jakiegoś księdza i zapytaj jak to jest, przecież on nie skłamie w końcu jest księdzem :) No chyba, że odwaga zniknęła

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org