Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Urzędnicze widzimisie |
> Oszukiwanie na podatkach jest czynem karalnym i niemoralnym. Owszem, jest karalne. Ale czy jest niemoralne ? - ja zaczynam się poważnie zastanawiać co jest moralne a co nie. I jak na razie w żaden sposób nie znajduję korelacji między karalnością a niemoralnością postępowania. Co jest bardziej niemoralne - oszukiwanie w płaceniu podatków ? czy może żądanie żeby człowiek zatrudniony na etacie płacił w sumie od 50 do 85% podatków i ZUS-u ? (a tyle akurat płacimy w Polsce...) Jeśli jedziesz gdzieś w trasie - czy moralne jest pozostawienie matki z małym dzieckiem na drodze w śnieżnej zawierusze tylko dlatego, że nie masz akurat fotelika w odpowiednim rozmiarze a przewożenie dziecka bez fotelika jest karalne ? > Nie rozumiem skąd u młodych ludzi takie postkomunistyczne nawyki że co > państwa to i moje. A gdzie Ty widzisz taką postawę ??? - ja widzę tu tylko postawę "co moje to moje i wara Państwu do tego". I to bynajmniej nie jest postawa postkomunistyczna tylko raczej postawa zbuntowanego niewolnika. Taka postawa jest uzasadniona - im więcej Państwo się wtrąca w nasze sprawy tym gorzej i drożej nam się żyje. Kiedyś chłop płacił dziesięcinę - to było 10% jego dochodu. I to był straszny wyzysk chłopa... A teraz - dodaj: ok. 23% ZUS płaconego przez Ciebie, ok. 23% ZUS płaconego przez Twojego pracodawcę, min. 19% podatku dochodowego a od tego co zostało zapłacisz jeszcze 22% VAT jak będziesz chciał cokolwiek kupić. Policz jak to się ma do dziesięciny... Potrafisz liczyć ? bo u mnie moralność zanika kiedy próbuję...
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |