Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
ale jaja...Wassermann i Kempa wykluczeni z komisji hazardowej |
daktyl - z tym masłem orzechowym to nie jest tak do końca jak myślisz. ;) Ale naprawdę administrator chyba umarł. Największą wioskę robią: - cycq - loko Niech admin ich usunie za chamskie wypowiedzi i będzie spokój. W przeciwnym wypadku niedługo wszyscy forumowicze przejdą na e.lomza.pl Leszek
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: ale jaja...Wassermann i Kempa wykluczeni z komisji hazardowej |
Ptysiu80 choc jedna osoba zrozumiala to co chcialem wyrazic;] dziekuje;] pozdrawiam
|
|
alez ja naprawde nic nie mam ogrodkom piwnym!!!!chodzi oto ,że ogrodek NIE JEST INWESTYCJĄ NA DLUZSZA METE!!! o ile pamiętam to prezydent "odgrażal' sie ,że sprzeda teren inwestorowi , ktory zapewni po pierwsze miejsca pracy ,po drugie dochod z podatkow po trzecie ze to nie bedzie kolejny sklad "mydła i powidła" Leszek
|
|
ejjjj oni tylko byli zmęczeni świętowaniem!! jak będzie maez II ligi to będzie na odwrut
|
|
prawda jest taka ze na zadnym z uczeszczanych przeze mnie forum nie ma takiego syfu i off topu, wstyd jak nic, ktos tu wogole pilnuje porzadku?? Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
ptysiu nie badz lajzo juz takim polonista i nie udawaj ze jak sie komus litery pomyla to ty juz nie rozumiesz, inteligencie za dyche Leszek
|
|
mecz czlowieku mecz a potem ustawka pod bankiem ;p Leszek
|
|
Plaża ta znajduje się opodal pierwszej (od Łomży) przepompowni przy wale przeciwpowodziowym. Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie " Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca" "Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz
|
|
bylo świetnie, pierwszy raz widzialem taki mecz, oby wiecej. Ogólnie impreza ok, gość dobrze prowadził, dobra muzyka. Dobrze komentarze do meczy. Popieram
|
|
Co to bazar? ;/ bagrmosen
|
|
Klasztor wg projektu tego samego architekta, co projektował kościół (Tański) wzniesiono w latach 1770–1772 pod kierunkiem brata zakonnego Emeryka z Neydorfu. Piętrowy, murowany z cegły, tynkowany. W skrzydle północnym w latach 1972–1974 nadbudowano drugie piętro, podpiwniczony. Na rzucie prostokąta om trzech skrzydłach wokół wirydarza, przy narożniku północno – zachodnim zbudowano w 1799 roku pawilon piętrowy. Na parterze ciąg pomieszczeń wzdłuż zamurowanych krużganków obiegających wirydarz. W skrzydle południowym rozmównica, a w skrzydle zachodnim refektarz, w północnym na osi prezbiterium, chór zakonny ukończony w 1784 roku. Na piętrze układ pomieszczeń analogicznych wokół korytarza. Pomieszczenia parterowe sklepione kolebkowo krzyżowo, a w chórze kolebkowo – krzyżowo na gurtach, na piętrze strop belkowany z podsufitką. Dachy dwuspadowe kryte dachówką. W klasztorze jest też wiele zabytkowych obrazów. Pomieszczenia gospodarcze zbudowano pod koniec XIX wieku, remontowano w 1950 roku. Murowane z cegły, dachy pulpitowe kryte blachą. Od ulicy Krzywe Koło tynkowany mur z bramą wjazdową murowaną w 1815 roku z otworem zamkniętym łukiem odcinkowym, zwieńczonym trójkątnym szczytem. Dawne kolegium im. Fidelisa (Br. Fidelis Chojnacki 1906-1942) wzniesiono w 1925 roku wg projektu arch. Stefana Szyllera w którym do 1939 roku mieściło się prywatne gimnazjum zakonne i niższe seminarium dla kandydatów do zakonu kapucynów prowincji warszawskiej i dla misji obrządku bizantyjskiego z siedzibą w Lubieszowie na Polesiu. Już w czasie sowieckiej okupacji w latach 1939-1941 upaństwowiono kolegium i miano założyć tam szkołę rzemieślniczą. Po II Wojnie Światowej władze polskie całkowicie upaństwowiły budynek, w którym założono szpital, po tym była szkoła zawodowa, a obecnie Wyższa Szkoła Zarządzania i Przedsiębiorczości im Bogdana Jańskiego. Skoro jesteśmy już na Krzywym Kole, to warto wspomnieć, że w budynku parterowym przy kamiennych schodkach prowadzących ul. Żydowską do Narwi, mieszkał przyszły prymas polski Stefan Wyszyński. Przy zabudowaniach gospodarczych zakonu przebiega obecna ul. Kapucyńska, dawniejsza Mostowa, prowadząca do przeprawy na Narwi. Niedaleko klasztoru kapucynów w stronę hotelu Polonez pozostał po ewangelikach „Dom Pastora” w którym do niedawna mieściło się Muzeum Północno Mazowieckie. Kościół i klasztor odnowiono w 1991 roku z okazji iv pielgrzymki Ojca św. do Polski i Łomży, mieszczące w swoich prostych murach liczne obrazy religijne i portrety, czynią wrażenie franciszkańskiego sanktuarium, miejsca zadumy i religijnego skupienia. W katakumbach obok biskupa Szymańskiego, spoczywają: pierwszy przełożony klasztoru Krzysztof z Wąsosza; Sabinian z Lubartowa, (Mikołaj Derecki), on to jako kapelan towarzyszył Romualdowi Trauguttowi przy śmierci w Cytadeli Warszawskiej; świątobliwy ojciec Łukasz z Zaklikowa (Leopold Żaczyński), który doczekał się wyzwolenia Polski w 1918 roku i Teresa z Trzasków Staniszewska wraz z mężem Tomaszem, z rodziny fundatorów. Losy klasztoru i działalność zakonników zależały od zmieniających się warunków politycznych. Wszak po krótkim okresie życia w wolnej Rzeczypospolitej następowały kolejne zniewolenia, a każdy z najeźdźców dążył do tego by unicestwić Naród Polski, a że jest to naród głęboko wierzący, przeto starano się doprowadzić do upadku różnymi sposobami zakony i kościoły, które podtrzymywały na duchu ludność. Ale i ludnosc nie pozostawała dłużna. Dzięki jej ofiarności na rzecz klasztoru pozwalało to zakonnikom przez cały ten okres, szczególnie w czasie wojen, służyć pomocą biednej ludności poprzez wydawanie posiłków i w innej formie. Po ostatniej wojnie przez kilkanaście lat władze zakazały wydawania posiłków. Była to władza Polska, ale nie ułatwiała życia zakonnikom ani ludności. Od 1marca 1979 roku powstała u kapucynów parafia p/w Matki Boskiej Bolesnej. Granica parafii przebiegała środkiem ul. Sikorskiego (od Narwi), Senatorską, południową częścią Starego Rynku, Długą, Plac Kościuszki, prawą stroną ul. Pięknej, Stacha Konwy, Nadnarwiańską do rzeki Łomżyczki, od północy rzeką Narew. Ostatnimi czasy gwardianem zakonu był Ojciec Waldemar Grubka i właśnie za jego kadencji najwięcej zmian widać w kościele Matki Boskiej Bolesnej, odnowiono kościół, ołtarze boczne, ołtarz główny. Na remont kościoła wydano około pół miliona złotych. Pieniądze pochodziły częściowo od konserwatora zabytków, ale i w dużej mierze ze składek wiernych. Ojciec Grubka powiedział, że w Łomży zostawił dużą część swojego serca przez 9 lat pobytu w tym mieście: 3 lata po święceniach kapłańskich i po krótkiej przerwie 6 lat jako Gwardian Zakonu. Dlatego, że kończy się jego kadencja z żalem opuszcza Łomżę, ale z poczuciem dobrze spełnionego obowiązku. Źródło: 1. Donata Godlewska Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795) 2. Maria Kałamajska - Saeed. Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice. 3. Czesław Nicewicz. Województwo łomżyńskie - przewodnik. 4. Witold Jemielity. Łomża w okresie międzywojennym. 5.Witold Jemielity. Parafie Łomży i okolicy. 6. Czesław Brodzicki. Łomża w latach 1529 - 1795. 7. Adam Dobroński. Łomża w latach 1866 - 1918 8. http://www.lomza.friko.pl/zabytki/klasztor_kap_2.htm Zdjęcia autora tematu. Wszystkie zdjęcia pokazują stan obecny, zarówno kościoła, jak i jego wyposażenia Pozdrowienia maciek
|
|
bagrmosen
|
|
loko wlasnie udowodniles ze jestes kretynem i tyle... Leszek
|
|
|
Wszystko się zgadza. :) bagrmosen
|
|
ja tez jestem za . Szczególnie przekonał mnie złotowłosy :D
|
|
Może wrócą mundurki "nonajron" w kolorze granatowym. Takie, jakie musiałem nosić we wczesnej podstawówce. Z obowiązkowym białym kołnierzykiem :)
|
|
ktore sie przez " ó" pisze :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |