sobota, 14 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
"Jak go nie dopadnę teraz, to dopadnę go jak zejdzie z prezydentury"

Przecież to wywalenie pieniędzy w błoto…

Ładowarka i 4 akumulatory za cenę PÓŁTORA PORZĄDNEGO?

Jestem Polakiem więc mam obowiązki polskie
" Wnuk gestapowca z wnukiem UBowca krzyczą faszysta na wnuka AKowca"
"Tyle, tylko tyle i aż tyle" A. Macierewicz

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: "Jak go nie dopadnę teraz, to dopadnę go jak zejdzie z prezydentury"

Wyszyńskiego (obok Lider Shajsa)bodajze skelp Dwójka

Kto kolwiek widział kto kolwiek wie?? Niech się skontakuje na moje gg 2433707

..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.

MEWA40 - zobaczymy jak sam będziesz jeszcze dziekował lekarzom, że Ci np. chorobę zdiagnozowali a to tylko kwestia czasu.
Chiałbym zamieścić pewną część artykułu, który może choć trochę uświadomi Wam jak jest z polską służbą zdrowia i gigantycznymi stawkami jakie musicie comiesięcznie płacić dla funduszu:

nr 9-12 (3209-3212); 6-17 lutego 2003 (przez te dwa lata nic w polskiej słuzbie zdrowia się nie zmieniło!!!)

"Dlaczego w Niemczech strajkują lekarze? - Zbyszek Kostecki

Co się tam u was dzieje, dlaczego strajkują lekarze w Niemczech? - zapytali starzy przyjaciele z SZ.

Po co o tym pisać, pomyślałem w pierwszej chwili, wszyscy mamy swoje kłopoty, nie warto "dołować" polskich kolegów naszymi problemami. Wieczorem jednak, po konsultacjach z Danusią (żoną), też lekarką, postanowiłem odpowiedzieć na maila z redakcji.

Z kontenera na makulaturę wygrzebałem ostatnie numery "Rheinische Post" ("Poczty Reńskiej"), dziennika wydawanego w Düsseldorfie w nakładzie 550 tys. egzemplarzy, który codziennie od 30 lat, bo tyle już mieszkamy w Niemczech, od 6 rano leży przed wejściem do naszego domu. A jakże. Temat nieustannie na czołówce!

Reforma służby zdrowia, podobnie jak w III RP, trwa. Przebiega jednak trochę inaczej. Na służbę zdrowia w Niemczech potrąca się ponad 14% wynagrodzeń, co przy 8 proc. w Polsce stanowi odsetek prawie podwójny. Przy porównaniu zarobków - średnio 7-krotnie wyższych - mówimy jednak o zupełnie innych pieniądzach! Tak, o pieniądzach, bo o nie w reformie i w Polsce, i w Niemczech chodzi przede wszystkim!

Pracuję z żoną 30 lat nad Renem. Obserwuję regularnie, na czym polega problem ze służbą zdrowia! Kanclerz Schröder używał ostatnio w kampanii wyborczej sloganu "Soziale Gerechtigkeit" - sprawiedliwość socjalna. Działa to na mnie jak płachta na byka, gdyż przed laty wyjechałem z kraju właśnie z tego powodu! Nie chciałem równości społecznej, "czy się stoi, czy się leży - tyle samo się należy", chciałem żyć w państwie prawa, gdzie ludziom płaci się za pracę - godnie, sprawiedliwie, aby mogli spokojnie żyć! I teraz czytam w niemieckiej gazecie te same hasła co w latach 70. w "Trybunie Robotniczej" (wcześniej mieszkałem na Śląsku).

Nowoczesna medycyna, nowe technologie, maszyny, niesamowite możliwości operacyjne - wszystko to dokonało rewolucji w naszym zawodzie. Ale spowodowało też, że każde pieniądze, które są do dyspozycji służb zatrudnionych w ochronie zdrowia, są za małe. Jestem pewny, że gdyby Polska jutro mogła uruchomić na zdrowie sumy, jakimi dysponują na ten cel Niemcy, to szczęście trwałoby rok, a może dwa. Potem też by było za mało. I to jest odpowiedź na wasze pytanie: dlaczego strajkują lekarze w Niemczech?.

Nowoczesna medycyna stosująca najnowsze technologie w ratowaniu zdrowia i życia, jest - dla całej populacji - nie do zapłacenia!!! Obserwuję to już od lat. Wydatki wzrastają z roku na rok, a równocześnie kasy żądają coraz większych ograniczeń, bo mają coraz większy deficyt. I tak trwamy w błędnym kole."

Jest. Na Nowogrodzkiej.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org