Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
APEL DO RADNYCH I PREZYDENTÓW |
ba! Nie mam pojecia jak mi sie odwdzieczysz chlopie! -Aby istnieć, trzeba uczestniczyć. Antoine de Saint – Exupéry- -Miasto bez marzeń, to miasto bez przyszłości. własne-
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: APEL DO RADNYCH I PREZYDENTÓW |
dzielnicowy paryss 18-400 sqat czy jakos tak miniu qu qu i furia - nie pamietam full nazwy Mazadar wiecej nie pamietam :P
|
|
no niestety nikt nikogo do nauki nie zmusi. jedyne co widze pozytywne to ,,uwalanie ,, na maturze może to coś zmieni:( -Aby istnieć, trzeba uczestniczyć. Antoine de Saint – Exupéry- -Miasto bez marzeń, to miasto bez przyszłości. własne-
|
|
Czy istnieje coś takiego jak stresik przedślubny? Czy wszyscy go mają? No i jakie są sposoby poradzenia sobie z takim stresikiem? Pozdrawiam!
|
|
tt
|
|
Któż to słyszał ,żeby księżyc był pomarańczowy! :) -Aby istnieć, trzeba uczestniczyć. Antoine de Saint – Exupéry- -Miasto bez marzeń, to miasto bez przyszłości. własne-
|
|
Witam! Uważnie śledzę tę dyskusję i wywołałem ją nie bez powodu. Nie jestem lekarzem - o lekarzach (przynajmniej niektórych) mam bardzo złe zdanie, ale o tym później. Moim zdaniem niech zarabiają nawet 3-razy tyle co teraz ale pod pewnymi warunkami: 1. Powinni w godzinach pracy w szpitalu rzetenie wykonywać swoje obowiązki. 2. Muszą odpowiadać za podjęte przez siebie decyzje. W tej chwili lekarze są niemal nietykalni, można im wszystko, zła diagnoza kto by się tym przejmował - pacjent może zaczekać do jutra(jak przeżyje). Prywatne gabinety OK - tylko dlaczego lekarz w przychodni przyjmnie 20 pacjentów i jest zmęczony a zaraz po tym biegnie do swego prywatnego gabinetu i z uśmiechem przyjmuje np. 30 pacjentów zastanawiając się dlaczego dziś ich tak mało. TAK WŁAŚNIE TO WIDZĘ. W moich słowach jest gorycz ale tacy lekarze doprowadzili mojego brata do stanu w którym walczy o to aby nie zostać kaleką do końca życia(ratują go lekarze w Białymstoku), ponieważ panom doktorom w niedzielę nie chciało się rzetelnie przeprowadzić badań(tymi zajmie się prokurator). Oczywiście są wyjątki(najwięcej w serialu "Na dobre i na złe") którym los pacjenta nie jest obojętny i przed tymi chylę czoła.
|
|
Przy nawie od strony wschodniej w latach 1856 – 1858 dobudowano pięcioboczną kaplicę połączoną łącznikiem z nawą do którego przylega wydłużona prostokątna kruchta. Przejście do kaplicy bocznej. Kościół konsekrował w 1798 roku ks. Onufry Szembek biskup płocki. Wyposażeni wnętrz kościoła (ołtarze i ambona) wykonano w latach 1790 - 1798 przez stolarza łomżyńskiego Jana Żołdykowskiego i do dziś niewiele się zmieniło. Ołtarz główny z elementami rokokowymi z 1794 roku (obecnie konserwowany, niedługo zakończenie, postaram się pokazać ołtarz po odsłonięciu), fundacji Franciszka Barżykowskiego, w 1810 roku remontowany po zawaleniu się górnej kondygnacji, płaski przyścienny, dwukondygnacyjny zwieńczony okiem opatrzności. Obrazy, w polu głównym” Opłakiwanie pod krzyżem, fundacji Jana Klemensa Branickiego, namalował Augustyn Mirys. Po bokach obrazy śś Rocha i Klary, barokowo ludowe koniec wie3ku XVIII, w zwieńczeniu św. Teresa z Avila, klasycystycznyz 1810 roku fundacji Teresy Woltenbergowej, żony łomżyńskiego lekarza, zakupiony w Warszawie. Pod obrazami bocznymi dwa relikwiarze skrzynkowe współczesne ołtarzowi. Trzy ołtarze boczne identyczne, późno barokowe 1790 – 1794 z ornamentami rokokowymi, jedno kondygnacyjne, ujęte kanelowymi pilastrami z wolutowym zwieńczeniem. Po lewej stronie znajdują się dwa ołtarze: Pierwszy z obrazem św. Franciszka w polu głównym otrzymującego odpust od Pontiunkuli o charakterze barokowym, w zwieńczeniu obraz św. Tekli. Drugi ołtarz z obrazem św. Antoniego Padewskiego w polu głównym i św. Barbary w zwieńczeniu: Trzeci ołtarz znajduje się po prawej stronie nawy i znajduje się w nim obraz św. Feliksa z Cantalicio w polu głównym i św. Jana Nepomucena w zwieńczeniu. Z tego samego okresu co wymienione wyżej ołtarze jest jeszcze drewniana ambona z przed 1798 roku, na planie półkola, z ornamentami rokokowymi na zaplecku i na parapecie korpusu rzeźbiona ręka z krucyfiksem. W kościele pod wezwaniem Matki Boskiej bolesnej znajduje się siedem ołtarzy. Oprócz głównego i trzech bocznych, znajdują się jeszcze trzy w kaplicy bocznej Zdjęcia które nie wkleiły się wczoraj: Przejście na chór zakonny Przejście do zakrystii Źródło: 1. Donata Godlewska Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795) 2. Maria Kałamajska - Saeed. Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice. 3. Czesław Nicewicz. Województwo łomżyńskie - przewodnik. 4. Witold Jemielity. Łomża w okresie międzywojennym. 5. Witold Jemielity. Parafie Łomży i okolicy. 6. Czesław Brodzicki. Łomża w latach 1529 - 1795. 7. Adam Dobroński. Łomża w latach 1866 - 1918 Zdjęcia autora tematu. Pozdrowienia. -Aby istnieć, trzeba uczestniczyć. Antoine de Saint – Exupéry- -Miasto bez marzeń, to miasto bez przyszłości. własne-
|
|
Czy powinienem siedzić cicho i udawać że wszystko jest OK! To co spotkało mojego brata(15-latka pełnego życia) może jutro spotkać kogoś z twoich bliskich. Czego z całego serca nie życzę pozdrawiam
|
|
Uczniowie mało przykładają się do nauki, częściej liczą na ściągi. Rodzice zapracowani nie interesują się swoimi pociechami. I mamy efekt, komentarz dalszy zbędny.
|
|
która mamy nie słuchała rere kum kum BĘC! :P
|
|
marcin135 widzisz, Ty piszesz z innej perspektywy. Ale nie obrazaj ludzi, ktorym matka zmarla w szpitalu, a lekarze wyciagali lapowki, bo Ci sie ortografia nie podoba. Tak jak napisalem podstawa to reforma systemu, bo inaczej nic nie pomoze. Nie zmienia to jednak faktu, ze po czesci myslenie jakie prezentujesz z racji srodowiska z jakiego pochodzisz, jest wedlug mnie nie na miejscu. Ja rozumiem, ze jak sie malo zarabia to motywacja do pracy jest mniejsza, ale to nikogo nie zwalnia z obowiazku wykonywania tej pracy jak nalezy. Nie mozesz prezentowac myslenia, typu skoro malo placa to nie dziwne ze olewaja prace, bo wlasnie stad biora sie problemy. Jak ktos malo zarabia i praca mu nie odpowiada to niech ja zmieni. Wiele osob nie zarabia tyle ile by chcialo, a mimo wszystko pracuja jak nalezy i nie powiedza, ze nie musza byc mili dla klienta, bo to nie nalezy do ich obowiazkow. Niestety lekarze sa rozni, nie chce wrzucac wszystkich do jednego worka, ale nie mozesz tez wszystkich slepo bronic. Fakt faktem, ze w naszym szpitalu nie jest rozowo. Jesli u mnie lekarze nie potrafili zdiagnozowac chorego wyrostka, to o czym gadac, strach pomyslec o bardziej skomplikowanych przypadkach. Niestety opowiesci ludzi, ktorzy w naszym szpitalu stracili zdrowie nie sa wyssane z palca. Te o podejsciu lekarzy rowniez. Gdybys pomyslal, ze pacjent jest takim samym klientem, jak w kazdej innej branzy, to idiotyczne wydaloby Ci sie stwierdzenie, ze dla klienta nie trzeba byc milym. Fakt faktem, ze praca lekarza jest stresujaca, tylko gdyby wykonywali swoja prace porzadnie, to przeciez i ludzie by popierali ich strajki, a tak maja wszystkich przeciw sobie. Jesli lekarze nie przejmuja sie pacjentami, ani nie biora odpowiedzialnosci za diagnozy, to jak ma byc dobrze? Niby stres, a z drugiej strony, jak lekarz popelni blad, to wszyscy robia co w ich mocy zeby to zatuszowac, sprawa grzeznie w prokuraturze, a komus pozostaje cierpiec po cichu. Tak nie moze byc i dlatego dopiero po gruntownych zmianach systemu, ale i mentalnosci, bedzie mozna myslec o poprawie. Lekarze maja pretensje o niskie zarobki i wielu z nich odbija to sobie na pacjentach. A spojrz na to z drugiej strony. Co ma powiedziec czlowiek, ktory miesiac w miesiac placi skladki na ubezpieczenie zdrowotne czy chce czy nie, a jak zachoruje to nic mu sie nie nalezy i traktuja go jak natreta? Sluzba zdrowia nie jest darmowa, kazdy za to placi, a jak zachoruje to i tak musi placic jeszcze raz. Jesli praca lekarza jest tak marnie oplacana, to skad te tlumy pchajacych sie na medycyne? Bo przeciez w wiekszosci przypadkow nie z powolania niestety. I rozumiem ze bronisz rodzicow, co jest zrozumiale. Zreszta moze przykladaja sie oni do swoich obowiazkow. Niemniej jednak sytuacja nie jest dobra i nie ma co tu ukrywac.
|
|
wrocławianką? sama twierdzi inaczej.. :)
|
|
Wakacyjny kurs tańca dla dorosłych - właśnie teraz rozpoczyna się (pomyślamy głównie o narzeczonych, których czeka solowy taniec na poczatek wesela). Organizator: Klub Garnizonowy, informacje mozna uzyskać pod telefonem 506 120 966. Wiem bo też ze swoją narzeczoną zapisaliśmy się :-) Al Legionów 133 pozdrawiam wszystkich chętnych
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |