niedziela, 01 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Nowe "rycerstwo" w Łomży

Tak, podobno ma być też Danzel i Garou. Niewiadomo jeszcze czy przyjadą Backstreetboys ale na 100% będzie Carlos Santana.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Nowe "rycerstwo" w Łomży

Szkoda, aby ten wątek spadł z forum, więc proponuję "na rozgrzewkę" następująca zagadkę:

1.Kto i kiedy przytoczone poniżej słowa napisał?
2.Dlaczego pytanie pada w wątku "Zagadki Łomżyńskie"?
cytat:
„Człowiek z uśpionym umysłem zaspokaja się obecnym czasem, dla przyszłości nie żyje, o przeszłości nie myśli. W przedmiotach zmysły bawiących i zaspokajających znajduje zadowolenie; ale gdzie idzie o rzeczy nie materyalne, gdzie potrzeba zedrzeć zasłonę, przeniknąć w głąb’, zajrzeć pod skorupę wieków, tam najmniej znajduje interesu. Zwaliska i gruzy rażą go swoją niekształtnością i nieporządkiem. Znajomość rzeczy przeszłych dla drzemiącej duszy jest ciężarem niepożytecznym. Stąpa on po grobach przodków z obojętnością. Niechcąc poznać ducha wiejącego z mogił, nigdy nie poda ucha ich skargom i jękom, a przykładami nieznzych mu pradziadów nie zachęci się do żadnego szlachetnego czynu,
Ludzie nieoświeceni, nieobeznani z dziejami, jednego pewnego kroku nie są w stanie uczynić dla przyszłości. Kto wie, co się już stało, kto korzysta z nauk i doświadczenia wieków upłynnionych, ten tylko działać może gruntownie dla następnych czasów, - a nie tylko historya narodów jest najdzielniejszą do tego pomocą, znajomość dziejów każdego, nawet pojedyńczego miejsca: grodu, zamku, kościoła i.t.p. lubo w mniejszych ramach, wiele nauki podaje na przyszłość.
W losach starożytnych grodów, których życie złączone tak ściśle z życiem całego kraju, dają się widzieć wybitne koleje, jakieśmy przechodzili. W ich wzroście i stanie kwitnącym mamy najlepsze dowody błogich skutków pracy, oświaty, dobrych rządów i opieki praw; w ich znowu nieszczęściach i upadku poznajemy owoce bezrządu, ciemnoty i niszczących klęsk.”

pozdrawiam

Kaznierz... dla mnie nie ważne, czy komendant, czy komediantka.... pirat, to pirat...

strzelam w Glogera... :)

...i w Wagę.... brata literata...

Pudło,

Gloger miał majątek w Jeżewie i był znanym "starożytnikiem" - lecz to nie on to napisał

Waga ...hm słowa te zastały napisane w czasach aktywności Wagów, lecz autorem nie jest żaden z nich.

..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.

kl;efas ty ruso widziales video ze tu kogos od piratow pomawiasz jak cieciu masz 12 lat to sie nie wypowiadaj
pajacu

Lepiej w radio lecieć nocką, niż publiczność mieć sopocką. (to dla estradowców)
albo
Lepszy wieczór z połowica, niż z sopocką polędwicą. (to dla obżartuchów)

don-key

Pamietam czasy tego skwerku - musze powiedziec ze fajne wspomnienia, a teraz?? Mamy Plac Czerwony w sroku Lomzy zamiast fontanny i parku - jednym slowem - lipa.

spiero to ty chyba bedziesz miał kłopoty za pomówienia ha ha ha - kibolu ŁKS Moze coś jeszcze mam tu podać a ,ze IP dynamiczne to co to za problem nie Spieróś.

Uwaga!!! nabity :)))))

A dla urozmaicenia gdzzie to jest?

Zbych

Po co CB w domu jak masz Forum na 4lomza.pl:)
sura #19

Lepiej lepić lipny serek, niż w lepiance żyć z Lepperem.
Lepiej lipić się na lepy, niźli lipę klepać rzepem.

Lepiej ch**em orać pole niż sie uczyć w Polskiej szkole :P

Lepiej gówna wozić taczką, niż pracować razem z kaczką.
Lepiej glinę gnieść z papierem, niż frykasy jeść z Lepperem.
Lepiej strzelać z majtek gumą, niż uprawiać z kaczką sumo.

hmm... co też tym Robaczkom po główkach chadza.. :D

Napewno jest taniej ale za kilka lat ceny będą takie same !

Temid

Ptysiu,z tą twoją racją to czas najwyższy żebyś ten klimat zmienił albo nie wypowiadaj się wcale klepiesz swoje dzieło,zastanów się nad tym????????

hahaha czuje fante(2.5L)a na co mi karty i plusa haha a starter za 9 zl a na koncie 1zl;]/ ide sie fanty napije;] hehe

------------
przed rozmowa ze mna skontaktuj sie z lekarzem lub farmaceuta badz przeczytaj ulotke;]

Zbych

waldek jesteśmy z tobą ;))

Ptysiu,z tą twoją racją to czas najwyższy żebyś ten klimat zmienił albo nie wypowiadaj się wcale klepiesz swoje dzieło,zastanów się nad tym????????

generalnie na 22 można kogos złapać. ale zazwyczaj klepie tam ogólny z łomży.Prawdziwy Buc heheheheheh. a tak to tylko mobilki w łomży.mało jest stacjonarnych radyjkowców.
pozdrawiam

Zbych

9 i to niskie ale dla mnie lepsze sa i tak "lokalne imprezy" niż wyścigi autek których w większości i tak nie spotkamy na ulicach bo są robione tylko pod konkretną imprezę

ale każdy ma swój cel

:)

Witam
Musisz zanieść do jakiegoś zakładu fotograficznego, oni prześlą to dalej do odpowiedniego serwisu. W Łomży to raczej nikt się nie podejmie naprawy cyferek.
Miałem podobny problem jak leżała moja lustrzanka, zaniosłem do Wrzosa i musiałem czekać jakiś czas.
pozdrawiam
I.

Spróbuj w Foto Partnerze na Małachowskiego !

tomekk popieram.
Koniec tematu

zapiekanka w grill barze na dworcu:D

Zbych

może jechał na skup no i co puszek nie może mieć w samochodzie ? albo miał wyrzucić przy najbliższym koszu :P ?

Malachit : ...i do tego nieuleczalną, zawsze kończącą się śmiercią.

Zbych

Balcerowicz musi odejść !!
#

Sam mam dwa samochody i wieszcie mi niejest latwo utrzymac a to ze inni jezdzo samochodami rodziców to proste bo ta najlatwiej. ja i tak jestem za imprezkami zmotoryzowanymi wiadomo ze legale to kosztujo zezwolenia i takie tam ,a na nielegalne to tylko na telefon i gotowe. pozdro

No to ja już niewiem co mam mówić, tu pisza ze nie cha mnie ,a inni ze chaca :)

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org