niedziela, 01 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Męczennik ????

Największy P(t)ysiomista świata jak juz co :)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Męczennik ????

Przed chwilą jechałem do domu - 3km, kilka minut na drodze - trzech kierówców jechało bez włączonych jakichkolwiek świateł, jeden tylko na pozycyjnych - myślałem że to dwa rowery jadą obok siebie.

"Bo nie jest światło, by pod korcem stało."
Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba.
"Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan

ptysiu.... jechał po oleju nie dlatego, że ten zamarzł, tylko dlatego, że drastycznie zmniejszał przyczepność.... i powodował poślizg... :)

Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba.
"Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan

Boże, jak z dziećmi. Ja podaję argumenty, co mnie denerwuje (czyt: na temat) a wy o wizytach u blacharza. A blacharza już odwiedzałem, coby kolor samochód odzyskał.

w124 - przynajmniej ktoś 'ze stażem' się odezwał.

Widocznie sami musicie jeszcze wiele wyjeździć (skoro 30k km wam nie wystarczy) by zrozumieć, że Łomża to miasto bez myślących kierowców.

Do kogoś, kto wyjechał o trąbieniu po 0,001 sekundzie - NIGDY, NIKOGO nie strąbiłem.

Ale skoro macie mnie za dreso-buraka za kółkiem, to idźcie w cholerę... i do zobaczenia u blacharza. ;)

A tymczasem dzisiaj jadę do W-wy, pojeździć z normalniejszymi kierowcami...

Olej opalowy wylal sie z cysterny

Zuza

„Wystarczy bierność dobrych ludzi, aby zło zwyciężało” (E. Burke)

W temacie "zagadki łomżyńskie":
http://4lomza.pl/forum/read.php?f=2&i=46205&t=46205#reply_46585
zapytałem o karawaki w Łomży.
Wiedziałem, że niewiele osób wie cokolwiek o tych krzyżach, ale teraz jestem świadom, że praktycznie nikt nic nie wie - kilka osób w muzeach, dosłownie kilka osób, które przez przypadek się z nimi zetknęły i to wszystko.

W Łomży pozostał jeden ostatni taki krzyż, niestety w kiepskiej formie:
[URL=http://img229.imageshack.us/my.php?image=karawaka5vg.jpg]
pozostała tylko jedna belka.

Rozwiewam wątpliwości - krzyż jest ściśle związany z tradycją katolicką, wywodzi się z Hiszpanii, z miasta karawaka, gdzie "narodził" się w XV-XVIw. jako obrona przed zarazami.
Jako skuteczny środek - z pewnością za taki był uważany - wzdłuż Morza Śródziemnego karawaki trafiły do Włoch, a z tamtąd z pielgrzymami do Polski.

Karawaki są ściśle związane z medalionem św. Benedykta, pierwotnie na ich belkach umieszczano moflitwę św. Bendykta o ochronę przed szatanem i jego jadem. Modlitwa nie mieściła sie na jednej belce - dlatego dodano drugą!

Z karawakami wiąże się moja prośba. Na tyle zainteresował mnie ich temat, że byłbym wdzięczny za wszelkie informacje, jeśli gdzieś je zobaczycie - podczas wycieczek świątecznych, urlopów, itp. Przekażcie mi info z lokalizacją - mogą być nowe metalowe, stare drewniane i żeliwne, zabetonowane, stojące w ziemi, leżące, w całości i ich resztki. Jeśli dostanę także zdjęcie :) - będę bardzo wdzięczny :D!

Reaper - będę wredna,wybacz - ale skoro Łomża to miasto bez myślących kierowców to obrażasz wszystkich którzy tu pisza ze sobą włącznie :))

Czy ja wiem czy Warszawa taka dobra do jeżdżenia? na pewno jeździ się tam energiczniej, ale to zderzak-w-zderzak jest przerażające. Mieszkałam tam trochę, jeździłam, samochody zawracające na skrzyżowaniu PO CHODNIKU DLA PIESZYCH, przejazdy na czerwonym, jakie to tam jest normalne...Ale czy takie dobre?? Na Rondzie Dmowskiego czy na skrzyżowaniu w Al. Zielenieckiej ktoś bez doświadczenia i wyrobienia zwyczajnie polega :))

W Łomży na odwrót - wszystko dzieje się wolniej, takie to miasto po prostu.

(już dla wyjaśnienia, bo wszyscy się tłumaczą - prawo jazdy mam od 10 lat, jeżdżę czynnie od 7, na liczniku prawie 200 tys. bez wypadku)

Lepiej zakopać ten topór przy piwie (bezalkoholowym, jak na myślących kierowców przystało ;)) )

mik

...acha.... przed snem jeszcze jedno - "...który, pozwolisz na osobistą wycieczkę, znam na pewno lepiej niż ty."

Ja bym taki pewny nie był (i niej estem pewny, że znam lepiej niż Ty), ale skoro tak mówisz... :)
...zawsze mnie fascynowało, jak to ludzie znają nieznajomych... :)
...zawsze mnie fascynowało, jak to ludzie wiedzą co myślą i wiedzą inni... :)

Pozdrawiam!
Jeszcze raz dobrej nocy! :)

patrze że Ty Maciek z przepisami z licencja a kto jeszcze ma z licencja chyba nikt :)

apostata

Wybaczcie, że naruszam kolejność, ale obiecałem na dzis zagadkę.
Wydaje mi się, że zagadka jest stosunkowo prosta, za wyjątkiem drugiej części zagadki.

"My Monarcha pomnąc na zasługi urodzonego (...) naszego łomzyńskiego i ostrowskiego Starosty, które on z dawnych czasów okazywał tak za poprzedników naszych jak i również i za naszego szczęśłiwego panowania okazuje ciągle będąć przy dworze naszym, uczestnicząc w różnych wojnach, znaczne oddziały na swój koszt wystawując, odznaczając się w czynach rycerskich i wypełniając powierzone mu poselstwa do zagranicznych państw i monarchów, nie szczędząc ani zdrowia, ani majątku swego, wiernie, starannie i z korzyścią dla nas i państwa, nadajemy mu prawo na dożywotnie posiadanie wójtowstw: podawkłowskiego i wilżańskiego, berżańskiego, dziewiarciwrackiego, dekszagolskiego, ożungolskiego i połupupskiego, ze wszystkiemi przynaległościami etc etc. nie będąc obowiązany z tego wszystkiego ani do skarbu naszego opłacać, ani zdawać z dochodów rachunku, lecz tak korzystać z nich, jakby ze swojej własności, sądzić włościan, godzić ich, winnych karać, sądowe koszta i kary wedle ustawy pobierać etc. etc."

Proszę o:
1) podanie pełnego imienia i nazwiska osoby, której przytoczony fragment przywileju:

Dodatkowo dla dociekliwych:
2) o jakim poselstwie jest mowa w tekscie

Ponieważ aby odpowiedzieć na zagadkę, zwłaszcza na drugą jej cześć trzeba troche poswięcić czasu, termin rozwiązania ustalam do końca grudnia. W między czasie porozwiązujemy inne zagadki.

Pozdrawiam i powodzenia

mks rulez :)

Powinien ograniczyc spożywanie alkocholu , w przeciwnym razie zrobi krzywde komuś , a tym samym i sobie ponosząc konsekwencje czynu.

jeżeli wcześniej go nie wsadzą, w celi dobrze nie wydymają, to nigdy mu nie przejdzie. Tak już mają ci, którzy w drodze ewolucji zatrzymali się blizej poczatku drogi, czyli pozycją zajmowaną na wysokości konarów drzew !!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org