niedziela, 01 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Czy pomodlisz się za generała?

Raper wydaje Ci sie ,że pozjadales wszystkie rozumy , pojeździsz kilka lat i dopiero bedziesz wprawnym kierowcą , praktyka czyni mistrza

apostata

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Czy pomodlisz się za generała?

8. Regulacja ruchu drogowego
* Sygnał świetlny w formie zielonej strzałki na czarnym tle, zezwalający na skręt w lewo, zezwala również na zawracanie, o ile nie jest ono zabronione innym znakiem. Sygnał świetlny (jeden lub więcej) w formie zielonej strzałki w dodatkowej sekcji sygnalizatora, zapalony wraz z zielonym sygnałem głównej sekcji, informuje kierowcę, iż posiada on pierwszeństwo przejazdu we wskazanym kierunku jazdy. (§8.7.3б)
* Migające światło zielone informuje, że ruch jest dozwolony, ale wkrótce zostanie włączony sygnał zakazujący ruchu. Światło żółte zakazuje ruchu i uprzedza o zmianie sygnału świetlnego. Światło żółte zapalone wraz z czerwonym zakazuje ruchu i uprzedza o włączeniu sygnału zielonego. (§8.7.3в,д,ж)
* Migające światło żółte zezwala na jazdę i ostrzega o skrzyżowaniu lub przejściu dla pieszych bez czynnej sygnalizacji świetlnej. (§8.7.3е)

Wyciąg z Kodeksu Drogowego....
...ale Ukrainy. :)

moj staz to prawie 70000 za kolkiem i zgadzam sie z mackiem ze czasem a nawet nagminnie wjezdzaja palanty na skrzyzowanie skrecajac w lewo(na czerwonym swietle) a potem sie dziwia ze ktos w nich wjechal albo puscil pare ch..ji:P:PP

Reaper:
- skręcanie w tempie spacerowym jest legalne
- brak kierunkowskazów u nas w Polsce jest nielegalne (w USA można ich nie mieć - kierowca wtedy sygnalizuje ręką: w górę - skręt w prawo, w lewo - skręt w lewo, w dół - stop)
- wjazd/zjazd ze skrzyżowania: Nie można wjechać na skrzyżowanie, jeśli nie można na nim kontynuować ruchu. Czyli jeżeli samochody w lewoskręcie "utknęły" na czerwonym to należy je przepuścić. Ale !!! Te do lewoskrętu też nie mają prawa tam stać - jeżeli jeden samochód czeka na skręt w lewo to następny za nim powinien PRZED PASAMI cierpliwie czekać aż tamtemu przed nim uda się zjechać. Tak przepisy - życie wymusiło inne zachowania.
- jazda zewnętrznym pasem ronda jest legalna a na rondzie (ze względu na brak przepisów o ruchu na rondach) jedynie sensowna. Jazda wewnętrznym pasem stwarza niebezpieczeństwo kolizji przy zajętym pasie prawym.
- w czasie jazdy po rondzie nie używa się kierunków - chyba, że zmienia się pas ruchu z wewnętrznego na zewnętrzny (i dalej prosto czyli w kółko) - prawy - lub zjeżdza się z ronda też prawy. Lewego można użyć jak zmienia się pas ruchu odwrotnie - do wewnątrz ronda.
Reszty nie komentuję.

Od siebie dodam:
Nie respektowanie pierwszeństwa zawracających na drodze z pierwszeństwem przed skręcającymi w prawo w drogę z pierwszeństwem.
Skręt w lewo przy prawej krawędzi jezdni (np. wyjazd z Reymonta na Piłsudskiego w lewo).
Skręt w lewo "na zakładkę" (kierowcy skręcający w lewo z kierunków przecwnych mają siebie po lewej stronie a nie po prawej).

Spotkałem się także z:
- jazdą z włączonym stale lewym kierunkowskazem w czasie jazdy po rondzie.
- prawy kierunkowskaz - zjazd do prawej - potem nagle lewy i skręt w lewo.
- zjadz do osi jezdni (bez kierunkowskazu) i nagle prawy kierunkowskaz i wiuuu w prawo.

Manga - niestety nie sprawdzalem, dawno nie bylem w Lomży.

Tez dla was szykuje zagadkę na jutro powinna być gotowa.

pozdrawiam

Tera wiem, że można jedynie grochem o ściane...

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 31 lipca 2002 r.

Jeśli jest strzałka pozioma "skręt w lewo" to można zawracać tylko wtedy, gdy ruch NIE JEST kierowany znakiem S-3 (sygnał świetlny: strzałka w lewo).
Ale...
Gdy jest znak P-8c połączony dowolnie z innymi poziomymi P-8x to mimo, że jest świetlny S-3 zawracać można.

Nie jest do końca jasne czy można zawracać jeśli jest tak:
Poziomy znak P-8a + P-8b (jazda na wprost + w lewo)
Świetlny S-3 dla jazdy na wprost + w lewo.
Wydaje mi się, że w takim przypadku zawracać można.

Dlatego, ze traktuję zapis dotyczący znaków poziomych § 87.2 "Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo" jako strzałkę występująca wyłącznie samotnie - jeśli jest w kompilacji z inną strzałką to zawracać chyba można.

co do emigracji świętego to prawdy niewiele ale przynajmiej dzieci wiedzą od kogo są prezenty. uczciwe chociaż tradycję burzy niechybnie

Złóż życzenia Generałowi

MrS a baner jak wstawic jak Reaper ma ?? i jeszcze moze sietobie przydać [ b ] Pogrubienie [ / b ]

Dajcie wrócić z pracy! :)

Tak planowałem, że jeśli się nie uda, to dziś po pracy rozwieję wątpliwości.

3. Skrzyżowanie Al.Legionów - Sikorskiego - dom handlowy 4czwórka(chyba tak się nazywa), przed głównym wejściem stoi "lodziarnia", a przed nią bliżej skrzyżowania jest trawnik.... mniej więcej w tamtym miejscu stała kiedyś karawaka; stała jeszcze w latach 80tych tak jak ta przy zjeździe, bo tą to ja sam pamiętam! :)

4. Mam informacje - niepotwierdzone fotografiami - że stała karawaka w okolicach kościoła przy Wojska Polskiego na Łomżycy (na tej górce) - Ptysiu popytaj rodziców, dziadków - może pamiętają?!

5. Podobno gdzieś na Nowogrodzkiej.

Sura i Jack wrzucili po jednej :) - proponuję żeby Jack (jako że Sura już zadawał już pytania) napisał kolejną zagadkę. No ....chyba żeby za długo zwlekał - wtedy niech Sura wrzuci kolejną; co Wy na to?

"Bo nie jest światło, by pod korcem stało."
Jestem przeciwny aborcji, bo jak pokazuje życie, wyskrobano nie tych, co trzeba.
"Zauważyłem, że wszyscy którzy są za aborcją, zdążyli się urodzić." - Ronald Reagan

...tak jak powyżej wyglądała karawaka na Zdrojowej kiedy ostatnio robiłem jej zdjęcie.... niecały rok temu.... pozostałych juz dwano nie ma...

Zuza

„Wystarczy bierność dobrych ludzi, aby zło zwyciężało” (E. Burke)

szkoda że nie ma opcji edytuj :P bo troche naśmiecimy :)
z avastem miałem styczność u znajomych , lecz nic on nie dawał , z tych osób co znam i mieli avasta to każdy miał jakieś avarie problemy z wirusami

MKS jest najlepszy ;] ( + te programy co wyżej wymieniałem )
Ma:
Skaner Poczty
Monitor rejestru
Firewalla
Menedżer procesów

Arcavir to jest prawie to samo co MKS :) rodzima produkcja :P

polecam jeszcze zajrzeć na allegro ( http://www.allegro.pl/showcat.php?id=14569&order=t&view=gtext )

apostata

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org