sobota, 14 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Frasyniuk pobil Stryjewskiego

Łukasz zmienił Twoje zapytanie na Co można produkować, ja dodam kogo trzeba w Łomży znać by co kolwiek można było by tu zacz±ć. :-)

Kubusz

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Frasyniuk pobil Stryjewskiego

Minus i to wielki
Brak prawdziwie poprawnego dialogu. Pocz±wszy od Rady Miejskiej, a skończywszy na zwykłych obywatelach naszego miasta.
Nie potrzebna nam taka Rada Miejska (oczywi¶cie nie dotyczy to wszystkich radnych, aczkolwiek wizerunek jej jest jeden) potrzeba nam prawdziwych ekonomistów i strategów biznesowych. Mam wrażenie że wszystkie wypowiedzi radnych maj± podtekst prywatnych porachunków i batalii na nie.

Minus to też jakże ulubione nasze Łomżyńskie narzekanie. Brak lokalnego patriotyzmu.

Kolejny minus
Nie mamy żadnej grupy ludzi młodych (i nie tylko) która powiedziała by otwarcie dosyć takiemu zarz±dzaniu naszym miastem. Dosyć przejadania naszych pieniędzy na bezsensowne debaty. Wiem że ciężko jest to wykonać ponieważ wielu radnych piastuje takie stanowiska które wcze¶niej czy póĽniej mog± się przydać, a twarze łatrwo się zapamiętuje. Dlatego to wszystko przejawia się w braku zorganizowania i aktywnej działalno¶ci naszego społeczeństwa.
Przykład: czy ktokolwiek z nas pamięta Stan Wojenny. Chyba jako jedyny region polski ogladał go tylko w telewizji, zamiast teleranka.

Propozycja : Ogłoszenie ogólnokrajowego przetargu na biznes plan i projektu wykorzystania potencjału naszego miasta. Może na to jeszcze miasto stać ? W uszach słysze głosy radnych "a z k±d na to pieni±dze przecież dali¶my nauczycielom" Tu przypominam wczesniejsz± zapisan± linijkę Brak prawdziwych ekonomistów i strategów. Może oni powiedz± z k±d można na to mieć pieni±dze. Bo je¶li się jeĽdzi po zawodach sportowych i przebywa na imprezach lokalnych to z k±d kto¶ może wiedzieć co się dzieje w kraju i jakie s± możliwo¶ci rozwoju.

Plus : Jeden z przedmówców powiedział położenie geograficzne. Podpisuje się pod tym dwoma rękami. To tu możemy stwożyć baze postojow± dla tysiecy przejeżdżaj±cych przez nasze miasto w kierunku mazur. MOże propozycje co takiego zatrzyma u nas turystów, chyba nie super market. Osobi¶cie jestem za, ale poza miastem.

To tyle jak na razie. Nie ukrywam że ¶pieszę się bardzo wiec wybaczcie za przejęzyczenia. Cieszę się że co¶ zaczyna się dziać. Może zakończy się to moim upragnionym wyj¶ciem mieszkańców pod ratusz.

andrzej jarota

Celnie, aż do bólu.

Nie sposób się z Wami nie zgodzić. Szczególnie ważny jest przepływ informacji. Jedni nie wiedz± o drugich. Może nawet brak woli dotarcia do informacji. Media ? ? ?
Jednocze¶nie wiele lokalnych podmiotów radzi sobie coraz lepiej. One już maj± swoj± strategię rozwoju. Ich wspóln± cech± jest zaawansowane wykorzystanie nowoczesnych technologii informacyjnych. Realistyczna wizja rozwoju miasta w poczatkach XXI wieku chyba musi to takze uwzględnić. Do tego jednak potrzebna jest zmiana mentalnosci tzw. elit, a wła¶ciwie ich pokoleniowa wymiana. Wojowników musz± zast±pić sprawni organizatorzy i wykonawcy. korzystaj±cy bez ograniczeń ze ¶wiatowych zasobów informacji i wiedzy.

Łukasz , może i pytanie ,jest nie trafne, ale nie to jest istotne. Prostota polega na tym ,co można zrobić, zapocz±tkować, aby się rozwin±ć i pomuc temu miastu. Mówię tu o nowych miejscach pracy i faktycznym rozwoju.

Cypi

ŁOMŻA TO ZADUPIE !!! WYPROWADZAC SIE STAD I TO JAK NAJSZYBCIEJ!!!

Podsumowanie. Miło że jest trafnych wypowiedzi i że w tak szybkim tempie powiększa się lista zainteresowanych tym problemem. Wiem że co by¶cie nie wymy¶lili to dojdziecie do wniosku takiego:
- po pierwsze wszędzie ale nie w łomży
- Brak pomocy ze strony miasta ( nawet nie ma u nas w ratuszu radcy z dziedziny ekonomii który lokalnym przedsiębiorcom mógłby podpowiedzieć co nieco, bez pobierania opłaty oczywi¶cie)
- łapuwkarstwo pod każdym względem
- je¶li kto¶ nie bierze to też nie pomoże bo się boi narazić innym
- brak przepływu informacji
- brak wpływu przez odpowiednie osoby na programy lokalne w TV i R
te media za bardzo żyj± własnym życiem i kreuj± nam taki ¶wiat jaki
oni sobie wymy¶la
- no i Paie Tadeuszu trafnie powiedziane wymienić nasze elity ( to one s± przysłowiowym wrzodem na ...... i tym chorym organem który skutecznie zaraża całe Łomżyńskie społeczeństwo)

Mogę wiele wymieniac nawet przykładów ale w ten sposób nic nie osiagniemy. Robi sie z tego wielkie narzekanie i nic więcej.
Proponuje ustalenia spotkania dla wszystkich którzy chc± na ten temat rozmawiać i co¶ przekazać. Może w ten sposób się co¶ zacznie. Więc je¶li to jest dobry pomysł czekam na info. Przypominam tylko o jednym że nici również będ± z takich spotkań je¶li nie będzie osoby prowadz±cej. Składajcie propozycje takiej osoby. No i do boju Łomżyniacy b±dzmy lepsi od górali. Mam nadzieję że portal łomżyński w tym nam pomoże i ogłosi co się dzieje.
Pozdrawiam

Nie jest łatwe rozpoczęcie własnej działalno¶ci gospodarcz±-to fakt. Więcej przeciw niż za, zwłaszcza w Łomży. Powodzenia tym którym uda się stworzyć rentown± firmę ! Tak przy okazji to ciekawe wypowiedzi się tu ukazuj± (jestem pierwszy raz na forum łomżyńskim ), ale nikt nie wspomniał o otwieranych coraz to nowych kafejkach internetowych (ciekawe jakie oni maj± z tego zyski ???) :P:)

Pozwolę sobie dla porzadku przenie¶ć fragment wypowiedzi z innego tematu. Pasuje on -jak ulał - do naszej dyskusji
Autor: Sharky, data: 2.06.02
"Brak pomocy ze strony miasta ( nawet nie ma u nas w ratuszu radcy z dziedziny ekonomii który lokalnym przedsiębiorcom mógłby podpowiedzieć co nieco, bez pobierania opłaty oczywi¶cie)
- łapuwkarstwo pod każdym względem
- je¶li kto¶ nie bierze to też nie pomoże bo się boi narazić innym
- brak przepływu informacji
- brak wpływu przez odpowiednie osoby na programy lokalne w TV i R
te media za bardzo żyj± własnym życiem i kreuj± nam taki ¶wiat jaki
oni sobie wymy¶la"

Zbych

To do¶ć stary problem: celibat i ubóstwo kleru. Gdzie tego granice i kto ma jes zarysować?
Wydaje się, że granic± jest zwykła uczciwo¶ći i szacunek (miło¶ć?) dla wiernych. Brak tych cech jest przekleństwem Ko¶cioła. Z drugiej strony nie bez winy s± wierni: kto w końcu bez opamiętania napycha bezpo¶rednio lub przez uchwałę ( gdy jest u władzy) kabzę księżom i zakonnikom? Zgodzę się tu z P. Jarot±: nie chcesz to nie dawaj! Jednakże często jest to zwykłe wymuszenie- jak bez pieniędzy otrzymać ma katolik sakramenty? W większo¶ci przypadków jest to niemożliwe - trzeba byłoby zerwać z praktykowaniem obrzędu katolickiego. Niestety ogromna większo¶ć kleru NIC ZA DARMO NIE ZROBI! Nie słyszałem też, żeby który¶ biskup (i ci pomniejsi) oddał "darowiznę" na potrzebuj±cych.
Jezus nauczał pod gołym niebem, pod drzewami, na wzgórzach i w gajach - a przecież istniały wtedy piękne ¶wi±tynie (był tam tylko dwa razy). Jak to się ma do obłędnego budowania ci±gle nowych ko¶ciołów, a przy tym do równie obłędnego niszczenia ¶rodowiska naturalnego przez katolików w szczególno¶ci? Czy w bydynku ko¶cioła jest więcej Boga niż w lesie?

andrzej jarota

Myslę że jaka¶ imprezka na starym rynku, albo pod grodziskiem na bonie...... :))))

Mogłoby być miło! :)

Oby tylko nie doszło do rekoczynow... hahaha! Oczywiscie zartuję! Czasami jednak bezpieczniej przez internet...

andrzej jarota

Witam
Nie wiem czy wiecie z doswiadczenia jak chodzi na SDI ponad 6 osób.
Po drugie jest pare problemów po drodze przed zainstalowaniem SDI w bloku.
-Żadna spółdzielnia nie pozwoli na samowolkę i nie estetyczne wykonanie takiej sieci. (pozostaje samowolka narażaj±ca na straty )
- Kto ma administrowac siec i odpowiadać przed spółdzielni± za ewentualne szkody
- Przed TP SA i UOP odpowiada tylko jedna osoba ( przykład znajomego z ul.Ks. Anny ) to była na prawde nie mila przygoda. Moze kiedy¶ o tym wam napisze
- nieporozumienia w¶ród urzytkowników jesli chodzi o płatno¶ci

A przecież tak prosto i łatwo można się zgłosić do jednej z Łomżyńskich firm i podł±czyć się do oferowanej przez nich usługi. www.pisz.vir.pl / www.4lan.pl

Polska - Korea 0:2
Wydaje mi sie ze Polska spatraczyla. Mogli grac o wiele lepiej i wykozystac swoje sytuacje. Zato trzeba przyznac ze Korea popisala sie szybkoscia i wytrzymaloscia.
Co sadzicie to tym meczu?

Co tu duzo mowic...
kicha... i to na calej linii...
Miejmy nadzieje ze w nastepnych meczach bedzie juz DUZO lepiej!!!

__//R4v3r ++

Co tu dużo mówić ? Przegrali¶my z lepszymi, ukłon w stronę koreańczyków. A niech się ciesz±, w końcu s± gospodarzami. Czekali na ten dzień i byli zdeterminowani by osi±gn±ć sukces. Omineli słabszych polaków ale innych tak łatwo im się nie uda.
Po drugiej bramce, po prostu wyłonczyłam TV i wyszłam. Moimi faworytami i ulubieńcami s± brazylijczycy i im będe do końca kibicować. Oni przynajmniej pokazuj± przyzwoity futbol, jest na co popatrzeć. I kto powie że kobiety nie lubi± piłki nożnej ?
A nasz drużyna niestety nie wyjdzie z grupy, ah ten optymizm !

Pan poseł Roman Gertych w poniedziałkowej "Kropce nad i" obstawiał zwycięstwo Polaków, o ile pan Prezydent nie przyniesie im pecha - i wykrakał.

andrzej jarota

Engel też na 100% był pewien wygranej. Teraz może być pewien rychłej dymisji.

Blondynka dzwoni do swojego chlopaka i mówi:
- Móglbys do mnie wpasc? Mam strasznie trudne puzzle i nie wiem od czego zaczac.
- A co powinno z nich wyjsc wedlug rysunku na pudelku? - pyta chlopak.
- Wyglada na to, ze tygrysek.
Chlopak decyduje siê przyjechac. Blondynka wpuszcza go i prowadzi do pokoju, gdzie na stoliku rozsypane sa puzzle. Chlopak przez chwile przyglada sie kawalkom, po czym odwraca sie i mówi:
- Kochanie, zrelaksuj sie, napijmy sie kawy, a potem pomogê ci powrzucac
wszystkie platki kukurydziane z powrotem do pudelka...

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org