Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zadziałało długie, mściwe, ramię kościoła? |
Powiem szczerze. NIGDY przy ryczałcie nie płaciła Pani i nie będzie za sąsiada co zużywa ciepła więcej od Pani, bo to nie możliwe. Zgodzić się można z jedną rzeczą. Ci co oszczędzają płacąc ryczałtem placą więcej niż powinni bo tak działa system, ale to nie znaczy, że ci co marnują ciepło płacą za mało. Niektórym wychodzi dopłata 6 tyś zł i co mu powiemy? Marnował niech płaci? Grzejniki nie mają takiej mocy żeby nabić ciepła na taką kwotę. Spokojnie lokator powinien zmieścić się w kwocie wpłaconych zaliczek nawet gdyby grzejniki sobie za oknem postawił. A co będzie jak wszystkim lokatorom z wyjątkiem jednego na podzielniku wyjdzie 0? Zgodnie z logiką i systemem podzielnikowym nie powinni za ciepło zmienne nic płacić. Ale ten jeden lokator jednostki nabite ma i zapłaci za ciepło zamówione na cały blok. Bo za zamówienie zapłacić trzeba, a że z ciepła korzystał tylko on to on zapłaci kilkadziesiąt tyś zł. A grzejniki mógł mieć na 1. Bo jak płaci za wszystkich to bez znaczenia czy nastawi na 1 czy 6. A jak wszystkim na podzielnikach wyszłoby 0 to policzą lokatorów ryczałtem. I gdzie tu demokracja? W dwóch przypadkach ludziom wychodzi 0, ale w pierwszym nie płacą nic w drugim od metra. A za sąsiada płacą ci mają dopłaty. Bo dla tych co oszczędzili ciepła się też zamawia, ale oni płacą sporo mniej niż dla nich zamówiono więc wychodzi niedopłata. A tę walą sąsiadowi. No, ale o tym zarząd i firma rozliczająca Wam nie powie. Mówiąc krótko. Nie da się płacić za zużyte ciepło jeżeli do ciepłowni odprowadzamy kwoty za ciepło zamówione :-)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zadziałało długie, mściwe, ramię kościoła? |
Link przydatny lecz nie dla mnie
|
|
Jeśli ten pierwszy post nie jest prowokacją, to niezła jest to sieka :P rudy błazen z druhem
|
|
;( Ma zowsze Łomża
|
|
to chodz na spacer :D Kasia
|
|
bardzo hentnie !
|
|
gowno to Cie wola stara na obiad :)
|
|
niemam roweru.mozemu ałtami polatac po miescie " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
|
|
Treść jest ukryta
|
|
Treść jest ukryta
|
|
bos glupi jak zwykle
|
|
Treść jest ukryta
|
|
Treść jest ukryta
|
|
Treść jest ukryta
|
|
6 tysięcy dopłaty? To by znaczyło dodatkowo 500 zł miesięcznie!!!! za samo ciepło? Horror. Coś się rachunki nie zgadzają. Szczerze, to nie mam pojęcia o czym Agnes piszesz. Podzielniki nie są licznikami, napewno dokładnie nie dzielą kosztów, bo jak oszacowac przepływy między mieszkaniami?, ale póki co nikt nie wymyślił lepszego narzędzia. A ich likwidacja to powrót do niekontrolowanego przez nas zużycia ciepła, czyli wzrost dopłat. W ŁSM w tym wieku jeszcze nie podnosili nam zaliczek, czyli opłaty stały w miejscu a przecież energia drożała, nawet o kilkanaście procent rocznie. No to jak przyszła ostra zima to trudno byśmy mieli mniej płacić. To tak na mój babski rozum. Ale pewnie chłopy wiedzą lepiej. Pozdrawiam.
|
|
ok, ale teraz to ja idę spać bo budzik zadzwoni o 5 nasza solenizantko " Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
|
|
o ktorej?
|
|
w nowej rudy błazen z druhem
|
|
Synek, za mercedesami nie przepadam, w planach mam lexusa :),a pomidory kupuje u Twojego ojca.
|
|
Lauracrow ja chodze zawsze prywatnie i nie bierze za recepty. I przepraszam, że pytam, jeśli zbyt bolesne nie odpowiadaj- w którym tygodniu poroniłaś?
|
|
Znalazłem obrazek adekwatny to tej gównoburzy, tutaj też starszy się produkuje a młodszy gasi go, w dodatku obrazek pasuje tu nawet perfekcyjnie bo na forum starszy gość ma coś z herbatą wspólnego, a młodszy (ja) czasami nie mogę się powstrzymać od śmiechu. Oto link. http://kwejk.pl/obrazek/1347716/he-he-herbata-ci-stygnie.html
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |