Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ruski szpieg |
Z mojej strony jeszcze jedno bo właśnie z ciekawości popatrzyłem bo już taki jestem że jak mnie coś zainteresuje to szukam aż nie znajdę.. :D "Przedmiotem prawa autorskiego są także: 1. opracowania cudzych utworów (tłumaczenia, przeróbki), 2. zbiory, antologie, wybory, bazy danych, nawet jeśli zawierają nie chronione materiały, o ile przyjęty w nich dobór, układ lub zestawienie ma twórczy charakter (art. 3)" a jednocześnie jest napisane: "Wyłącza się spod pojęcia "utwór": 1. akty normatywne lub ich urzędowe projekty 2. urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole, 3. opublikowane opisy patentowe lub ochronne" ale biorąc pod uwagę iż pod ochroną prawa autorskiego pozostaje także, w myśl art. 2 ustawy, "opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja (...)". Ponadto, w myśl art. 3, "zbiory, antologie, wybory, bazy danych są przedmiotem prawa autorskiego, nawet jeśli zawierają nie chronione materiały, o ile przyjęty w nich dobór, układ lub zestawienie ma twórczy charakter, bez uszczerbku dla praw do wykorzystanych utworów". Osobny rozdział VII ustawy (art. 74-77) zawiera przepisy szczególne, dotyczące programów komputerowych. czyli przekładając z mądrego na nasze.. autor opracowania może mieć do niego prawa gdyż mimo iż konstytucja i akty prawne nie są chronione i powszechny dostęp do nich jest.. to nawet ctrl+c i ctrl+v w celu ułożenia ich jako odpowiedzi do zagadnień z policji.. czyli nadanie im zamierzonej przez autora formu i układu.. nadaje temu opracowaniu praw autorskich :D.. przynajmniej tak mi się wydaje.. nie wiem.. możecie narzekać że drogo że ktoś zdziera i oszukuje a ja zacytuje modną ostatnio reklamę z jednym z moich ulubionych odtwórców roli Adasia Miałczyńskiego w filmach Koterskiego.. "morał tej historii jest od dawna znany.. to tylko mamy za darmo co zrobimy sami" czy jakos tak.. i może to tylko reklama.. ale naprawde życiowe hasło przewodnie! :D
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ruski szpieg |
Dlaczego nie ;)
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |