sobota, 23 listopada 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
I WYRZUCILI ZALEWSKIGO

A nie bo jaaaaaaaaaa

mój świat - moja muzyka

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: I WYRZUCILI ZALEWSKIGO

cycq niepolecam komórki z aparatem aparat pozera energie baterii i bateria po kro.tkim czasie bedzie bardzi krótko trzymać zamiast 12 dni to 2-3 dni.

mój świat - moja muzyka

oj czuje ze pobijemy rekord wyjazdowy:) ale poki co to akcja plakatowa dziala bardzo slabo,niby widac na miescie pare plakatow ale bardzo malo,ktos powinien sie postarac zeby byly porozklejane w odpowiednich miejscach

A łąbedzie to sie jest niezaprzecze ale pingwiny na narwi to chyba coś nowego ?

mój świat - moja muzyka

przechodziłam akurat w poniedziałek koło południa przez stary rynek
i rzeczywiście była garstka ludzi (10-15), był bębenek, gwizdki
no i robili trochę hałasu heh
prawdopodobnie zgarnęła ich policja później, bo byli pod wpływem alkoholu :D
wiosna, wiosna.

co do flesz moba to pomysł trochę kiepski, ale jak będzie dużo osób to może się dołącze (bardzo może ;))

Gosieńko, jeżeli nie znasz historii swojego miasta to przeczytaj poniższy krótki rys historyczny Łomży i zobacz do jakiej krainy historycznej należy. Chyba ci co ustalali granice województw nie znali historii. Tylko dzięki Łomży istnieje województwo podlaskie.

Strona główna » Moje Miasto » Historia » Ogólny rys historyczny

Rys historyczny

ŁOMŻA powstała w X wieku w odległości 5 km na wschód od obecnego centrum, na wysokiej skarpie doliny rzeki Narew. Pozostałością po tamtych czasach jest olbrzymie grodzisko nazwane „Górą Królowej Bony” oraz „Wzgórzem św. Wawrzyńca”. Usytuowanie miasta na obecnym miejscu nastąpiło w 2 połowie XIV w. Prawa miejskie ŁOMŻA otrzymała 15 czerwca 1418 roku od księcia Janusza I.
Po śmierci ostatnich książąt mazowieckich i wcieleniu Mazowsza do Korony w 1526 roku, ŁOMŻA stała się miastem królewskim. Największy rozkwit miasta przypadł na wiek XV i XVI. Miasto leżało na szlaku rzecznym Narew-Wisła, posiadało port i sześć mostów. Otoczone było wałami. Stąd rozchodziły się ważne szlaki handlowe do Prus, Wilna, Rusi i na zachód Europy. ŁOMŻA była ośrodkiem handlu, rzemiosła, siedzibą urzędów i sejmików. W połowie XVI wieku liczyła 3300 mieszkańców, ponad 540 domów, 7 kościołów, miała dwór królewski, ludwisarnię, arsenał, łaźnię, spichlerze zbożowe, magazyny soli i inne budowle. W połowie XVII wieku nastąpił upadek miasta spowodowany wojnami szwedzkimi oraz licznymi pożarami i klęskami żywiołowymi. Ponowny wzrost i ożywienie gospodarcze przypadły na wiek XIX-XX, co związane było między innymi z powstaniem nowych węzłów komunikacyjnych. Nastąpiła dalsza rozbudowa miasta, które rozwinęło się stopniowo w ośrodek o charakterze przemysłowo-handlowym. W 1860 roku miasto liczyło około 6000 mieszkańców. Po utworzeniu Księstwa Warszawskiego Łomża została siedzibą władz departamentu. Z chwilą utworzenia Królestwa Polskiego, od 1816 roku, została głównym miastem obwodu łomżyńskiego w województwie augustowskim. W 50 lat później Łomżę wyznaczono na stolicę guberni. Szczególnie szybki rozwój nastąpił w latach 1867-1915, gdy ŁOMŻA stała się głównym miastem guberni łomżyńskiej i władz gubernialnych, powiatowych i miejskich. I wojna światowa zahamowała szybko postępujący rozwój. W 1925 roku powstała diecezja łomżyńska. Miasto stało się siedzibą biskupa i uznawane było za jedno z największych ośrodków miejskich na obszarze północno-wschodniego Mazowsza. W 1912 roku miasto liczyło około 22000 mieszkańców, a w 1939 roku 27000 (bez wojska). II wojna światowa przyniosła ze sobą zniszczenia. Miasto legło w gruzach aż w 70%. W wyniku deportacji i mordów liczba ludności zmalała o 60%. Wyzwolenie Łomży nastąpiło 13 września 1944 roku.
W latach 1946-1975 odbudowano najstarszą część ŁOMŻY. Wybudowano kilka osiedli mieszkaniowych. Uruchomiono miejską komunikację autobusową. Powstały liczne zakłady przemysłowe oraz oddano do użytku ciepłownię miejską.
W 1975 roku ŁOMŻA stała się stolicą województwa łomżyńskiego. W latach 1978-1990 nastąpił gwałtowny wzrost gospodarczy oraz rozwój budownictwa mieszkaniowego. Powstały nowe osiedla mieszkaniowe w tym szczególnie osiedla spółdzielczego budownictwa mieszkaniowego w zabudowie wielorodzinnej. W tych latach praktycznie podwojony został obszar terenów zainwestowanych.
Funkcję stolicy województwa łomżyńskiego ŁOMŻA pełniła do 31.XII.1998 roku.

Pozdrowienia.

Cycq i co cieszysz sie ?
a co do tematu to mogli bo zrobić jakąś super dyske.

Jesli chcesz wiedziec gdzie jest wypozyczalnie ZADZWON 502425971 ja ci powiem co gdzie i nie drogo naprawde warto wypozyczenie juz od 78zł za dobe bez limitu kilometrów POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wiesz ptysiu fajny gość i mi nie przeszkadza na 4 lomza!!!

Dzięki Adamusku żeś tak napisał Alince! Ta Zoraza tera nie odpuści, a czy to dobrze czy źle - sie zobaczy - czas i tylko on...
Nie ma potrzeby wywnętrzać się bardziej na forum. Uspokoję Ciebie jednak, że akurat w tym przypadku rzecz dotyczy stricte dwóch osób, więc ewentualny kosztorys będzie dotyczył tylko tych dwóch osób and enybody else...:). Fortunately!

Pozdrawiam

Hehe nieżle fajne rymowanko!!

lukasek

Zima w tym roku taka dłuuuuga, że miast bocianów pingwiny do nas przylatują. Zaraz, zaraz... czy one latają? Te no... pingwiny, Kefasku?

Tylko kłucic się potrafią!!

Weźcie w końcu odczepcie sie od tego Ptysia, co Wam On przeszkadza. Nie tylko Ptysiowi można coś zarzucić, każdy z Nas nie jest idealny. Ptysiu wyzywa nikogo, nie ubliża nikomu, nie wypisuje przekleństw, jak to się zdarza niektórym. Nie podobają się jego wypowiedzi, nie czytajcie i nie odpowiadajcie na nie. Może to jest jego jedyna rozrywka. Polska jest krajem wolnym, każdy ma prawo wypowiedzi, aby tylko nie obrażały innych. To o co prosicie ADMINA, to nie przystoi ludziom dorosłym, sami głosowaliście za demokracją,. Ptysiu jestem za Tobą.

Maciek dzieki
Misiek każdy musi jakos chyba zacząć co ? aty jak zaczynaleś ja zaczynaleś sie wypowiadac na forym to każdy ci odrazu lubił mówili lubie ci miesiek2lo ?
chyba znajomi tak tylko mówili do ciebie

Ptysiek spox :)
Bronię jego i bartka (dla niewtajemniczonych +polak+) od zawsze, jakem zatroskany o młodzieży chowanie :)

i znowu schodzicie na bok...miała być rozmowa o kasecie a nie o rozgłosie i zainteresowniu II LO

Czepiacie sie szczegółów :P Ptysiu ma tutaj mozliwość wypowiadania się jak każdy z nas i nikt tego nie zmieni!

Dzieki NN

mój świat - moja muzyka

No tylko jest jeden problem dla miska i cycka ja tu niepasuje !!

he no chyba polutyka sie zaczyna.

bob a gdzie polecasz nam pojechać rowerami ?

lukasek

Nie ma sensu go wyrzucac,choc jego wypowiedzi na forum w wiekszosci przypadkow nic nie wnosza.Wypowiada sie w sprawach, z ktorymi nie mial do czynienia.Zanim cos napisze powinien sie zastanowic i nie pisac np..."niestety Ci nie pomoge" <--wypowiedz Ptysia...calkowicie bezsensu.Jesli nie mogl pomoc to po co wogole pisal?!Sam napisal ze nie chce osiagnac duzej ilosci wpisow,wiec po co w ten spoob sie wypowiada?!
Fakt to nastolatek ale rozum tez ma i troche powinien z niego korzystac zanim cokolwiek napisze.
Powodzenia Ptysiu!!

mój świat - moja muzyka

Nie na wszystkich. Zawsze ludzkiej głupocie powiem stanowcze NIE.

Wsadźcie ptysia do beczki z kiszoną kapustą...

ROTFL.

mój świat - moja muzyka

Ja tam jestem za ptysiem mimo ze czasami palnie jakoś głupote gosc jest OK

Maciusiu daleki jestem od pogonienia kogokolwiek, wręcz przeciwnie bardzo Cię szanuję za obiektywizm i bardzo często za realną ocenę sytuacji. Nie mam Cię również za zacofańca ponieważ z własnych obserwacji wiem, że mało który emeryt jest na tyle ambitny i zacięty w chęci zdobycia wiedzy i umiejętności jak Ty. Po informacjach, które przekazujesz widac że buszujesz w necie jak stary wyjadacz. Podajmy sobie (wirtualnie) dłonie i nie miejmy do siebie żalu bo i nie ma o co :)

lukasek

Popieram MrS

Ja nie czytam jego poprostu zjeżdzam niżej, ale i tak nie mogę zjechać niżej niż poziom jego wypowiedzi... Czy naprawdę nie można raz czegoś obszernie skomentować, merytorycznie?? to nie sejm, że jestem na tak bo jestem na tak. Zresztą po co pisać dziesięć razy to samo??a taki właśnie jest styl Ptysia. Osobiście lubie pluralizm i koloryt, ale nie monotonnie w stylu Ptysia. Jak ktoś nie ma nic wartościowego i ciekawego do powiedzenia to niech głosu nie zabiera. Oczywiście do każdego się można przyczepić ale niekiedy mam wrażenie że Ptysiu ze swoimi komentarzami za przeproszeniem w*****dala się między wódkę i zakąske używając Ptysiowego języka. Jestem za wolnością słowa ale niech będą jakieś zasady.

Pozdrawiam

W Święta Zmartwychwstania życze Wszystkim, by w Was zmartwychwstały:
- zapomniane marzenia ,
- młodzieńczy optymizm w podchodzeniu do przeciwnosci losu,
- sztubacka fantazja.
Niech w Waszym sercu zapanuje wiosna - odrodzenie nowego życia.
A poza tym; siły i odwagi, znalezienia odpowiedzi na ważne pytania,
nadmiaru pomysłów i aby głupota i zawiść nie rzucały Wam kłód pod nogi,
opieki Aniołów Stróżów i chleba powszedniego. Pozdrowienia i Życzenia dla Wszystkich z Łomży i nie tylko. Alleluja

lukasek

Autor: hauzer (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 24-03-05 22:17

A może ptusiu też jest kobietą?!?!?!...:)))))))
Nie wiem kto broni tego kasztana...
chyba tacy sami jak on.
czy moze ktos mi wytłumaczyc, po jaki ch.. osoba która ma kilkanascie lat rozkminia tematy.

Hauzer!
Szanuj innych, a sam będziesz szanowany. Bronię Ptysia bo ma na forum takie same prawa do wypowiedzi, jak każdy z Nas, a kim Ty jesteś że tak się jeżysz do Ptysia. Nie musisz czytać i komentować jego postów. Sądząc po Twoich wypowiedziach i po ich formie pisania, to inteligencją nie grzeszysz. Ptysiu ma więcej kultury od Ciebie, bo przynajmniej forumowiczów nie obraża. Ucz się grzeczności i kultury od kilkunastoletniego chłopca.

Misterium Meki Pańskiej wpisuje się już na stałe w łomżyńską rzeczywistość... aż dziw, że z pomocą wolontariuszy i małym budżecie ( o ile coś takiego wogóle jest ) można stworzyć przedsięwzięcie dające tyle odczuć estetycznych... na mnie to zrobiło wrażenie....

pozdrawiam

To ja też jestem wygranym hehe :D

Ty też popelniasz błedy ale ja nie krytykuje.

Gtw-tomek, przejmujesz się jednym wpisem jakiegoś zakompleksionego dzieciaka/młodzieńca, który wypisuje głupoty aby zwrócić na siebie uwagę ? Takie komentarze stanowią 80-90% zawartości Onetu. Najprościej nie odpowiadać i nie dawać satysfakcji tym nastoletnim prowokatorom...

Czy znacie jakieś strony o Łomży i okolic poza www.4lomza.pl ?? np: strony Łomżyńskich Firm albo takie jak 4lomza . ?

rozumiem, o to chodziło: np. www.elomza.pl

jest napewno kilkanaście takich stron.

lukasek

Na Sikorskiego bedzie najlepiej!!

Zbychu
Po raz pierwszy od dawna nie mogę sie z Tobą zgodzić. Piszesz "PIENIĄDZE TWORZY MASA -POGARDZANYCH PRZEZ NIEKTÓRYCH -ZWYKŁYCH ZJADACZY CHLEBA!" To prawie jak w słynnym "Manifeście.." i oczywiscie mija sie z prawdą. Wartość dodana, która w potocznym znaczeniu odpowiada robieniu (mnożeniu) pieniedzy, ma zwyczaj powstawać wyłacznie podczas tworzenia rzeczy pożytecznych, za które ktoś zechce zapłacić z nadwyżką. Tak więc bubel nie jest przeważnie źródłem dodatkowych pieniedzy. Z dugiej strony, jezeli ktoś ma dobry pomysł i trafi w potrzeby odbiorców, trudno odzierać go z jego "wytworu " i kazać dzielić się z pozostałymi zwykłymi zjadaczami. Dobry pomysł i mrówcza praca muszą mieć rózne wagi. Równanie ich na siłę za czasów nieboszczki komuny zakończyło się ucieczką za granicę najzdolniejszych menedzerów, twórców i konstruktorów. Chyba nie warto do tego wracać?
Wydaje mi się, że masa pieniędzy rzeczywiście powstaje z pracy całej masy mrówek, ale jednostkowo zawsze jest to dużo mniej, niż dobry pomysł i sprawna orgznizacja.
Pozdrawiam światecznie

-=KoKaL=-

Ta masa zwykłych pogardzanych zjadaczy chleba, która ma największy wkład w wytwarzaniu pieniędzy, zostaje w czasie redukcji w pierwszej kolejności wyrzucana na bruk, bo są nie wydajni. Za to prezesi zarząd i cała kadra która swoimi pomysłami wytwarza najwięcej pieniędzy, przypisuje sobie to co wytworzył w większości zwykły zjadacz chleba i ciągnie z tego największe profity. Co by pomogły pomysły, gdyby nie było tej szarej nie wydajnej mrówki. Wykorzystać do maksimum, i pod byle pretekstem na zieloną trawkę bez odpraw i bez możliwości dalszego zarobku, bo kto teraz zatrudni takiego człowieka który ukończył 50 lat i nie przysługują żadne świadczenia. To nie demokracja to czysty wyzysk człowieka przez człowieka. Dlatego nieboszczka komuna nie będzie u nas długo zapomniana, pracy było dla każdego pod dostatkiem. Nie było takiej biedy jak teraz ( 300 nędzarzy na jednego bogatego).

Pozdrowienia świąteczne.

Ot i mamy cały przekrój socjalistycznego myslenia. Podstawa egystencji państawa jest walka z bieda! Jak wyscie to wymyslili? Wyniki badan socjologicznych jednak sie sprawdzaja , ze najwiekszym grzechem polskiego socjalizmu było wychowanie rzeszy tzw. funkcjonalnych analfabetów.
Wlosy staja mi deba jak czytam , ze Gierek to twórca dobrobytu wrecz porównuje sie go do Kazimerza Wielkiego. Człowiek , który jest odpowiedzialny za gigantyczny kryzyz gospodarczy i moralny tego kraju człowiek który cofnał nas w rozwoju cywilizacyjnym STAJE SIE BOHATEREM NARODOWYM. Nie wiem czy płakac czy sie smiac.
Jak wygladał rozwój cywilizacyjny naszego kraju za socjalizmu -maly przykład
Pierwsza próbna transmisja TV w Polsce to 1936r(+,-2 lata) i pierwsze próby tworzenia TP i odpowiadało to m.wiecej ogólnoswiatowej wiedzy na ten temat.. Po wojnie trzeba było bodaj 10 lat aby ruszyła TV. TVC to bodaj polowa lat siedemdziesiatych(30lat po pierwszej transmiji w USA) i w końcu lat 70 powstanie II programu TV. Do Łomzy dwojka dotarła w drugiej połowie lat osiemdziesiatych.
Jezeli to porównamiy z TV w innych panstwach to stan TV w Polsce konca lat 80 to odpowiednik lat 50\60 na Zachodzie. Podobne było z "technika" telekomunikacyjna. Motoryzacja -szczyt socjalistycznej mysli tech. POLONEZ z rozwiazaniami techn. lat 60. Socjalizm doprowadził do tego ze w lata 90 wkraczalismy z poziomem rozwoju poczatku lat 60 państ EWG, a do przodujacych to pol. lat 50.
PRL to zapaść cywilizacyjna naszego kraju , to prawdziwy twórca obecnej polskiej biedy który wykształcił rzesze ludzi w zawodach potrzebnych w latach 60. Setki tzw. nowoczesnych gierkowskich zakładów trzeba było zamknąc przbrazowic lub unowoczesnic bo nikt nie chciał kupowac wyrobów tych cudów techniki.
Zamiast myslec jak walczyć z bieda zastanówcie sie jak zarabiać pieniadze.
Możemy porozmawiac o giełdzie, inwestycjach w nieruchomości o small busnesie jak stworzyc własna firme i wbrew pozorom nie trzeba miec wielkich pieniedzy aby zaczac pracowac na swój rachunek., a to jest gwarancja ze nikt was nie zwolni i mozna zarobić niezłe pieniadze. Potrzeba tylko troche odwagi , samozaparcia i gotowość do pracy po 10-15 godzin dziennie.

lukasek

Ten 1 punkt ciekawostki poprze napewno Polak

-=KoKaL=-

Re: I WYRZUCILI ZALEWSKIEGO

www.browarlomza.pl

mój świat - moja muzyka

Zgadza się... we Francji jest trochę gorzej, a w Rosji zupełne dno. Tylko co z tego?
1. UNICEF nie jest ośrodkiem badawczym a UNDP tak, więc do rewelacji tego pierwszego podchodziłbym z rezerwą.
2. Do obecnego stanu doprowadzili ekonomisci - marksiści, oraz politycy od pługa oderwani. Zapewniam Cię, że nie bazowali na sprawdzonych wzkaźnikach, tylko tworzyli nowe, wygodniejsze i oderwane od rzeczywistosci (np. liczba ton buraka cukrowego na głowę mieszkańca świadczyła o rozkwicie i sile PRL).
3. Przepaść społeczna jest, ale nie tak wielka jak to się większości wydaje. Przepaść zawsze być musi. Egalitaryzm winien dotyczyć równości wobec prawa, równości szans i dostępu do edukacji. Resztę należy samemu soobie wypracować, aby znaleźć się po jednej lub drugiej stronie tego pęknięcia.
4. Bieda jest choć w rzeczywistości ma mniejsze, ale za to ustrukturalizowane pokłady. I jak z nią walczyć? Tak jak do tej pory? Uważam, że nie. Należy pobudzać, ułatwiać, pokazywać i uczyć. Dawanie strukturalizuję biedę.
5. Przytoczony przez Maćka artykuł zawiera błędy i nieścisłości już od pierwszego zadnia, dotytącego definicji gospodarki.

Przepraszam zainteresowanych za zamieszanie z kontami. Ostatni post został wysłany z komputera/konta mojego współpracownika.
Ech... nawet w święta trzeba pracować.

A ja wole DJ MRSa KTóry Gra Na Gitarze bez strun

Tom

Policji ? a co oni robili że nie dojechaliście ?

Brawo ŁKS !! ŻYCZE DALSZYCH TAKICH WYNIKÓW !!

lukasek

Dokladnie tak tem gosc nie ma o niczym pojecia .Np w Bialymstoku mieszka 70 procent ludnosci polskiej .Natomiast wiekszosc ludnosci bialoruskiej mowi w swoim jezyku tylko w cerkwi podczas modlitwy.Poza tym ten dzieciak myli podstawowe sprawy Bialorusinow juz nie ma na zachod od Bialegostoku.Najbardziej natomiast mnie rozbawilo ze gosc wspomina o jakis waznych wynalazkach technologicznych ktorych autorami byli ludzie z zachodnich wojewodztw .Ten typ nie zdaje sobie sprawy ze Polske zachodnia zamieszkuja potomkowie repatriantow z dawnych kresow wschodnich .Np we Wroclawiu mieszka sporo osob ktore maja np ;dziadka ktory pochodzil ze Lwowa lub okolic .

Jeszcze sprawa najwazniejsza forum onetu jest do niczego na publikacje postu trzeba czekac dobre 5 a nawet wiecej minut .o poziomie wypowiedzi nie wspomne.Jak ktos chce odwiedzic ciekawe forum to polecal fora na portalu Gazeta.pl .

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org